Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

indicare directie rotatie un ax cu PIC

Postări Recomandate

Probabil ca ai un disc solidar cu axul motorului tau si in ax ai o fanta.

Daca ai face cel putin doua fante iar cei doi senzori sa-i pozitionezi astfel incat unul din ei sa fie complet obturat in timp ce al doilea este in mijlocul fantei, ai obtine un encoder tip Gray.

In acest caz functia de iesire va determina sensul discului cu fante (al motorului).

Mai jos am desenat intr-o schita,  discul cu fante, senzorii, starea lor la diferite momente si functia de iesire.

Dupa cum vezi functia de iesire ia valoarea 1 pentru rotatia la stanga si 0 pentru dreapta.

Posted Image

Link spre comentariu

imaginea urmatoare reprezinta o sectiune prin dispozitivul ce imi imaginez ca pot implementa eu ca sa pot identifica sensul de rotatie a axului.

post-232598-0-79739000-1402338945_thumb.jpg

imaginea urmatoare reprezinta schema ce urmeaza a fi imbunatatita/completata, dupa ce clarific software-ul...

post-232598-0-29345000-1402336718_thumb.png

Editat de ardiles
Link spre comentariu

@ardiles: mi-e teama ca nu vei putea folosi dispozitivul din prima imagine, deoarece senzorii 1 si 2 sunt de fapt unul singur: format din LED IR si fotoreceptor (fototranzistor sau fotodioda sau orice alt dispozitiv fotoreceptor) si fie provine de la un mouse fie de pe o imprimanta.

Link spre comentariu

@ardiles: mi-e teama ca nu vei putea folosi dispozitivul din prima imagine, deoarece senzorii 1 si 2 sunt de fapt unul singur: format din LED si fotoreceptor (fototranzistor sau fotodioda sau orice alt dispozitiv fotoreceptor) si fie provine de la un mouse fie de pe o imprimanta.

nu nu! sunt doi senzori orientati longitudinal! nu sunt fan paint ca sa pot desena bine! si cei doi senzori sunt reprezentati tot in sectiune!

uite aiciun filmulet cu cei doi senzori se ii voi utiliza, momentan sunt folositi pentru alta aplicatie!

https://www.youtube.com/watch?v=5zBx3TKaxLE&feature=youtu.be

deci: la o rotir e intr-un sens sa aprinda led-ul, 

Link spre comentariu

@nico2010, am modificat poza de mai sus ce te-a indus in eroare.

senzorii echipeaza un numarator de spire pentru o manivela de bobinat infasurari.

cum numaratorul este prea desptept pentru acea manivela, am decis sa n-o mai upgradez deci mi-au ramas piesele.

senzorii(la vremea cand am facu numaratorul(prin 2011), i-am luat de la conexelectronic si erau pentru imprimanta(nu mai tin minte exact...)

Link spre comentariu

deci: la o rotir e intr-un sens sa aprinda led-ul, 

Bun si cum stabilesti ca esti intr-o zona neutra numai cu cei doi senzori?

In general nu-mi place sa ma rog de cineva sa-l ajut... Ti-am spus sa-mi dai mai multe detalii despre aplicatie pentru a-mi face o idee despre dinamica ei, viteza costanta? Cate grade face axul etc......

am incurcatr butoanele... ti-am dat dislake, nu stiu ce inseamna asta...

Editat de bercioiu
Link spre comentariu

@bericioiu,M-am gandit ca pot stabili ca sunt intr-o zona neutra daca cei doi senzori sunt obturati...Distanta laterala intre cei doi senzori, fiind mica, imi permite ca sa sesizez miscarea de rotatie imediat ce unul dintre senzori se dezobtureaza...Deocamdata ma chinui sa modific intrarile si iesirile la fcf-ul ce mi l-ai trimis.Ca tot veni vorba de acest fcf, pot sa-l public?

Link spre comentariu

@LiviuM.da am vazut ce a postat Marin1960, momentan trebuie sa vad daca se potriveste ce mi-a trimis colegul Bericioiu, daca nu, voi munci pe branci ca sa fac ceva similar ce mi-a propus Marin1960, dar si colegul XAN77, pe pagina anterioara.

multumesc tuturor!

Link spre comentariu

"...M-am gandit ca pot stabili ca sunt intr-o zona neutra daca cei doi senzori sunt obturati..."

Pai, se pare ca nu ai inteles cum sta treaba cu encoderul...Opturarea celor doi senzori face parte din secventa encoderului...

"...Ca tot veni vorba de acest fcf, pot sa-l public?.."

Da, il poti publica.

"...Deocamdata ma chinui sa modific intrarile si iesirile la fcf-ul ce mi l-ai trimis..."

Am ales asa pentru ca intrarile trebuie sa fie pentru IOC (interrupt on change) si sa aibe pull-up intern iar schema ai postat-o dupa ce ti-am cerut detalii despre schema si nu mi-ai spus nimic despre alocarea pinilor...

"...daca nu, voi munci pe branci ca sa fac ceva similar ce mi-a propus Marin1960, dar si colegul XAN77, pe pagina anterioara...."

Este ce ti-am trimis eu...

Editat de bercioiu
Link spre comentariu

LE:

eehe...considerand ca nu are rost sa detaliez ce michey mouse detalii despre acest mini proiect, nu am spus la ce vreau a folosi acest "identificator de sens de rotatie", se pare ca m.am inselat!

rolul acestui decodificator de sens este de a identifica sensul de rotatie a volanului de la automobil pentru a implementa "cornering lights" pe un logan.

deci:

se vrea a se identifica sensul de rotatie a unui ax(coloana de directie), avand in vedere ca axul respectiv face uneori mai multe rotatii. viteza de rotatie nu e mare insa poate face mai multe ture(adica daca rotesc de volan intr.o directie/brachez total, axul coloanei de directie face mai mule rotatii complete, ceea ce inseamna ca acel obstacol ce obtureaza fanta senzorului de lumina, va trece prin punctul neutru cel putin odata.)

momentan am studiat ceea ce mi.a trimis userul bericioiu(un fisier .fcf) care citeste un encoder intr.o directie...insa nu poate identifica punctul neutru(volanul nevirat, pozitia 0), si am ajuns la concluzia ca trebuie ca pe coloana de directie sa montez o roata dintata, 360 grade pentru a identifica sensul de rotatie si plus cel de.al treilea senzor pentru a informa microcontrolerul ca volanul se afla in pozitia neuta, orientat in fata, drept.

din ce miam imaginat pana acum, acest indicator de punct neutru, strica tot! cel putin asa gandesc momentan pentru ca pana la urma volanul face o tura completa si cursa pana la capat pentru a vira rotile complet, mai este; pe la jumatatea cursei punctul neutru da un impuls cum ca volanul este orientat drept si nu este asa, ceea ce nu e bine deloc...ceapa ma.sii ca e muult mai greu decat mi.am imaginat.

pana la urma trebuie sa ma gandesc

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări