Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparat de Sudura CEMONT S140 130A

MciSar

Postări Recomandate

Salut!

Mi-a fost "pus in brate" un astfel de aparat de sudura (CEMONT S140  5-130A).

Propietarul mi-a zis ca a schimbat din neatentie polaritatile in momentul cand se voia sa faca un punct de sudura si l-a busit.

Ideea e ca nu am mai avut de a face cu aparate de sudura de acest tip si in lipsa unei scheme eletrice, nu stiu de unde sa o iau, ce sa masor si unde sa ajung.

Dupa o prima "evaluare" defectul se manifesta in felul urmator se aprinde incepe ventilatorul sa se invarta dar nu are tensiune de bornele de iesire (la bornele de sudura).

Intrebare: Ce tensiune maxima ar trebui sa am la iesire?

Am observat ca i-a fost schimbat rezistenta variabila originala (potentometrul) cu unul de valoarea de 10K si nu sunt sigur ca aceea este valoarea si nici nu sunt sigur ca a lipit firele cum trebuie (cine l-a mesterit inaintea mea)

Ledul portocaliu, din imagine, nu se aprinde dupa ce este alimentat aparatul.

Va multumesc anticipat!

post-217699-0-84839700-1402333741_thumb.jpg

Link spre comentariu

...nu sunt sigur ca a lipit firele cum trebuie (cine l-a mesterit inaintea mea)...

Din ce se vede in poza, pare a fi lipit corect.

Adica, potentiometrul se leaga la bornele 1, 2 si 5 ale headerului, cursorul fiind la borna 5, iar extremele la 1 si 2.

Ledul vine cu catodul la borna 3, iar anodul la borna 6, de la acelasi header.

Link spre comentariu

Ok, tinand cont ca acel "dubiu" l-am eliminat trebuie sa gasesc o schema electrica pt acest aparat sau cateva sfaturi ce ma pot duce la rezolvarea defectului.

Multumesc pt raspuns em2006!

Link spre comentariu

cred ca i-am dat de capat dar nu am cablurile de sudura si as dori sa stiu daca e in regula:

acum mi se aprinde ledul de avarie si pe bornele de iesire am 50V este in regula?

OBS: Scuzati-mi greseala din titlu modelul este CEMONT S1400 130A

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Salut.

Stiu ca este tirziu dar am o rugaminte.... daca mai ai invertorul , te rog sa-mi spui si mie ce valoare are rezistenta de preincarcare de pe placa de redresare.

Am si eu unul la fel, de fapt numai placile .

Multumesc.

Link spre comentariu

Poti pune orice rezistenta cu valori cuprinse intre 20-50 ohm, eu recomand 33 ohm, de wataj cat mai mare, >10W.

cred ca i-am dat de capat dar nu am cablurile de sudura si as dori sa stiu daca e in regula:

acum mi se aprinde ledul de avarie si pe bornele de iesire am 50V este in regula?

OBS: Scuzati-mi greseala din titlu modelul este CEMONT S1400 130A

Pai se pare ca tot nu l-ai rezolvat din moment ce ledul de avarie se aprinde :rade: .

Probabil vreun senzor de temperatura defect. Chiar daca ai tensiune la borne nu inseamna ca poti si suda cu el, incearca totusi.

Editat de daniel_88
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări