Vizitator Postat Iulie 26, 2014 Partajează Postat Iulie 26, 2014 Bineinteles ca un condensator de calitate nu are nici o influenta asupra distorsiunilor la fel si in cazul rezistoarelor daca nu introduc zgomote si inductante parazite de fapt cuplajul capacitiv in afara unui defazaj nedorit asigura o stabilitate superioara comparativ cu un cuplaj galvanic Eu am incercat initial sa fac un amplificator cu PL504 pentru a demonstra cit de bun este acest tub, insa sub nici o forma nu am reusit sa reduc distorsiunile sub 1% folosind cuplajul clasic capacitiv, ulterior dupa un experiment de cuplaj direct a aparut sansa reducerii lor cu acelasi tub si acelasi OT, se pot vedea pasii facuti in postarile anterioare Pentru mine este evident ca PL504 in sine nu poate atinge performanta atingerii unui THD atit de redus la 6w cu un SE clasic decit daca in urma cuplajului direct rezulta o configuratie capabila ca impreuna cu tubul driver sa atinga performanta THD 0,3%6w si acest lucru este important, sigur ca daca cintarim avantajele si dezavantajele celor doua tipuri de cuplaj cel capacitv acesta din urma este mai sigur mai ieftin si stabil si daca ofera la 6w distorsiuni de 1% deja acesta este deja de inalta clasa insa rezultatele obtinute cu amplificatorul incercat de mine, arata ca el este atipic pentru un SE , deci posibil sa apara si alte forme de amplificatoare daca se sapa... Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 26, 2014 Partajează Postat Iulie 26, 2014 in Vertical amplifier de Bob Orwiler, pe care am postat-o si la link-uri mai demult, la pagina 372, fig 6-76 gasiti o modalitate de a scadea suplimentar distorsiunile primului etaj.in alte pagini gasiti metode de a duce circuitul dvs la perfectiune. Multumesc pentru informatie Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 26, 2014 Partajează Postat Iulie 26, 2014 Exista o diferenta intre cuplajul direct al unor etaje amplificatoare de tensiune tipice in cazul osciloscopului si adaptarea etajului amplificator de putere pe sarcina controlat de drive-ul cuplat galvanic cu acesta si fiindca nu exista o bucla globala de reactie negativa "vinovata" de gradul redus de distorsiuni ramine reactia SCHADE aceasta este explicatia pe care o pot gasi momentan. Cred ca un control cu NFB se poate aplica eficient doar pentru PP iar pentru configuratia SE ar trebui un alt "tratament" ceva asemanator cu cel gasit de mine... Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 26, 2014 Partajează Postat Iulie 26, 2014 nu gasiti in materialul respectiv nici o singura reactie negativa globala, nici macar locala alta decat ceva condensatori de ordinul picofarazilor pe ici pe colo.in imaginea mentionata era vorba de stabilizarea diferentei de potential anod catod a tubului de intrare pt a avea un u(miu) constant si asta poate fi aplicata si la etaje repetoare , dar, ca veni vorba, nu puteti aplica oricand din anodul pl504 o reactie de curent pe catodul ecc81 sau chiar din secundar o reactie in curent alternativ? Nu am gasit nici o reactie negativa eficienta in afara cele de tip SCHADE care sa reduca distorsiunile de acea nu pot continua cu speculatii neverificate practic, cred ca am sa ma opresc aici... Link spre comentariu
Vizitator Postat August 13, 2014 Partajează Postat August 13, 2014 Interesant, dupa o functionare in sarcina continuua 6w timp de 30 ore distorsiunile au scazut, adevarat nesemnificativ, dar sint mai mici...Nu imi dau seama daca experimentul este relevant dar m-ar tenta sa fortez tubul , eventual ar fi posibil sa apara suprize cu PL36 pe care-l consider mai liniar decit PL504, depinde de gradul de interes... Link spre comentariu
Vizitator Postat August 29, 2014 Partajează Postat August 29, 2014 Deoarece amplificatorul SE cuplaj capacitiv este intr-un stadiu destul de inaintat va trebui sa-l finalizez si abia dupa acea voi trece la cel cu cuplaj direct sau poate va urma SE clasa A2 cu OT100 un vechi proiect mereu aminat... Link spre comentariu
adrian_pic Postat August 29, 2014 Partajează Postat August 29, 2014 Un sasiu care intradevar a cerut multa munca (fiind realizat cu scule de baza). Felicitari pentru rabdare!!! Sunt curios gaurile mari cum le-ai dat? Cam naspa soclurile de la PL504, pot oricand face scurt cu sasiul. Astept sa vad si SE-ul clasa A2 cu OT1000! Link spre comentariu
Vizitator Postat August 29, 2014 Partajează Postat August 29, 2014 Un sasiu care intradevar a cerut multa munca (fiind realizat cu scule de baza). Felicitari pentru rabdare!!! Sunt curios gaurile mari cum le-ai dat? Cam naspa soclurile de la PL504, pot oricand face scurt cu sasiul. Astept sa vad si SE-ul clasa A2 cu OT1000! Intre sasiu si terminalele soclului sint aproximativ 1mm distanta, in aer este exclusa o strapungere la 400v in conditii normale, oricum pe parte de alimentare exista suficiente protectii iar pentru gaurire exita solutia burghiului in trepte de 5mm de la 5-35mm Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 17, 2016 Partajează Postat Aprilie 17, 2016 Am reluat lucrul la acest amplificator pe care doresc sa-l finalizez si am descoperit inca un lucru foarte important legat de gasirea unui punct de functionare extrem de precis si pastrarea lui intr-o bucla de control stabila caz in care PL504 scoate fara probleme 8w / 0,7% THD si 6W/0,3% THD In documentatia studiata pe net am gasit un singur caz in care un finlandez a reusit sa obtina pentru 5W distorsiuni mai mici de 0,2 % cu acest tub repectiv pentru 7,8w THD=5% insa acel SE are o alta configuratie iar PSF-ul este mai "blind" Inca nu am gasit explicatia de acest amplificator suporta un punct de functionare Ua=380v/83mA la care puterea disipata de anod este de 31W fara ca anodul sa se inroseasca comparativ cu acelasi regim in cazul cuplajului capacitiv unde se vede o usoara inrosire a anodului, mai sint multe lucruri de aflat... Link spre comentariu
simson Postat Aprilie 19, 2016 Partajează Postat Aprilie 19, 2016 Am reluat lucrul la acest amplificator pe care doresc sa-l finalizez si am descoperit inca un lucru foarte important legat de gasirea unui punct de functionare extrem de precis si pastrarea lui intr-o bucla de control stabila caz in care PL504 scoate fara probleme 8w / 0,7% THD si 6W/0,3% THD In documentatia studiata pe net am gasit un singur caz in care un finlandez a reusit sa obtina pentru 5W distorsiuni mai mici de 0,2 % cu acest tub repectiv pentru 7,8w THD=5% insa acel SE are o alta configuratie iar PSF-ul este mai "blind" Inca nu am gasit explicatia de acest amplificator suporta un punct de functionare Ua=380v/83mA la care puterea disipata de anod este de 31W fara ca anodul sa se inroseasca comparativ cu acelasi regim in cazul cuplajului capacitiv unde se vede o usoara inrosire a anodului, mai sint multe lucruri de aflat... Pai finlandezul realizase o configuratie repertor catodic unde distorsiunile sant mult mai mici(reactie negativa totala) vizavi de ampliful testat de dvs. cuplaj galvanic cusarcina in anod. Totusi este o mare intrebare de ce nu se coloreaza anodul PL504 in cuplaj galvanic cu etajul de atac la Pda=31W .La aceasta disipatie si EL34 prinde culoare. Ar trebui testat si alte tuburi in aceeasi configuratie si comparat rezultatele.Este facil ptr. dvs. avand acel traf de iesire universal. Link spre comentariu
simson Postat Aprilie 19, 2016 Partajează Postat Aprilie 19, 2016 Probabil aveti dreptate...dar ce lege, regula guverneaza acest fenomen raportat la faptul ca in cuplaj capacitiv la acelasi putere disipata anodul se inroseste.Astai dilema. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 19, 2016 Partajează Postat Aprilie 19, 2016 In cazul cuplajului galvanic varfurile alternantei pozitive nu duc punctul de lucru in regim de curenti de grila, decat in mod voit. La cuplaj capacitiv, descarcarea condensatorului de cuplaj pe grila duce la aparitia curentului G-K. O solutie ar fi ridicarea potentialului catodului si implicit a grilei astfel ca varfurile pozitive de semnal sa nu duca la aparitia unui curent de grila. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 22, 2016 Partajează Postat Aprilie 22, 2016 (editat) In cazul cuplajului galvanic varfurile alternantei pozitive nu duc punctul de lucru in regim de curenti de grila, decat in mod voit. La cuplaj capacitiv, descarcarea condensatorului de cuplaj pe grila duce la aparitia curentului G-K. O solutie ar fi ridicarea potentialului catodului si implicit a grilei astfel ca varfurile pozitive de semnal sa nu duca la aparitia unui curent de grila. der doktore dacă mai scrii aşa ajungi curând la titlul de doctor_păcălici. mâzgăleşte cât vrei aici dar arată cum "descarcarea condensatorului de cuplaj pe grila duce la aparitia curentului G-K" (pentru dumneata pare să fie grea aritmetica darămite electonica). Editat Aprilie 22, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 22, 2016 Partajează Postat Aprilie 22, 2016 @valderama....iar incepem ? Da tu o explicatzie ''stiintifica'' la fenomenul asta. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 22, 2016 Partajează Postat Aprilie 22, 2016 Eram sigur ca iar itzi editezi postarea, vorba aia '' lupu' paru' isi schimba da' naravu' ba''. Ma tot intreb cand te debarasezi de atitudinea asta '' feminina'' si putem discuta ca intre barbati. Mai reflecteaza la fenomenul asta (cuplaj capacitiv vs galvanic) poate intrevezi diferentele. Link spre comentariu
Postări Recomandate