[i_unit] Postat Iunie 2, 2014 Partajează Postat Iunie 2, 2014 O incinta de sonorizare cu calitati vocale bune are nevoie de un driver de format mare. Din cele cateva variante de buget aflate pe piata in acest moment, am decis abordarea a doua modele: Alien AN10 (pana in 200 lei) si P-Audio SD63 (pana in 500 lei). Pentru inceput, sa vedem cum arata fiecare: Alien AN10 - bobina 3 inch, sarma de cupru rotunda in 2 straturi: P-Audio SD63 - bobina 2.5 inch, platbanda intr-un singur strat, se vede atentia la detalii, calitatea constructiei si a materialelor justificand pretul mai ridicat: Palnia a fost aleasa tot din categoria "low-cost" - aprox. 100 lei, dintr-un material de tip ebonita gros, dar care se sparge usor la socuri. Profilul insa este exact ca al unei goarne de la Rcf, modelul HF94. Link spre comentariu
[i_unit] Postat Iunie 2, 2014 Autor Partajează Postat Iunie 2, 2014 Incinta de test este construita dintr-un material ieftin, dar este rigidizata suficient, avand un volum intern net de 95 litri, acordata la 47hz cu ajutorul unor porturi a caror suprafata este de 300cmp. Este echipata cu P-Audio C15-400b (un model disparut de prin oferte). Link spre comentariu
[i_unit] Postat Iunie 2, 2014 Autor Partajează Postat Iunie 2, 2014 Initial, filtrul a fost proiectat pentru un anumit driver (va las sa ghiciti care), tinand cont atat de raspunsul pe o axa de referinta, cat si de raspunsul in off-axis la 15/30/45 grade pe orizontala, combinat cu deplasarea pe vericala la-20cm/-10cm/+10cm+20cm fata de axa de referinta situata intre cele 2 difuzoare, exact unde palnia se atinge cu marginea difuzorului (aceasta insemnand +/-5.7grd / +/-11.4grd). Pentru acest comparativ, raspunsul difuzoarelor "pe liber" a fost masurat intr-o incapere de 12mp, boxa aflandu-se in mijlocul camerei, iar microfonul a fost amplasat la 1m pe axa de referinta. Nu s-a deplasat nimic in cadrul acestui test.Aceasta este diferenta in materie de spl la aceeasi putere, aplicata pe ambele drivere: Distorsiunile in valoare absoluta sunt total inutile, ele variind in amplitudine odata cu puterea aplicata. In acest caz insa, ele pot fi comparate intre aceste 2 drivere, data fiind conditiile identice de masurare: SD63: AN10: Singure nu inseamna mai nimic, insa in combinatie cu wooferul, lucrurile devin mai clare: SD63: AN10: Si daca am tot vorbit de filtru, iata ce se poate obtine cu ajutorul unor programele gratuite (Holm) / demo (LspCad): SD63: AN10: Diferenta intre aceste 2 variante este reprezentata mai bine de urmatorul grafic: Iar pe masurate, cu semnalul trecut printr-un powermixer Dynacord 1000-2, cu corectiile pe 0, dar cu inevitabilul LPN activat, diferenta este urmatoarea: Daca suntem curiosi de distorsiunile totale, acestea sunt: Bun, si acum ramane inevitabila intrebare: cum suna? - raspunsul la aceasta intrebare poate fi subiectiv, pentru ca eu am fost singurul care a participat la acest comparativ (motivul: nu am invitat pe nimeni...)Ma gandesc la un test prin care se pot evidentia diferentele de timbru intre aceste 2 drivere supuse deocamdata comparativului. Retineti ca nu am pus in titlul topicului nici un nume, probabil voi mai face astfel de teste si pentru celelalte drivere de care dispun sau la care am acces (Rcf nd3030/nd2530/nd650/n850 plus un chinezism mai special, Ey Sound).Pentru delectare, expun in continuare driverul de la Rcf de peste 2000 lei bucata: Sau o cinezarie care si-ar fi meritat pe deplin pretul modic (a fost la pret de an10, dar prin 2008, din pacate nu am achizitionat atunci decat 4 bucati): Remarcati probabil inelul de cupru, suspensia de mylar, sectiunea dreptunghiulara a sarmei, ingrediente de succes folosite de marii producatori la drivere scumpe. Link spre comentariu
[i_unit] Postat Iunie 3, 2014 Autor Partajează Postat Iunie 3, 2014 (editat) Am ales cateva piese muzicale, din care am extras anumite fragmente, convertindu-le in semnal mono. Microfonul si boxa au ramas la locul lor, de asemeni powermixerul. Am inregistrat apoi exact ceea ce se aude si le-am urcat pe acest site: http://grooveshark.com/#!/playlist/Comparativ+Drivere/98425726Inregistrarile au fos facute in format wav, dar au trebuit convertite la upload in mp3/320kbs.Retineti un aspect: influenta spatiului de auditie si-a pus amprenta pe materialul inregistrat, deci nu comparati neaparat fragmentul de piesa in original cu inregistrarile celor 2 drivere. De asemeni, un rol important il au si castile/boxele prin care ascultati. Editat Iunie 3, 2014 de [i_unit] Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum