Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE cuplaj galvanic

Vizitator

Postări Recomandate

Modernizarea ţine şi de reducerea costurilor.

ok. Asta nu inseamna ca produsele trebuiesc sa fie mai proaste.

Principalul scop a noilor tehnologii este : imbunatatirea criteriului de calitate cu costuri cat mai reduse .

Oricum ar fi NOS-urile au farmecul lor dar diferente functionale exista intre cele doua . Cele noi ("reissue") functioneaza mai linear .

Editat de gg101
Link spre comentariu

Am mai facut niste masuratori cu distorsiometrul d-lui Niculian, acestea sint rezultatele :

30Hz   60Hz   120Hz   500Hz   1KHz   5Khz   10 Khz 15Khz   20Khz

2W   2,7%   1,3%   0,62%   0,16%   0,12%  0,19%  0,39% 0,55%   0,66%

4W 3,9% 1,8%   0,9%   0,23%   0,15%  0,24%  0,48% 0,68%   0,92%

6W 4,6% 2,2%   1,05%   0,28%   0,18%  0,32%  0,58% 0,87%   1,16%

Aparatul meu de masurat distorsiuni THD  poate face masuratori doar la 1Khz si maxim 0,1% insa poate analiza  primele 4 armonice pina la -70dB

introldm171.pdf

Link spre comentariu

Se observa ca nivelul cel mai scazut al distorsiunilor este in domeniul fq, 500-5000 Hz . Sunt un pic surprins ca incepe sa creasca din nou dupa 5000 Hz.

Cat este nivelul semnalului la intrare  ??? Ma gandesc ,sa nu fie prea mic ....zic si eu !

post-226155-0-47158900-1403719307_thumb.png

Editat de gg101
Link spre comentariu

Am mai facut niste masuratori cu distorsiometrul d-lui Niculian, acestea sint rezultatele :

30Hz   60Hz   120Hz   500Hz   1KHz   5Khz   10 Khz 15Khz   20Khz

2W   2,7%   1,3%   0,62%   0,16%   0,12%  0,19%  0,39% 0,55%   0,66%

4W 3,9% 1,8%   0,9%   0,23%   0,15%  0,24%  0,48% 0,68%   0,92%

6W 4,6% 2,2%   1,05%   0,28%   0,18%  0,32%  0,58% 0,87%   1,16%

Aparatul meu de masurat distorsiuni THD  poate face masuratori doar la 1Khz si maxim 0,1% insa poate analiza  primele 4 armonice pina la -70dB

Remarcabil ! :aplauze

Mai trebuie lucrat ceva la transformatorul de iesire,parerea mea,din datele de mai sus va pot face exact graficul raspunsului OT.

Cam asa arata THD-ul dv. grafic :

post-175212-0-34886800-1403720405_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Domn'Lazaroiu !!! Era bancul ala in care se spunea "Da' mai rãspânditi-vã...." :d

Cred ca frecventa de rezonanta este in  jurul frecventelor de 2-3 KHz . Se pare ca functia de transfer este cea mai buna in aceasta zona, neexistand prea multe pierderi transformate  in distorsiuni . 

Editat de gg101
Link spre comentariu

Se observa ca nivelul cel mai scazut al distorsiunilor este in domeniul fq, 500-5000 Hz . Sunt un pic surprins ca incepe sa creasca din nou dupa 5000 Hz.

Cat este nivelul semnalului la intrare  ??? Ma gandesc ,sa nu fie prea mic ....zic si eu !

Posted ImagePM.png

Nivelul semnalului la intrare estre cel pentru care obtine puterea pe sarcina de : 2W,4W si respectiv 6W,daca-i prea mic atunci nu ar mai avea acele puteri,iar daca este prea mare sigur va creste THD-ul.Dupa cum am spus mai sus,mai trebuie lucrat la OT,deocamdata este un FTB cu o banda prea ingusta.

Link spre comentariu
Minimum este dat de tuburi(Marius a "pupat" foarte bine atacul)...în rest ştiţi dumneavoastră văd/constat.
Sincer vorbind greu se poate mai bine având în vedere că intră în discuţie un OT şi cfg SE.
Când /dacă o să vedem mai bine în cfg SE luăm seamă de ce...cum...cu ce OT(avem referinţă sau termenul de comparaţie acum).
Dacă va putea sus mai bine degenerează jos mai mult şi invers(aşa se întâmplă de regulă) , foarte greu se poate obţine inductanţă mare(Lp) simultan cu inductanţa mică de scăpări(în special când intră în discuţie Ra/Za cu valoare mare 3k...4k...5k...6k...7k) desigur pentru cfg SE cand Ra/Za<2k lucru devine mai simplu.

Oricum Marius trebuie aplaudat(indiferet de ce mai spun/zic/scriu unii pe aici raportat la OT vrute şi nevrute ,adevărate sau mai puţin adevărate).

Mă apucă ameţeala când văd scris "Cred ca frecventa de rezonanta este in  jurul frecventelor de 2-3 KHz "  
Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Domn'Lazaroiu !!! Era bancul ala in care se spunea "Da' mai rãspânditi-vã...." :d

Cred ca frecventa de rezonanta este in  jurul frecventei de 3 KHz . Se pare ca functia de transfer este cea mai buna in aceasta zona, neexistand prea multe pierderi transformate  in distorsiuni . 

Nici vorba, rezonanta este undeva la 42 Khz, faptul ca distorsiunile apar in zona de saturatie a miezului caracteristica TUTUROR categoriilor SE in afara de cele configurate parafeed poate induce idea ca transformatorul obliga amplificatorul sa distorsioneze in spectrul de frecventa sensibil la fenomenul de saturatie a miezului magnetic sau cam asa ceva...

Link spre comentariu

Nivelul semnalului la intrare estre cel pentru care obtine puterea pe sarcina de : 2W,4W si respectiv 6W,...

Trebuia sa-mi imaginez ca nu este ca la amplificatorul de instrument...mea culpa .

Nici vorba, rezonanta este undeva la 42 Khz,

Ok. Dar nici nu am spus nimic despre transformatorul de iesire . M-am referit la amplificator ca si cvadripol ... overall .   

Link spre comentariu

Minimum este dat de tuburi(Marius a "pupat" foarte bine atacul)...în rest ştiţi dumneavoastră văd/constat.
Sincer vorbind greu se poate mai bine având în vedere că intră în discuţie un OT şi cfg SE.
Când /dacă o să vedem mai bine în cfg SE luăm seamă de ce/cum ,cu ce OT(avem referinţă sau termenul de comparaţie acum).
Dacă va putea sus mai bine degenerează jos mai mult şi invers(aşa se întâmplă de regulă) , foarte greu se poate obţine inductanţă mare(Lp) simultan cu inductanţa mică de scăpări(în special când intră în discuţie Ra/Za cu valoare mare 3k...4k...5k...6k...7k) desigur pentru cfg SE cand Ra/Za<2k lucru devine mai simplu.

Oricum Marius trebuie aplaudat(indiferet de ce mai spun/zic/scriu unii pe aici raportat la OT vrute şi nevrute ,adevărate sau mai puţin adevărate).

Mă apucă ameţeala când văd scris
"Cred ca frecventa de rezonanta este in  jurul frecventei de 3 KHz" 
gg101, on 25 Iun 2014 - 9:31 PM, said:

Cred ca frecventa de rezonanta este in  jurul frecventelor de 2-3 KHz  

Sigur ca da, sub 2K poti face OT altfel iar faptul ca dinamica distorsiunilor la 30 Hz si 20Khz este mare este doar rezultanta unor compromisuri insa sint convins ca atunci cind un constructor oarecare  declara ceva THD ezita sa arate ce se intimpla sub 100 Hz...

Cred ca acest tip de amplicator ofera un fel de zoom acolo unde este posibila  reducerea THD si de acea se pot discuta unele aspecte destul de neclare la capetele benzii AF,  SE cu toate ca este cea mai simpla forma de amplificator AF mai poate fi permite anumite modificari

Link spre comentariu

deocamdata este un FTB cu o banda prea ingusta.

Nu înţeleg , explicaţi de ce consideraţi ca fiind  "un FTB cu o banda prea ingusta" ?unde/care ar fi banda prea  îngustă ? ,cât de îngustă ? raportat la ce ?se constată îngustimea !?,nu reuşesc să  înţeleg catalogarea asta.

Nu ştiu domne ,mă depăşeşte exprimarea citată nu înţeleg la ce face trimitere LMOlimpiu în exprimarea sa(poate aflu şi înţeleg).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

..... faptul ca distorsiunile apar in zona de saturatie a miezului caracteristica TUTUROR categoriilor SE in afara de cele configurate parafeed poate induce idea ca transformatorul obliga amplificatorul sa distorsioneze in spectrul de frecventa sensibil la fenomenul de saturatie a miezului magnetic sau cam asa ceva...

Si la parafeed avem saturatie si distorsiuni in zona saturatiei.

Nu exista tip de transformator, parafeed sau altul,  care la un moment dat sa nu intre in saturatie la joasa frecventa. Doar frecventa difera, de la caz la caz.

Editat de adigh
Link spre comentariu

Eu zic ca transformatorul de iesire este in regula, practic apare o variatie a impendantei lui taxata de amplificator drept o neadaptare de putere si tradusa prin marirea distorsiunulor in zonele de frcventa unde Za este diferita de 4,2K de acea logic urmatorul pas ar fi compensarea cumva a acestor variatii dar trebuie vazut cum.

Um amplificator ce distorsioneaza sa zicem cu 2% la frecventa de 1Khz nu va avea aceleasi variatii la capetele benzii audio, zic eu, dar poate nu este asa

Link spre comentariu

Aşa se întâmplă.

Prinzi transformatorul de ieşire în bucla de reacţie negativă globală sau locală astfel distorsiunile la capetele benzi vor să mai scădea de asemeni o reacţie din secundar în catod tub final  va micşora distorsiunile pentru frecvenţe joase.Practic o configuraţie SE prin natura sa răspunde mai prost la joase ca atare se justifică întotdeauna cfb etaj final pentru o îmbunătăţire a răspunsului la joase  şi micşorarea distorsiunilor la aceste frecvenţe.

Pentru un răspuns mai bun la capetele benzi se poate confecţionă un transformator de ieşire cu foarte multi galeţi 6...10 număr mare de spire in primar  (comportament mai bun la joase şi la înalte cel puţin similar).

Ca fapt divers(de curiozitate) ce număr de spire ai în primar (OT din montaj)acum  ? (cu inductanţa Lp nu prea sa lămurit treaba ca tot discutăm de răspunsul/distorsiuni la joase).Dacă ar exista posibilitatea de a proba montajul cu un hammond 1628SEA(Lp=48 H)sar putea lămuri mai bine răspunsul la joase.Oricum dacă avem pretenţii exagerate(la joase) de la cfg SE cazul de faţă necesită Lp mare >50H şi cfb  ţinând cont de Ra/Za. 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Am sa incerc un CFB  si chiar NFB sa vedem ce se intimpla iar chestia cu inductanta OT stiu ca nu prea este in regula dar repet ,cele doua aparate imi arata 11H respectiv 15H insa  frecventele de masura sint diferite (120 si 160Hz) ,poate are dreptate d-l Lazaroiu si corect masurarea ar trebui facuta la 1Khz cel putin specificatile de inductanta date de Lundahll sint la aceasta frecventa, exista posibilitatea ca OT facut de d-l Niculian sa aibe inductanta  apropiata de 50H avind in vedere transferul de putere pentru 20Hz iar in primar sint 2268 spire !

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări