Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE cuplaj galvanic

Vizitator

Postări Recomandate

@der_doktor,

Nu vad niciunde in acele pagini sa se explice cum curentul de grila inroseste anodul. Un curent de grila eventual inroseste grila daca are valori foarte mari dar nu anodul. Dar dupa cum am aratat in postul anterior, la cuplaj capacitiv, curentul de grila e scurt, doar pina se incarca condensatorul.

Despre distorsiunile condensatoarelor am mai discutat si mai putem discuta dar distorsiunea introdusa de condensator nu are cum sa inroseasca anodul. O distorsiune scade calitatea auditiei si atit.

Link spre comentariu

galvanic vs capacitiv

a fost lansată întrebarea în ce regim static sau dinamic acelaşi tub/exemplar sau exemplare diferite, modele de tub diferite etc etc ?!

cum a testat în impuls :rade:  sau cu ce formă de undă sinus triunghi dreptunghi dinte de fierăstrău etc ?!

pe ce sarcină exact, diferă nu diferă sarcina din anod în cele două situaţii ?!

mă doktore tu vrei să lămureşti "drăcia"  fără date, plecând de la ce?! ai gasit hiba repede condensatorul de cuplaj , condensatorul de cuplaj diminuează disipaţia suportată de anod sau cum ?!, cuplajul galvanic majorează disipaţia suportată de anod ?!

mă pentru aceeaşi putere disipată anodică şi un exemplar de tub dat unic  pus în acelaşi regim de lucru pe aceeaşi sarcină
anodul ăla se va comporta la fel indiferent ca ai cuplaj galvanic sau capacitiv gc

când anodul se înroşeşte clar/evident a crescut disipaţia la anod în raport cu situaţia anterioară anod ne înroşit.

doktore posibil tu nu înţelegi expresia aceeaşi putere disipată anodică şi un exemplar de tub dat unic  pus în acelaşi regim de lucru pe aceeaşi sarcină

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Unica explicatie la care ma pot gindi e ca au fost inversate masuratorile.

In realitate cel ce disipa 30W se inroseste adica cuplajul galvanic, nu cel care disipa 20W adica cuplajul capacitiv.

E cu totul anapoda sa se inroseasca cel care disipa 20W si sa nu se inroseasca cel care disipa 30W.

Nu are nici-o treaba cu capacitiv sau galvanic.

Au fost incurcate borcanele.

Ma duc la culcare.

Link spre comentariu

Adi, inrosirea anodului apare in principiu la depasirea Pda maxim admis. Asta implica in general un curent mare prin tub. In cazul de fata, lampa e in A1 static iar in regim dinamic varfurile alea ale alternantei pozitive fac sa apara curentul de grila, moment in care curentul anodic o ia razna. Cresterea acestuia nu e deloc lenta si la variatii mici ca amplitudine Ug-k acesta creste violent. Tubul asta nu e construit fizic pt a lucra in A2, a fost destinat lucrului in etajele de baleiaj orizontal TV, unde si acolo sunt conditii grele de lucru. Asa se si explica faptul ca nu se topesc spirele grilei si rezista cu mandrie in regimul asta de lucru. Anodul se inroseste datorita fluxului accentuat de electroni care o bombardeaza la curentul ala impus de intrarea in A2, cca +7V Ugk.

O lampa destinata lucrului in A2 e 100TH care lucreaza cu radiatoare externe pe grila si pe anoda, contactul de grila fiind pozitionat fizic in lateral. Eu am facut destule experiente practice cu mai multe lampi in A2, pt ca doar asta ma intereseaza de catziva ani incoace. Pt asta am si construit RoeTest_ul ala, pt determinarea reala a caracteristicilor de grila in regim pozitiv G-K.

Link spre comentariu

galvanic vs capacitiv

a fost lansată întrebarea în ce regim static sau dinamic acelaşi tub/exemplar sau exemplare diferite modele de tub diferite etc etc ?!

cum a testat în impuls sau cu ce formă de undă sinus triunghi dreptunghi dinte de fierăstrău etc ?!

pe ce sarcină exact, diferă nu difera sarcina din anod în cele două situaţii ?!

mă tu vrei să lămureşti "drăcia"  fără date, plecand de la ce ?! ai gasit hiba repede condensatorul de cuplaj.

mă pentru aceeaşi putere disipată anodică şi un exemplar de tub dat unic  pus în acelaşi regim de lucru anodul ăla se va comporta la fel indiferent ca ai cuplaj galvanic sau capacitiv cu gc

mă când anodul se înroşeşte clar/evident a crescut disipaţia la anod în raport cu situaţia anterioară anod ne înroşit.

Valderamo, la cuplajul capacitiv, in regim static tubul e in A1. In regim dinamic merge in A1 pana cand nivelul semnalului care incarca si descarca condensatorul de cuplaj nu aduce grila in regim de A2. La plus 7V G-K e clar in A2, dar, atentie, doar pe perioadele scurte ale semnalului. Doar pe varfurile de semnal. Cu acelasi fenomen m-am intalnit la un amplificator venit la reparat si a trebuit sa fac sapaturi adanci pe net si prin carti pana i-am gasit buba. 

L.E.

Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Ca sa fie mai usor de urmarit pun ambele scheme una langa alta:

Cuplaj capacitiv

Posted Image

Cuplaj galvanic:

Posted Image

In cazul cuplajului capacitiv esti in clasa A2 si nu ajungi de loc in clasa A1, cum curbele pentru PL504 pentru curenti de grila nu se gasesc ma gandesc ca daca in IDLE nu ai anod inrosit dar cand ai semnal ai anod inrosit => nu esti tot timpul sub hiperbola maxima de disipatie. 

A doua schema (cuplaj galvanic)  este faina!  :aplauze

Am zis ca ma abtin sa mai scriu dar cred ca exista o greseala in notarea pe schema.

Cuplaj capacitiv:

Puterea disipata este: (386 - 53) * 0.053 = 17.6W

Conform datasheet: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/sheets/010/p/PL504.pdf puterea ANODICA disipata maxima este 16W. Trebuie considerat ca atat grila 2 cat si anodul sunt la acelasi potential ceea ce face sa avem un curent prin grila 2 este nesemnificativ. Intreaga putere se disipa in anod.

Cuplaj capacitiv:

Puterea disipata este: (377 - 1) * 0.084 = 31.5W !!!!! (ceva nu este in regula cu notatiile tensiunilor pe schema)

Mai sigur este ca avem (390 - 215) * 0.084 = 14.7W ceea ce se apropie de PSF-ul indicat de producator in modul trioda:

Link spre comentariu

@adigh, nu au fost inversate cele doua situatii, amplificatorul cu cuplaj capacitiv a functionat la Bucuresti cind am fost invitat de Viobio iar DJLeco a observat primul acesta inrosire usoara a tubului ,se  vede acest lucru chiar intr-o poza facuta de el in schimb la cuplajul galvanic in regim de putere continuua  8W intr-o jumatate de ora de functionare anodul era normal si am verificat acest lucru cu lumina stinsa  insa trebuie sa fac un test de functionare fara semnal sa vad ce se intimpla. Eu deocamdata evit sa ofer vreo explicatie incerc sa dau doar date verificate insa experimentul este usor de verificat de oricine prin respectarea schemei si inca ceva , pentru cuplaj capacitiv orice incercare de depasire a celor 6w  duce la cresterea brusca a THD  fata de cuplajul galvanic care are la 8W THD=0,9% si abia la 9w acestea cresc la 5%

Link spre comentariu

......... pentru cuplaj capacitiv orice incercare de depasire a celor 6w  duce la cresterea brusca a THD  fata de cuplajul galvanic care are la 8W THD=0,9% si abia la 9w acestea cresc la 5%

Treaba asta are explicatie. Daca tubul cu cuplaj galvanic disipa in anod cu 10W in plus atunci din acest motiv poate da ceva putere in plus si/sau distorsiuni mai mici.

Daca esti sigur ca nu au fost inversate masuratorile atunci ne mai gindim, dar e nevoie de ceva informatie suplimentara. De exemplu daca se inroseste si cu semnal si fara semnal si eventual la 75% din puterea maxima. Testele au fost facute cu acelasi tub fizic ? 

Link spre comentariu

marius daca iti dai acordul putem cere o simulare de la LMOlimpiu pentru schema cu cuplaj capacitiv.

Nu este nevoie de nici un acord fiindca o schema postata

este libera oricum, pentru mine forumul este ceva distractiv nu un teatru de operatiuni...

Treaba asta are explicatie. Daca tubul cu cuplaj galvanic disipa in anod cu 10W in plus atunci din acest motiv poate da ceva putere in plus si/sau distorsiuni mai mici.

Daca esti sigur ca nu au fost inversate masuratorile atunci ne mai gindim, dar e nevoie de ceva informatie suplimentara. De exemplu daca se inroseste si cu semnal si fara semnal si eventual la 75% din puterea maxima. Testele au fost facute cu acelasi tub fizic ? 

Am spus ca la 8w si chiar la 9w tubul nu se inroseste deloc dar voi verifica in timp ce se intimpla si fara semnal iar tuburile fac parte dintr-un lot de 30 buc masurate precis si cu abateri normale , nu se pune problema de vreo coincidenta fiindca la cel cu cuplaj capacitiv ambele tuburi erau inrosite la fel, cred ca se mai gasesc pozele acelea facute de DJLeco

Link spre comentariu

Valderamo, la cuplajul capacitiv, in regim static tubul e in A1. In regim dinamic merge in A1 pana cand nivelul semnalului care incarca si descarca condensatorul de cuplaj nu aduce grila in regim de A2. La plus 7V G-K e clar in A2, dar, atentie, doar pe perioadele scurte ale semnalului. Doar pe varfurile de semnal. Cu acelasi fenomen m-am intalnit la un amplificator venit la reparat si a trebuit sa fac sapaturi adanci pe net si prin carti pana i-am gasit buba. 

L.E.

Posted Image

cam aşa trebuia să reprezinţi mă doktore (dacă aveai ceva în tărtăcuţă) dat tu ai pus caricatura/mâzgăleala aia,  o reprezentare gunoi alcătuită prin copy/paste +adăugiri greşite

de unde dracu vrei să susţină draivarul ăla curentul gc când grila de comandă intră în regim pozitiv în raport cu catodul ?!

mă în mâzgăleala aia a ta(de mai sus) chipurile draivarul susţine curentul gc tu nu vezi ce reprezinţi ?!, ai şi orbit ?!

(atenţie, nu ai permisiunea să mâzgăleşti acest material)

Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

uite domne ce caricaturi se postează, ce caută  mă rezistenţa aia de 1MΩ din anod tub final în grila de comandă tub final ?! ..."face bine la anod" sau cum se comportă în conexiunea dată montajul (funcţionează au ba ?).

Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Da, asa este rezistorul de 1M din reactia de tip Schade este desenata gresit dar pusa corect in realitate fiindca altfel amplificatorul nu ar functiona de loc

Uite asa arata schema amplificatorului  cu cuplaj capacitiv prezentat la Bucuresti da' seamana remarca cu greseala este o chestie avocateasca :95

Da, asa este rezistorul de 1M din reactia de tip Schade este desenata gresit dar pusa corect in realitate fiindca altfel amplificatorul nu ar functiona de loc

Uite asa arata schema amplificatorului  cu cuplaj capacitiv prezentat la Bucuresti da' seamana remarca cu greseala este o chestie avocateasca :95

SE cupaj capacitiv - Audio pe tuburi - Forumul Electronistilor.html

Link spre comentariu

evident se subînţelege că în realitate ai rezistenţa de 1MΩ conectata la anodul 6n1p pentru simplu motiv că prezinţi +53V în catod tub final.

acum deşteptule surpriza zilei :

şi în condiţiile alea cu rezistenţa de 1MΩ conectată chipurile greşit grila de comandă în repaus rămâne negativă în raport cu catodul , pentru situaţia dată ca fiind greşită(asta de mai jos) în catod o să apară circa +140V  grila de comanada va sta pe la +110V în raport cu masă  dar atenţie necesită o altă valoare ca sarcină optimă la anod(posibil în plajă 2k7-3K) .

dacă nu înţelegi ce spun cere simulare(sau dacă nu te grabesti verifici practic dumneata) o să găseşti aici în catod tub final +135V ...+140V(nu o sa fie +53V ca în reprezentarea dată) CLAR DA ?  sper să înţelegi sau să verifici practic.

asta este motivul  pentru care am definit schema ca fiind caricatură necorelarea valorică a tensiuni din catod(+53V).

Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări