Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stabilizator de tensiune paralel.

Nemesis

Postări Recomandate

• Răspunsuri 59
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Nemesis

23

• Marian

16

• giongiu

6

• UDAR

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am deja rezistentele, am deja tranzistoarele, am facut suport pentru ele ... nu as vrea sa mai cumpar alte si alte piese. Asa ca va rog sa va lilmitati doar la recomandari cu privire la cum as putea face sa mearga varianta asta de shunt regulator.

Link spre comentariu

Scopul final al regulatorului a fost prezentat la inceputul topicului: e vorba de un stand de verificat alternatoare. Stiu ca sunt IGBT-uri de curenti mari, insa greu gasesti unul care sa poata disipa 1000W. 

Nu e greu de gasit un astfel de IGBT, sunt sh garla, recuperate din invertoare dezmebrate. Si pot disipa peste 1000W. Te asigur ca au incercat si altii punerea in paralel a n mosfeti, in ideea de a se imparti puterea disipata, egal, pe fiecare. Au incercat, au constatat ca nu merge, crapa cate un mosfet, ala mai lacom, au folosit in cele din urma un IGBT de mare putere.

Link spre comentariu

@Giingiu unde ai vazut tu mosfeti in schema de aici?:

http://www.elforum.info/topic/91167-stabilizator-de-tensiune-paralel/?p=1020229

Se folosesc TIP35C, 14 bucati in paralel.

PS: Eu nu cred ca-i imposibil sa se foloseasca si mosfeti in paralel ( desi nu este cazul in schema prezentata ), daca dimensionarea este cat de gat rezervista atunci n-ar trebui sa fie probleme, mai ales ca se folosesc rezistente inseriate cu ei.

Link spre comentariu

Am vazut mosfeti pe la inceputul topicului. E drept ca nu am citit cu atentie tot topicul, poate am mai putin timp ca altii. Daca tot m-am trezit vorbind despre mosfeti, cand de fapt s-a trecut la bipolari, pun si o schema folosita de mine, cu IGBT-ul pomenit.

Posted Image

Daca tu crezi ca nu-i imposibil sa folosesti mosfeti in paralel, chiar cu rezistente in surse, fa un test practic si vino cu rezultate. Eu unul povestesc doar despre ce-am testat. 

Link spre comentariu

S-a renuntat la mosfeti de la pagina 2... dar nu mai conteaza, este o simpla neatentie.

Mie mi se pare ca esti prea prapastios si prea categoric, adica nu poti sa spui pur si simplu ca "nu se pot folosi mosfeti in paralel", se va intelege faptul ca indiferent de caz asa ceva este imposibil si cei mai putin experimentati vor fi ghidati de o ideie gresita, vor fi convinsi ca mai mult de 1 mosfet nu pot folosi, ceea ce evident este eronat, sunt atatea exemple care contrazic asta in diverse aplicatii. Mai corect este spus ca in anumite situatii nu este indicat sa se foloseasca mai multi mosfeti in paralel si eventual prezentate ceva detalii explicative.

Link spre comentariu

Marian, ai dreptate...N-am fost poate foarte explicit, cand  spuneam ca nu se pot pune mosfeti in paralel. Aici se discuta de vreo 10 mosfeti in paralel, iar un test similar am facut si eu. Am pus in paralel 10 mosfeti  IRFZ48, cu cate 0,05 ohmi in surse. Ca si aici, era vorba de un stabilizator paralel. Desi tensiunea intre masa si porti era identica la toti, caderea de tensiune pe rezistentele din surse, era mult diferita. Am zis ca tranzistorii sunt de vina, am folosit alti, facuti de Yxis, acelasi lot de fabricatie. Nu s-a schimbat nimic....

In diverse surse, se pun mosfeti in paralel, dar acolo acestea lucreaza in comutatie, nu ca aici....Si nu am vazut nicaieri mai mult de patru mosfeti in paralel.

Link spre comentariu

Chiar daca tensiunea citita direct intre poarta si sursa ar fi fost identica la toti mosfetii tai asta nu iti garanta faptul ca ar fi impartit curentul in mod egal intre ei decat in eventualitatea in care i-ai fi imperecheat, si asta datorita faptului ca pot aparea diferente importante la caracteristica Vgs/ID de la un mosfet la altul, solutia este deci o imperechere a lor in aplicatii mai pretentioase, daca se face cat mai bin acest lucru, atunci chiar nu vad nici un motiv pentru care sa nu se poata folosi mai multi mosfeti in paralel, imperecherea lor asigura faptul ca vor imparti mult mai egal curentul intre ei, valorile rezistentelor din sursa nu se aleg arbitrar ci tocmai ca sa combata diferentele dintre mosfeti, mai multe detalii aici:

http://www.firstwatt.com/pdf/art_matching.pdf

Link spre comentariu

Chiar daca tensiunea citita direct intre poarta si sursa ar fi fost identica la toti mosfetii tai asta nu iti garanta faptul ca ar fi impartit curentul in mod egal intre ei decat in eventualitatea in care i-ai fi imperecheat, si asta datorita faptului ca pot aparea diferente importante la caracteristica Vgs/ID de la un mosfet la altul, solutia este deci o imperechere a lor in aplicatii mai pretentioase, daca se face cat mai bin acest lucru, atunci chiar nu vad nici un motiv pentru care sa nu se poata folosi mai multi mosfeti in paralel, imperecherea lor asigura faptul ca vor imparti mult mai egal curentul intre ei, valorile rezistentelor din sursa nu se aleg arbitrar ci tocmai ca sa combata diferentele dintre mosfeti, mai multe detalii aici:

http://www.firstwatt.com/pdf/art_matching.pdf

N-am imperecheat mosfetii, dar cand o sa am timp, refac testul, cu ei imperecheati. N-am calculat nici rezistentele, am pus cate 0,05 ohmi. La un numar mare, 10 bucati de exemplu, cred ca e extrem de dificil de gasit mosfeti perfect identici, la fel de greu sa mentii aceeasi temperatura a capsulelor, chiar folosind un singur radiator, generos. Desigur, astea sunt doar presupuneri, ma pot insela.

Imi cer scuze initiatorului topicului, daca am fost oarecum off topic.

Link spre comentariu

O solutie ciobaneasca dar eficienta: o celula de filtru trece jos facuta cu un 5 ohmi si 1000uF, pusa inainte de primul TIP35. Pe osciloscop se mai vad cateva peak-uri, dar sunt mult prea mici, prea scurte si prea rare ca sa-mi influenteze prea tare masuratorile.

Interesant este ca alternatorul meu imi da peste 200amperi inainte de a ajunge la 2000rpm, deci alternatorul este declarat ca fiind unul de 110amperi. Banui ca explicatia consta in faptul ca alternatorul poate da mult peste 110amperi, insa daca il soliciti peste 110amperi se poate incinge pana la distrugerea bobinajului sau a diodelor. Voi stiti ceva despre asta ?

Link spre comentariu

Pai alternatorul nu este un generator de curent constant, adica nu exista vre-o limitare activa de curent, ci pur si simplu cat suporta sarma sau diodele...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări