Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE cuplaj galvanic

Vizitator

Postări Recomandate

Adigh!!! Tu nici cu forumul nu ai vreo mare experienta . Ce sa mai zic de aplicatii !??? Poti sa-ti vezi lungul nasului ??? Ca daca nu poti, te inteleg.

As dori sa -l vad pe moderatorul ratza_sb care ma acuza de nu stiu ce atac la persoana , ce ar spune acum ???

Adminstratori ! Daca vreti sa vindeti card-uri "gold" pt mebrii forumului trebuie sa aveti grija de calitatea informatiilor din forum . Pt ce sa platesc ??? Pt ce scrie mai sus, unul ca Adigh care este atat de convins ca reinventeaza apa calda ??? Intr-un forum tehnic se vine cu povesti in loc de calcule si cu traduceri gresite. Si pe langa asta nu are  nici notiunea termenilor . Pt asta ar trebui sa platesc ???? Dar cine ar plati pt asa ceva ?

In momentul de fata descurajati citirea si utilizarea acestui forum prin tolerarea unor materiale absolut abominabile scrise de acest user.

Editat de gg101
Link spre comentariu
Dupa cum am explicat, distorsiunile vin din 2 surse. Una e psf-ul iar cealalta sursa de distorsiuni e rezistentele.
Ce sa explici ??? Dar chiar ne crezi plante decorative ???
Tu chiar nu ai notiuni elementare ca sa intelegi depsre ce tipuri de  "distorisuni" este vorba??? Ca nu sunt distorsiuni armonice . Se discuta de distorsiunile de faza si frecventa, caracteristice chiar si unui corector de ton.Asta ca sa intelegi si tu o data la ce se face referinta acolo . Este un filtru. In electronica analogica , filtrele sunt considerate circuite de predistorsiune .
O rezistenta nu va produce sau introduce ,  n i c i  o  d a t a , distoriuni armonice. Elementele pasive, pot modifica anumite caracteristici de faza,amplitudine sau frecventa a unui semnal deja amplificat . Atat .
Ce explica Borbely in document este cum se pot reduce distorsiunile armonice cu ajutorul "distorsiunilor" de faza rezultate din acel flitru . Pt tubul final semnalul devine "complementar" .Stii ce-i aia complementaritate ???.Spune daca nu stii ,ca mai bine iti explicam decat sa ne intoxici cu tampenii .
Editat de gg101
Link spre comentariu

adigh din ce spui tu, pot construi un circuit format numai din rezistori care sa imi modifice continutul in armonicile pare. Acum cred ca iti dai seama de ce ti-am dat exemplu cu parul. Parul daca nu este manuit de nimeni nu poate lovi, rezistorul (sau rezistorii in orice configuratie vrei tu) nu pot modifica (atenua) armonicile pare de unul singur. 

Este jenant cum de fiecare data cand te afli in eroare incepi sa jignesti. 

Eu ti-am explicat frumos ca in figura 3 se face rotirea dreptei de sarcina in jurul PSF-ului si in figura 4 se face translarea dreptei  de sarcina (se pastreaza unghiul dreptei de sarcina cu axa oX, dar se modifica PSF-ul). 

Link spre comentariu

Nu sint grozave aceste certuri, am deschis topicul pentru discutii civilizate, poate cumva va opriti...

Revenind , doresc sa arat ca schema este perfectibila si poate fi  interesanta, iata citeva modificari facute au scazut THD incredibil de mult, practic este primul amplificator incercat de mine ce are distorsiuni mai mici de 0,5% la puterea nominala de iesire (6w) de fapt sint trei modificari importante : transformatorul  de iesire facut de d-l Niculian, PSF-ul cu o depasire a puterii de disipatie pe anod insa suportata perfect de tub si valoarea rezistorului din catodul lui ECC81

post-220265-0-11161500-1401793950_thumb.jpg

Link spre comentariu

marius poti face aceleasi masuratori dar fara rezistorul de reactie de 1M dintre anozii celor doua tuburi? Ar fi interesant de vazut aportul acestuia in schema.

Link spre comentariu

Nu sint grozave aceste certuri, am deschis topicul pentru discutii civilizate, poate cumva va opriti...

Nu e prima oara cind cei doi scandalagii (gg101 si adrian_pic) reusesc sa creeze haos cu gindirea lor haotica. Ei nu cauta sa inteleaga ci cauta sa nu inteleaga. Dupa ei, eu am spus ca rezistenta in sine genereaza distorsiuni, nu modul de interconectare al rezistentelor cu tubul.

De la cei doi nu ma astept la altceva pentru ca de cind am intrat pe forum o tin asa permanent.

Marius de la tine ma asteptam sa distingi intre cei care cauta sa se certe si cel care vrea sa discute civilizat. Altfel, ai sa fi precum judecatorul care pedepseste si pe cel caruia i sa furat vaca in egala masura ca pe cel care a furat vaca. Doar pentru ca amindoi fac galagie.

Eu am venit cu argumente si obisnuiesc sa explic. Numai ca asta se poate doar cu cine are disponibilitate spre discutie, nu si cu cine e rauvoitor si vrea sa nu inteleaga.

In privinta mea stai linistit ca nu-ti mai perturb subiectul. Ma retrag din subiect. Nu vreau sa mai deranjez cu "teoriile" mele. Fiecare crede ce poate si cit il duce capul. 

Editat de adigh
Link spre comentariu

adigh ai scris clar:

la cuplajul capacitiv mai avem si rezistenta de negativare de 470k ce introduce si ea distorsiuni (de tip par, in cazul ei).

Uneori tubul poate lucra intr-o zona foarte liniara si cam toata predistorsiunea e data de acele rezistente. Atit de mare poate fi. Nu se poate ignora.

Iata cum genereaza Borbely in celebrul lui amplificator acea predistorsiune pentru 6C33C, aproape numai din rezistente

Dupa cum am explicat, distorsiunile vin din 2 surse. Una e psf-ul iar cealalta sursa de distorsiuni e rezistentele.

Si acum o intorci ca la Ploiesti? Tie chiar nu iti este rusine? 

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu

adigh ai scris clar:

Si acum o intorci ca la Ploiesti? Tie chiar nu iti este rusine? 

Asta intelege el prin a fi civilizat. Sa te minta in fata.

Imi cer scuze lui Popa Marius dar infatuarea acestui ... , nici macar semidoct nu pot sa-l numesc , este de netolerat .

Editat de gg101
Link spre comentariu

marius poti face aceleasi masuratori dar fara rezistorul de reactie de 1M dintre anozii celor doua tuburi? Ar fi interesant de vazut aportul acestuia in schema.

Interesant, in lipsa reactiei  distorsiunile cresc brusc de la <0,5% spre 1,8% chiar daca modific PSF pentru situatia noua, am sa incerc si o dozare pt cel mai mic THD sa vedem ce iese...

Si mai interesanta este distributia armonicelor  practic sau egalizat mult, H2 este doar un pic mai mare decit H3 iar H4,H5 sint complet nesemnificative

Link spre comentariu

Interesant, in lipsa reactiei  distorsiunile cresc brusc de la <0,5% spre 1,8% chiar daca modific PSF pentru situatia noua, am sa incerc si o dozare pt cel mai mic THD sa vedem ce iese...

Si mai interesanta este distributia armonicelor  practic sau egalizat mult, H2 este doar un pic mai mare decit H3 iar H4,H5 sint complet nesemnificative

In opinia mea ar mai trebui rotit PSF-ul pana cand H3 sa fie cam 1/2 din H2 iar H4 sa fie 1/2 din H3 .THD va scade chiar daca ,este posibil, sa pierdeti si ceva putere . Ar trebuie un Ra de cca. 4K9 . In acest moment , din ce se vede afisat , Ra este 4K4 si putere RMS de 6.3 Watt..

Editat de gg101
Link spre comentariu

Deci in prima schema unde ai avut H2<<H3 (22dB diferenta) era o consecinta a PSF-ului. Reactia doar ajuta la micsorarea distorsiunilor dar nu modifica mult raportul intre H2 si H3. Multumim pentru informatia rezultata din munca ta! Ar trebui totusi sa faci si o auditie sa ne spui impresiile pentru ca asta lipseste cu desavarsire: opinia despre sunet cand avem clar valorile lui H2 si H3. 

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu

Numai H3 da senzatie de sunet agresiv , taios,aspru. Cand este numai H2 se aude ca si un difuzor descentrat ,moale,fara vlaga. 

Cand H2 si H3 sunt distribuite corect energetic semnalul va avea toate caracteristicile pt un sunet , cel putin, corect.

Editat de gg101
Link spre comentariu

In opinia mea ar mai trebui rotit PSF-ul pana cand H3 sa fie cam 1/2 din H2 iar H4 sa fie 1/2 din H3 .THD va scade chiar daca ,este posibil, sa pierdeti si ceva putere . Ar trebuie un Ra de cca. 4K9 . In acest moment , din ce se vede afisat , Ra este 4K4 si putere RMS de 6.3 Watt..

Sau alta solutie  ar putea fi  potrivirea distributiei armonicelor cu cele date de un SE cu 300B corect executat, poate gaseste cineva  o documentatie  cu un asemenea amplificator, ar putea fi util si in alte cazuri

Link spre comentariu

Nu sunt foarte sigur ca putem compara tuburile . 300 B  distribuie energia acelor pierderi prin mult mai multe armonice.Cel putin asta este scris prin documentatii ( http://www.emissionlabs.com/datasheets/EML300B.htm ).  Nu am vazut pana acum vreun montaj sau schema care sa scoata mai putin de 3-4% THD in mod de operare SE. Asta nu inseamna ca daca nu am vazut nici nu exista ! Ce ati obtinut dvs. , ca nivel de distorsiuni armonice, este absolut spectaculos . :aplauze

O "poveste" draguta dar si cu date exacte despre o aplicatie AF cu 300 B :  https://courses.physics.illinois.edu/phys406/Student_Projects/Spring11/Soo_Bin_Lim/Soo_Bin_Lim_P498POM_Final_Report_Sp11.pdf

Editat de gg101
Link spre comentariu

Nu sunt foarte sigur ca putem compara tuburile . 300 B  distribuie energia acelor pierderi prin mult mai multe armonice.Cel putin asta este scris prin documentatii ( http://www.emissionlabs.com/datasheets/EML300B.htm ).  Nu am vazut pana acum vreun montaj sau schema care sa scoata mai putin de 3-4% THD in mod de operare SE. Asta nu inseamna ca daca nu am vazut nici nu exista ! Ce ati obtinut dvs. , ca nivel de distorsiuni armonice, este absolut spectaculos . :aplauze

O "poveste" draguta dar si cu date exacte despre o aplicatie AF cu 300 B :  https://courses.physics.illinois.edu/phys406/Student_Projects/Spring11/Soo_Bin_Lim/Soo_Bin_Lim_P498POM_Final_Report_Sp11.pdf

@gg101, te asigur ca si eu sint descumpanit de aceste rezultate, in trei ore de testari am inteles ca mai trebuiesc stiute multe lucruri despre tuburi si trebuiesc resetate anumite clisee Am reluat de citeva ori toate incercarile ca sa fiu sigur ca nu fac erori  si ramine ultima varianta prezentata cea mai buna , de fapt am redus un pic curentul anodic si atit iar valoarea rezistorului din reactia de tip skade este optima la 1M in plus am tras tubul pina la 7w caz in care THD a ajuns la 0,8% dupa care cresterea este brusca

O verificare poate sa faca d-l Lazaroiu dar schema amplificatorului este un pic atipica si de acea poate este dificil de facut o simulare

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări