adigh Postat Aprilie 26, 2016 Partajează Postat Aprilie 26, 2016 (editat) Ca o adaugire la ce am spus despre mase as adauga ca intr-un amplificator concret nu toate componentele sunt egal de sensibile la cuplajele parazite cu carcasa. Iar in acest caz poate fi mai convenabil sa conectam la carcasa un nod care grupeaza mai putine componente dar mai sensibile la cuplajele parazite cu carcasa. De obicei nodul circuitului de intrare grupeaza cele mai sensibile componente. Numai practic se poate stabili care este nodul cel mai potrivit pentru al lega la carcasa. Conteaza numarul de componente ce sunt grupate intr-un nod dar si gradul lor de sensibilitate. Criteriul e minimizarea influentei capacitatilor parazite intre carcasa si componente+trasee. Numai una e masa de referinta. Masele de semnal si masele de putere nu se fac separate pentru evitarea buclelor de masa, asa cum s-ar putea crede, fiindca si gruparea firelor intr-un singur punct nu in doua asigura eliminarea buclelor de masa. Se face asa pentru a nu lungi prea mult firele, asta fiind tot o problema de cuplaje capacitive parazite. Nu avem decit tuburi "NPN", daca pot sa spun asa, dar unde lucram cu tranzistori si avem majoritatea tranzistorilor PNP poate fi mai convenabil sa consideram bara de plus ca fiind masa. In principiu orice nod poate fi declarat masa dar numai unul e cel mai convenabil sa-l luam de masa. Editat Aprilie 26, 2016 de adigh Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 26, 2016 Partajează Postat Aprilie 26, 2016 @DjLeco... hai sa-ti spun o chestie de suflet care este valabila la "tranzistoare" , la "tuburi" si cam in orice domeniu forumistic; nu se cade sa vii in subiectul cuiva sa-ti cureti bocancii de noroi sau de alte cele frustrari pe care le porti cu tine... I hope it helps... Cine a intrat incaltat? Link spre comentariu
feri.visky Postat Aprilie 26, 2016 Partajează Postat Aprilie 26, 2016 ...folositi foarte multe epitete netehnice!!!!!!! Link spre comentariu
vikingul38 Postat Aprilie 26, 2016 Partajează Postat Aprilie 26, 2016 (editat) Sa nu incep topic nou....deck WEGA PSS 200 C As putea sa ,,incropesc,, in acest deck un amplif cu lampi 2 X EL 84 SE (am vazut ca e laudat)...imi plac foarte mult acele WU metre pe care le-as folosi. Ma gandeam sa scot mecanismul de casetofon si sa pozitionez in locul acestuia lampile finale sa fie vizibile din fata - eventual cu ceva fante desupra pentru racire..... As putea sa pastrez si partea de preamplificare a deck=ului....este loc destul..........ce spuneti??? Poze ș.... Editat Aprilie 26, 2016 de vikingul38 Link spre comentariu
gedd Postat Aprilie 26, 2016 Partajează Postat Aprilie 26, 2016 ...arunc si eu o intrebare de 3 lei....ca nu pot sa ma mai abtin....stie careva sa explice clar clasele de functionare ale tuburilor? clasa A,AB,B? stie careva sa explice care cum de unde e si cum se obtine atat in PP cat si in SE? dupa cate vad e cam lipsa de stiinta...da,clasele de functionare sunt explicate in carti...dar vad ca multi bajbaie... Link spre comentariu
gedd Postat Aprilie 26, 2016 Partajează Postat Aprilie 26, 2016 (editat) da...eu am pus o intrebare clara....la obiect....cum se "duce " un tub in clasa A...sau AB..sau B(in cazul PP)....hai.i.dei..pareri? sau care este clasa A2 a unui tub? unde se fixeza PSF-ul..na..ca incet incet dau mura in gura......sper ca e o gluma faza cu clasa A2 in functie de volum....eventual poate clasa A1..si aia pt intervale scurte de timp.....hai ca deja o dam de gard...clasa A2(vorbim de SE) se realizeaza prin polarizarea cu tensiune POZITIVA a grilei G1(polarizare fixa ca sa spun asa) in cazul in care tubul permite..gen 805,GU81 etc....in acest caz da,se inroseste anodul...dar nu crapa...din cate tin minte la tubul 805 tensiunea de polarizare in clasa A2!! este de vreo +36V!! intr-adevar,curentul de grila e semnificativ...comparativ cu negativarea "normala" ca sa spun asa.... Editat Aprilie 26, 2016 de gedd Link spre comentariu
gedd Postat Aprilie 27, 2016 Partajează Postat Aprilie 27, 2016 (editat) ...ba scrie...si scrie foarte clar unde si cum e clasa de functionare a unui tub in functie de PSF ales....aici nu e loc de interpretat....cu alte cuvinte dvs ati spus ca potentiometrul de volum plaseaza tubul in clasa A2....sunt curios cum o face...eventual daca ascult cumva poate la maxim si poate daca am un driver serios(treaba cu potentiometrul ne poate duce in A1)....altfel la ce mai e bun PSF unui tub? cand o sa am dispozitia necesara o sa scriu exact teoria ca sa nu se mai fabuleze pe marginea claselor de functionare...ca e A,ca e A1,ca e A2,ba e AB..si tot asa...eu nu am vorbit de primii Watti ai unui PP..nu inteleg ce rost are aceasta afirmatie in contextual stabilirii clare a claselor de functionare al unui tub..dar ca de obicei ne place sa o luam pe langa subiect...da,in mod uzual PP-ul se incadreaza in clasa AB(e vorba de puterea de iesire),clasa unde PSF-ul este situat la 1/2 din valoarea fata de care s-ar incadra in clasa A..cu alte cuvinte,in PP clasa AB=Clasa A/2...ca idee...clasa B ca valoare efectiva,se situeaza aproape de punctul de blocare al tubului,cine are chef poate sa puna mana pe un grafic si sa schiteze...dar la clasa A2 tensiunea de polarizare pe G1 este POZITIVA ceea ce situeaza PSF-ul in zona pozitiva a graficului...desigur,asta e valabil in cazul tuburilor ce permit asta,altfel e posibil sa se distruga....e clar acum? Editat Aprilie 27, 2016 de gedd Link spre comentariu
vikingul38 Postat Aprilie 27, 2016 Partajează Postat Aprilie 27, 2016 Sa nu incep topic nou....deck WEGA PSS 200 C As putea sa ,,incropesc,, in acest deck un amplif cu lampi 2 X EL 84 SE (am vazut ca e laudat)...imi plac foarte mult acele WU metre pe care le-as folosi. Ma gandeam sa scot mecanismul de casetofon si sa pozitionez in locul acestuia lampile finale sa fie vizibile din fata - eventual cu ceva fante desupra pentru racire..... As putea sa pastrez si partea de preamplificare a deck=ului....este loc destul..........ce spuneti??? Poze ș.... Am ramas in urma.......!!!ms Link spre comentariu
romicap Postat Aprilie 27, 2016 Partajează Postat Aprilie 27, 2016 Sigur ca poti sa faci un SE cu EL84 in carcasa asta ... altii au facut prin tigai de copt sau cratite , de ce sa nu mearga si intr`o cutie de deck !? Link spre comentariu
gedd Postat Aprilie 27, 2016 Partajează Postat Aprilie 27, 2016 auzi...pune mana si fa-l concret...concluziile dupa aia...tu ceri niste pareri inainte de a-l face? Link spre comentariu
adigh Postat Aprilie 27, 2016 Partajează Postat Aprilie 27, 2016 @gedd, Pui intrebari fiindca nu sti si vrei ca sa inveti sau ca sa faci misto ? Vezi ca aici suntem un forum serios. Nu facem misto unii de altii decit daca e absolut necesar. Link spre comentariu
gedd Postat Aprilie 27, 2016 Partajează Postat Aprilie 27, 2016 (editat) ia zi adigh ce nu stiu...ia hai..scoate aberatia....uite..raspunde tu la intrebarile mele referitor la clasele de functionare ale tuburilor...SE cat si PP....ia sa te vad..dar asa cu liniute si la obiect ia spune tu cand un tub functioneaza in clasa A...cand e in clasa AB...cand e in clasa B..dar nu prelua ce am spus eu... caci in clasa C intram in alt domeniu.... Editat Aprilie 27, 2016 de gedd Link spre comentariu
romicap Postat Aprilie 27, 2016 Partajează Postat Aprilie 27, 2016 (editat) Cate ceva despre clasa A dar fara tabele , formule etc.,asa la prima vedere... Avantaje: [*]Lampa este pregatita sa amplifice semnalul in orice moment [*]Un amplificator clasa A de 3 de watti va suna mult mai tare decat un amplificator clasa AB de 3 watti [*]Deoarece curentul ce trece prin lampa este maxim tot timpul, sunetul va avea o mica compresie [*]Are “headroom”-ul mai mic, deci poti intra in distorsiuni mai usor. [*]Amplificarea instantanee si compresia buna fac ca acest tip de amplificator sa fie foarte sensibil “la atingere”, cu un raspuns imediat. Dezavantaje: [*]Este foarte mare si greu de transportat [*]Pentru ca trece curent prin el tot timpul, lampile se uzeaza mai repede [*]Degaja foarte multa caldura [*]Consuma mult curent...etc. [*]Eficienta sau randamentul in tabelul de mai jos: [*] Editat Aprilie 27, 2016 de romicap Link spre comentariu
adigh Postat Aprilie 27, 2016 Partajează Postat Aprilie 27, 2016 (editat) .....Tin minte ca acum citiva ani Maestrul Valderama sarea pe toti peretii cind am scris (se poate cauta topicul) ca functionarea unui (anumit) etaj final in A2 este data de pozitia potentiometrului de volum...... Nu imi amintesc, dar daca ai scris chiar asa atunci ai scris o mare prostie. Un amplificator in clasa A poate lucra in clasa A sau A2 in functie de nivelul semnalului, nu in functie de pozitia butonului. Pe exact aceeasi pozitie a butonului de volum, semnalul de intrare poate fi mai mic sau mai mare si poate lucra amplificatorul sin in A si in A2. Dar e in functie de nivelul semnalului ce vine din sursa de semnal si de amplitudinea semnalului bucatii muzicale care poate fi mai piano sau mai forte. Nu conteaza pozitia butonului de volum. Deasemenea distingem intre a un amplificator ce lucreaza permanent in A2 sau intra doar in virf de putere in A2, dar in orice caz nu depinde de pozitia butonului de volum. Pozitia butonului de volum poate influenta regimul de lucru dar nu defineste clasa de functionare. Clasa de functionare in care e construit amplificatorul nu are deloc legatura cu nivelul semnalului. Chiar si cind nu avem deloc semnal de intrare spunem ca amplificatorul e construit intr-o anumita clasa de functionare. Numai regimul de lucru are treaba cu nivelul semnalului. Exprimarea ta dvb e in cel mai bun caz defectuoasa. Butonul de volum poate influenta regimul de lucru dar clasa de functionare nu este data de butonul de volum. Editat Aprilie 27, 2016 de adigh Link spre comentariu
gedd Postat Aprilie 27, 2016 Partajează Postat Aprilie 27, 2016 (editat) e clar...trebuie sa mai citim...faceti clar diferenta intre REGIMUL DE FUNCTIONARE(temporar poate fi o clasa sau alta-da pot sari in A2 daca ascult ca nebunul la maxim si daca AM DRIVER POTENT) si CLASA DE FUNCTIONARE propriu zisa..gen 805 sau GU81 care permit polarizare cu TENSIUNE POZITIVA PE G1!!! fac aici o mica referire la ampliful meu cu 6C33C unde am semnal de atac SIMETRIC si semnal de iesire la fel de simetric...nu l-am predistorsionat sau mai stiu eu ce bazaconie si culmea...functiona in clasa A pura...fara sa treaca in A1 sau poate A2... Editat Aprilie 27, 2016 de gedd Link spre comentariu
Postări Recomandate