Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu TBA810

Postări Recomandate

Sunt amplificatoare de 200W la 12V difuzoarele sunt aceleasi sa zicem de 250W in panourile usilor masinii...

Sunt si de 1kW si mai mult si se alimenteaza tot la 12V ( cele auto ma refer ) dar folosesc o sursa ridicatoare interna, asazisul SMPS, o lectura relevanta:

http://www.elforum.info/topic/9-convertor-smps-surse-in-comutatie-pt-auto/

Hai sa o luam babeste cum s-ar zice, se da o tensiune anume, sa zicem chiar cei 12V, si o rezistenta de 4 Ohm, acuma legea lui Ohm spune ca I=U/R, deci 12/4=I, adica 3A. Pana aici cred ca suntem de acord nu-i asa?

Ok acuma sa zicem ca asa cum spuneti, dam curent mai mare pe R, sa zicem ca acum avem 4A pe R, ei bine tot Ohm zice faptul ca U=I*R, deci 4*4=U, adica 16V, evident ca avem o putere mai mare, dar cum facem ca tensiunea de alimentare este 12V? daca aceasta nu poate creste la cei 16V si R ramane la 4Ohm atunci I este fizic imposibil sa creasca la 4A. Deci devreme ce se pastreaza aceeasi tensiune si aceeasi sarcina, atunci curentul nu poate fi decat acelasi, astfel incat puterea nu poate creste, este totusi ceva simplu.

LE: Imi pare rau sa spun asta si va asigur ca nu este vre-un soi de ofensa, dar aveti lipsuri mari la capitolul teorie elementara, pareti a nu intelege si stapani corect nici macar legea lui Ohm http://en.wikipedia.org/wiki/Ohm%27s_law

Link spre comentariu

Puteti creste puterea doar marind tensiunea sau scanzand rezistenta. Faceti un test simplu, folositi o sursa de laborator bine stabilizata si puneti-i o sarcina anume, masurati curentul consumat de sarcina, o sa ajungeti la cele spuse de mine, este si normal, trebuie sa intelegeti si sa acceptati faptul ca este fizic imposibil sa cresteti curentul consumat de o sarcina anume pastrand aceeasi tensiune si aceeasi sarcina, e o chestie ce tine de bazele electronicii si prin insasi insistentele Dvs ma faceti sa cred ca ati face mult mai bine sa postati la sectiunea incepatorilor ( si iarasi nu-i o ofensa va jur ), este inadmisibil ca un electronist care se respecta sa nu inteleaga legea lui Ohm, un capitol care este baza oricarui domeniu din electronica, accesati si parcurgeti informatiile din link-ul de pe wiki ce l-am postat anterior.

Link spre comentariu

Doamne cate afirmatii aiurea si eu sunt cel care dezinformeaza.

S-o luam pe rand:

1-cresterea puterii, pe aceeasi sarcina, se face prin marirea excursiei in tensiune (sunt scheme cu tranzistori, atasati CI, care fac acest lucru);

2-2xTBA810 montate in punte furnizeaza o putere X cu 10% distorsiuni, Aceleasi 2xTBA810 cu 2xperechi bipolari in "coada" dau o putere mult mai mare (nX) cu 0.3% distorsiuni (in ambele cazuri banda este 20-20000Hz). Nu vad unde este dezavantajul si de ce nu se merita;

3-marirea puterii, prin simpla schimbare a tranzistorilor, cu unii de putere, se datoreaza Uce sat. Tranzistorii de putere mai mare au aceasta tensiune mai mica, la curentul mic la care sunt pusi sa lucreze. La acelasi curent mic, factorul de amplificare se pastreaza mare. Alt motiv care contribuie la cresterea puterii. Aceasta crestere este f mica si economic nu prea se justifica.

AC180 Uce sat=0,22V/1A si amplificarea in curent statica=0,9/1A

EFT250 Uce sat=0,11V/1A si amplificarea in curent statica=1,39/1A

Acum aveti toate datele pt. a calcula cresterea de putere, prin simpla schimbare a tranzistorilor, cu unii de putere mai mare. Marita deranjul ?

PS-puterile mari la 12V se obtin cu ajutorul unor surse in comutatie, care furnizeaza +/-U (mult mai mari de 12V)

Editat de vera
Link spre comentariu

...si eu sunt cel care dezinformeaza...

Ok imi cer scuze pentru afirmatia aia a mea, imi apartine si mi-o asum, cred ca am cam exagerat deci inca o data va cer scuze.

@workatubes faceti un test simplu, o sursa de tensiune continua bine stabilizata si o rezistenta de putere suficienta incat sa nu-si modifice valoarea in mod semnificativ, spuneti-ne si noua cum veti reusi sa cresteti curentul prin acea rezistenta fara sa ii micsorati valoarea sa si fara sa cresteti tensiunea, eu unul cel putin sunt tare curios cum ati putea obtine comportamentul asta.

Link spre comentariu

:rade:

Imi cer scuze dar nu m-am putut abtine... zau asa, aveti probleme serioase la capitolul teorie de baza, si daca lipsa de experienta a interlocutorilor nu a fost pentru mine niciodata o problema, in schimb incapatanarea da, nu-i o problema sa nu stiti ceva, ci problema este cand refuzati sa invatati acel ceva, din acest motiv refuz sa mai continui aceasta conversatie, asa cum cineva foarte bine zicea mai demult, "invatatura cu de-a sila nu se poate".

...O stiti si dvs ca asa e!

NU, nu este asa, si nu va fi niciodata asa, din pacate habar n-aveti si de ce, e problema Dvs.

Link spre comentariu

Pt. colegul workatubes fac urmatoarele precizari:

1-de la aritmetica stim (de cand eram plozi) ca 1,5Ax12V=18W (nu 30W) si ca 10Ax12V=120W (nu 200W). Poate vorbesti de watii aia superman-un radiocasetofon care "suge" de la retea 4-5W da in audio 600W (vezi ac. aparate prin magazine); 

2-P=U^2/R=RI^2. Daca U=ct (tu ai afirmat) ajungi la una din concluziile lui Marian-creste P daca scade R si viceversa.

PS-citeste despre rezistenta interna a unui generator si ai sa te lemuresti ce se intampla in cele 2 cazuri date de tine. Esti la pamant cu teoria. Nu mai fa astfel de afirmatii pt. ca te faci de ras. E doar un sfat si te rog nu-l lua altfel.

Editat de vera
Link spre comentariu

Mai fac un ultim efort, ca sa dorm linistit, cu dureri de cap.

P=U x I

tradus in limba romana asta inseamna ca puterea creste daca creste U, I sau U si I

U poate scade sau creste daca avem de unde (in cazul nostru presupunem ca este 12V)

I=U/R

iarasi traducere

I poate sa creasca daca creste U, daca scade R sau daca in ac. timp creste U si scade R

Daca nici acum nu este clar ma arunc in paharul cu bere.

Link spre comentariu

Intr-un etaj final in contratimp schimbam tranzistorii AC-uri cu ASZ-uri si puneam un traf mai serios cu sarma de 1mm in secundar la aceiasi tensiune de 12V...Surpriza crestea puterea dar si curentul absorbit evident.

Se putea pune si cablu de sudura! Degeaba, daca nu se modifica si raportul de transformare, n-aveai de unde tensiune mai mare in sarcina. 

Din pacate NU poti modifica Legea lui Ohm... R= U/I orice ai face... asa cum spune si @marian:

<<Pai tocmai stimate domn ca aicea este baiul, Dvs refuzati cu incapatanare sa intelegeti ca puterea audio nu poate creste decat daca creste tensiunea pe sarcina sau sarcina este la o valoare mai mica, nu se poate altfel.>>

Sper ca @vera inca are in fata paharul de bere... nu de alta dar ma duc si eu dupa o sticla si nu am cum sari in ea.

Editat de remus68
Link spre comentariu

@workatubes asta se intampla atunci cand lipsa acuta si cu desavarsire a pregatirii teoretice ( incep sa cred ca va lipseste insasi scoala generala ), este suplinita de propria imaginatie, una debordanta de altfel... adica in traducere libera, acolo unde nu stiti interpretati dupa propriile legi, si daca aveti o problema atat de grava la notiunile care stau la bazele electronicii de orice fel, atunci ma intreb ce se intampla la notiuni mai complexe...? Singura solutie mi s-ar parea a fi pentru Dvs sa va inscrieti la scoala generala, la un prof de fizica ceva mai dur, sigur v-ar baga el mintile in cap. :limb:

Trebuie sa faceti un efort intelectual ca sa intelegeti diferentele dintre un amplificator cu un singur integrat ( asazisul Single ended load ), si unul cu 2 integrate in punte ( bridge tied load ), numai ca devreme ce nici nenea Ohm nu va este cunoscut, nu vad cum puteti intelege ceva sensibil mai complex...totusi sunt un optimist convins...

Link spre comentariu

Pai este vorba de: un CI amplif >>5W care este curentul absorbit de la sursa?4 CI in punte >> 30W care este curentul absorbit de la sursa?

TBA810 alimentat la 16V ==> 5W/4 ohmi si va absorbi din sursa aproximativ 520mA (adica opt Watt si'un pic).

In configuratia "paralel-punte" sau "punte + tranzistori finali" la o putere de iesire de 30W/2 ohmi (la aceeasi tensiune de alimentare) va consuma aproximativ 3,2A (cam cincizeci de Watt).

Editat de remus68
Link spre comentariu

Curentul consumat de amplif este un efect al sarcinii atasate pe iesire, si nu o cauza a puterii!!! Poate spus astfel intelegeti totusi macar superficial desi incep sa cred ca sunteti o cauza pierduta...

Daca avem spre exemplu un amplificator de 100W putere utila pe sarcina, ignorand pentru moment notiunea de randament inseamna ca transformatorul care il alimenteaza trebuie sa fie de 100W, sa zicem ca tensiunile de alimentare ar fi +/-30V in varianta simetrica, sau 60V in varianta cu alimentare asimetrica, asta teoretic inseamna ca transformatorul poate oferi 100W/60V, adicA 1,6A, puteti pune un transformator care la aceeasi tensiune poate asigura 10A, puterea va fi aceeasi, poate fi si de 1000A, de 10kA, 100kA, puterea va fi tot 100W, cand veti invata sa intelegeti legea lui Ohm atunci veti intelege si motivul pentru care puterea ramane tot 100W, pana atunci nu faceti decat sa poluati intr-un mod inadmisibil si revoltator sectiunea de amplificatoare, locul Dvs nu poate fi decat cel mult la sectiunea incepatorilor.

Link spre comentariu

Acum calculeaza TBA810 alimentat la 16V ==> 5W/2 ohmi

Un TBA810 simplu la 16V alimentare elibereaza cam 9W/2 ohmi si va consuma aproape 1A (aproximativ 940mA). Atentie insa! Curentul prin sarcina are alta valoare decit cel de alimentare.

Si inca o data atentie! La calculul anterior, in cazul al doilea (paralel-punte sau punte+tranzistori) impedanta de iesire e de 2 ohmi!

Editat de remus68
Link spre comentariu

@workatubes mai fac un ultim efort dupa care chiar ma las pagubas...

Voi incerca o explicatie foarte simplista ca sa fie usor de inteles principiul, voi ignora ideea de pierderi de orice fel, si deci pentru varianta cu un singur integrat alimentat la 16V, iesirea acestuia va fi in punctul static teoretic la jumatatea alimentarii, astfel incat pe sarcina teoretic pot fi doar 8V ( repet, ignoram pierderile, ignoram pana la urma si caracteristicile semnalului sinus ). Astfel incat puterea va fi U^2/R si pentru R=4 Ohm, puterea este asadar 8*8/4=16W. LA varianta cu 2 integrate in punte, sarcina este conectata intre iesirile celor 2 integrate, teoretic tensiunea pe sarcina astfel se dubleaza, adica pe sarcina apar cei 16V de la alimentare, puterea creste deci de 4 ori, adica 16*16/4, adica 64W, din acest motiv si curentul consumat este sensibil mai mare, deoarece asa cum am spus, Curentul este un efect si nu o cauza.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări