UDAR Postat Iunie 10, 2014 Partajează Postat Iunie 10, 2014 ”UDAR ai fost mai rapid decat mine. Ce inseamna tinereta, domnule...” Mulțumesc..... TBA furnizează o putere infimă , cu 3R3 cît am zis eu dă 200mA pentru deschiderea finalilor și , dacă ăștia sun puturoși, mai dă 200-300mA prin ei. Deci maxim 0,5A fașă de 2,5A cât zice catalogul. Nu mai putem să ne cramponăm de distorsiunile date de catalog pentru că e alt etaj final ... Acum avem o reacție negativă care include finalii și care va micșora distorsiunile , cred că rezistenșa aia B-E poate fi variată în limite largi. Simțul meu îmi spune că e bine mai degrabă să fie mai mică decât mai mare . Să nu uităm că ”finalul” cu tranzistori nu are nicio polarizare deci trebuie circa 0,6-0,7V pe el ca să conducă. Cu rezistența de 3R3 acest lucru se produce la circa 200mA cum am spus adică la circa 0,8Vvv pe o sarcină de 4Ω , cu 50mA se produce la 0,2Vvv deci toate distorsiunile de racordare le preia finalul în locul integratului . Mă rog , nu am TBA810 și nici timp nu prea am să testez. Condensatoarele le-am pus dinadins mai mari păstrând raportul , am explicat de ce. Chestia despre nivelul de CC care o zici , n-o știam . În ce catalog ai văzut-o , eu m-am uitat doar în TFK și ST . Link spre comentariu
oltean24 Postat Iunie 10, 2014 Autor Partajează Postat Iunie 10, 2014 Multumesc special domnului vera si domnului udar pentru implicare!Incerc sa ma tin si eu de dvs macar sa inteleg ce vorbiti ca de proiectat scheme.....cale lunga! Oricum abia astept sa va dati acordu la o schema si am si realizat-o ! Vreau sa zic si eu ceva daca tot e asa dificil de imperechiat 2 CI nu se poate renunata la unul si ramane pe unu singur si complementari? zic si eu (poate zic o prostie sa ma scuzati). Am depistat 2 probleme majore in discutiile dvs (poate ma insel e probabil): 1 Împerecherea CI 2Reactia negativa(fiind inglobata in capsula) Link spre comentariu
UDAR Postat Iunie 10, 2014 Partajează Postat Iunie 10, 2014 Un singur CI cu bipolari NU mărește puterea decât dacă pui difuzor de 2Ω, atunci o dublează . Schema în punte mărește puterea de 4 ori pe același difuzor. Acum , evident că e mai simplu fără punte , scapi de problema cu CC . Alegerea e a ta . Nici un om serios nu va garanta o schemă pe care nu a experimentat-o , sunt prea multe necunoscute. E treaba ta să alegi una și s-o încerci , conștient că s-ar putea să nu meargă OK. Eventual , când ți se pare că e OK , dacă te mai interesează măsurătorile , rogi pe cineva să ți le facă. Eu pot măsura la 1kHz , până pe la 0,05% sau chiar mai jos, dar momentan standul mi-e dezafectat deci abia pe sfârșitul verii - toamnă, dar mai sunt pe forum useri mult mai dotați la aparatură. 1 Link spre comentariu
oltean24 Postat Iunie 10, 2014 Autor Partajează Postat Iunie 10, 2014 (editat) Multumesc!Am inteles perfect acum ! Deci cu alte cuvinte cu un singur integrat cu sau fara complementari e acelasi lucru pe sarcini de 4 ce sa mai vorbim de 8 ohmi.... In realitate am inteles ca in teorie 4 in practica doar de 2 ori am citit in cartile de specialitate... Editat Iunie 10, 2014 de oltean24 Link spre comentariu
cirip Postat Iunie 11, 2014 Partajează Postat Iunie 11, 2014 Va salut, Cred ca problema imperechierii nu e chiar asa de acuta daca nu se conecteaza integratele in paralel. In cazul in care un integrat e la limita minima si celalalt la limita maxima cu tensiunea continua de la iesire, diferenta dintre iesiri este de 8-6.4 = 1.6V. Diferenta asta cade pe 2 rez de minim 3.3Ohmi in serie cu un difuzor de minim 2 Ohmi. Rezulta un curent static in cazul cel mai defavorabil de 1.6/(3.3+2+3.3)=186mA. Asta este sub 10% din valoarea maxima de varf admisa a curentului. Oare conteaza asa mult? 1 Link spre comentariu
UDAR Postat Iunie 11, 2014 Partajează Postat Iunie 11, 2014 Static( fără semnal ) ai dreptate , dar când , datorită semnalului avem o variație de 2-3V față de echilibru , tranzistorii conduc și rezistența de 3R3 nu mai apare în ecuație . Componenta ” continuă ” adăugată devine 1,6V/2Ω = 0,8A! Am pus în ghilimele pentru că ea apare tot timpul , mai puțin scurtul interval când tranzistorii sunt blocați. Că nu se distruge difuzorul - probabil că nu . Link spre comentariu
vera Postat Iunie 11, 2014 Partajează Postat Iunie 11, 2014 Azi dimineata, am gasit ceva timp pt. a ma pune la curent cu ce s-a mai discutat pe aici.Referitor la schema propusa de UDAR, am mai multe neclaritati:1-in paralel cu rezistenta interna a CI (4k) se pun in paralel rezistentele de 3,3 inseriata cu 390 Ohmi. Nu stiu cum v-a functiona CI in ac. regim;2-nu se justifica utilizarea CI cu amplificare 1, deoarece regimul de functionare este instabil (dupa cum ai afirmat). In plus, sunt obligat sa maresc valorile C3, care conduc la ingustarea benzii redate;3-sunt perfect de acord cu introducerea, in bucla de reactie, a bipolarilor exteriori;4-ca orice om, am si eu o idee fixa-distorsiunile. Daca utilizez CI pana in 2,5(3)W, exista premiza de a obtine un amplif de calitate. Asa, s-ar putea sa obtin o tinichea care face mult zgomot si atat.Reglarea, din exterior, a lui Vo este ideea mea. Mi-a venit, cand am studiat prezentarea circuitului TBA810 din CIRCUITE INTEGRATE LINIARE, de A.Vatasescu, s. a. vol. 1, pag. 211 (am atasat-o). Nu stiu cum v-a suporta CI acest reglaj, de aceea am solicitat niste masuratori.Rugaminte pt. OLTEAN24-am vazut ca ai 2 cablaje cu TBA810, de la un pick-up cehesc. Acele module, daca sunt functionale, le alimentezi, cu pot de volum la min. si citesti Vo. Chiar daca nu sunt diferente, faci montajul din schema 2 si reglezi semireglabilul de la max. la min. Masori Vo pt. mai multe puncte, ca sa vedem cum variaza. Daca ai avea un generator si un osciloscop ar fi excelent. Ai putea vedea, daca modificat Vo din exterior, se introduc distorsiuni suplimentare. Link spre comentariu
UDAR Postat Iunie 11, 2014 Partajează Postat Iunie 11, 2014 1. Interpretarea corectă este alta - rezistența de 3R3 plus tranzistorii fac parte din amplificator , rezistența de 390R duce o reacție de la noua ieșire . Are valoare mică pentru a predomina asupra celei prin 4k. Nici eu nu știu cum va funcționa .Ideea era preluată din ce a postat @franzm , adaptat la TBA810 - nu văd altă idee de a închide bucla de reacție negativă de la noua ieșire. 2. Amplificarea 1 , mai exact -1 , este determinată de funcționarea ca inversor al celui de-al doilea CI . Și em mi-am exprimat rezerve față de stabilitate , de aceea am mărit condensatorii - Atenție , păstrând raportul am păstrat banda de trecere ( Cel puțin așa rezultă din catalog ) . Se poate renuța și se pune defazor , cum a sugerat @marian și atunci ambele CI vor avea schemă identică. 4. La chestia cu distorsiunile se poate discuta mult , nu știm care este sursa lor predominantă în interiroul TBA810 ca să anticipăm cum se modifică. Oricum , ceva pot afirma cu certitudine : în schema sugerată de mine , TBA810 lucrează mai lejer decât direct pe un difuzor de 4Ω : excursia de tensiune este aproximativ aceeași , având aceeași alimentare iar curentul este mult mai mic , am aproximat că nu depășește 0,5Av cu 3R3 , fiind chiar ceva mai mic cu rezistență mai mare. Tinicheaua care face zgomot , este o altă discuție - nu uita că tema este mărirea puterii obtenabile din TBA810 . 5. Cartea lui Vătășescu o am și eu pe undeva , dar habar n-am dacă o să dau de ea ușor. Am trecut prin multe mutări de când am cumpărat-o. Link spre comentariu
cirip Postat Iunie 12, 2014 Partajează Postat Iunie 12, 2014 (editat) dar când , datorită semnalului avem o variație de 2-3V față de echilibru , tranzistorii conduc și rezistența de 3R3 nu mai apare în ecuație . Componenta ” continuă ” adăugată devine 1,6V/2Ω = 0,8A! Daca ar fi asa, ar insemna ca tranzistoarele adaugate nu-si fac treaba. In realitate, curentul de varf dat de integrat este Vbe/3.3Ohmi+I_sarcina/beta. O estimare ar suna cam asa: Vbe=1V la nivel mare de injectie, iar varful de curent in sarcina de 2 Ohmi alimentat la 16V ar fi pe undeva pe la 8A (presupunem saturatie zero ptr simplitate). Daca beta e 100, integratul ar scoate maxim 1/3.3+8/100=380mA. Si asta e cazul cel mai defavorabil atat in regim static cat si dinamic. Pot apare variatii in functie de beta si de tensiunea Vbe, dar valoarea cam pe-acolo e. Pana in momentul in care se deschid finalii adaugati, cele doua rezistente 3R3 se vad de catre integrat ca fiind in serie cu sarcina. In momentul in care tensiunea pe 3R3 e suficienta ca sa deschida finalii, contributia de curent a celor doua 3R3 este Vbe/3R3, iar restul curentului se duce in baza finalului in conductie. Se aplica Kirchoff in curent in nodul in care sunt conectate iesirea integratului, bazele finalilor si 3R3. Se tine cont ca numai un final e in conductie la un moment dat si ca variatia Vbe e mica odata ce tranzistorul e intrat in conductie. In orice caz, suspectez ca distorsiunile de neracordare vor fi mari, chiar si cu aplicarea reactiei negative suplimentare sau reactia necesara va fi atat de puternica incat amplificarea in tensiune va fi neinteresant de mica. Editat Iunie 12, 2014 de cirip 1 Link spre comentariu
oltean24 Postat Iunie 12, 2014 Autor Partajează Postat Iunie 12, 2014 (editat) Salut.sunt poloneze unitra fonica wg 414 o sa fac asta azi si revin cu detalii. Timpul nu imi permite multe fiind la tara treaba e non stop osciloscop nu am...sorry domnule vera multimetru. Vreti sa masor intre masa si borna difuzorului cu milivolmetru pus pe dc? Mai am si 4 montaje facute de mine si inca 4 montaje incastrate in cutii o sa fac niste masuratori la toate si o sa va zic. Editat Iunie 12, 2014 de oltean24 Link spre comentariu
UDAR Postat Iunie 12, 2014 Partajează Postat Iunie 12, 2014 @cirip De acord cu calculul de la primul paragraf , l-am făcut și eu când am vorbit de maxim 0,5Av prin IC ( am luat un beta mai mic ) . Dar , acei 0,8A nu ies din integrat ci din tranzistori , la fel cu cei teoretic 8A de vârf. Mențiune: Am presupus că abaterea de la Vcc/2 este constantă în timpul funcționării IC ( respectv în regim dinamic ) .Exemplu : Vcc = 16V , Vcc/2 = 8V , eroarea de CC = 0,8V deci în repaus avem 8,8V la ieșirea IC . Atunci , cu un semnal la intrare care determină o variație de 4V la ieșire avem 12,8V în loc de 12V , deci aceeași eroare. S-ar putea ca această eroare să nu se conserve în regim dinamic. În rest , de acord cu probabilitatea unor distorsiuni mari și cu posibilitatea unei funcționări incorecte din cauza ”forțării” reacției negative. Apropo de amplificare , nu am umblat prea mult la ea ( s-au micșorat ambele rezistențe ) tocmai din motive de stabilitate . La unele IC , TDA2030 dacă țin bine minte , se recomandă explicit o valoare minimă a amplificării deci maximă a reacției negative, din motive de stabilitate . Aici , putem doar să presupunem. Oricum , eu cred că de presupus s-a cam presupus tot ce era posibil. Să așteptăm rezultatele. Link spre comentariu
oltean24 Postat Iunie 12, 2014 Autor Partajează Postat Iunie 12, 2014 Am revenit cu masuratorile exacte cum mi-a cerut domnul vera . Rezultatele sunt diferite de ma face sa cred ca 10mv sunt pure fantezii. Am masurat cu aceeasi boxa de 8 ohmi/30w si fara semnal alimentat la o sursa stabilizata de 16vcc/3.5A . In primul montaj mi-a dat 12 vcc Al doilea 8.9v masurat cu acelasi mulimetru pe scala de 20vcc Montajele facute de mine au dat valori apropiate 8.2vcc 7.9vcc,8.00vcc 7.5vcc Cel mai curat se aud cele facute de mine cele de la unitra depinde cum le tii cum le pui se aud zgomot cel de 12 vcc nu are zgomot de fond absolut de loc cel din poza de nu are potentiometre . Celalat cred ca din cauza cond sunt uscati la primul i-am schimbat cond iar ale mele din cauza ca am pus 56ohmi sunt absolut convins ca daca pun de 100ohmi sunt mute si ele dar si un pic mai insensibile. Sper sa fie de folos la schema!Stima Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum