Ombladon2002 Postat Iunie 3, 2014 Partajează Postat Iunie 3, 2014 Nu stiti ce grosime are sarma cu care este facuta acea bobina din jurul TV-urilor CRT?Intreb asta deoarece am bobinat un transformator cu 9 astfel de sarme si as vrea sa stiu amperajul maxim suportat... Link spre comentariu
surubarila Postat Iunie 3, 2014 Partajează Postat Iunie 3, 2014 (editat) Sanatate permanenta!Te referi la bobina de demagnetizare?Nu cred ca sunt valori standard ale diametrului sarmei.Cat despre amperaj masori diametrul si folosesti formula-diametrul=1,13 X radical din I impartit la J unde I este curentul maxim al infasurarii si J e densitatea de curent(A/mm patrat) se poate lua 2-3 A/mm*.Sunt tabele cu corespondenta diametru/curent. Editat Iunie 3, 2014 de surubarila Link spre comentariu
Dr.L Postat Iunie 3, 2014 Partajează Postat Iunie 3, 2014 @Ombladon2002 Diametrul sarmei e de 0,4-0,5mm. O simpla cautare dupa "bobina demagnetizare", subiectul nr. 9 (in care nu se depaneaza, ci se construieste ceva), ne da informatia asta. http://www.elforum.info/topic/86612-demagnetizator-tuburi-tv/?p=947277 Eu retineam ceva cu 0,4, dar nu stiam daca e sectiunea sau diametrul. Se pare ca e diametrul. "AMPERÁJ, amperaje, s. n. Denumire improprie pentru intensitatea curentului electric, exprimată în amperi. " Deci, folseste termenul corect de curent. Si trebuia sa postezi in subiectul mare (sticky) de trafuri, o sa-l mut eu acolo. Link spre comentariu
Ombladon2002 Postat Iunie 3, 2014 Autor Partajează Postat Iunie 3, 2014 (editat) Multumesc. Editat Iunie 3, 2014 de Ombladon2002 Link spre comentariu
Dr.L Postat Iunie 3, 2014 Partajează Postat Iunie 3, 2014 Pai p-acolo, deci e bine . Fa calculele cu diametrul de 0,35mm. Link spre comentariu
Ombladon2002 Postat Iunie 3, 2014 Autor Partajează Postat Iunie 3, 2014 Cu 0,4 imi da 1,2mm patrati,avand in vedere ca transformatorul este ventilat,nu pot trage mai mult curent? Link spre comentariu
Dr.L Postat Iunie 3, 2014 Partajează Postat Iunie 3, 2014 Ba da, te poti duce si pana la 4A/mm^2, sau poate chiar mai mult. Doar ca s-ar putea sa se incalzeasca si ventilat. Testeaza si vezi cum merge. Incalzirea depinde de curentul pe care-l tragi, de cat de bine e ventilat si de cat timp il folosesti continuu. Link spre comentariu
Ombladon2002 Postat Iunie 3, 2014 Autor Partajează Postat Iunie 3, 2014 Am alimentat cu el o sursa liniara cu 8 tranzistori BD 237 pusi in paralel,am alimentat un bec 12V 50W,transformatorul s-a comportat bine,tranzistorii erau pusi toti pe un radiator fara sa fie izolati intre ei,radiatorul face contact cu carcasa pe care este prins transformatorul,cu potentiometrul scos de pe carcasa,sursa merge bine,dar cum il pun pe carcasa,fara ca potentiometrul sa atinga tabla cu cele 6 contacte,incepe sa iasa fum din el,are vreo legatura faptul ca nu sunt izolati intre ei tranzistorii,sau radiatorul de carcasa? intreb aici ca sa nu mai deschid alt topic... Link spre comentariu
surubarila Postat Iunie 3, 2014 Partajează Postat Iunie 3, 2014 Daca e sursa liniara si BD-urile au colectoarele comune neizolate de radiator atunci ai o tensiune mare pe el si pe toata tablaria carcasei.Potentiometrul are carcasa metalica nu?De ce are 6 contacte,e dublu?Poate intern vreunul din cele 6 atinge de corpul pot. Link spre comentariu
Ombladon2002 Postat Iunie 3, 2014 Autor Partajează Postat Iunie 3, 2014 Da este dublu,si cred ca aveti dreptate,este posibil ca cele 2 contacte din mijloc sa atinga carcasa. Link spre comentariu
surubarila Postat Iunie 4, 2014 Partajează Postat Iunie 4, 2014 (editat) Iti recomand sa izolezi fiecare tz. in parte fata de radiatorul comun.Daca e prea greu sau constructia nu permite izoleaza radiatorul de cutie cu ceva rezistent la temperatura.Partile metalice ale oricarui aparat care functioneaza cu tensiunea de retea si intern cu tensiuni mari/periculoase trebuie sa aiba potential "0" cel mai bine legat la impamantare.Cu sarma de 0,4 ai bobinat secundarul cred,chiar tine 4,16A(12v/50W)? Editat Iunie 4, 2014 de surubarila Link spre comentariu
Ombladon2002 Postat Iunie 4, 2014 Autor Partajează Postat Iunie 4, 2014 Am bobinat cu 9 sarme puse in paralel. Link spre comentariu
radusa Postat Iunie 5, 2014 Partajează Postat Iunie 5, 2014 (editat) Cu 0,4 imi da 1,2mm patrati,avand in vedere ca transformatorul este ventilat,nu pot trage mai mult curent? Aici e gresit pusa virgula. Cu 0.4mm diametru rezulta o sectiune de 0.126 mmp. La o densitate de curent de 3A/mmp ar fi cam 0.38A pe fiecare conductor, ori 9 conductoare = 3.4A pt regim continuu. Editat Iunie 5, 2014 de radusa Link spre comentariu
Ombladon2002 Postat Iunie 5, 2014 Autor Partajează Postat Iunie 5, 2014 Am mai zis de 3 ori ca este vorba de 9 conductoare puse in paralel,deci 0,126x9= aproape 1,2mm patrati...Daca transformatorul scoate 14,5V in sarcina,cu un consumator de 3A,pe perioade scurte care ar fi curentul maxim suportat fara ca tensiunea sa scada sub 12V? Link spre comentariu
vera Postat Iunie 5, 2014 Partajează Postat Iunie 5, 2014 In literatura de specialitate, este dat, pt. 60VA J=4,2A/mmp. Tu ai in secundar 1,2 mmp, deci poti trage un curent de max. 5A (la 5A ai 14,5x5=73VA unde J=4A/mmp). Cu racire fortata, poti trage 4A fara probleme, daca te lasa primarul. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum