Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema sursa reglabila romaneasca Radioprogres

Vizitator evolution07

Postări Recomandate

• Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da are si protectie la scurtcircuit,iar din amintiri daca gaseste consmator conectat nu debiteaza tensiune decat la apasarea acelui buton pe care scrie ”Decuplat”.

Ce mai tin minte,schema e cu tranzistor serie 2N3055,un BD,un BC pentru stabilizator,un zenner,grup de rezistente,si mai are un tranzistor BC care face parte din acel etaj de protectie cu becul(un bec parca de 26V/0,05A) si acel buton ”Decuplare” ,care e ceva de tipul butonului CAF de la radio Gloria.

Reglajul tensiunii e cu potentiometru,dar butonul de pe axul acestuia are niste gaurele care corespund tensiunilor inscrise,iar pe carcasa are o sarma otelita cu un ochisor care cade in acele gaurele.

Mai are 2 semireglabile in stanga si dreapta potentiometrului din care se regleaza minim si maxim de tensiune.

Becul de prezenta e tot de 26V/0,05A si nu mai stiu unde era conectat-la iesire din traf sau dupa redresare.

Sursa se poate construi si fara schema,in esenta e doar un stabilizator serie,etajul acela de protectie e ”farmecul” ei,dar protectia actiona doar la scurt sau cand intalnea consumatorul,pentru ca la un consum mai mare nu intra in protectie,debita tensiune,doar ca la 15V nu mai putea stabiliza,si se incalzea de faceai oua pe ea.De exemplu daca probam la ea un  CD auto,o puneam pe 15V si daca dadeam aparatul mai tare tensiunea facea ca naiba (ajungea si la 11,5V),si becul din sursa pulsa in ritmul muzicii.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Poate seamana cu cea de aici 

Schema are o greseala, discutata in topic.

Presupun ca schema la sursa pe care o aveti foloseste cam aceeasi structura pentru ca, de obicei, romanii reciclau ideile mai ales la ideea daca prima sursa intrata in productie avea transformator de 24V "de ce sa schimbam productia pentru un transformator de 17V? avem de 24V bagam ala de 24V si daca se incinge modificam tabla carcasei si dam mai multe gauri de racire".

Atasez o varianta corectata a schemei din link care cred ca se apropie cel mai mult de schema reala. Modificarea muta partea de sesizare a tensiunii de iesire in stanga. R5 ar putea activa sursa fara apasare pe buton daca ledul nu ar fi in circuit. R7 cred ca are o valoare de 100 ohm sau pe aproape.

PS: am si eu o sursa didactica cu protectie la scurtcircuit (limitare la 0,8A) pe care o folosesc la teste rapide si la incarcarea acumulatorilor. Are o crestere de tensiune peste maxim la decuplarea sarcinii cu sursa incinsa asa ca de aici comentariul referitor la "reciclarea ideilor".

IMG-20210105-WA0000_edited.jpg

Link spre comentariu

Nu stiu daca seamana schemele, dar e vorba de alta sursa...asta de mai sus are pana in 12V si carcasa de plastic, cea de care spun eu are carcasa metalica...e exact sursa din linkul de pe proradioantic. Doar ca a mea are inca "puntea" originala cu 2X4 diode 1N400x. Am si din alea de plastic, chiar 3 bucati. Una am reinnoit-o cu condensatoare actuale si merge struna, doar ca nu se potriveste tensiunea reala cu aia inscrisa pe panou...si nu stiu cat stabilizeaza, dar ca sursa reglabila de teste isi face bine treaba si e protejata la scurt.

Oricum o sa scot placa si o sa schimb componentele, daca nu apare o schema o s-o ridic din ce este, dar mi-ar prinde bine sa lucrez pe una desenata deja...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări