Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu TBA810

Postări Recomandate

Date catalog pt. TBA810:SGSPo=0,05-2,5W; Rl=4/2 Ohmi; f=1kHz; k=0,3%VishayPo=0,05-3W; Rl=4 Ohmi; Us=14,4V; f=1kHz; k=0,3%Cand am propus schema TBA810 cu bipolari complementari, am avut in vedere schema atasata (este cu TDA2020). Asa cum bipolarii complementari functioneaza in aceasta schema, ar trebui sa functioneze si cu TBA810. Nu ma pricep la simulari, dar distorsiunile mi se par cam mari.http://i59.tinypic.com/30jk4fbPS-marian, te rog, daca vrei/poti/ai timp sa ti cont, in simulare, de propunerea lui remus68 referitor la forma de unda a semnalului de iesire. Multumesc

Editat de vera
Link spre comentariu

Si mie mi se par exagerate asa nu se mai justifica Ci mai bine pui 2 bd si un bc ...nu?Simularile acestea reflecta cu adevarat realitatea?Domnule Vera ce ziceti schema dvs mi se parea cea mai interesanta dintre toate apoi cea in punte thd in simulare e foarte mare dvs ce ziceti?

Link spre comentariu

Cer scuze D-lui Remus pentru intarzierea in raspuns referitor la postarea formei de unda pe iesire in simulare, ieri spre seara a trebuit sa plec la o sonorizare si n-am mai avut timp sa intru pe forum, revin acum cu rezultatul simularii cerute in spernta ca nu-i prea tarziu:

Posted Image

Probabil distorsiunile asa mari sunt o combinatie intre trecerea prin zero nu tocmai stralucita si lipsa reactiei negative...

Link spre comentariu

La trecerea prin zero, nu cred ca sunt probleme, deoarece la semnal mic, debiteaza CI-urile pe sarcina. Parerea mea (poate gresesc), este ca in simulare nu apare acest lucru.M-a intrigat problema. Am cautat si am gasit mai multe scheme care utilizeaza bipolari complementari, comandati de CI. Deci, se poate.Referitor la reactia negativa-nu cred ca este o problema sa o introducem si noi (dupa ce stabilim ce-i cu trecerea prin zero). As propune varianta din schema atasata (calculata pt. TBA810).http://i61.tinypic.com/1zdmzhj

Editat de vera
Link spre comentariu

SalutCa si tine, constat ca ne invartim in jurul cozii. Daca ai osciloscp, sau acces la unul, eu zic sa faci montajul si sa-l masori tu.Cred ca Marian nu tine cont (sau nu are psibilitate tehnica) de faptul ca, la semnal mic, CI debiteaza putere pe sarcina (vezi ca intre cele 2 semialternante este o linie de amplitudine 0, care da acele distorsiuni mari-ori tocmai aici debiteaza CI-deci acea linie cu amplitudine 0 nu exista, deoarece este umpluta de CI). Eu propun urmatoarele etape:1-faci mai multe cablaje pt. TBA810;2-plantezi aceste cablaje cu toate piesele;3-fara semnal si cu sarcina fictiva masori tensiunea continua pe iesire;4-dintre toate cablajele, alegi 2, care au tensiunea continua pe iesire, cat mai apropiata;5-la aceste cablaje atasezi bipolarii complementari;6-le cuplezi in punte si faci masuratorile;7-daca totul merge f bine, mai faci inca un canal, daca nu , ramai cu 2 finale de putere, pilotate de TBA810 (nu ai ce pierde).Eu nu ma pricep la simulari si nu am nici TBA810 (am avut)-nu te pot ajuta decat cu sfaturi. Imi pare rau ca doar cu atat, dar asta e.Daca vrei sa faci cablajele, am sa-ti trimit poza cu cel recomandat de fabrica.PS-la sugestia lui remus68, am studiat cu atentia schema TBA810 si am vazut ca are R pt. reactie negativa pe cip. In concluzie, nu cred ca schema cu tranzistori bipolari are distorsiuni asa de mari (daca avea distorsiuni mari nu ar fi fost atat de utilizata)-parerea mea. 

Si iar ne întoarcem de unde am plecat...reactia negativa practic aceasta e problema noastra ca in rest ar fi exact ca celelalte CI.

Editat de vera
Link spre comentariu

@vera . ”Cred ca Marian nu tine cont (sau nu are psibilitate tehnica) de faptul ca, la semnal mic, CI debiteaza putere pe sarcina (vezi ca intre cele 2 semialternante este o linie de amplitudine 0, care da acele distorsiuni mari-ori tocmai aici debiteaza CI-deci acea linie cu amplitudine 0 nu exista, deoarece este umpluta de CI). ”

Marian ține sau nu cont , nu contează . El a făcut o simulare corectă. Ție pare-se că îți scapă ( iartă-mă) un aspect . Eu l-am menționat și adineaori dar poate nu ai fost atent. La nivel mic , e drept , debitează CI dar printr-un divizor 33/4 sau 33/2 !. 

Cred că , dacă @oltean24 vrea să folosescă aceste circuite , o combinație între schema ta în punte și schema sugerată de @franzm de ”take over” asupra reacției negative , este maximul care se poate obține.

Estimez , în această situație , în jurul a 0,5-1% distorsiuni la putere maximă și ceva mai mici mai jos. Echilibrul de cc rămâne în continuare o problemă deschisă . Dacă se dorește eludarea ei prin condensator, mare atenție ! Un filtru trece jos la intrare trebuie să limiteze la o frecvență superioară celei rezultate din condensatorul de pe ieșire . 

Link spre comentariu

Eu nu am afirmat ca Marian (imi cer scuze daca asta s-a inteles, probabil m-am exprimat gresit) a facut o simulare proasta. Simularea este OK. Am afirmat ca nu tine cont, in sensul ca nu sunt posibilitati tehnice (programul, etc.-nu ma pricep la simulari).Am mai afirmat ca rezistenta de 33 Ohmi, nu este batuta in cuie. Se poate alege orice valoare, care sa nu solicite TBA810 peste 2,5(3)W, unde distorsiunile sunt date 0,3%. Este clar ca valoarea acestora difera, functie de valoarea Rs.0,5-1% distorsiuni estimate, la putere maxima, este promitator. Dragi colegi, cu ajutorul vostru, putem face hatarul lui oltean24.Sanatate la tota lumeaPS-reafirm ca sunt pt. imperecherea integratelor.

Editat de vera
Link spre comentariu

Deși am intenționat la început să ignor acest topic datorită venerabilității lui TBA810 , după cum se vede m-am prins, fără să vreau , în joc. Pentru că @vera și @franzm au avut , după părearea mea , contribuțiile majore în sens constructiv , aștept să posteze unul din ei o schemă - chintesență a celor vorbite aici . Dacă nu , sperând că nu supăr pe nimeni , voi încerca să postez eu o schemă care să unească ideea de punte cu atac prin inversarea ieșirii unuia din integrate - propuse de @vera cu ideea de ”take over” a reacției negative sugerate de @franzm . 

Link spre comentariu

Dau o cate o sampanie la toti!Apropo Marian poate sa faca  ce spuneti dvs ca o sa ii trimit eu integratele e om serios si destul de constiincios!

Am colaborat cu el cu succes si cred ca acest subiect o sa fie de ajutor si la alti colegi care nu detin experienta dvs si o sa ia de aici totul de a gata oricum daca scoatem si 15 w curati eu ma declar mai mult dect multumit!

Stima si Respect ptr toti care ati contribuit si contribuiti in continuare la acest clasic proiect vorbim de un integrat consacrat care cred ca odata era mai la toata lumea in casa fie in tv fie in pick-up sau ultima data in radio gloria!

Editat de oltean24
Link spre comentariu

Am făcut o schemă în punte cu TBA810 așa cum s-a vorbit aici . Am o anumită temere despre cum funcționează TBA810 la amplificarea -1. Am mărit în acest sens valorile condensatorilor de compensare păstând raportul. LM358 cu ce e pe lângă el se vrea un fel de DC servo . Habar n-am dacă merge , nu am avut timp să-l analizez serios. Dacă se face o sortare / împerecherea a CI , se poate scoate. Observație - el poate doar urca nivelul de CC la CI din dreapta , nu și coborî, deci CI cu nivel de CC mai mare ( dintre cele două ) se pune în stânga. Se puteau concepe și alte variante dar toate se împiedică de alimentarea nesimetrică și pot fie să crească, fie să scadă nivelul de DC . M-am gîndit și la o soluție bazată pe curentul de polarizare al intrării dar probabil e prea dependent de exemplarul de CI, temperatură, etc.

Finalii se aleg în funcție de sarcină - 4 sau 2 Ω fiind tranzistori de 8-10A în primul caz și de peste 15A în al doilea. Rezistențele de 3R3 dintre bazele și emitorii finalilor pot fi tatonate. 

post-176515-0-64662600-1402341434_thumb.png

Link spre comentariu

UDAR ai fost mai rapid decat mine. Ce inseamna tinereta, domnule...Uitati cum vad eu problema (e bine, e rau ?):1-in nici un caz, nu trebuie depasita puterea de 2,5W (unii dau 3W) furnizata de TBA810, pt. a nu creste distorsiunile acestuia peste 0,3%;P=2W (pt. siguranta), Vcc=16V, Rs=4 Ohmi, I12<707 mA2-punctul 1 pune in discutie:a-valoarea R baza-emitor tranzistori exteriori-pt. Ube=0,7V si Ir=50mA rezulta R>14 Ohmib-factorul de amplificare al tranzistorilor exteriori-un calcul grosier arata:Rs=4(2) Ohmi, Is<4(8)A, Ib=707-50=657 mA rezulta beta>7(14) la Is=4(8)ABD433/4 Ic=4A, Icm=7A, Uce sat=0,5V/2A, Hfe=50/2A, Hfemax=475 (Hfe este dat in impuls)BD643/4 Ic=8A, Icm=12A, Uce sat=2V/4A, Hfe=750 tensiunea de saturatie este mare si anuleaza toate avantajele-in concluzie nu as utiliza tranzistori Darlington.3-pt. capatul de sus al benzii, in catalog este dat-20kHz la (-)3dB C3=820pF si C7=5C3=4100pF4-si acum cea mai trista problema Vo(Vcc/2):c-imperecherea CI-cam problematic-in catalog este dat, pt. Vcc=14,4V, Vomin. tipic max.6,4 7,2 8 [V]Ma intreb de cate integrate este nevoie pt. a sorta 2 cu Vo identice-cam multe, oricum mai multe decat are colegul OLTEAN24d-in catalog scrie ca Vo este tinut la Vcc/2 din raportul R6 si R4, R5, R14 (vezi fig 2).Schema propusa modifica R6 intre 3,5-3,99 k. Nu stiu care este influenta asupra etajului de intrare-propun niste masuratori.e-si din etajul de polarizare cu Q5 si Q2, Q8, Q3 (vezi fig. 3-propunere).Aici nu mi-as baga labutele pt. a nu da totul peste cap.In concluzie, eu as opta pt. schema propusa initial (este mai simpla/ieftina), cu modificarile propuse acum (R, C3, C7, BD433/4 sau altii mai performanti, dar nu Darlington, si modificarea Vo din exterior).Ce ziceti (orice propunere constructiva este bine venita) ?

post-218749-0-59279600-1402395896_thumb.jpg

Editat de vera
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări