Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE cuplaj galvanic

Vizitator

Postări Recomandate

Pai chiar asa se manifesta pe sarcina de 8 ohm la 6w

1Khz     6w

100hz   6w

80Hz     6w

40Hz     5,8w

30Hz     5,5w 

20Hz     4,9w 

15 Hz    4,1w dar semnalul se deformeaza

10Hz     indicatorul wattmetrului nu poate integra tensiunea si sinusul este deformat cu o concavitate pe ambele alternant

Pacat ca inca nu pot face poze, ar fi fost interesant de discutat

Link spre comentariu

Sigur!

Totusi, acele L-metre au o comensare interna functie de frecventa. Cam la ce frecvente se masoara inductante de ordinul H sau zeci de H? Nu sunt oarecum apropiate? Cite inductante are o bobina? (Cite rezistente are o rezistenta? Normal, depinde de temperatura, dar pe care o dam sub forma de caracteristica, notata pe corpul rezistentei? Dam mai multe?)

Am totusi pretentia ca in cazul in care masor aceeasi bobina cu ORICE aparat de masura, rezultatele sa fie identice, normal, in zona tolerantei aparatelor. In cazul in care cu un aparat masor 10H si cu altul masor 5H, clar e vorba de o decalibrare.

Exact acelasi lucru pretind si de la capacimetre, voltmetre, ampermetre...etc, si sa stii, cu aparate bune, masuratorile sunt identice chiar si la L-metre.

Majoritatea metodelor de masurare a inductantei au fost probate de mine si se pare ca terenul este nesigur, ce dracu' nu se descrie in literatura  solutia practica sigura, deja am masurat  de patru!! ori o inductanta folosind tot atitea metode si se pare ca doar una este reala fiindca se verifica  practic si teoretic, zic eu da' daca nu este asa ?

Link spre comentariu

..Adi_gh are dreptate cand zice ca masuratorile depind de frecventza si tensiunea la care se fac acestea.Conteaza enorm si parametrii miezului in functzie de frecventza si inductzie.

Marius incearca sa masori o alta bobina de 10-20H dar cu alt fel de miez (ferita de ex) si o sa vezi ca aparatele au sa indice la fel.Acelasi lucru l_am intampinat la masurarea unor condensatori la care sub tensiune crestea exagerat de mult curentul de fuga.Masuratorile astea la tensiuni joase mult diferite de tensiunile reale de lucru sunt doar informative,chiar daca in 90% din cazuri se apropie de realitate.De mult timp vreau sa fac  o punte de masura cu tensiune si frecventza variabila dar,deh,ca intotdeauna ..apare altceva.

Link spre comentariu

Majoritatea metodelor de masurare a inductantei au fost probate de mine si se pare ca terenul este nesigur, ...

Cu ceva mai mult de doi ani in urma,mi-am cumparat o punte RLC , fabricat de AXIO ,care masoara inductanta la urmatoarele frecvente : 100,120 si 1000 Hz .Totodata are si doua configuratii de circuit : RLC serie si RLC paralel.  Unele transformatoare au variatie de aprox. 1 H intre 100 Hz si 1 KHz altele de 10-20% din valoarea maxima care intotdeauna (chiar am urmarit in mod special asta) este masurata la frecventa cea mai mica , de 100 Hz si in tipul de circuit  RLC serie .

Din ce am mai citit , am inteles ca sunt folosite diferite frecvente pt diferite tipuri de aplicatii , transformatoare de cuplaj (100 si 120 Hz) , transformatoarele de semnal  (400-600 Hz), adaptor de impedanta (1 Khz si 10Khz).

Totodata am comparat masuratorile  si cu alte punti RLC ,una dintre ele fiind una dintre device-urile lui Domn'Lazaroiu care testeaza doar la 1000 Hz. Pt conditiile de test de 1000 Hz si setat pe RLC in paralel in AXIO, diferentele la masuratori au fost nesemnificative.

Editat de gg101
Link spre comentariu

Au mai fost discutii legate de masurarea inductantei, tin minte ca am facut un transformator cu niste tole exceptinale pe care l-am masurat prin metoda rezonantei si fiindca am ales  o valoare nepotrivita a condensatorului rezulta ceva in jur de 100H si am reusit sa stirnesc o discutie aprinsa in care Sebi, Valderama, Misa si altii sustineau ca este imposibil iar eu verificam masuratorile cu acelasi condensator fara sa tin cont de capacitatea parazita a spirelor, in fine cu ocazia acea am facut un aparat ce compara egalitatea tensiunii alternative pe reactanta si un rezistor reglabil serie cu inductanta iar rezultatul a fost cam 50H, veridic din moment ce cu ELC-130 iese cam 42H...

Link spre comentariu

Foarte bun/rar acest răspuns sinus 20hz/6W cfg.SE Marius  http://www.elforum.info/uploads/monthly_06_2014/post-220265-0-33348100-1402935937.jpg situaţie din care rezultă clar  nu poate intra în discuţie Lp=11,3H... aparent Lp minim 40H(sau mai mult) în raport cu oscilograma prezentată având în vedere reacţiile negative superficiale.

Pentru Lp=11,3H !!!(XL=1K4 la 20hz) se pierde valoarea Ra=4k2 si răspunsul la 40hz sinus ar fi arătat aproximativ că cel de acum la 10hz sinus http://www.elforum.info/uploads/monthly_06_2014/post-220265-0-47459200-1402935919.jpg .

Dacă mă uit la atenuarea amplitudini 20hz în raport cu 100hz pot aproxima un coeficient de atenuare 0,92(amplitudine) în putere 0,846 aproximativ -0,7db la 20hz în raport cu 100Hz(de aici se poate deduce relativ bine/corect Lp).În situaţia dată(asta prezentă acum în oscilograme) practică ne spune că nu există diferenţă semnificativă de amplitudine între 100hz şi 1khz.

Încearcă să setezi aparatul foto în alt mod eventual pentru timp de noapte(night ,night-tripod) preferabil să stea camera-foto nemişcată(răspunsul la 20hz merită o imagine mai bună).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

tolele transformatorului sint  de tip M6X fabricate in Elvetia , informatia de la d-l Niculian si cred ca raspunsul foarte bun la frecvente joase este legat de acest tip de tola, de altfel toate transformatoarele confectionate de el se comporta la fel cu toate ca inductanta  masurata  nu este iesita din comun

Vali , am sa incerc sa improvizez un trepied si probabil voi seta aparatul foto pe o rezolutie mare, sa vad cum se poate apoi posta fotografia... 

Link spre comentariu

Ce nu e clar cu inductanta ?

Masurind inductanta primarului fara ca acesta sa fie magnetizat cu un curent continuu, face ca masuratoarea sa se faca in punctul initial, al originii axelor pe curba de histerezis.

In punctul initial permeabilitatea poate fi si de 8 ori mai mica decit la mijlocul histerezei (SE cu miezul magnetizat).

Uite la miezurile Edcor cum evolueaza permeabilitatea in functie de inductie.

http://www.elforum.info/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_rel_module=post&attach_id=84061

Daca in cazul tolelor in discutie avem doar de 3-4 ori mai mica permeabilitatea in punctul initial decit cu miezul magnetizat, nici nu e rau. Se poate si mai rau. La miezurile Edcor e de 8 ori diferenta. Ideal ar fi fost sa nu existe diferente, acelea ar fi fost niste miezuri foarte bune.

In acest caz o eroare de masuratoare de 300% e perfect normala. Pentru a masura valoarea corecta trebuie masurata inductanta cu miezul magnetizat. O sa se vada ca valoarea reala a inductantei in punctul de functionare, nu e in nici-un caz 11H ci mult mai mare.

De vina nu e aparatul de masura ci cel care masoara fiindca masoara altceva. Daca vrem sa aflam inaltimea dulapului atunci nu ne apucam sa masuram latimea si dupa aceea sa ne intrebam daca nu cumva metrul o fi decalibrat.

Editat de adigh
Link spre comentariu

Marius hai domne să spun/precizez cât ai acolo de bun simţ Lp ca să iasă aşa oscilograma 20hz sinus  http://www.elforum.info/uploads/monthly_06_2014/post-220265-0-33348100-1402935937.jpg  aprox 50H+_2H pentru -1db/20hz raportat 0db/1khz si asta considerand şi ceva reacţii negative prezente , ca să poţi aproxima cum stau lucrurile studiază hammond mfg Single Ended - HI-FI să zic "echivalentul-forţat"  1628SEA

Oricum putem spune că ai intrat în zona hi-fi (ca bandă) cu o configuraţie SE.

Super tare oscilograma aia care reprezintă 6W sinus la ieşire pentru 20Hz în configuraţie SE(o premieră în această secţiune).Această situaţie fiind/devenind posibilă cu un OT-bun de talia 1628SEA

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Marius hai domne să spun/precizez cât ai acolo de bun simţ Lp ca să iasă aşa oscilograma 20hz sinus  http://www.elforum.info/uploads/monthly_06_2014/post-220265-0-33348100-1402935937.jpg  aprox 50H+_2H pentru -1db/20hz raportat 0db/1khz si asta considerand şi ceva reacţii negative prezente , ca să poţi aproxima cum stau lucrurile studiază hammond mfg Single Ended - HI-FI să zic "echivalentul-forţat"  1628SEA

Oricum putem spune că ai intrat în zona hi-fi (ca bandă) cu o configuraţie SE.

Super tare oscilograma aia care reprezintă 6W sinus la ieşire pentru 20Hz în configuraţie SE(o premieră în această secţiune).Această situaţie fiind/devenind posibilă cu un OT-bun de talia 1628SEA

Vali , trebuie sa fac o rectificare, am introdus o rectie negativa locala prin nedecuplarea catodului ECC81 si THD a scazut sub 0,2% dar am uitat sa corectez nivelul de intrare pentru a compensa scaderea amplificarii si din aceasta cauza oscilogramele au fost facute la 4,9w in loc de 6w. In aceasta situatie semnalul este nedeformat la 30Hz si distorsionat incepind cu 21Hz, clar prin saturatia miezului in plus a aparut un fenomen suparator prin scaderea amplficarii la frecvente mai mari de 10Khz insa nu din cauza OT ci scaderea amplitudinii se face pe anodul tubului ECC81 deci dintr-un motiv efectul Miller este mai accentuat in prezenta acestei  configuratii ciudate

Nu stiu cum sa interpretez raspunsul la frecvente joase cu o inductanta masurata cu doua aparate ce dau 11 respectiv 15H insa insa am sa apelez la d-l Niculian care are un aparat profesional omologat si poate se rezolva dilema...

Link spre comentariu

La ce frecventa si la ce curent a fost masurata inductanta bobinei primare dar si inductanta de scapari(pierderi) ?

Daca aplicam formula nu prea ies socotelile,ar cam iesi o banda de frecventa la 0dB  : 54Hz...27Khz si asta fara curent DC prin bobina primara,ar mai fi fost necesar sa stim si capacitatea parazita P/S si pe bobina primara pentru acest traf.Cam putin Lp=11.3H pentru o sectiune de 20.4cmp,probabil un numar forte mic de spire dar Ls=24.7mH arata un numar mare de spire pentru primar... (!!).

Merg si eu alaturi de solicitarea d-lui Vali si ar fi bine sa vedem o oscilograma sinus la 20Hz  la puterea cu cele mai mici THD,dar si la Ps=8W.Daca tot aveti in laborator montajul,as dori daca se poate un THD la 200Hz,2000Hz si 20Khz.Peste Ps>8W ce se intampla cu THD ??

Ceva "fenomene" se intampla acolo din punct de vedere tehnic sau chiar ati realizat ceva absolut ideal in configuratii SE cu tuburi electronice !

Ati reusit sa-l acultati pana acum?

D-l Niculian a achizitionat un distorsionometru LEADER made in Japan, o adevarata bijuterie tehnica  ce stie masurarea intr-un spectru larg de frecvente spre deosebire de cel confectionat de mine ce poate masura doar la 1Khz insa  cu ocazia aceasta am avut confirmarea ca pentru acelasi principiu de masurare rezultatele sint identice insa doar pentru 1KHz , la 20Khz THD cresc  spre 0,8% si la 30Hz ajung la aproape 1% (6w) deci curba de variatie a THD este in functie de  putere si frecventa, cred ca interpretarea acestor masuratori poate fi utila celor obisnuiti sa masoare...

Link spre comentariu

marius unora le este greu sa creada ca se poate face in regim DIY un distorsiometru foarte bun. Eu cand am vazut ca nu te sperii de munca nu am mai avut nici o urma de indoiala ca distorsiometrul tau este OK si nu "se jeneaza" fata de alte scule de firma. Insa te invidiez pentru senzatia aia pe care ai trait-o cand ai vazut ce perfomanta ai reusit sa faci in regim DIY. 

Eu as fi interesat in ce procent traful de iesire este responsabil de perfomanta incredibil de mica a THD-ului. La lampi avem acces toti, trafurile ridica o problema pentru noi cei multi. 

Link spre comentariu

Eu folosesc un HP331A,pe care l_am luat practic pt partea de voltmetru RMS.Stie sa masoare de la 0,0003Vac pana la 300Vac intre 5Hz si 3MHz.THD de la 5Hz la 600KHz fundamentala de la 0,1% pana la 100% full scale.Sincer am ramas surprins de acuratezea masuratorilor pe partea de voltmetru si de precizia generatorului de frecventza.I_am facut toate testele de calibrare si bat exact cu manualul service.Vroiam dupa restaurare sa_l trimit la calibrare metrologica dar practic nu a fost nevoie.Pt asta am folosit un osciloscop cu DVM Hitachi V-1100A care e calibrat la firma de metrologie in germania si un analizor de spectru HP3582A.E o alternativa pt cine vrea un analizor de distorsiuni foarte precis la bani putzini.Eu am dat pe el defect 25€ plus porto vreo 12€,la banii astia e greu chiar sa construiesti unul.O varianta ar mai fi si 339A .Oricum e un aparat necesar pt a evalua calitatea unui amplificator si incomparabil cu pocnitorile chinezesti de 1kg bucata care nici macar cu o scula diy nu se pot compara.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări