Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE cuplaj galvanic

Vizitator

Postări Recomandate

Daca tot veni vorba de transformatoare cu foarte multi galeti, a încercat cineva vreodata sa realizeze OT cu bobinare încrucisata (ca la mosoarele de ata de cusut, numit câteodata si bobinaj universal) pentru reducerea capacitatii?

Scuzati off-topicul; daca deranjeaza prea tare, rog moderatorii sa-l mute la tema potrivita (transformatoare de iesire).

Editat de franzm
Link spre comentariu

Um amplificator ce distorsioneaza sa zicem cu 2% la frecventa de 1Khz nu va avea aceleasi variatii la capetele benzii audio, zic eu, dar poate nu este asa

Parerea mea este ca pt a releva ce se intampla in toata banda AF ,de la un cap la altul , ar trebui stabilita o referinta de putere la frecventa de 1000 Hz, dupa care sa modificam in generator doar frecventa. Cred ca se pot trage mai multe concluzii in acest fel , inclusiv Bode ...zic si eu .

Link spre comentariu

Parerea mea este ca pt a releva ce se intampla in toata banda AF ,de la un cap la altul , ar trebui stabilita o referinta de putere la frecventa de 1000 Hz, dupa care sa modificam in generator doar frecventa. Cred ca se pot trage mai multe concluzii in acest fel , inclusiv Bode ...zic si eu .

Pai chiar asa se regleaza acest amplificator practic cu 1Khz se stabileste o putere de iesire de 6w dupa care se regleaza distorsiunile la minimum (am descris cum) dupa care distorsiunile masurate la alte frecvente doar rezulta

Link spre comentariu

Am inteles. Am avut impresia ca ati reglat din generator ,nivelul de semnal la 30 Hz (sau celelalte frecvente masurate) tot pt puterea de 6Watt.Cand am vazut THD peste 4%  am intrebat de nivelul semnalului de intrare .

Dar m-am lamurit. Multumesc :)

Editat de gg101
Link spre comentariu

Din cauza alimentarii cu doua tensiuni si masa circuitului de intrare diferita de cea a etajului final exista niste dificultatati in aplica NFB si CFB iar la masurare, masele generatorului si a osciloscopului sint la potentiale diferite, logic intrarea trebuie separata cu un transformator pretentios de acea acest amplificator cu toate ca asigura cele mai mici distorsiuni pentru SE nu este de loc ieftin in plus gestionarea stabilitatii curentului de bias ar trebui facuta printr-un sistem servobias insotit de sisteme de protectie in cazul defectiunilor pe partea de driver, in fine, toate acestea se pot rezolva dar acest proiect se adreseaza doar celor motivati pentru o categorie  de amplificator mai pretentios...

Link spre comentariu

Am ezitat un pic... Sa intervin sau nu. Totusi o fac.

Transformatoarele audio, droselele se masoara mai ales la frecvente mici in jur de 50-100 Hz. si la tensiuni de ordinul 5-10 V. La frecvente mari se determina rezonanta de dispersie care ar trebui sa fie peste 200-300 kHz. 

Si inca ceva ... daca Rprimar  este comparabil cu Xprimar  nu se poate utiliza formula simpla de calcul al inductivitatii in cazul metodei volt-amper-metrice pentru ca rezultatul va fi eronat.

Link spre comentariu

Am ezitat un pic... Sa intervin sau nu. Totusi o fac.

Transformatoarele audio, droselele se masoara mai ales la frecvente mici in jur de 50-100 Hz. si la tensiuni de ordinul 5-10 V. La frecvente mari se determina rezonanta de dispersie care ar trebui sa fie peste 200-300 kHz. 

Si inca ceva ... daca Rprimar  este comparabil cu Xprimar  nu se poate utiliza formula simpla de calcul al inductivitatii in cazul metodei volt-amper-metrice pentru ca rezultatul va fi eronat.

Exista o metoda infailibila de masurare a inductantelor OT ?

Link spre comentariu
Vizitator magistratul

Evident ca DA .

Adica metoda absolut chioara , folosind un condesator de valoare cunoscuta si o frecventa oarecare , in domeniul de frecvente in care va functiona acea inductanta .

Link spre comentariu

Evident ca DA .

Adica metoda absolut chioara , folosind un condesator de valoare cunoscuta si o frecventa oarecare , in domeniul de frecvente in care va functiona acea inductanta .

Nu poate fi sigura din moment ce nu se cunoaste capacitatea reziduala dintre spire, rezultatul masurarii va fi eronat

Link spre comentariu

...si care e problema daca e OT sau altfel de trafo ? poate sa fie si interstage sau chiar driver cu miez de ferita nu are importantza asta ci doar metoda de masura in sine.A mai scris pe undeva Adi_gh despre curentul si tensiunea de masura care uneori sunt insuficiente pt a crea in miez un anumit nivel de inductzie si de aici masuratorile sunt imprecise....dar cine sa vada ..? 

naja...

Link spre comentariu

Metodele de masurare pot diferi... Depinde de ce ne intereseaza la aceea masuratoare...

Este bine sa masuram inductivitatea  transformatoarelor audio cu o frecventa mica pentru ca evitam erorile introduse de inducta de dispersie si a capacitatilor proprii care dau rezonante nedorite... Pentru acestea din urma se folosesc procedee specifice trate deja in acest spatiu.

Metoda V-A este buna pentru Lprimar, iar pentru Cinterna se foloseste metoda de rezonanta...

P.S.: @der_doktor: Intrebarile retorice, punctarile, nu au nici un sens... Incearca sa te cobori la nivelul de discutie al forumului! Multumim!

Link spre comentariu

...si care e problema daca e OT sau altfel de trafo ? poate sa fie si interstage sau chiar driver cu miez de ferita nu are importantza asta ci doar metoda de masura in sine.A mai scris pe undeva Adi_gh despre curentul si tensiunea de masura care uneori sunt insuficiente pt a crea in miez un anumit nivel de inductzie si de aici masuratorile sunt imprecise....dar cine sa vada ..? 

naja...

inductantele OT sint comparabile cu a socurilor  de filtraj asa ca metoda de masuratoare trebuie sa fie identica insa daca se doreste valoarea reala pentru situatia cind acestea au o componenta de c.c. lucrurile devin diferite, totusi ar fi interesanta o masuratoare simpla si sigura, mai are cineva o idee?

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări