validae Postat August 11, 2015 Partajează Postat August 11, 2015 Dacă nu ar fi loc în mașina de spălat pentru o sursă cu transformator aș mai zice, dar producătorii folosesc sursele în comutație doar pe considerente economice.Montarea (cu simț de răspundere) a unei surse clasice mult mai fiabile este o soluție mai bună acolo. La fel se poate face și la centralele termice, ale căror surse în comutație mai pică atunci când e gerul mai tare.... Link spre comentariu
sesebe Postat August 11, 2015 Partajează Postat August 11, 2015 (editat) Am facut reparatii de surse in comutatie si la centrale si nu am folosit niciodata solutia de compromis cu transformator de 50Hz. Cind nu am gasit circuitul am adaptat un alt circuit disponibil si nu am avut niciodata probleme. Sincer sa fiu, eu nu am intilnit niciodata masini de spalat care sa aiba din fabricatie transformator de 50Hz. Oare de ce? Poate ca nu am desfacut destule masini? Sint de acord ca merge foarte bine cu transformator de 50Hz, dar asta este numai o solutie de compromis si nu pot sa accept ca ar fi o solutie mai buna. In caz de curentare a unei persoane (doamne fereste mortal) cel care a modificat acel aparat realizat industrial si care trebuie sa respecte anumite norme de electrosecuritate, are toate sansele sa mearga la zdup. Dar fiecare face cit il duce si cum il duce capul, doar e democratie. Scuze validae nu vreau sa te supar dar asta este parerea mea. Editat August 11, 2015 de sesebe Link spre comentariu
ovy83 Postat August 12, 2015 Partajează Postat August 12, 2015 (editat) multumesc pentru interes,dar precizez inca o data de ce as purcede la asemenea modificare: lnk de toata jena. nu am avut timp aseara sa ma ocup,am iesit tarziu de la serviciu si eram rupt de oboseala. o alta parere,de ar ceda lnk-ul,cred ca ar fi din cauza releelor.este ceva consum si cu alimentarea pe logic.dupa cum se vede shoper-ul este,zic eu, subdimensionat.acasa am o masina Beko si de 5 ani nu am si sper sa nu am probleme cu sursa.uitandu-ma la ea saptamana trecuta,am vazut ca shoperul este cava mai mare gadilit cu un Viper22,oricum mult mai bine pusa la punct. cat despre spatiu,asa-i domnule Validae,am loc sa pun transformatoare de statii dar un amarat de traf de 10w... "Dar in fine fiecare face numai ce poate....Daca pt unii este mai sinplu sa adauge o gramade de piese voluminoase si sa creasca foarte foarte mult riscul de curentare, atunci n-au decit, e pielea lor in joc.'' ..... eu zic ca o separare galvanica mai buna decat a unui tranformator (mai ales sa fie bine lacuit)nu cred ca exista.partea cu electrocutarea este poate pentru aia care mesteresc pentru prima data,eu am pretentia ca am ceva ani in spate de "mesterit" +domeniul in care lucrez....>20KV... Editat August 12, 2015 de ovy83 Link spre comentariu
GanMark Postat August 12, 2015 Partajează Postat August 12, 2015 am mesterit si eu la doua placi primul era un model mai vechi (placa era cam mica ), schimbat rezistenta de 22 ohm si LNK 304 ,functioneaza mai bine de 3 luni a doua placa era modelul AWE 7516 , masurat rezistenta , bobina ,,,,ok , am schimbat LNK 304 , NIMIC , tot nu functona am gasit ceva scheme pe net si am mai facut masuratori pe placa si am gasit zenerul de 200 V defect ( ambele sensuri avea 180 ohmi ) am pus 2x90 cu 2x10 inseriate si sursa functiona , aveam tensiunile de 12 si 5v se aprind led-ri verzi si ceva rosii , dar pus pe masina , o lua razna adica facea comenzi ciudate de unul singur... banui ca a suferit procesorul smd pe pe spatele placii , am pus degetul pe el si se incalzea , nu puteam tine mai mult de 1 minut cele doua scheme , poate ajuta Link spre comentariu
sesebe Postat August 12, 2015 Partajează Postat August 12, 2015 (editat) ........................................... eu zic ca o separare galvanica mai buna decat a unui tranformator (mai ales sa fie bine lacuit)nu cred ca exista.partea cu electrocutarea este poate pentru aia care mesteresc pentru prima data,eu am pretentia ca am ceva ani in spate de "mesterit" +domeniul in care lucrez....>20KV... Nu, nu este vorba de separare galvanica. Placa nu este separata galvanic de retea, deci nu se pune problema de separare galvanica primar-secundar ci de faptul ca tot ansamblul trebuie sa fie bine separat galvanic de sasiu.` Spor la "curentat" Editat August 12, 2015 de sesebe Link spre comentariu
ovy83 Postat August 12, 2015 Partajează Postat August 12, 2015 (editat) Nu, nu este vorba de separare galvanica. Placa nu este separata galvanic de retea, deci nu se pune problema de separare galvanica primar-secundar ci de faptul ca tot ansamblul trebuie sa fie bine separat galvanic de sasiu.` Spor la "curentat" eu chiar nu-mi dau seama unde vreti sa ajunge-ti...in fine.aici se discuta despre alimentarea placii,nu despre cum v-a imaginati peste tot numai corentati.a zis cineva de modificarea intregii structuri al masinii sau alte minuni?normal ca toata electronica este separata fata de carcasa (motor,rezistenta etc)....doar privind in schema deja se vede ceva comun acolo...+ si un alternativ... logic nu are ce cauta legat la masa.tranformatorul de care ziceam vine montat exact pe plasticul ce acopera placa,pe spate.este mic si montajul in secundar cu redresarea si stabilizatoarele este mic,nu necesita radiatoare. Editat August 12, 2015 de ovy83 Link spre comentariu
sesebe Postat August 12, 2015 Partajează Postat August 12, 2015 E treaba voastra. Nu mai intervin pe topicul acesta. Link spre comentariu
blazeu Postat August 13, 2015 Partajează Postat August 13, 2015 Domnu' Sesebe, inteleg punctul Dv. de vedere, insa... Problema nu e exprimata corect de niciuna din parti, rezulta un dialog al surzilor! Sigur ca orice schimbare semnificativa inseamna si modificari MECANICE (traful ala sigur are alt volum decat integratul si traful sursei originale, asa ca trebuie fixat undeva, sursa de improvizatii si risc de atingere...) Totusi, mai exista printre noi si insi cu o oarecare pregatire, capabili sa faca chestia asta fara a neglija cerintele de izolare. In plus, oricum masinile utilizeaza tensiuni suficient de mari (motor) pentru a fi periculoase, asa incat izolarea galvanica nu are aceeasi utilitate ca pentru un alt aparat electronic (gen radioreceptor de ex.) Experienta personala m-a invatat ca, desi exista si surse in comutatie BINE facute (atat ca proiectare cat si ca executie), si exista si trafuri pe tole PROST dimensionate, solutia unui trafo pe tole + stabilizare liniara, desi semnificativ mai voluminoasa, s-a dovedit MULT mai fiabila!!! Motiv pentru care si eu o aplic acolo unde nu mai vreau sa ma intorc si unde nu apar limitari de buget, desigur. Link spre comentariu
sesebe Postat August 13, 2015 Partajează Postat August 13, 2015 (editat) Intotdeauna solutia pe care o stapinesti bine va fi considerata superioara unei solutii pe care nu o stapinesti si nu o intelegi in totalitate! De asta au aparut aceste discutii. Spor la mesterit! Editat August 13, 2015 de sesebe Link spre comentariu
Alextv Postat Martie 23, 2016 Partajează Postat Martie 23, 2016 Si pana la urma s.a rezolvat problema cu sursa acestei masini Whirpool ? Am si eu acelasi defect.... Alex. Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 23, 2016 Partajează Postat Martie 23, 2016 Vezi sa nu aiba si condesatorii de filtrare obositi si sa scape riplu spre procesor. Pune temporar pe spatele placii citiva condesatori suplimentari si vezi cum se comporta placa. Daca se mai incalzeste procesorul sau daca mai face programele aiurea. Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 23, 2016 Partajează Postat Martie 23, 2016 Si pana la urma s.a rezolvat problema cu sursa acestei masini Whirpool ? Da,la mine merge de mai bine de 2 ani cu traf si stabilizare,am renuntat la prastia aia de LNK si sincer chiar nu-mi pare rau.Daca aveti timp sa schimbati integratul ala de cate ori balangane cate o sarma a ENEL mai tare din cauza vantului,puneti o sacosa de LNK langa masina si sa aveti spor. Nu vad de ce trebuie sa se curenteze careva din cauza asta,daca in loc de 2 tensiuni obtinute de la o sursa in comutatie se aplica 2 tensiuni obtinute dintr-o sursa liniara...Probabil si producatorii de masini daca voiau sa faca o treaba gospodareasca,aveau sa se orienteze si ei spre o sursa liniara,dar cum masinile de spalat sunt facute ca sa fie schimbate repede(a mea a tinut cateva luni dupa ce a iesit din garantie),chiar ar fi o risipa sa faca asa ceva. Link spre comentariu
Alextv Postat Martie 23, 2016 Partajează Postat Martie 23, 2016 Multumesc Doru3160,am sa schimb mai intai tot chitul(CI,rez.diode si condensatori) si apoi vad cum se comporta.Va anunt ce am rezolvat. O zi mai buna! Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 23, 2016 Partajează Postat Martie 23, 2016 Daca ai reparat bine sursa si tot nu-ti functioneaza bine masina de spalat......degeaba mai pui traf clasic pt ca tot nu o sa-ti mearga. Solutia cu traf clasic este pt lenesi si pt cei incapabili sa repare o sursa in comutatie si se aplica de obicei de la prima incercare pt ca nu are rost ca mai intii sa mai arzi inca un integrat ...... Daca te apuci sa repari sursa in comutatie atunci repar-o pina la final. Eu nu abandonez o sursa in comutatie decit daca ajung la o componenta pe care nu o gasesc sau nu-i gasesc echivalent, de obicei daca traful este defect - cam rar. Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 23, 2016 Partajează Postat Martie 23, 2016 Solutia cu traf clasic este pt lenesi si pt cei incapabili sa repare o sursa in comutatie si se aplica de obicei de la prima incercare pt ca nu are rost ca mai intii sa mai arzi inca un integrat ...... Da bine ca esti tu destept...cei care nu fac ca tine,nu sunt buni de nimic...ma lasi?Am reparat-o geniule,dar integratul ala e montat la limita si in comert se gasesc si multe facaturi incat chiar nu merita sa-mi complic viata luandu-mi doctoratul intr-o sursa amarata de placa de masina de spalat.Daca tu nu ai alte treburi de facut decat sa depanezi o sursa de doi bani,esti invitatul meu,dar nu te mai hazarda sa faci aprecieri la adresa altora. Link spre comentariu
Postări Recomandate