jvl_77 Postat Iunie 5, 2014 Partajează Postat Iunie 5, 2014 Am achizitionat de 1 zi o pereche din aceste incinte.Suna foarte bine dupa parerea mea,dar tot ce stiu despre ele este ceea ce e scris pe un colt pe spatele boxei: http://i62.tinypic.com/10p8588.jpg http://i59.tinypic.com/1zal9w.jpg http://i59.tinypic.com/14bera.jpg Daca stiti mai multe despre ele , despre difuzoare ,filtre , care sa ajute la identificarea lor ,intretinere , va rog sa postati aici. Link spre comentariu
jvl_77 Postat Iunie 6, 2014 Autor Partajează Postat Iunie 6, 2014 (editat) http://i58.tinypic.com/ra524l.jpgAșa arată filtrele din incinta. Componentele nu par deteriorate şi arată din perioada în care au fost făcute parcă...Pe tweeter scrie ITT, pe celelalte nu-mi dau seama ce scrie... Editat Iunie 6, 2014 de jvl_77 Link spre comentariu
jvl_77 Postat Iunie 17, 2014 Autor Partajează Postat Iunie 17, 2014 Ok. Vad ca nu prea sunt recunoscute de nimeni. Probabil sunt niste anonime din germania (F) de acum 30 de ani... Inrebari:::::: Daca as schimba electroliticii de pe medii si inalte , din filtre , cu unii MKT /250V ,ar fi justificata schimbarea d.p.d.v. al sunetului? (suma cheltuita pe condensatori nu ar fi mai mare de 25 ron). Am masurat si : cei de 10uF sunt:: 13,6uF respectiv 19,4uF cei de 4,7uF sunt :: 9,2uF respectiv 5,9uF Exista si varianta MKP ; la aceleasi valori preturile sunt cam 175% fata de MKT. Se preteaza mai bine cei MKP pentru boxe de casa?--Ca sa se justifice diferenta de pret... Link spre comentariu
adrian lucian Postat Iunie 17, 2014 Partajează Postat Iunie 17, 2014 Ca si stil par niste Canton rebrand-uite. Filtrul este si el tipic epocii. Merita un recap, verifica si bipolarul din Zobel-lul de pe joase. Dupa recap trebuie refacut echilibrul tonal, oricum din nastere, in epoca, boxele erau "tipatoare". As pune un Zpbel si la medie. E de preferat atenuare cu L-pad si nu rezistor serie. La o prima vedere a filtrului original, luindu-ma dupa dimensiunea bobinelor de medii cred ca e o "vale" intre joase si medii. In partea de sus a mediilor s-au bazat mai mult pe roloff-ul natural al difuzoarelor (au economisit un cond). Puteau face mai abrupta taierea tweeter-ului sa-l aduca mai aproape de medie si sa mascheze mai bine break-up-ul mediei limitind-o sus cu ordin 2. Dar probabil atit merita difuzoarele si au avut si ei contabilii lor.Ca exercitiu poti aplica ce am "delirat" eu aci sau recap si multa rabdare la refacut echilibrul tonal pe gustul tau si functie de ce amp le piloteaza. Link spre comentariu
jvl_77 Postat Iunie 18, 2014 Autor Partajează Postat Iunie 18, 2014 Ca si stil par niste Canton rebrand-uite. Filtrul este si el tipic epocii. Merita un recap, verifica si bipolarul din Zobel-lul de pe joase. Dupa recap trebuie refacut echilibrul tonal, oricum din nastere, in epoca, boxele erau "tipatoare". As pune un Zpbel si la medie. E de preferat atenuare cu L-pad si nu rezistor serie. La o prima vedere a filtrului original, luindu-ma dupa dimensiunea bobinelor de medii cred ca e o "vale" intre joase si medii. In partea de sus a mediilor s-au bazat mai mult pe roloff-ul natural al difuzoarelor (au economisit un cond). Puteau face mai abrupta taierea tweeter-ului sa-l aduca mai aproape de medie si sa mascheze mai bine break-up-ul mediei limitind-o sus cu ordin 2. Dar probabil atit merita difuzoarele si au avut si ei contabilii lor.Ca exercitiu poti aplica ce am "delirat" eu aci sau recap si multa rabdare la refacut echilibrul tonal pe gustul tau si functie de ce amp le piloteaza. Nu ai delirat deloc ! Ai spus exact ceea ce as spune si eu legat de sunet ,eu ascultandu-le deja un timp! Am testat pe o boxa un condensator de 33uF in loc de cel de 10uF pe medii si cu generator de ton , apareau paraituri la 340hz in dif de medii! In configuratie originala , mediile au un "varf" pe la 3khz-3,5khz .(dupa urechea mea+ generator ton). Esti priceput d-le Adrian Lucian daca ai putut spune acestea , doar privind filtrele...Din ce inteleg , din cele scrise , ar tebui un filtru de ordin 3 pt. inalte(C-L-C) , iar pt medii trecut de la filtru acesta cu condensator si bobine inseriate + rezistenta serie, la filtru normal de ordin 2 (bobina mare trecuta imediat dupa condensatorul de 10uF , iar in locul ei pus un condensator care sa taie sus mediile) + l-pad(minus ~2db ) Frecventele de crossover imi par a fi 800hz si 4,5khz.( posibil sa gresesc). Link spre comentariu
adrian lucian Postat Iunie 18, 2014 Partajează Postat Iunie 18, 2014 Virful ala la 3-3,5kHz e breakup-ul de care vorbeam iar baraiala la 300 Hz e semn ca nu e optim aleasa taierea jos a mediei (fie prea jos fie panta aiurea). Pe undeva pe net e un tutorial despre filtrare fara masuratori, Allen nu stiu cum e domnul cu tips-uri. Daca ai chef de surubareala putem gasi timp sa faci un tuning, asigur numai suport logistic , murdaritul si juliturile ti le las tie. Ca regula ajut dezinteresat, sa nu apara interpretari. 1 Link spre comentariu
jvl_77 Postat Iunie 18, 2014 Autor Partajează Postat Iunie 18, 2014 Dacă nu cumva este vorba despre : 3 way Crossover calculator, ar fi bun un link către acel calculator fără măsurători. Probabil ar fi interesant şi pentru alții care vizualizează acest subiect.Mulţumesc anticipat. Link spre comentariu
CBI Postat Iunie 18, 2014 Partajează Postat Iunie 18, 2014 nu se poate aborda 'calculul' filtrelor daca nu detii macar minimul de caracteristici ale difuziorelor pt a putea alege orientativ banda in care sa le folosesti chiar si cu specificatii avansate ale componentelor primite de la producator,fara cunostinte mai avansate si multa experienta practica nu se pot obtine rezultate mai bune(doar 'altceva').Conditiile de lucru sunt altele decat cele oferite in foile tehnice. Cu timpul,lucrand si ascultand se pot face niste asocieri si observatii personale,dar de la a identifica problema si pana la a o drege tot trebuie sa treci prin partea de matematica si fizica Adrian Lucian si-a facut o metoda de abordare proprie exact dupa cum am zis,toti avem un tip de gandire propriu,logic sau mai pionieresc',dar nu te gandi ca asa ceva garanteaza rezultate .Sunt doar speculatii,nu ai cum sa aflii chestii specifice fara sa masori nimic, de ce suna asa sau nu suna pe dincolo Eu nu as incerca schimbarea c-urilorcu altii de alt tip fara sa pot controla rezultatele obtinute,pt ca au alte carateristici si daca nu le iei in considierare decat dpdv al valorii(marimii fizice) de cele mai multe ori rezultatele vor fi mai slabe.Nu este vorba ca nu sunt mai buni,ci ca vor schimba functionarea filtrului si automat si pantele de taiere/nivelul de spl si acest lucru este mai important decat tipul unui condensator DIn poze filtrele par foarte economice,parerea mea ar fi sa incerci sa proiectezi altele de la 0 daca consideri ca difuzoarele merita/iti plac timbral.Este mai usor decat sa incerci sa repari la nimereala dupa altii.Daca pare prea multa bataie de cap,poti incerca sa schimbi C-rii cu altii proaspeti de acelasi tip si sa asezi bobinele a.i. sa nu se mai influenteze electromagnetic(cu centrele in plane diferite de radiatie).De ex,bobinele mici ridicate in dunga.Vezi si cu suruburile de pe centrul lor http://www.diyaudio.com/forums/multi-way/189847-introduction-designing-crossovers-without-measurement.html Link spre comentariu
jvl_77 Postat Iunie 18, 2014 Autor Partajează Postat Iunie 18, 2014 Mie sunetul lor îmi place chiar dacă mediile sunt uşor accentuate de pe la 3khz în sus. Tweeterul e şi el în linie, adică sună un pic în faţă ca să se lege cu media. Între 200-700hz sună un pic mai în spate ca şi spl, iar între 80-200hz sună iar in linie cu media și tweeterul. Sub 80hz scade spl până la frecventa minimă cu mult. (probabil peste 6-7db ) Una peste alta sunetul este foarte muzical, plăcut, clar, ca în realitate, poți distinge foarte clar ce anume produce sunetul, chiar şi mici variatii de timbru care dau specificitate unei voci/persoane.Ținând cont de diferențele dintre valorile condensatoriilor din filtre, am vrut să-i schimb cu unii cu toleranţă mai mică şi cu pierderi mai mici. O să-i cumpăr pe condensatori, îi încerc, dacă nu-mi place cum suna îi las pe cei originali. Ca fapt divers, accentuarea frecventelor din jurul la 4khz, dă mai multă claritate vocii umane.... Link spre comentariu
CBI Postat Iunie 18, 2014 Partajează Postat Iunie 18, 2014 depinde de inregistrari,de difuzorul care reproduce(dispersie,distorsiuni),dpmdv boxa trebuie sa reproduca sunetele care sunt in mod egal ,nu sa produca altele, se pot face corectii si din alte locuri zona de inalte inferioare 1,5-5khz devine usor obositoare urechii ,mai ales la volum ridicat si in camere mici unde apar reflexii din peretii si din contra,ea este de regula usor atenuata in boxele de cumparat,pt a nu o da in sibilanta,agresivitate.Un alt motiv este pt ca se trece de la un tip de radiatie(con) la altul (calota) si acea atenuarea mascheaza putin diferentele de dispersie la frecventa de taiere Problema cea mai mare filtrelor la boxele vechi era ca producatorii incercau sa minimizeze costurile/aka numarul de componente si foloseau difuzoarele pana la capetele unde nu mai puteau ,astfel ca atenuarea nu era suficienta nici la frecv de rezonanta si nici la cea de breakup,carateristicile se suprapuneau f mult si rezultatul era distorsiuni de tot felul(sunet necoerent,amestecat,agresiv,balans tonal neechilibrat) Link spre comentariu
adrian lucian Postat Iunie 18, 2014 Partajează Postat Iunie 18, 2014 CBI, buninteles ca problema este deosebit de complexa, putem diserta pe zeci de pagini(reiterind ceea ce lesne se poate gasi in carti dar si ceea ce nu se gaseste, asta-i partea interesanta :-))Cazul in speta, omul si-a luat niste boxe buget. Este oarecum avizat, doar ca vrea ceva mai mult cu rezonabile cheltuiala si efort. Sa se apuce acum de citeva luni de studiu, sa incropeasca un minim necesar pentru masuratori..nefezabila varianta.Vrea ceva mai bun din ce are in timp relativ scurt. Cere ajutor pe un forum, e lesne, stie ca, ca si in viata, sunt samariteni, ca mine, ca tine si colegi atenti la oportunitati (ca sa o zic elegant).Acum sa-i facem capul mare, lasa-le nene asa ca e teribil de alambicata teaba, sau un minim suport?Observa capacitatile sarite din valori nominale, chiar si 100% , ( evident Q-ul filtrelor e in balarii), de bun simt decizia de a le aduce macar acolo unde au fost gindite. Ca cei cu ceva experinta stim ca fiecare tip de cond are amprenta lui sonora (mai mult ,acelasi tip, alt producator, alta amprenta) e marginal in cazul de fata, alta discutie.Si nu in ultimul rind omul cauta si ceva satisfactii din realizarea proprie, mie asa imi pare, de asta mi-am oferit sprijin logistic , Daca ii pun la dispozitie macar 5-6 variante de componente sa si le lipeasca el acolo in fel si chip,l-am facut fericit:-) Eu zic ca nu-i de colea.Mi-a venit acum in minte finalul unei carti de fratii Strugatki: "Fericire pentru toata lumea" :-) :-) Link spre comentariu
jvl_77 Postat Iunie 24, 2014 Autor Partajează Postat Iunie 24, 2014 Dupa cateva zile de tatonari ale valorilor componentelor din filtru , cu ajutorul sfaturilor primite , am ajuns la un rezultat Sunetul ca si liniaritate si "muzicalitate" este mai bun .(din start aveau un sunet bun). Sper sa ajute pe cine se va intalni cu ele(boxele)! Acesta ar fi unul dintre putinele adrese unde am gasit ceva scris despre ele... http://new-hifi-clas...hp?topic=3053.0 Link spre comentariu
Shambala Postat Iunie 24, 2014 Partajează Postat Iunie 24, 2014 Media pare defazata cu 180grd fata de bas. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum