critix Postat Iunie 6, 2014 Partajează Postat Iunie 6, 2014 Salutare. Am la un radio auto volumul dat printr-un rotary encoder. As putea sa pun in paralel 2 switch-uri pentru up si down? Daca nu, cum as putea cu 2 switch-uri sa fac ce face rotary encoderul sa pot pune in paralel inca o modalitate de up/down la volum? Multumesc anticipat. Link spre comentariu
ratza Postat Iunie 6, 2014 Partajează Postat Iunie 6, 2014 Trebuie să simulezi semnalele de la encoder. Arată aşa: Link spre comentariu
critix Postat Iunie 6, 2014 Autor Partajează Postat Iunie 6, 2014 Da... citind despre encoder, am vazut cum arata semnalele. Cum as putea sa le simulez? O idee, ceva? Multumesc Link spre comentariu
ratza Postat Iunie 6, 2014 Partajează Postat Iunie 6, 2014 Păi, dacă spargi formele de undă, ai nişte secvenţe interesante: - rotit de la stînga la dreapta ai 00-10-11-01 (0-2-3-1); - rotit de la dreapta la stînga ai 00-01-11-10 (0-1-3-2). Practic e cod Gray pentru un număr pe doi biţi. Link spre comentariu
cristian1961 Postat Iunie 7, 2014 Partajează Postat Iunie 7, 2014 Intii trebuie sa studiati semnalele de la encoder, poate nu merge in cod Gray. Daca chiar e in cod gray atunci trebuie sa faceti un montaj care sa codeze in cod gray doua butoane up/down . cel mai simplu ar merge cu cel mai mic uC posibil. Microcip are unele micute. Sau puteti pune un al doilea encoder in paralel cu primul unde vreti dv . un encoder mecanic e foarte ieftin si arata ca un potentiometru. Link spre comentariu
critix Postat Iunie 7, 2014 Autor Partajează Postat Iunie 7, 2014 Doresc sa folosesc un pic 12f675. Nu pot folosi un al doilea encoder, din pacate. O sa incerc sa simulez cu pic-ul un encoder. Daca aveti ceva exemple... Multumesc Link spre comentariu
ratza Postat Iunie 10, 2014 Partajează Postat Iunie 10, 2014 A, păi dacă ai PIC şi ştii să-l programezi, tot ce ai de făcut e să scoţi semnalele din imaginea de sus. Acum îmi dau seama că encoderul va cam influenţa montajul, nu ştii în ce poziţie se opreşte. Link spre comentariu
critix Postat Iunie 13, 2014 Autor Partajează Postat Iunie 13, 2014 Salutare din nou. Am realizat un montaj cu 12f675 sa imi dea semnalele ca mai sus. Butoanele functioneaza, cresc/scad volumul, dar am intampinat o alta problema Daca folosesc montajul, encoderul nu mai functioneaza De la el nu mai pot da volumul up/down. Aveti cumva vreo idee ce as putea face sa mearga amandoua? Multumesc anticipat. Link spre comentariu
ratza Postat Iunie 13, 2014 Partajează Postat Iunie 13, 2014 Pune rezistenţe de 330R pe ieşirile PIC-ului şi lasă ambele ieşiri în high. Link spre comentariu
critix Postat Iunie 13, 2014 Autor Partajează Postat Iunie 13, 2014 (editat) Atasez si schema la care lucrez. Poate asa ma puteti ajuta sa pot folosi in paralel cele doua moduri de comanda a volumului. Rezistentele de 330 unde anume zici sa le pun? Multumesc anticipat Editat Iunie 13, 2014 de critix Link spre comentariu
ratza Postat Iunie 13, 2014 Partajează Postat Iunie 13, 2014 Nu merge cu rezistenţe cum am zis, dacă topologia e aia din schemă. Cînd nu foloseşti PIC-ul, pune-i ieşirile în tri-state Link spre comentariu
critix Postat Iunie 13, 2014 Autor Partajează Postat Iunie 13, 2014 Intreb si eu ca un incepator (ca doar asa si sunt). Imi poti da un exemplu cum as putea pune iesirile in tri-state? Mersi mult Link spre comentariu
ratza Postat Iunie 13, 2014 Partajează Postat Iunie 13, 2014 Nu ştiu cum e la PIC, la Atmel configurezi pinul ca intrare şi dezactivezi rezistenţa internă de pull-up. Link spre comentariu
Liviu M Postat Iunie 13, 2014 Partajează Postat Iunie 13, 2014 Pen'ca nivelul activ pare masa, ar trebui ca daca iesirile pic-ului sunt high encoderul original sa mearga nestingherit.Eventual inseriaza si niste diode intre pic si radio (catozii spre pic). Si in cazul asta in repaus iesirile picului trebuie programate high.Asta daca sugestia lui ratza (pinii facuti intrari) nu functioneaza, ca asta e cea mai simpla varianta. Link spre comentariu
validae Postat Iunie 13, 2014 Partajează Postat Iunie 13, 2014 Eu am fost nevoit să înlocuiesc un encoder pe care nu-l găseam cu două microcontacte. Prin acționarea succesivă a celor două microcontacte se putea regla destul de ușor volumul, ordinea acționării lor stabilea și sensul dorit (crescător/descrescător).Binențeles, a fost o soluție LowTech la o problemă HighTech... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum