Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Armonici

niculian

Postări Recomandate

- Nu toata lumea se innebuneste dupa sunetul cald. Multi prefera amplificatoarele SS. Daca surplusul de armonici pare e secretul, se pot face cu usurinta etaje ce pot baga distorsiuni pare, etaje ce se pot plasa la intrarea unui amplificator cu siliciu. Nici macar nu trebuie sa fie cu tub acel etaj, e suficient un tranzistor ce lucreaza in clasa A, facut cum trebuie. Chiar si asa, cu toate distorsiunile pare in plus, tot nu va suna ca un amplificator pe tuburi. Un alt foarte important parametru al amplificatoarelor cu tuburi, ce-l diferentiaza de amplifurile SS, e damping factorul.

Desi sunt alt tip de amplificatoare, dar la amplificatoarele de chitara chiar se folosesc asemenea artificii, inclusiv etaje care imita sunetul unui anume amplificator...tocmai in incercarea de a le face sa sune ca alea pe tuburi...http://www.musicradar.com/news/guitars/namm-2014-mad-professor-unveils-the-simble-overdrive-591770Da, stiu si eu persoane avizate, care prefera tranzistoarele...dar nu despre asta e vorba...

Mai vreau sa spun ca toate acele amplificatoare "perfecte" se adreseaza unui auz imperfect, care la volume diferite va percepe diferit o anumita gama de frecvente, de aici pareri diferite, mai ales la volum diferit. Credeti ca de prosti faceau in anii 60 circuite de corectie fiziologica a volumului?Nu are rost sa ne imbatam cu apa rece si sa ne imaginam ca putem face noi acum ce nu au facut altii in anii 60...mai ales folosind aceleasi componente, in speta lampi si transformatoare de iesire...oare nu-si pune problema ca pe nimeni nu interesa atunci un amplificator liniar, ci unul care sa redea muzica dupa curba auzului uman, considerat clinic normal?

Nu am experimentat inca, dar e posibil ca pe viitor solutia sa fie un amplificator foarte bun pe tranzistoare bipolare sau mosfet si un circuit de corectie fiziologica la intrare...pana atunci eu prefer un SE pe lampi...

Link spre comentariu

Pe langa un THD cat mai mic ar trebui sa va concentrati si asupra TID-ului (zic eu ca are legatura cu armonicile invocate in acest topic).

Am mai spus-o pe acest forum ca un TID mic poate asigura o reproducere cat mai fidela a semnalului de intrare, a muzicii mai ales.

Editat de Kosmin
Link spre comentariu

T.I.D. se refera la distorsiuni inter-armonice si se asocieaza cu T.H.D. (distorsiuni harmonice) mai ales la sistemele de alimentare cu energie electrica si valoarea lor defineste calitatea puterii consumate.

Din cate stiu, masuratoarea se face la o singura frecventa din domeniul 40 - 70 Hz iar numarul armonicele luate in calcul pot sa ajunga lejer la 50...

Ar fi interesant de facut un studiu si in acest sens dar cred ca "parametrii" urechii umane fac inutil acest demers. 

Link spre comentariu

Pai daca se face la o singura frecventa cum se raporteaza produsele de intermodulatie la semnalul de baza? Adica tid cum va fi exprimat?

Si care ar mai fi rolul masurarii THD daca si TID se masoara dupa cum spuneti dvs?

Din cate am citit inca de pe la 1937 se foloseau 2 "tonuri". Oare aia nu masurau bine?

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

M-am referit la analiza sistemelor  energetice (off topic...)...

Testul cu doua tonuri este specific mai ales amplificatoarelor de radio frecventa si nu numai. Fiind radioamator, stiu ca testul amplificatorului final, zis "liniar" intre 1MHz-30MHz (domeniul HF) la puteri de ordinul 100 W... 1kW, se face cu doua tonuri!

Testul cu doua sau mai multe tonuri produce si mai multe spik-uri in spectru...

In cazul sistemelor audio stereo se foloste si aceasta masuratoare...

Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...
  • 7 ani mai târziu...

Exista amplificatoare pe tranzistoare sau hibride cu CI-uri care suna mai bine decit tuburile dar la bani multi si foarte multi.Noi vrem sa o facem cu cele mai mici cheltuieli si asa ceva nu se poate.Pina la urma sa ne multumim cu ce avem acasa pentru ca acela e cel mai bun amplificator.Daca ascultam muzica pe youtube in HD e ok zic eu.Acolo suna cald cu orice amplificator pentru ca sunt fisiere facute dupa banda master sau sunt actualizate cu softuri performante.S-a mai terminat cu hiriielile si cu zgomote de cartofi prajiti de pe placi vechi iar noile inregistrari pe vinil sunt ok cu aparate bune direct drive cu doze magnetice.V-ati intrebat de ce suna bine muzica de pe youtube care e redata digital?Pai cum domne sa sune digitalul mai bine ca analogul? Uite ca suna...Pe mine nu ma dau banii afara din casa si ma multumesc cu ce am.Asta e adevarata fericire...Vorba "poetului"::::"altii moare si asa n-are".

Link spre comentariu
Acum 34 minute, Danut Marinescu a spus:

Exista amplificatoare pe tranzistoare sau hibride cu CI-uri care suna mai bine decit tuburile

Asta in cazul cand cel cu tuburi este diy cu piese, trafuri recuperate din radio.... deci "flasnete"... 

Am vreo 8 amplificatoare, din care 2 Yamaha, Tachnics, JVC etc, si i-mi place sa ascult cel mai mult PP cu EL84..... 

O parte din magie se petrece in transformatorul de iesire, exista si amp tranzistorizat cu trafuri de iesire, Der Doktor l-a laudat..... 

S-a abandonat, ca nu e obligatoriu ca la lampi, si sunt scumpe, grele, cu toate ca spirele sunt mult mai putine..... (dar mai groase) 

Tot asa sunt amplificatoare cu lămpi, fara Traf iesire, OTL, nu suna asa placut, seamana cu cele cu finale mosfet..... 

Link spre comentariu

Ajungem iarasi intr-un teritoriu "interzis", in sensul in care vesnica contradictie lampi/solid-state duce, vrand-nevrand, la impartirea ireconciliabila a opiniilor...

Dupa 50 de ani de constructii audio... ma intreb daca are rost sa tot revenim la niste chestii atat de subiective!

In fond, aprecierea sunetului depinde exclusiv de factorul uman, care este, prin definitie, subiectiv...

Prin urmare... ce cautati? Vreun reper obiectiv, transcedental, care nu poate fi compromis/combatut?

Daca ne ghidam numai dupa reperele masurabile, pierdem din vedere finalitatea (cum suna?); daca cautam numai sunetul "natural", masuratorile... sunt inutile?

Inca nu v-ati convins ca singurul criteriu obiectiv este cel subiectiv, individual?

"Ce-mi place mie" (indiferent de premize!) transcende total "ce-ti place tie", astfel incat astfel de subiecte apar doar asa... ca sa se afle in treaba...

--------------

Una peste alta, incercati sa ascultati cat mai multe setupuri, fie pe lampi, fie cu solid-state, pana ajungeti la o concluzie finala.

Absolut nimic din ceea ce va place, la nivel personal, nu este necesar a fi combatut si nici important!!

Din punctul meu de vedere, pentru auditie personala, cu muzica "buna", prefer solutia tuburi; pentru distractie/sarbatori/muzica la tot cartieru', prefer solid-state...

Editat de fcon
Link spre comentariu
Acum 6 ore, fcon a spus:

Ajungem iarasi intr-un teritoriu "interzis", in sensul in care vesnica contradictie lampi/solid-state duce, vrand-nevrand, la impartirea ireconciliabila a opiniilor...

Dupa 50 de ani de constructii audio... ma intreb daca are rost sa tot revenim la niste chestii atat de subiective!

In fond, aprecierea sunetului depinde exclusiv de factorul uman, care este, prin definitie, subiectiv...

Prin urmare... ce cautati? Vreun reper obiectiv, transcedental, care nu poate fi compromis/combatut?

Daca ne ghidam numai dupa reperele masurabile, pierdem din vedere finalitatea (cum suna?); daca cautam numai sunetul "natural", masuratorile... sunt inutile?

Inca nu v-ati convins ca singurul criteriu obiectiv este cel subiectiv, individual?

"Ce-mi place mie" (indiferent de premize!) transcende total "ce-ti place tie", astfel incat astfel de subiecte apar doar asa... ca sa se afle in treaba...

--------------

Una peste alta, incercati sa ascultati cat mai multe setupuri, fie pe lampi, fie cu solid-state, pana ajungeti la o concluzie finala.

Absolut nimic din ceea ce va place, la nivel personal, nu este necesar a fi combatut si nici important!!

Din punctul meu de vedere, pentru auditie personala, cu muzica "buna", prefer solutia tuburi; pentru distractie/sarbatori/muzica la tot cartieru', prefer solid-state...

Aici in partea a2a sunt total de acord cu dv

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări