Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dublor de tensiune cu comp pasive, sau traf cu tens dubla ?

Postări Recomandate

Am un tda 2050 si un traf care scoate 2x12 Vac la 5A, deci => +/- 17 Vdc.Ca sa scot cat mai multa putere din tda 2050 trebuie sa-l alimentez la o tens mai mare, tine si +/-30 V.Acum, am o intrebare:Cum sa fac? Sa fac un montaj de dublor de tens cu componente pasive, sau sa caut alt transformator?Ce diferente ar fi intre cele 2 cazuri ? Curent as avea de unde sa trag din traful de 2x12Vac, ca Tda 2050 nu suge mai mult de 2 A, eu zic ca ar merge cu dublor de tens.Voi ce ziceti ?Evident ca diodele si condensatoarele din montajul dublorului vor fi bine calculate, chiar mai mari, ca sa tina, sa am tensiunea cat mai stabila.Ca un traf cu tens dubla ma baga la cheltuieli in plus.Astept pareri. Merci.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

stati asa ca nu am priceput !!!!deci eu am dubla infasurare la traf. am 2x12unde sa pun diodele, la una dintre infasurari ? in antiparalel ?nu pricep ce rezolv. cu asta. Cum se dubleaza tensiunea ?Si cu cealalta infasurare ce fac ?eu am pe acasa niste scheme cu diode si condensatori pentru a dubla tensiunea. Nu pricep ce imi spuneti. O schema mi-ar fi de folos.

Link spre comentariu

Schema de principiu este asta ( ii lipsesc condensatoarele de filtrare) .Dupa cum vezi este compusa din doua redresoare monoalternanta , unul pentru tensiunea pozitiva si altul pentru tensiunea negativa fapt ce determina necesitatea unei filtrari mult mai bune.PS. Asa cum s-a precizat ai sus vei folosi infasurarile de 12V inseriate astfel incat sa obtii din traf 24Vca.

Link spre comentariu

deci legi infasurarile in serie ca sa iti dea 24v, apoi pui 2 diode la un capat al infasurarii (una iti da + si cealalta -) masa va fi celalalt capat al bobinei.. conzii ii pui intre + si masa, respectiv - si masa..... sper ca nu te-am incurcat mai rau! :goodman:

Pai in traf sunt deja inseriate infasurarileDaca iau de la ele (fara masa) am evident 24 VDar eu vreau sa scot aprox. +/- 34 Vdc pentru tda 2050, (adica +/-24radical din2)Am nevoie de alimentare simetrica neaparat.Sa zicem ca nu pricep eu ce imi spuneti voi cu realizarea schemei. Intrebarea mea care ma framinta e alta de fapt. Ce diferente ar fi intre cele 2 cazuri d.p.d.v al puterii debitate. Sunt echivalente cele 2 cazuri ? Ma "tine" montajul de dublare a tensiunii, ca si cand ar fi un traf cu tensiune dubla din fabricatie? Asta e enigma mea.
Link spre comentariu

Diferenta este ca cea cu dublare de tensiune iti va debita doar jumatate din curent pe fiecare ramura fata de situatia cu redresare bialternanta.Tinand cont ca tu ai rezerva de putere ( ai spus ca traful iti poate debita 5A ) nu cred sa te deranjeze.

Aha, asa ceva vroiam sa aud.Eu ma gindeam ca daca folosesc condensatoare pentru dublarea tensiunii, datorita timpului de incarcare si descarcare voi avea probleme, si nu voi avea puterea necesara , ca si cand as avea un traf.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări