carageae Postat Iunie 7, 2014 Partajează Postat Iunie 7, 2014 ...poate fi vorba de potrivirea fericita a acestor doua tuburi.... Asa ma gandeam si eu, am mai auzit de situatia asta...ar fi relativ simplu, fie din simulare, fie chiar in practica, prin modificarea tensiunii de alimentare a etajului de intrare sa se incerce diverse triode in atac...ECC82, 83, parca si 85 si 88 au aceiasi pini, daca modificam alimentarea filamentului... Un grafic al distorsiunilor vs modelul de tub folosit ar putea risipi sau intari aceasta supozitie... Chiar daca unele fenomene mi le explic mai mult intuitiv, decat stiintific, ma tem ca amplificatorul respectiv, chiar daca e SE, va suna mai aproape de un PP, sau, de ce nu, un SRPP - stiu ca d-l Marius a studiat si acest tip de etaj final... Link spre comentariu
sebi_c Postat Iunie 8, 2014 Partajează Postat Iunie 8, 2014 (editat) Sebi, in cazul acestui amplificator chiar conteaza reactia negativa si pe masura ce mai modific cite ceva devine acest tot mai ciudat de exemplu prin schimbarea rezistorului din catod de 1ohm cu unul de 10 ohm sa extins puterea de iesire la 8,6w cu TDH=1% iar la 9w se comporta ca un PP adica ambele alternante se limiteaza aproape egal in plus ecartul dintre H2 si H3 a crescut la 22dB si daca nu as fi facut masuratorile cu ajutorul aparatelor lui Niculian as fi zis ca fac erori sistematice Cu reactiile mentionate ai liniarizat functia de transfer, iar faptul ca limitarile sunt simetrice la iesire arata ca faci transfer maxim de putere (Rgenerator=Rsarcina) iar PSF este bine ales! Editat Iunie 8, 2014 de sebi_c Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 11, 2014 Partajează Postat Iunie 11, 2014 Un aspect interesant al acestui tip de amplificator este ca poate genera in mod voit...distorsiuni , adica din cauza continutului redus de THD exista posibilitatea dozarii reglabile a amplitudinii H2,H3,H4...Hn sau mai pe scurt filozofia imbogatirii sunetului cu armonici poate fi verificata pe viu, pentru aceasta este insa necesara stabilizarea celor doua tensiuni de +150v si -215v si inlocuirea rezistorului din catodul lui ECC82 cu un potentiometru cu cursa limitata la min si max THD , cum vi se pare ? Link spre comentariu
hpavictor Postat Iunie 11, 2014 Partajează Postat Iunie 11, 2014 (editat) Pacat , nu ai inteles inca faptul ca analiza raspunsului armonic FFT ( care este o simpla interpretare pur matematica a unei functii de transfer ce defineste un cuadripol in lumea reala si este caracterizata de faza si amplitudine ) nu are nicio legatura cu THD-ul masurat prin rejectia fundamentalei care este caracterizat de exprimarea unui procent % ... Total intamplator , induci in eroare ( in mod voit sau nu , de ceva timp ) userii care nu prea au habar cum stau lucrurile in acest domeniu si cum pot interpreta graficele FFT . Pacat ... Editat Iunie 11, 2014 de Victor 1 Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iunie 11, 2014 Partajează Postat Iunie 11, 2014 http://www.analog.com/static/imported-files/seminars_webcasts/36902495568568Section8.pdf Harmonic distortion is measured by applying a spectrally pure sinewave to an op amp in a defined circuit configuration and observing the output spectrum. The amount of distortion present in the output is usually a function of several parameters: the small- and large-signal nonlinearity of the amplifier being tested, the amplitude and frequency of the input signal, the load applied to the output of the amplifier, the amplifier's power supply voltage, printed circuit board layout, grounding, power supply decoupling, etc. Therefore, any distortion specification is relatively meaningless unless the exact test conditions are specified. Harmonic distortion may be measured by looking at the output spectrum on a spectrum analyzer and observing the values of the second, third, fourth, etc., harmonics with respect to the amplitude of the fundamental signal. The value is usually expressed as a ratio in %, ppm, dB, or dBc. For instance, 0.0015% distortion corresponds to 15ppm, or –96.5dBc. The unit "dBc" simply means that the harmonic's level is so many dB below the value of the "carrier" frequency, i.e., the fundamental. Victor eu din cele de mai sus inteleg ca la fel cum a scris marius. Daca ai informatii in plus sau diferite, pune-le te rog aici ca sa clarificam odata si cu FFT-ul si THD-ul ca nu odata a fost lasat in aer acest subiect. marius eu nu cred ca este ok sa adaugi distorsiuni. Pai tu ai reusit sa scoti un THD ca apoi sa adaugi distorsiuni doar ca ...."asa place la ureche"? Urechea "trebuie educata" cu un sunet corect care tinde sa fie cat mai aproape de cel real nu cu un "sunet placut". Link spre comentariu
carageae Postat Iunie 11, 2014 Partajează Postat Iunie 11, 2014 Atentie! O ureche, chiar bine educata, va obosi in scurt timp la un sunet corect si ceva mai greu la un sunet placut... Pentru auditii de o ora-doua incercati sa faceti un amplificator corect, inclusiv in sens osciloscopic...daca doriti sa ascultati muzica mai mult de 4-5 ore pe zi, s-ar putea sa vreti si un amplficator din ala care gadila urechile in mod placut... Amplificatoarele de referinta, folosite in studiouri si pt. monitorizare, sunt un instrument de lucru, un amplificator folosit in casa, pt. auditii zilnice e un pic altceva... Cei care, fie si temporar, au stat mai mult de 8 ore in fata unor monitoare de referinta de buna calitate pt. 2-3 zile stiu ce spun...restul sunt doar presupuneri... Link spre comentariu
sebi_c Postat Iunie 11, 2014 Partajează Postat Iunie 11, 2014 Dupa unii dintre voi, trebuie sa ma las de hoby-ul asta! Puneti dom'le butoane de reglat distorsiuni la mplificatoare, injectat aromonica N, etc. Ce mai, o lume anormala! Carageae, imi face impresia ca nu ai ascultat un amplificator "osciloscopic" (inca un termen..)! Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 11, 2014 Partajează Postat Iunie 11, 2014 Dupa unii dintre voi, trebuie sa ma las de hoby-ul asta! Puneti dom'le butoane de reglat distorsiuni la mplificatoare, injectat aromonica N, etc. Ce mai, o lume anormala! Carageae, imi face impresia ca nu ai ascultat un amplificator "osciloscopic" (inca un termen..)! Probabil nu ai ascultat diferenta de sunet pentru 0,5% si 1% pe un SE dar nu cred ca se merita sa continui o discutie de care nu esti interesat , ciudat este faptul ca te miri de reglajul distorsiunilor propus de mine fiindca o alta cale abordata de unii cu succes si anume reglajul de dozarea a rectiei negative ce functioneaza si daca tu nu percepi eventual aceste diferente nu inseamna ca nu exista In articolul tradus de Niculian in topicul "Armonici" apar posibile explicatii ale fenomenului de auditie subiectiva datorat armonicelor pare si impare iar fenomenul de auditie comoda sau obositoare exista pt cazurile 0,001% sau 5% THD SS sau tub confirmat de cei cu pregatire muzicala sau doar amatori insa neconfirmat de cei crezatori in dogme... Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iunie 11, 2014 Partajează Postat Iunie 11, 2014 (editat) Atentie! O ureche, chiar bine educata, va obosi in scurt timp la un sunet corect si ceva mai greu la un sunet placut... Deci sa inteleg ca urechea unui dirijor sau a celor care alcatuiesc orchesta obosesc in scurt timp la repetiti? marius ai ajuns sa obtii un THD foarte mic ce rost are sa incepi sa il maresti? Un sunet corect impune THD -> 0. Cati crezi ca au avut ocazia sa asculte un SE cu un THD asa mic?? Nu cumva ne aflam in cazul: ce stie taranu' cei ciocolata? mananca hartia si arunca bucata. Editat Iunie 11, 2014 de adrian_pic Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 11, 2014 Partajează Postat Iunie 11, 2014 ...vad ca multzi vorbesc/scriu de analize FFT, diagrame Bode,analize spectrale si THD,in schimb ,practic doar Marius a prezentat o analiza spectrala si a distorsiunilor la SE_ul asta.Daca in teorie si simulatoare totul merge simplu in practica e destul de dificil sa obtzii un nivel al distorsiunilor real foarte mic.Treaba cu armonicele e o alta problema si rezulta din analiza spectrala facuta cu aparate de masura profesionale si nu cu pocnitori de placi de sunet no_name cum folosesc unii useri la sectziunea tranzistoare si eclipseaza Mc_Intosh_ul. Parerea mea strict personala e ca fara aparate de masura dedicate si masuratori reale .....vorbim ...vorbe.Nu stiu catzi de pe aici au pus mana pe un analizor de spectru sau un analizor de distorsiuni ,nu mai zic de faptul sa lucreze zilnic cu ele,in schimb sunt profesori in teorie ''de pe net'' si mai ales...tari in gura...sau in degete,ca vb aia ..dau bine in tastatura. Cu osciloscopul nu o sa potzi niciodata sa apreciezi corect procentul de distorsiuni si nici raportul armonicilor ,pt asta s_au inventat analizoarele de spectru si distorsiuni.Suprapunerea a doua semnale pe ecranul unui osciloscop nu o sa spuna nimic despre distorsiuni mai mici de 10%. Sper ca saptamana viitoare cand ajung la munca sa imi fac timp sa fac niste masuratori reale la cateva aparate ''de firma'' si sa postez rezultatele analizei spectrale si a nivelului de distorsiuni.Poate atunci o sa priceapa cineva ce a reusit sa obtzina Marius aici cu SE_ul asta cuplat galvanic. Link spre comentariu
carageae Postat Iunie 11, 2014 Partajează Postat Iunie 11, 2014 (editat) @sebi_c: Am ascultat...am si lucrat, de exemplu cu un Alesis RA100 (generatia veche). E destul de "osciloscopic"? (N-am gasit alta rima...) http://www.audioreview.com/cat/amplification/amplifiers/alesis/ra100/prd_115542_1583crx.aspx Undeva in topicul asta sunt date si datele tehnice... Amplificatorul suna foarte bine, l-am folosit pentru a masteriza un CD de muzica clasica. Desi volumul nu era foarte mare, dupa 6-8 ore de lucru cu el eram nauc de cap...(monitoarele erau tot ceva Alesis, monitoare pasive, de referinta, cumparate din State impreuna cu amplificatorul). Nu mai stiu modelul, erau pe doua cai. Mixerul era un Studer analogic pe 8 canale, sursa DAT si magnetofon profesional analogic pe 8 trackuri. Nu am avut nimic sa reprosez acestui sistem de sunet, doar senzatia de oboseala a auzului, la nivel de sistem nervos. Am observat ca un amplificator cu lampi chiar fara pretentii suna aproape la fel de binem, aud aceleasi detalii de care am nevoie, detalii care se pierd la un PP, dar nu ma oboseste nici daca am ascultat zi-lumina la el... @adrian_pic: Si urechea unui dirijor sau a unui orchestrant oboseste, dar acolo motivul e altul: presiunea acustica mult mai mare decat a unui amplificator obisnuit. Nicio orchestra nu repeta mai mult de 4 ore, in primul rand din oboseala fizica, mecanica, dar si auzul ar fi supra-solicitat la mai mult de atat. Sunt insa si ochestre care repeta mai putin de 3 ore zilnic... Explicatia oboselii poate fi si un slew-rate mare, nu numai distributia distorsiunilor armonice. Editat Iunie 11, 2014 de carageae Link spre comentariu
gg101 Postat Iunie 12, 2014 Partajează Postat Iunie 12, 2014 (editat) "Urechea se educa" ce-o mai fi insemnand? Este foarte adevarat . Auzul se poate educa, sa fie atent la anumite detalii, sa recunoasca intervale de sunete ca inaltime si intensitate,...etc Nu este nimic iesit din comun. Oricine poate face acest lucru.Sunt exercitii speciale in acest sens. Se gasesc si in Internet programe specializate in acest scop . Editat Iunie 12, 2014 de gg101 Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 12, 2014 Partajează Postat Iunie 12, 2014 Chit ca nu intereseaza pe nimeni sa raspunda clar si punctual unor intrebari, ori efectiv nu se poate sau nu e timp de asta, "Urechea se educa" ce-o mai fi insemnand?Sunt persoane care nu obosesc niciodata sa asculte muzica proasta pe toate pocnitorile de amplificatoare si boxe.Asta tot educatie se numeste! Eu incerc sa pun o intrebare clara: Puteti dovedi stiintific ca acest thd se datoreste cuplarii sau necuplarii galvanice? Asta inseamna sa creezi la cuplaj capacitiv aceleasi conditii ambelor etaje ca in cazul cuplajului galvanic concomitent cu aplicarea reactiei negative locale. Repet, macar impedantele de intrare si iesire intre cele doua etaje trebuie sa fie identice la ambele configuratii, ceea ce deocamdata nu pare ca se intruneste .Gresesc undeva? Am incercat sa asigur etajelor cuplate capacitiv acelesi conditii de PSF pentru ambele tuburi, degeaba, distorsiunile nu scad sub 1,2-1,4 % Ar putea fi o explicatie sau mai multe dar prefer deocamdata sa mai cercetez... Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 13, 2014 Partajează Postat Iunie 13, 2014 Foarte curioasa acesta configuratie de amplificator, fara prea mare efort am mai reusit sa reduc THD la un incredibil 0,25%/6w cea ce pentru un SE cea ce pare ireal dar va asigur ca nu sint povesti. Nu imi dau seama de ce literatura de specialitate nu arata ca pt o putere nominala data, pragul de THD in cazul SE nu scade la aceata limita atinsa de mine, undeva trebuie sa existe niste explicatii... Iata evolutia THD in acest nou caz: 8w-0,8% 7w-0,4% 6w-0,25% 5w-0,2% 4w-0,2% Si datele transformatorului facut de d-l Niculian: Zp=4200 ohm Zs=8 ohm Lp=11,3H/intrefier 0,2mm Ls=24,7 mH Rp=161 ohm Rs=0,52 ohm S=20,4cm* Foarte curioasa acesta configuratie de amplificator, fara prea mare efort am mai reusit sa reduc THD la un incredibil 0,25%/6w cea ce pentru un SE cea ce pare ireal dar va asigur ca nu sint povesti. Nu imi dau seama de ce literatura de specialitate nu arata ca pt o putere nominala data, pragul de THD in cazul SE nu scade la aceata limita atinsa de mine, undeva trebuie sa existe niste explicatii... Iata evolutia THD in acest nou caz: 8w-0,8% 7w-0,4% 6w-0,25% 5w-0,2% 4w-0,2% Si datele transformatorului facut de d-l Niculian: Zp=4200 ohm Zs=8 ohm Lp=11,3H/intrefier 0,2mm Ls=24,7 mH Rp=161 ohm Rs=0,52 ohm S=20,4cm* Banda de frecventa la -1dB este 18Hz-36Khz Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 14, 2014 Partajează Postat Iunie 14, 2014 (editat) XL=2πfL=6,28 X 20Hz X Lp , XL aproximativ 1420Ω (Lp=11,3H mi se pare puţin când s=20cm²). . Cu ce tip de reacţii negative ai obţinut minim din bandă 18Hz cu -1db ?(raportat la 1khz) pentru ce putere în sarcină ?(1w !?) Banda prezentată de dumneata cu pierderea specificată la capete benzi devine incredibila mai ales pentru f_min dacă nu discutăm de 1W/sarcină. Eventual prezintă un sinus 20Hz pentru 6W-7W în sarcină să vedem si noi cum arată(se mai păstrează forma de unda sinus ? sau este evident scobită!). Editat Iunie 14, 2014 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate