Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE cuplaj galvanic

Vizitator

Postări Recomandate

Eu folosesc un HP331A,pe care l_am luat practic pt partea de voltmetru RMS.Stie sa masoare de la 0,0003Vac pana la 300Vac intre 5Hz si 3MHz.THD de la 5Hz la 600KHz fundamentala de la 0,1% pana la 100% full scale.Sincer am ramas surprins de acuratezea masuratorilor pe partea de voltmetru si de precizia generatorului de frecventza.I_am facut toate testele de calibrare si bat exact cu manualul service.Vroiam dupa restaurare sa_l trimit la calibrare metrologica dar practic nu a fost nevoie.Pt asta am folosit un osciloscop cu DVM Hitachi V-1100A care e calibrat la firma de metrologie in germania si un analizor de spectru HP3582A.E o alternativa pt cine vrea un analizor de distorsiuni foarte precis la bani putzini.Eu am dat pe el defect 25€ plus porto vreo 12€,la banii astia e greu chiar sa construiesti unul.O varianta ar mai fi si 339A .Oricum e un aparat necesar pt a evalua calitatea unui amplificator si incomparabil cu pocnitorile chinezesti de 1kg bucata care nici macar cu o scula diy nu se pot compara.

Da, ai aparate faine cumparate avantajos, felicitari, eu a trebuit sa-mi construiesc multe aparate dar am mai gasit si la talcioc unele defecte pe care le-am reparat (generator Phillips, frecventmetru Phillips si un osciloscop cu tuburi tot Phillips)

Parte dificila cind construiest ceva  este ca acesta trebuie sa aibe performante apropiate de unul cit de cit industrial si asta inseamna sa intelegi bine cea ce doresti sa faci si foarte multe experimente, cel putin filtrele din analizorul de distorsiuni m-au epuizat

Link spre comentariu

Marius,analizorul de distorsiuni construit de tine e chiar bun.Dupa comparatzia cu analizorul de spectru si NF_100 mi_am dat seama ca e ok.Imi imaginez cat ai muncit la el si mai ales la filtre unde fara aparatura adecvata adica analizor de spectru sunt sanse foarte putzine de a obtzine practic ceva bun.Sincer, nici cele fabricate in serie nu sunt toate profesionale, unele sunt pt hobby si nu sunt destinate masuratorilor precise ci doar pt o evaluare a caracteristicilor tehnice a unui aparat.Exact ca multimetrele chinezesti.Am si eu un analizor audio din asta no_name dar ii stiu smecheriile si nu_l las sa ma minta.Cu el fac doar reglajele ''in mare'' , cele de finetze pe alte aparate.

Legat de SE_ul construit de tine ...ce sa zic ..ai fost bine inspirat in alegerea cuplajului galvanic.

http://www.waynekirkwood.com/Images/pdf/Cyril_Bateman/Bateman_Notes_Cap_Sound_1.pdf

Link spre comentariu

In continuare am mai facut citeva reglaje de finete si am crecut raportul S/N, practic THD au scazut sub 0.2% dar din cauza reactilor negative locale, semnalul de intrare pentru 6w a crescut la 1,32V si daca cu un transformator ridicator 1:2 problema este rezolvata minus banda de frecventa care se micsoreaza inerent  sub 40Hz in cazul oricarui preamplificator incercat avantajul acestui THD deosebit de redus se anuleaza, nu credeam ca este atit de dificil de proiectat un banal preamplificator  cu THD 0,1% asa ca are cineva vreo idee ?

Link spre comentariu

In continuare am mai facut citeva reglaje de finete si am crecut raportul S/N, practic THD au scazut sub 0.2% dar din cauza reactilor negative locale, semnalul de intrare pentru 6w a crescut la 1,32V si daca cu un transformator ridicator 1:2 problema este rezolvata minus banda de frecventa care se micsoreaza inerent  sub 40Hz in cazul oricarui preamplificator incercat avantajul acestui THD deosebit de redus se anuleaza, nu credeam ca este atit de dificil de proiectat un banal preamplificator  cu THD 0,1% asa ca are cineva vreo idee ?

Ca idee incercati acest foarte fain preamplificator.Extrem de importanta este calitatea rezistentelor utilizate,eu am folosit  Allen Bradley Resistors  CC de 1W,dar am probat si cu MLT de 1W,diferentele sunt pur si simplu audibile,rezistentele Allen Bradley Resistors  sunt NET superioare.Rezultate la fel de bune le puteti obtine si cu rezistente recuperate din vechile TV cu piese japoneze,dar asta dv. stiti deja.Amplificarea ,nivelul de THD dar intr-o oarecare masura si simetria semnalului la iesire o reglati din raportul optim R1/R2,stabilind aceste raport dupa ce va propuneti un nivel la intrare (sursa de semnal) si cel de iesire suficient pentru atacul etajului final.Oricum,THD minim se obtine cu un curent prin tubul de intrare in jur de 1.1mA...1.5mA,asta depinde foarte mult si de tubul utilizat de dv.,cu 12AX7 (fabricatie noua si made in CHINA) THD este in jur de 0.008%...0.01% la nivelul maxim pe iesire,comparativ cu NOS-urile ECC83,sau E803CC care sunt ceva mai slabute.Se pot obtine performante superioare cu tubul ECC808,dar asta e cam raritate...!

post-175212-0-51176300-1403596251_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Dle Lazaroiu, stiti cumva cauza diferentelor audibile mentionate mai sus? Cum se manifestau?

Cu tot respectul,daca as incerca sa va spun exact in ce consta acea diferenta de sunet cred ca mi-ar fi foarte greu pentru ca sigur voi fi subiectiv,iar diferenta de sunet poate nici nu exista pentru alte urechi !!.

Daca exista aceasta diferenta de sunet eu as da vina pe tehnologia noua in ceea ce priveste materialele folosite astazi pentru fabricarea tuburilor electronice,chiar si tehnica vidului este mai bine pusa la punct astazi,parerea mea.

Sunt aici utilizatori de astfel de tuburi pot spune chiar pe scara larga si care si-ar putea spune parerea.

Personal va pot spune ca am ascultat comparativ intr-un amplificator de chitara tuburi NOS finale (EL34) si preamplificatoare ECC83 tot NOS comparate cu EL34 noi criogenate si 12AX7 noi criogenate,diferentele le putea simti si un neavizat in ale sunetului daramite unul cu ureche educata,daca pot spune asa,diferentele fiind spre calificativul mai bine.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

...La tuburi de sticla nu poate fi folosit vid inaintat pt ca se sparg.

Ma-ndoiesc. Comparati fortele ce actioneaza asupra tubului la 1mbar si la 1/1000000mbar. Diferenta este mica (ca. 0,1%). Iar pompele au evoluat si ele.

Link spre comentariu

Ma-ndoiesc. Comparati fortele ce actioneaza asupra tubului la 1mbar si la 1/1000000mbar. Diferenta este mica (ca. 0,1%). Iar pompele au evoluat si ele.

Foarte corect,tehnica vidului inaintat a evoluat extrem de mult.Personal lucrez cu pompe de vid de tip LEYBOLD VACUUM  (pompe de vid rotative cu pulmon) ce sunt capabile sa faca un vid de 10Pa (0.1mbar)in camere etanse de 2,5mc si la nivele de test cu pierderi de He lucrez cu pompe turbomoleculare PFEIFFER-VACUUM sau TURBOVACHIBRID (MAG-integra) ce sunt capabile sa realizeze un nivel al vidului de pana la 2Pa (0.02mbar),acest vid fiind necesar pentru spectrometrele de masa de tip INFICON-TRANSPECTOR 3000 ce masoara pierderi de He la nivel atomic...,iar trecerea gazelor prin sticla,...ma abtin nu pot face nicio afirmatie,presupun ca si in tehnologia de fabricatie a sticlei s-au facut progrese imense,presupun !

Ca o concluzie personala; tuburile electronice fabricate astazi sunt superioare celor fabricate cu ani in urma sau in epoca lor de glorie.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Sunt de acord cu dl Lazaroiu, tuburile fabricate azi sunt cu mult peste datele de catalog din anii 60 ,am măsurat 10 buc 12AX7&ECC83, am gasit una Ruby (China) cu factor de amplificare 130! ,cel mai mic factor de amplificare îl au cele RFT,nu ajung nici la datele de catalog,au 80..85 factor de amplificare,Rusoaicele 6H2P sunt in datele de catalog, toate au amplificarea 95..110 ,indiferent de producator sau anul de fabricatie.

Editat de viobio
Link spre comentariu

Ca o concluzie personala; tuburile electronice fabricate astazi sunt superioare celor fabricate cu ani in urma sau in epoca lor de glorie.

Oare ?

Nu vidul e problema si nici sticla. Sticla facuta acum 60 de ani era suficient de buna. La fel si vidul.

Cum sa treaca gazele inauntrul balonului ?

Liniaritatea sau neliniaritatea unui tub tine de geometria interna si stabilitatea acelei geometrii odata cu incalzirea si in timp.

Sunetul e direct dependent de caracteristici si implicit de acea geometrie interna.

Faptul ca azi se fac tuburi cu amplificare mare nu are mare importanta, chiar daca e un lucru bun. Sunt tuburi cu amplificare mica si cu un sunet deosebit.

Iar daca se fac tuburi, cu parametrii precum amplificarea, mult diferiti de catalog, atunci sunt alte lampi si ar trebui sa se foloseasca alt cod. Nu ma refer la imprastierea caracteristicilor de fabricatie ci la performante mult imbunatatite/diferite per ansamblu.

Altfel iese bulibaseala. 

Editat de adigh
Link spre comentariu

Oare ?

Nu vidul e problema si nici sticla. Sticla facuta acum 60 de ani era suficient de buna. La fel si vidul.

Cum sa treaca gazele inauntrul balonului ?

Liniaritatea sau neliniaritatea unui tub tine de geometria interna si stabilitatea acelei geometrii odata cu incalzirea si in timp.

Sunetul e direct dependent de caracteristici si implicit de acea geometrie interna.

Faptul ca azi se fac tuburi cu amplificare mare nu are mare importanta, chiar daca e un lucru bun. Sunt tuburi cu amplificare mica si cu un sunet deosebit.

Iar daca se fac tuburi, cu parametrii precum amplificarea, mult diferiti de catalog, atunci sunt alte lampi si ar trebui sa se foloseasca alt cod. Nu ma refer la imprastierea caracteristicilor de fabricatie ci la performante mult imbunatatite/diferite per ansamblu.

Altfel iese bulibaseala. 

Foarte corect ce ati spus dv.,insa in ceea ce priveste geometria interna a electrozilor presupun ca sunt fabricate dupa un proiect sau o licenta ce cuprinde si un caiet de sarcini,iar fabricatia sper sa fie foarte bine urmarita avand in vedere ca au pe ele un brand ce se doreste a fi respectat.Geometria interna a electrozilor va defini pana la urma coeficienti de perveanta,parametru de fabricatie ce l-am pomenit de mai multe ori in diverse discutii.Iar comparatia de mai sus eu am facut-o nu intre diverse tipuri de tuburi cu amplificare mica sau mare ci pur si simplu intre tuburi de aceeasi categorie adica ECC83 NOS si cele fabricate astazi,de aici a plecat discutia,adica am comparat acelasi "soi de mere",nu "mere cu pere".

In ceea ce priveste afirmatia cu gazele,nu eu am spus asta ci este undeva mai sus si avand in vedere ca in tub este vid (depresiune) in el va "intra" (posibil fisura sau defect de fabricatie)deci nu va "iesi" nimic niciodata.

Nu sunt de acord cu dv. doar intr-o privinta si anume; cred ca tehnologiile din orice domeniu sunt mult avansate comparativ cu cele de acum zeci de ani in urma,asa cum si cele de astazi (tehnologile) vor fi invechite peste cativa ani,luati aminte doar la ce nivel s-a ajuns in domeniul rasinilor sau a adezivilor si chiar a utilizari ceramici in tehnica de varf.

@viobio : am testat si eu pe catometru ECC83 NOS si intr-adevar u(factorul de amplificare) era mult sub datele de catalog comparativ cu cele chinezesti sau si mai mult cele criogenate 12AX7 MULLARD sau CV492(tub militar echivalent cu ECC83) care aveau caracteristicile EXACT ca in foaia de catalog,nimic in plus nimic in minus,acelasi lucru l-am constatat si la EL34 NOS comparativ cu cele fabricate astazi.In ceea ce priveste cele rusesti....,ce pot sa spun ???...dintr-un lot de 30 de bucati 6P3S nu am gasit doua identice iar dispersia parametrilor era +/- 10%...15% fata de datele de catalog,dar din 10 bucati de 6P3S-E am reusit sa fac 5 perechi bunicele.

Bineinteles ca vom scoate din discutie rezistenta in timp a celor noi fabricate,asta nu o putem constata decat dupa 20...40 de ani... :rade:

@neculeacorneliu,nici pe dv. nu va contrazic si am citit atent ce ati scris dar pana la urma noi cam vorbim borbe,sunt alti care se ocupa de asa ceva si mai ales stiu mai bine sa puna problema,noi sau in speta eu sunt un utilizator a a cestor dispozitive dar nu strica sa avem oarece cunostinte despre fenomenele ce se intampla in tuburi.

Propun sa se stearga aceste discutii care sunt absolut in afara problemei (ocupa spatiu inutil) ce vrea sa insemna <cuplajul galvanic> si sa trecem la discutii constructive legate de acest topic,zic bine?

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Întrebarea mea e: îşi menţin caracteristicile tuburile moderne măcar cît cele antice? Eu nu m-aş entuziasma prea tare dacă aş găsi lămpi noi cu amplificarea mai mare ca cele vechi, dar care se vor consuma repede. Modernizarea ţine şi de reducerea costurilor.

Link spre comentariu

Întrebarea mea e: îşi menţin caracteristicile tuburile moderne măcar cît cele antice? Eu nu m-aş entuziasma prea tare dacă aş găsi lămpi noi cu amplificarea mai mare ca cele vechi, dar care se vor consuma repede. Modernizarea ţine şi de reducerea costurilor.

Adrian!  niciun MERCEDES fabricat in ani '30...'40 nu are performantele unuia din zilele noastre,dar unul de astazi nu stiu daca va tine 50...70 de ani,iar in ceea ce priveste reducerea costurilor la fabricarea tuburilor electronice nu cred ca se poate pune problema intrucat cei ce "consuma" aceste produse sunt foarte putini,deci fabricanti isi doresc produse de calitate la preturi mari,daca se va revigora aceasta piata fii sigur ca se va face rabat si de la calitate.

Atentie! eu scot din calcul firmele chinezesti in adevaratul inteles al cuvantului (chinezarii)care sunt in stare sa fabrice si oua (de gaina)  sintetice comestibile,vorbesc de fabrici de tuburi ce lucreaza sub branduri de renume si daca citesti mai atent am specificat mai sus ca nu iau in calcul durata de viata a acestor tuburi (noi),asta o vom vedea peste 20...40 de ani,poate,zic si eu!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări