Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema sursa reglabila romaneasca Radioprogres

Vizitator evolution07

Postări Recomandate

Vizitator evolution07

Buna seara!

Am si eu o problema cu o sursa reglabila romaneasca (Radio Progres) de 1,5A  3-15V in sensul ca se incinge foarte tare tranzistorul SDT9207 care este montat pe un radiator de 5*10 CM dupa 15 min de folosiinta la 5v cu 0,6A se incinge de nu poti sa tii mana pe el. Aveti vreo idee cu ce as putea sa il inlocuiesc sa nu mai friga asa tare?

Sursa are inauntru un transformator de 24V. Pot sa ofer si poze daca este nevoie.

Va multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Schimba transformatorul. La 24Vca, dupa redresare vei circa 33Vcc. Puterea disipata de tranzistor va fi 28V x 0.6A=16.8W si nu cred ca o va duce mult tranzistorul cu pricina.

Corectez: poate sa duca puterea asta (Ptot=117W)

Observ ca foarte multa lume confunda Ptot din datasheet cu Ptot reali disipati in montaj.

Puterea totala, care se da in datasheet, este valabila doar daca temperatura capsulei este mentinuta la 25*C, ceea ce in aplicatii reale nu este posibil.

Tot in datasheet apare si termenul de 'Derating', care se regaseste in grafice sau in valori (xxW/*C).

Cu alte cuvinte, puterea disipata scade odata cu cresterea temperaturii capsulei.

@evolution07

Daca nu ai schema sursei, nu este indicata schimbarea trafo, deoarece este posibil sa fie necesara si schimbarea unor valori de rezistente in polarizari.

Mult mai sanatos este de pus un radiator mai mare sau/si un mic ventilator pe radiator. Ventilatia fortata scade coeficientul termic al radiatorului (Rth=rezistenta termica) cu pana la 5 ori, in functie de viteza de circulatie a aerului prin aripioarele radiatorului.

Un tranzistor de tip SDT9207 (2N3055) poate disipa cu o racire adecvata pana la 50W.

Deci sursa din punct de vedere calcul teoretic este corect calculata, dar din economie de materiale au pus un radiator mult prea mic.

Ce-i drept si transformatorul scoate prea mult pe secundar. Pt 15V tensiune stabilizata pe iesire, un traf cu 17-18V pe secundar ar fi fost mult mai indicat.

Poti incerca si cu un traf de 17-18V / 2A si vezi daca sursa mai functioneaza corect.

Link spre comentariu

@radusa: nu cred ca in cazul de fata "foarte multa lume confunda Ptot din datasheet cu Ptot reali disipati in montaj"

16.8W disipati la o temperatura de probabil 60-70 grade nu este mult (ceva mai mult de 10% din Ptot indicat in catalog).

Indirect ai ajuns la aceeasi propunere pe care i-am facut-o userului. 

Link spre comentariu

Cand am spus "foarte multa lume", m-am referit la modul general, cazuri de useri care costruiesc diferite aparate cu etaje de putere si isi calculeaza tranzitorii dupa Ptot din datasheet, fara sa tina seama si de Derating Factor.

Dar faptul ca ai pus in paranteza Ptot=117W, fara sa dai si o anumita explicatie, nu a fost f inspirat. Cine nu se pricepe f bine in domeniu, poate crede ca se pot disipa 117W cu acel tranzistor. Si fara cateva randuri explicative, pot considera ca te numeri si tu printre ei.

In ceea ce priveste propunerea facuta, cred ca nu ai citit f atent.

Optiunile au fost in ordine:

1. radiator mai mare

2. ventilator

3. alt traf, cu mentiunile care le-am facut (si nu le mai repet odata).

Link spre comentariu

Dar faptul ca ai pus in paranteza Ptot=117W, fara sa dai si o anumita explicatie, nu a fost f inspirat. Cine nu se pricepe f bine in domeniu, poate crede ca se pot disipa 117W cu acel tranzistor. Si fara cateva randuri explicative, pot considera ca te numeri si tu printre ei.

In ceea ce priveste propunerea facuta, cred ca nu ai citit f atent.

Optiunile au fost in ordine:

1. radiator mai mare

2. ventilator

3. alt traf, cu mentiunile care le-am facut (si nu le mai repet odata).

Userul a solicitat sprijin privind eventuala inlocuire a SDT2907 cu un alt tranzistor care sa nu se mai incalzeasca la fel de mult.

Nu am intrat in detalii considerand ca nu este cazul.

Pentru clarificare:

- la un derating de 0.66 grade Celsius /W la temperaturi ce depasesc 25 grade Celsius si la o temperatrura presupusa de 70 grade Celsius a capsulei, puterea maxima  disipata (Ptot) a tranzistorului va fi: 117-(70-25)*0.66=87W.

Pentru un radiator cu suprafata de 50cm patrati plat si o putere disipate de 16,8W temperatura capsulei ar fi de circa 75 grade Celsius deci puterea disipata de tranzistor la tensiunea si curentul mentionate de user va fi de circa 5 ori mai mica decat Ptot la 70 grade Celsius.

Si acum intrebarea: crezi ca era cazul saii impui capul cu toate astea, doar de draguil de a fi mai catolici decat Papa??

Link spre comentariu

Dacă spaţiul permite, un radiator mai serios, eventual unul de procesor PC, cu tot cu ventilator ar face treaba ca la carte.Din cauza diferenţei mari dintre tensiunea de intrare şi cea de ieşire din regulator se disipă aiurea multă putere. O sursă în comutaţie ar fi mai bună în acest caz, dar poate că ar deranja perturbaţiile RF produse...

Link spre comentariu
  • 6 ani mai târziu...

Buna Ziua Domnule!!! cu Respect as dori sa va cer Ajutorul !!!! am nevoie de schema Alimentatorului sa-l pot construi ca am avut si eu unul dar acum numai am posibilitatea sa cumpar doar sa le fabric acasa cu mana si daca aveti posibilitatea sa mil trimiteti Va Rog din Tot Sufletul si eu va stau la dispozitie cu orice scheme programe etc :) <<

Link spre comentariu

Nu înţeleg de ce vă cramponaţi atâta de schema unui alimentator antic făcut de RadioProgres, ce probabil nici nu avea protecţie la scurtcircuit, în afară de obligatoriul fuzibil ,,antiincendiu,,.Cu atât mai mult, cu cât oricum vi-l construiţi singur.O sursă stabilizată făcută în jurul unui LM317 plus un tranzistor de putere care să-i ridice curentul maxim peste 1,5A e mai mult decât decentă, prin comparaţie.Există de altfel un topic făcut de Marian în legătură cu astfel de surse, dar şi altele,                                                                     vă recomand să-l citiţi.

Editat de validae
Link spre comentariu

Pe mine ma doare mintea! Pai daca-i sursa facuta semiindustrial de 1,5A si se incalzeste la 0,6A sigur are ceva in neregula!Erau aia de la Radioprogresul cooperativa dar au reusit,in general,produse utilizabile.Intai verificate componentele "la sange" si apoi aplicat alt radiator sau radiator +ventilator.Oricum mi se pare  f mic radiatorul original.Sigur nu are niscai aripioare?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări