Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu TBA810

Postări Recomandate

Salutare tuturor!

Azi am primit de la domnul Vera schema cu tranzistori complementari!

Cred ca o voi realiza o lasam la dezbatut aici un pic si  o punem in aplicare.

Intructiunile le am pe mail nu stiu cum sa le iau de acolo cred ca intr-un text document !

Oricum schema promite multe !Ma bucur ca am asteptat pana acum dar s-a meritat!

Atasez ce am primit repet nu e creatia mea toate multumirile Domnului Vera!

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Schema lui @vera se poate comenta . Este la prima vedere funcțională, rămâne problema offsetului de cc la ieșire care poate fi semnificativ ( am folosit cândva unul sau două TBA810 dar în aplicația clasică și habar n-am ce dispersie ar putea să aibă tensiunea de cc la ieșire , țin minte că la TBA790 era destul de mare = 0,5V sau mai mult.) Cred că un DC servo ar fi prea mult pentru schema asta . Distorsiunile vor fi cert peste 1% - poate 2-3% din cauza imposibilității de a duce reacția negativă de la ieșire , ea fiind legată intern. Eu personal aș încerca micșorarea rezistențelor de 33Ω destul de mult - până la un ohm poate pentru a micșora impedanța de ieșire la nivel mic și a muta în sus nivelul la care se trece de pe TBA pe tranzistori. Alimentarea cred că se poate crește ușor ( la 17-18V ) - datorită curentului redus din finali apreciez că integratul nu este în pericol.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

UDAR, intr-un post anterior, am atras atentia ca CI-urile trebuiesc imperecheate (eu m-am lovit de ac. problema-si la 810 este cum spui tu, ca la 790). Am prefert rezistenta de 33 Ohmi pt. a micsora puterea debitata de CI, care inseamna distorsiuni mai mici (in acelasi context, am recomandat utilizarea unor tranzistori cu factor de amplificare mare). Nu prea am incredere sa alimentez 810 romanesti la 17-18V. Cred ca este mult mai sigur la 16V.

Link spre comentariu

Sigur , era o analiză la prima vedere. Cu prudența privind alimentarea sunt în principiu de acord. În ce privește rezistența , o valoare mai mică mută distorsiunile la nivel mai mare , ele rămân oricum ridicate. Fă socoteala , ai la ieșirea CI 0,5V vârf - ar trebui să ai aceeași valoare și pe sarcină dar din cauza divizorului 33R/4R ai mult mai puțin ( tranzistorii nu s-au deschis încă ) . Asta înseamnă distorsiuni foarte mari la nivel mic. 

Editat de UDAR
Link spre comentariu
  • Administratori

Gata am revenit pe forum cu un avertisment la activ si cu 125 de like.Multumesc tuturor care mi-au dat like.Acum lucrez la schema cu TBA810 si tranzistori complemantari finali.

Sigur... 

Acelasi IP si like-urile toate sunt de la SPOT si viceversa. Vad ca te-a pacalit si pe tine oltean24 sa dai cateva aici in topic. 

CLONA !

Credeam ca e mai serios ascest user.

clona.JPG

Link spre comentariu

Cred ca este datoria mea sa fac unele precizari, legate de ac. schema:1-schema cu TBA810, in punte, este atasata in paginile anterioare;2-la ac. schema, eu am propus atasarea unor bipolari complementari (vezi pag. anterioare);3-din catalog, pt. TBA 810, la 3W distorsiunile sunt date la 0,3%;4-la putere mica, pe sarcina, debiteaza putere CI direct, prin rezistenta de 33 Ohmi (valoarea de 33 Ohmi nu-i batuta in cuie-trebuie aleasa o valoare cere sa nu solicite CI la mai mult de 3W). La putere mare se deschid si bipolarii (din ce am citit in literatura de specialitate);5-initiatorul topicului, a atasat schema propusa de mine, pt. a afla si pct. dvs. de vedere (schema este perfectibila).

Editat de vera
Link spre comentariu

@vera . Ai dreptate , DS zice 0,3% fără să pui nimic după integrat . Nu iau în calcul ipoteza de a testa dar pot demonstra matematic, eventual printr-o simulare cu altceva în loc de TBA810 ( că nu cred că este modelat pe undeva ) că distorsiunile în schema dată - și probabil singura decentă - depășesc lejer 1-2%. O estimare grosieră : la pragul de deschidere Ube este de 0,6V , la conducție plină este de peste 0,8V . La un vârf de alternanță de maxim 8V  avem (0,2/8)*100 = 2,5% . Sigur THD s-ar putea să fie diferit dar ăsta e ordinul de mărime. 

Nu cred însă că , în mod rezonabil, se poate face mai mult cu aceste integrate deci nu este un reproș la adresa schemei. La vremea lor , da, erau Hi-Fi ! Standardul în vigoare pe atunci era DIN45500 care datează de prin '65 , dacă nu greșesc.

Edit OP zice că are suficiente TBA810 . Cred că urmarea firească a acestui subiect furtunos este să testeze și să ne spună și nouă rezultatele.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

3W/4 ohmi inseamna 3,46Vef la iesirea lui TBA810. Dimensionarea rezistentei de 33R se poate face prin calcul tinind cond de amplitudinea semnalului, dar cred ca ar fi benefic daca se face o simulare a etajului final (numai partea cu tranzistoare) aplicind in baze semnalul cu amplitudinea mentionata si modificind valoarea rezistentei pina la obtinerea rezultatului dorit.

Editat de remus68
Link spre comentariu

Am simulat eu conform sugestiei D-lui Remus ( sper ca am inteles corect ) si:

post-176915-0-63332900-1402066259_thumb.png

Ca diferenta sa fie semnificativa, rezistenta trebuie micsorata mult prea mult pentru a mai avea rost sa se foloseasca etajul extern... Intr-adevar lipsa posibilitatii de a duce reactia negativa la iesire afecteaza sever THD-ul si personal nu cred ca merita, pur si simplu este o risipa de timp si materiale, cel mult integratul singur, altfel n-are sens, performantele sunt mult prea slabe si nu vad cum ar putea fi remediat asta.

Link spre comentariu

Simularea este corecta dar rezultatul e dezastruos in ceea ce privesc distorsiunile. Totusi, daca e vorba de distorsiuni de neracordare (etajul cu tranzistoare nu este prepolarizat) cred daca vom tine cont ca prin rezistenta de 33R integratul va debita pe sarcina si va reface forma de unda la semnale cu amplitudine mica, distorsiunile vor fi mai mici. Programul de simulare poate oferi o diagrama cu forma de unda a semnalului de la iesire?

Editat de remus68
Link spre comentariu

Ok..dar varianta in punte?

Ce distorsiuni sunt acolo ?

Stiu cu siguranta ca tba 790k a fost folosit ca driver.

Indiferent de rezultate eu voi face aceste teste personal ca sa lamurim odata ptr todeauna se pot folosi :

1 Ca driver

2 In punte

3 Driver complementar

4 Punte complementar

5 Sa ramana varianta din datasheet cea recomandata de producator

6O intrebare se poate construi ceva pentru casti ?aici nu am mai avea probleme cu puterea...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări