Vizitator Postat Iunie 2, 2014 Partajează Postat Iunie 2, 2014 Am in constructie un SE cu PL504 cuplaj capacitiv unde am stabilit o dreapta de sarcina convenabila pt transformatorul de 4,2K/8 ohm , practic cu acest PSF am stabilit distorsiuni minime la Pout=6w si negativare automata, tubul driver fiind 6N1P Tot in aceste conditii pe partea de etaj final, am conceput un driver capabil sa atace PL504 direct pe grila din anodul acestuia (ECC81) si cu unele ajustari necesare, rezultatele au fost foarte asemanatoare cu cele din varianta de cuplaj capacitiv si lasind la o parte avantajele si dezavantajele in cele doua situatii, am gasit o chestiune foarte interesanta : Cuplaj capacitiv Pout=6w THD=1,8% H3>H2 Cuplaj galvanic Pout=6w THD=1,8% H2>H3 Nu am ascultat amplificatoarele dar banuiesc ca trebuie sa fie diferenta intre ele, ce ziceti ? Link spre comentariu
adigh Postat Iunie 2, 2014 Partajează Postat Iunie 2, 2014 @popa marius, Poti pune ambele variante ? Cu cuplaj galvanic si cu condensator. Sa vedem de unde e diferenta raportului intre H2 si H3. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 2, 2014 Partajează Postat Iunie 2, 2014 @popa marius, Poti pune ambele variante ? Cu cuplaj galvanic si cu condensator. Sa vedem de unde e diferenta raportului intre H2 si H3. Diferenta dintre cele doua drivere este minima ,dar fireste modul de alimentare in cazul cuplajului galvanic este special, practic este vorba de doua amplificatoare de semnal cu doua tuburi diferite dar comportament identic in c.a. asa ca diferentele de pondere H2,H3 nu apar din aceste etaje, asa cred eu... Link spre comentariu
adigh Postat Iunie 2, 2014 Partajează Postat Iunie 2, 2014 Diferenta mica poate rasturna situatia. Pina nu vad amindoua schemele nu pot sa stiu. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iunie 2, 2014 Partajează Postat Iunie 2, 2014 Cuplaj capacitiv Pout=6w THD=1,8% H3>H2 Cuplaj galvanic Pout=6w THD=1,8% H2>H3 Niste ordine de marime intre H2 si H3 ar fi folositoare. Daca este cu 2-3 dB mai mare nu stiu daca urechea va decela diferenta. Oricum super interesant experimentul !!! Poate ne bucura lazaroiu cu niste FFT-uri in cele doua cazuri sa vedem si in teorie cum sta treaba. (cui nu-i plac FFT-urile din simulare nu are decat sa ignore acest subiect). Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 2, 2014 Partajează Postat Iunie 2, 2014 Varianta cu cuplaj capacitiv si valorile armonicelor pentri ambele cazuri, se observa ca practic THD este dat doar de una din cele doua armonici, suna putin bizar dar aritmetic asa este Link spre comentariu
adigh Postat Iunie 2, 2014 Partajează Postat Iunie 2, 2014 Diferentele sunt suficient de semnificative pentru a da acele diferente. E diferit psf-ul tuburilor finale, tuburilor driver si in plus la cuplajul capacitiv mai avem si rezistenta de negativare de 470k ce introduce si ea distorsiuni (de tip par, in cazul ei). Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iunie 2, 2014 Partajează Postat Iunie 2, 2014 (editat) la cuplajul capacitiv mai avem si rezistenta de negativare de 470k ce introduce si ea distorsiuni (de tip par, in cazul ei). din poza rezulta invers: H2 este mai mica in cazul cuplajului capacitiv. Oricum la scheme de SE cuplajul este capacitiv si H2 > H3, in acest caz H2<H3. Ramane de vazut care este cauza de avem H2<H3 la cuplaj capacitiv. adigh poti explica afirmatia : rezistenta de negativare de 470k ce introduce si ea distorsiuni (de tip par, in cazul ei). Editat Iunie 2, 2014 de adrian_pic Link spre comentariu
gg101 Postat Iunie 2, 2014 Partajează Postat Iunie 2, 2014 (editat) mai avem si rezistenta de negativare de 470k ce introduce si ea distorsiuni (de tip par, in cazul ei). Am si eu o mare rugaminte ca simplu cititor. Cand se emite o teorie atat de transanta precum ca o componenta pasiva ,chiar si o rezistenta nevinovata ,poate introduce sau produce distorsiuni , va rog sa si detaliati cum este posibil . Poate este instabila . Poate are reactanta capacitiva. Poate are ceva ,acolo, cu care poate influenta functionarea componentei active de care depinde in circuit. Dar ea sa produca distorsiuni ?!?!? Cum ??? Multumesc. Editat Iunie 2, 2014 de gg101 Link spre comentariu
adigh Postat Iunie 2, 2014 Partajează Postat Iunie 2, 2014 (editat) adigh poti explica afirmatia : "rezistenta de negativare de 470k ce introduce si ea distorsiuni (de tip par, in cazul ei)" Cind tensiunea in anodul tubului driver urca, curentul devine tot mai mic prin rezistenta anodica de 47k. Pe de alta parte cind tensiunea scade in anodul tubului driver creste tot mai mult curentul prin rezistenta din anod. Curentul de sarcina e diferit pe cele doua semialternante nu pentru ca sarcina e diferita, e doar un rezistor de 470k, ci pentru ca avem rezistenta interna diferita pe cele 2 semialternante a generatorului de tensiune (tubul+resistenta anodica). Tubul driver impreuna cu rezistenta anodica functioneaza ca o sursa de tensiune ce are rezistenta interna diferita pe cele 2 semialternante. Ri mai mica pe semialternanta negativa si Ri mai mare pe semialternanta pozitiva. Caderile de tensiune pe rezistenta interna a acelui generator de tensiune vor fi mai mari pe semialternanta pozitiva si mai mici pe semialternanta negativa. Influenta acelei rezistente de negativare e de a turti semialternanta pozitiva si a o tuguia pe cea negativa. Asta inseamna distorsiuni pare. Cu cit rezistenta de negativare are o valoare mai mare fata de rezistenta anodica cu atit distorsiunile introduse sunt mai mici si cu cit e mai mica cu atit distorsiunile sunt mai mari. Raportul celor doua rezistente conteaza. In acest mod apar distorsiunile de ordin par la SE cu rezistenta in anod. Daca era inductanta era alta discutie. In toate cazurile cind a fost calculata predistorsiunea si s-a tinut cont exclusiv de dreapta de sarcina a tubului driver fara a se tine cont si de predistorsiunea data indirect de acele rezistente, s-a gresit. Tubul driver, daca are traf interstage, nu baga predistorsiuni din rezistente ci doar din psf-ul tubului. Uneori tubul poate lucra intr-o zona foarte liniara si cam toata predistorsiunea e data de acele rezistente. Atit de mare poate fi. Nu se poate ignora. Asta se intimpla in toate cazurile. Incepind de la PCL86 si pina la 6C33C. Numai valoarea acelei distorsiuni difera. Iata cum genereaza Borbely in celebrul lui amplificator acea predistorsiune pentru 6C33C, aproape numai din rezistente. Pentru a anula/micsora distorsiunile totale. Faptul ca acel condensator e pus un pic altfel, e acelasi lucru. http://bjl.audioconcept.free.fr/Archives/01_Tubes&Transistors/01_Amplis_Tubes/6C33/S.E/15wse.pdf Acum despre amplificatorul lui Marius. Cu toate ca varianta cu cuplaj capacitiv beneficiaza de un etaj ce baga distorsiuni pare in plus, totusi in final se regasesc mai multe distorsiuni impare decit la celalalt. Ba chiar mai mult, si cele doua tuburi baga tot distorsiuni pare. Cum e posibil sa avem H3>H2 ? Raspunsul meu e ca daca distorsiunea nu se "pupa" cum trebuie cu contradistorsiunea se pot combina doua distorsiuni pare si pe linga anularea partiala a distorsiunilor pare, poate sa creasca, nu doar sa se pastreze, distorsiunile impare. Da, din combinatia a 2 distorsiuni pare, inversate ca faza, poate sa rezulte distorsiuni impare. Dar despre asta miine. Editat Iunie 2, 2014 de adigh Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 3, 2014 Partajează Postat Iunie 3, 2014 Varianta cu cuplaj capacitiv si valorile armonicelor pentri ambele cazuri, se observa ca practic THD este dat doar de una din cele doua armonici, suna putin bizar dar aritmetic asa este O mica greseala de desen observata de d-l Lazaroiu, rezistorul pentru reactia negativa de tip Skade se monteaza intre anod-anod Link spre comentariu
puriu Postat Iunie 3, 2014 Partajează Postat Iunie 3, 2014 In principiu, daca tuburile au aceleasi puncte de functionare, cele doua scheme ar trebui sa mearga la fel. Practic, cea cu cuplaj galvanic e cam dubioasa. Ce se intampla cu finala (rezistenta din catod e neglijabila) daca stabilitronul sau trioda se uzeaza, sau fac contact prost in soclu? Cred ca anodul lumineaza frumos. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iunie 3, 2014 Partajează Postat Iunie 3, 2014 (editat) Cu cit rezistenta de negativare are o valoare mai mare fata de rezistenta anodica cu atit distorsiunile introduse sunt mai mici si cu cit e mai mica cu atit distorsiunile sunt mai mari. Raportul celor doua rezistente conteaza. Ce numesti tu rezistenta de negativare? (la negativarea automata, rezistorul de negativare este in catod). Dupa ce am citit pdf-ul: pun ce este esential: The resistor and trimpot load the anode circuite on the 6SN7GT and predistort the signal. si mai jos scrie: The second stage is a grounded cathode amplifier with a 6J5GT triode and build-in distorsion cancellation. The principle is the same as described earlier, but this time you build the cancellation into the amplifier by CHANGING THE DC OPERATING POINT (PSF)of 6J5GT tube. Deci in primul caz el schimba Ra-ul (inclinarea dreptei de sarcina fata de axa oX <=> rotirea drepei de sarcina in jurul PSF-ului) in al doilea caz el coboara sau urca dreapta de sarcina (transleaza dreapta de sarcina fata de PSF-ul initial) si cred ca este mai eficienta a doua varianta cand se coboara cu drapta de sarcina spre axa oX pentru ca se intra in zona cu caracteristici mai neliniare. Si intr-un caz si in celalat nu rezistorul este raspunzator de armonici ci tubul. E ca si cum dai cu un par in cap la un om si apoi in fata judecatorului spui ca parul l-a lovit pe om si tu doar tineai parul in mana. valderama a prezentat cateva drivere care predistorsioneaza semnalul si acolo se jongla din PSF si din Ra dar ... la multi nu le-au placut ca erau tuburi rusesti (care nu stie bine alfabetul rusesc cumpara suta in mie alt tub si se intreaba apoi de ce nu are atac predistorsionat) Editat Iunie 3, 2014 de adrian_pic Link spre comentariu
gg101 Postat Iunie 3, 2014 Partajează Postat Iunie 3, 2014 Cind tensiunea in anodul tubului driver urca, curentul devine tot mai mic prin rezistenta anodica de 47k. Pe de alta parte cind tensiunea scade in anodul tubului driver creste tot mai mult curentul prin rezistenta din anod. Curentul de sarcina e diferit pe cele doua semialternante nu pentru ca sarcina e diferita, e doar un rezistor de 470k, ci pentru ca avem rezistenta interna diferita pe cele 2 semialternante a generatorului de tensiune (tubul+resistenta anodica). Tubul driver impreuna cu rezistenta anodica functioneaza ca o sursa de tensiune ce are rezistenta interna diferita pe cele 2 semialternante. Ri mai mica pe semialternanta negativa si Ri mai mare pe semialternanta pozitiva. Caderile de tensiune pe rezistenta interna a acelui generator de tensiune vor fi mai mari pe semialternanta pozitiva si mai mici pe semialternanta negativa. Influenta acelei rezistente de negativare e de a turti semialternanta pozitiva si a o tuguia pe cea negativa. Asta inseamna distorsiuni pare. Cu cit rezistenta de negativare are o valoare mai mare fata de rezistenta anodica cu atit distorsiunile introduse sunt mai mici si cu cit e mai mica cu atit distorsiunile sunt mai mari. Raportul celor doua rezistente conteaza. In acest mod apar distorsiunile de ordin par la SE cu rezistenta in anod. Daca era inductanta era alta discutie. In toate cazurile cind a fost calculata predistorsiunea si s-a tinut cont exclusiv de dreapta de sarcina a tubului driver fara a se tine cont si de predistorsiunea data indirect de acele rezistente, s-a gresit. Tubul driver, daca are traf interstage, nu baga predistorsiuni din rezistente ci doar din psf-ul tubului. Uneori tubul poate lucra intr-o zona foarte liniara si cam toata predistorsiunea e data de acele rezistente. Atit de mare poate fi. Nu se poate ignora. Asta se intimpla in toate cazurile. Incepind de la PCL86 si pina la 6C33C. Numai valoarea acelei distorsiuni difera. Iata cum genereaza Borbely in celebrul lui amplificator acea predistorsiune pentru 6C33C, aproape numai din rezistente. Pentru a anula/micsora distorsiunile totale. Faptul ca acel condensator e pus un pic altfel, e acelasi lucru. http://bjl.audioconcept.free.fr/Archives/01_Tubes&Transistors/01_Amplis_Tubes/6C33/S.E/15wse.pdf 6c33c Erno Borbely - distortion cancelation.png Offfffff....mamã !!! Traduci cumva cu Google Translate ??? Nu am timp sa iau punctual traducerea . Dar o sa punctez doar doua lucruri care le poate include si pe celelalte . -predistorsiunea este o tehnica de optimizare a liniaritatii unui circuit prin exploatarea caracteristicilor de faza ( inversare) . Se face referire la cum este faza semnalului la trioda de preamplificare 6SN7 prin circuitul de predistorsiune, comparativ cu 6C33 care este cu faza inversata la 180 de grade. Semnalul are un comportament "complementar" raportat la tubul final si din acest motiv armonicele tind sa se anuleze reciproc . -alternata pozitiva limitata si asimetrizata fata de cea negativa (fara sa fie limitata dar "tuguiata" cum ii spui tu) , inseamna exact favorizarea armonicelor impare . Link spre comentariu
adigh Postat Iunie 3, 2014 Partajează Postat Iunie 3, 2014 (editat) Ce numesti tu rezistenta de negativare? (la negativarea automata, rezistorul de negativare este in catod). ******************************************* Deci in primul caz el schimba Ra-ul (inclinarea dreptei de sarcina fata de axa oX <=> rotirea drepei de sarcina in jurul PSF-ului) in al doilea caz el coboara sau urca dreapta de sarcina (transleaza dreapta de sarcina fata de PSF-ul initial) si cred ca este mai eficienta a doua varianta cand se coboara cu drapta de sarcina spre axa oX pentru ca se intra in zona cu caracteristici mai neliniare. Si intr-un caz si in celalat nu rezistorul este raspunzator de armonici ci tubul. E ca si cum dai cu un par in cap la un om si apoi in fata judecatorului spui ca parul l-a lovit pe om si tu doar tineai parul in mana. Daca lipseste rezistenta din catod si avem catodul la masa atunci inseamna ca tubul nu se mai negativeaza ? Rol in negativare are si rezistenta din grila. Nu e totuna daca acea rezistenta e conectata la masa sau la alt potential. Din moment ce ti-am dat si valoarea de 470k nu puteai sa nu pricepi la ce rezistenta m-am referit. ************************************* M-as fi mirat sa pricepi ceva. Nu intelegi nici daca-ti explica cineva. Eu vorbesc despre figura 3, iar tu imi spui ca nu e adevarat, ca in figura 4 nu e asa. Ce spun eu si ce intelegi tu. Dupa cum am explicat, distorsiunile vin din 2 surse. Una e psf-ul iar cealalta sursa de distorsiuni e rezistentele. In figura 3 distorsiunile vin preponderent din rezistente iar in figura 4 vin preponderent din psf. Uita-te la ce am subliniat. Acel "this time" spune ca in al doilea caz, in figura 4, obtinerea distorsiunilor e axata mai mult pe psf, spre deosebire de figura3. Uita-te acum la a doua subliniere. "Distortion will not be as low as with cancellacion adjustment". Asta vrea sa insemna ca in al doilea caz (figura4) nu se obtin distorsiuni asa mici ca in figura3 unde distorsiunile se obtin mai mult din rezistente. "Cancellacion adjustment" - cum o numaste Borbely. valderama a prezentat cateva drivere care predistorsioneaza semnalul si acolo se jongla din PSF si din Ra dar ... la multi nu le-au placut ca erau tuburi rusesti (care nu stie bine alfabetul rusesc cumpara suta in mie alt tub si se intreaba apoi de ce nu are atac predistorsionat) Pune un link sa vedem despre ce e vorba. M-as mira sa fi inteles si de acolo ceva. Faptul ca se jongleaza din pdf e OK dar asta nu inseamna ca numai asa se poate. Pune un link. @gg101, Gigi tu esti asa de departe de intelegere incit nu mai vreau sa pierd vremea cu tine. Din experienta stiu ca nu vei pricepe. Nu ma deranjeaza sa explic dar cind am de a face cu rauvoitori e doar pierdere de vreme. Editat Iunie 3, 2014 de adigh Link spre comentariu
Postări Recomandate