nicul Postat Noiembrie 26, 2006 Partajează Postat Noiembrie 26, 2006 ;*******************************************************************; G.SAMBLANCAT - SUPER LUXEON LEDS 2005 - ZTX751; ;*******************************************************************; list r=dec include "P12F629.inc" __config _BODEN_OFF & _EXTRC_OSC_NOCLKOUT & _WDT_OFF &_MCLRE_OFF ;Definitions des variables CBLOCK 0x20 TPO1 PWM ; largeur d'impulsion On LEVEL ; 0:Off, 1:economie, 2:plein regime OLDLEV VDDMES ; inverse de Vdd NBTOP CTRLOOP FLAG PTRSOS, CTRFLASH CTROFFL ; ctr d'inactivite pour faire 1 min CTROFFH ; ctr " " nb de minutes endc#Define LED GPIO,0 ; sortie led commande#Define VOLT GPIO,1#Define BUTTON GPIO,2 ; bouton de reglage #Define DIODREF GPIO,4#Define FLASH FLAG,1 ; flag si flash mode#Define DELAI_BASE 060h#Define TIMEOFF 60 ; minutes inactivite avant extinctionBANK0 macro bcf STATUS,RP0 endmBANK1 macro bsf STATUS,RP0 endm;*************************************************************; VARIATEUR DE SUPERLED;************************************************************* org 0 start bsf LED bsf DIODREF movlw b'11101110' ; dioderef + led en sortie BANK1 movwf TRISIO movlw 04 movwf WPU ; seul BUTTON en pull-up BANK0 movlw 88 movwf CTROFFL movlw TIMEOFF movwf CTROFFH movlw b'00000000' ; prescaler 1:2 option movlw b'00000100' ; Vref=int, Cin- GP1 movwf CMCON clrf LEVEL ; lumiere eteinte clrf NBTOP bcf FLASHmain0 movlw DELAI_BASE movwf CTRLOOP;Mesure indirecte de Vdd dans VDDMES par la ref movlw b'10000100' BANK1 movwf VRCON BANK0loopmes BANK1 incf VRCON,1 ; incr. Vref jusqu'au BANK0 ; basculement btfss CMCON,COUT goto loopmes BANK1 movf VRCON,0 andlw 0fh BANK0 movwf VDDMES;Ici on a Vdd = 5v -> 8 -> 048h voulu; Vdd = 3v -> 14 -> 07fh voulu call SETVDDMES movwf PWM ; 5V -> VDDMES=048h;------- Boucle principale - Top sur la led ----------Mainloop bsf LED ;Teste si mode flash en courssuite_run btfsc FLASH ; va au mode flash goto eclats;passe a la suite si 100% eteintloop0 movf LEVEL,0 btfsc STATUS,Z goto pasled ;sinon allume led et mesure bcf LED ; courant sur la led ;Fait les deux demi-periodespasled btfsc LEVEL,1 goto plein100 ; si level<>2 movlw 06 movwf PWM ; met un faible niveau minimum plein100 clrf TPO1loop1 incf TPO1,1 movf TPO1,0 xorwf PWM,0 btfss STATUS,Z goto loop1 bsf LED ; eteint la ledloop2 incf TPO1,1 btfss TPO1,7 goto loop2 ;Teste si l'etat de la touche a changetstkey movf GPIO,0 xorwf OLDLEV,0 andlw 4 btfsc STATUS,Z goto nochange ;changement -> sauve etat movf GPIO,0 movwf OLDLEV btfsc BUTTON ; =0 relache goto nochange;la touche vient d'etre appuyée;Raz le compteur d'inactivité movlw 88 movwf CTROFFL movlw TIMEOFF movwf CTROFFH ;teste si c'est le premier top -> raz chrono movf NBTOP,0 btfss STATUS,Z goto no_razt movlw DELAI_BASE ; premier top - met le delai de scrut clrf CTRLOOPno_razt incf NBTOP,1 ; compte un top de plus;Decremente le compteur de bouclenochange decfsz CTRLOOP,1 goto Mainloop;decremente compteur d'inactivite decfsz CTROFFL,1 goto nododown movlw 88 movwf CTROFFL decfsz CTROFFH,1 goto nododown;Le delai de TIMEOFF minutes est passe : on baisse movlw TIMEOFF movwf CTROFFH goto baisse;un delai de base est passe (environ 2 secondes de scrutation) ;on compte les topsnododown movf NBTOP,0 btfsc STATUS,Z goto main0 decf NBTOP,1 btfss STATUS,Z goto no_down ;********************************************************;1 top -> on baisse le jus, plus flashbaisse bcf FLASH movf LEVEL,0 btfsc STATUS,Z goto fintops;test du choix du nouveau level baissé movf LEVEL,0 btfsc STATUS,Z ; level 2 -> level 1 goto fintops decfsz LEVEL,1 goto fintops ;si extinction complete... ; level 1-> level 0 movlw b'11111111' ; tout en entree BANK1 movwf TRISIO clrf VRCON ; plus de Vref BANK0 call TEMPO3M movlw b'00010000' movwf INTCON sleep ; veille totale a 30uA ! nop movlw b'11111110' ; remet led en sortie BANK1 movwf TRISIO movlw 080h movwf VRCON BANK0 movlw 1 movwf NBTOP goto fintops ; retourne en marcheno_down decf NBTOP,1 btfss STATUS,Z goto no_up;********************************************************; 2 tops -> on monte le jus !!! bcf FLASH ; pas flash movf LEVEL,0 xorlw 2 btfsc STATUS,Z ; incremente level goto fintops ; avec saturation a 2 incf LEVEL,1 goto fintopsno_up decf NBTOP,1 btfss STATUS,Z goto fintops; 3 tops -> flash S.O.S bsf FLASH clrf PTRSOS ; raz pointeur de signal call SOSTAB movwf CTRFLASHfintops clrf NBTOP goto main0 ;--------- Mode flash a eclats programmable ---------------eclats bsf LED movf CTRLOOP,0 xorlw DELAI_BASE btfss STATUS,Z ; test si unite de temps passee goto tempsos decfsz CTRFLASH,1 goto tempsos;l'intervalle entre tops est passe incf PTRSOS,1 ; incr pointeur call SOSTAB xorlw 0ffh btfsc STATUS,Z ; si fin raz pointeur goto razptrs xorlw 0ffh movwf CTRFLASH bcf LED ; allume la led !tempsos call TEMPO3M goto tstkey razptrs clrf PTRSOS call SOSTAB movwf CTRFLASH goto tempsos;--------------------------------------------------------TEMPO3M movlw 060h ; tempo 3mS movwf TPO1 decfsz TPO1,1 goto $-1 return;---------------------------------------------------;Table des rapports cycliques en fonction de VddSETVDDMES addwf PCL,1 retlw 010h ;0 retlw 018h retlw 020h ;2 retlw 020h ;3 retlw 026h retlw 02Ah retlw 030h ;6 retlw 038h retlw 040h ;8 retlw 048h retlw 058h ;10 retlw 060h retlw 070h ;12 retlw 079h retlw 07Eh ;14 retlw 07Eh ;15;---------------------------------------------------;Definition du signal flash programmable;(nombre de blancs entre flash)SOSTAB movf PTRSOS,0 addwf PCL,1 retlw 1 retlw 1 retlw 1 retlw 3 retlw 3 retlw 3 retlw 3 retlw 1 retlw 1 retlw 4 retlw 0ffh ; marque la fin du signal;***************************************************** Link spre comentariu
nicul Postat Noiembrie 26, 2006 Partajează Postat Noiembrie 26, 2006 programul nu e facut de mine (mai am pana sa ajung sa fac programe) ci de autorul articolului gerard samblancat se poate si cumpara Preprogrammed PIC microcontrollers are available from http://www.magenta2000.co.uk if you do not wish to program your own chip. Link spre comentariu
Vizitator Vasile Postat Noiembrie 26, 2006 Partajează Postat Noiembrie 26, 2006 @nauidaca nu, e in regula, nu mai stau sa fac upload..Nici nu trebuie ca fisiera se pot atasa direct aici cand postezi :weedman: Link spre comentariu
nicul Postat Noiembrie 26, 2006 Partajează Postat Noiembrie 26, 2006 pai articolul il am pe hartie, si ar trebui sa-i fac pozede obicei pun lincuri cu img-linc-imgnu stiu cum se ataseaza direct. Link spre comentariu
Vizitator Vasile Postat Noiembrie 26, 2006 Partajează Postat Noiembrie 26, 2006 AI jos un Browse :rolleyes: Link spre comentariu
Vizitator georged Postat Noiembrie 28, 2006 Partajează Postat Noiembrie 28, 2006 Am trait s-o vad si pe asta... Lanterna cu leduri comandata cu uC. Se pare ca s-a pierdut din vedere un aspect - eficienta. Ori, poate ca aveti multi bani de cheltuit. In acest caz va recomand lanternele petzl. O varianta mult mai ieftina la o lanterna de firma, sunt lanternele (frontale sau nu) cu leduri, din piata. Functioneaza la fel ca si cele scumpe, doar ca stau mai prost la capitolul fiabilitate. Pt cei pretentiosi, le recomand upgrade-ul unei astfel de lanterne si anume, schimbarea ledurilor cu unele mai de calitate. Circuitul de comanda este destul de bun, ledurile sunt cele care cedeaza primele.Eu personal, mi-am cumparat o lanterna de 15 lei cu bec, din piata, careia i-am mai pus si 4 leduri albe de 8000 mcd fiecare. Ideea era sa copiez lanternele de tip duo, care au si bec si leduri. Lanterna functioneaza cu 4 baterii AAA, care dau max 6V. Ledurile le-am legat in paralel si am pus un rezistor (100 ohmi parca) in serie cu ele, deci se aprind sau se sting toate odata. Exista si circuite mai eficiente de alimentare, dar nu e cazul sa va bateti capul. O sa incerc sa pun si poza lanternei, zilele astea. Pt cunoscatori, lumineaza absolut la fel ca un myo5, dar m-a costat doar 25 lei. In banii astia intra si un bec cu crypton, deoarece l-am schimbat pe cel original. Link spre comentariu
nicul Postat Noiembrie 28, 2006 Partajează Postat Noiembrie 28, 2006 Am trait s-o vad si pe asta... Lanterna cu leduri comandata cu uC. Se pare ca s-a pierdut din vedere un aspect - eficienta....eficienta....un cuvant greu....chiar despre asta e vorba Link spre comentariu
Vizitator gila Postat Ianuarie 17, 2008 Partajează Postat Ianuarie 17, 2008 La adresa asta e o schema buna http://www.instructables.com/id/Ultimat ... /?ALLSTEPS Link spre comentariu
nicul Postat Ianuarie 22, 2008 Partajează Postat Ianuarie 22, 2008 pai ala foloseste un circuit hibrid, buck puck parca, care contine un microcontroler si un mosfet de putere. pe situl firmei microchip este data aplicatia asta realizata cu un PIC.pana la urma e aceeasi marie cu alta palarie, doar ca s-a gasit unul care a lipit doua intrerupatoare si a facut o inventie, sau asa crede el. 7000 de candela cu patru led-uri de 1W e barba, ca si aia 8W pe care nu stiu cum i-a calculat. e adevarat insa ca 4 leduri din alea sunt durere, am incercat si eu cu albe, chiar exagerat pentru explorarea cavernelor. Link spre comentariu
yo6ial Postat Ianuarie 24, 2008 Partajează Postat Ianuarie 24, 2008 Mi-am frecat creierul, mainile si portofelu... Controlerele si stabilizatoarele din comert sunt faine, au randament bun si sunt extrem de...scumpe. In al doilea rand, poate sa coste pana la 50% din pretul unei frontale de firma. M-am hotarat sa caut solutia cea mai simpla, eficienta si ieftina: DIY. lm317 cu un rezistor de sens, nu este eficient, deloc. la 12v pierd 7W, pentru un led de 3W. IC-urile alea de la Maxim sau National, sunt simple (de pus in opera ) si se lauda cu multe, dar daca am nevoie de 2 sau 3 integrate de alea, platesc cat pentru 20, sau mai mult pe transport/vama/taxe... bleah, intr-un cuvant... M-am tot ferit de tl494-uri, pentru ca nu sunt atat de eficente ca alea de la marile firme, e un integrat de duzina, fabricat in miliarde de exemplare, deci ieftin si usor de gasit, atat de usor, incat am recuperat ic-urile astea din surse vechi, in comutatie, Fisa tehnica e disponibila la http://www.alldatasheet.com , iar de la fisa la un chopper reglabil, de curent constant nu mai sunt decat doi pasi. Proiectat schema, dupa exemplul din fisa, si montat. Schema proiectata si testat de mine o sa o pun daca mai e activ topicul asta, daca nu pm me. Pana acum, la versiunea 0.1a, pentru un consum de [email protected] am un input de [email protected], dar lucrez la inbunatatirea randamentului. Transistorul e MOS-Fet cu Rds-on<0.02ohm@20A, recuperat de pe un mainboard de PII, vechi si defect. Tot de acolo am sustras torurile de ferita, pe care am rebobinat, frecventa de lucru, la chopperul meu fiind mai mica. Oricum, a iesit tot ansamblul aproape perfect Si tot numai in cazul in care ar mai fi activ topicul, o sa pun un D.I.Y. complet, cu poze si explicatii pentru: "D.I.Y. faruri de bicicleta, de sa moara amicu' care a dat 400$ pe farurile lui CatEye ;) " 73-uri! Link spre comentariu
junior Postat Ianuarie 24, 2008 Partajează Postat Ianuarie 24, 2008 In general ,torurile recuperate de pe motherboard-uri nu sunt bune decat daca le folosesti la frecvente foarte mari ( obtii inductante de valori in jur de 1uH ) , nu e cazul TL494.Incearca cu toruri recuperate din becurile economice si o sa obtii rezultate mult mai bune dpdv al randamentului . Link spre comentariu
ranga Postat Ianuarie 24, 2008 Partajează Postat Ianuarie 24, 2008 chiar nu inteleg!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :prayer: :prayer: dece atata complicare :smt017 ???? Costul total al unui pwm cu 555 cu eficienta de peste 90% este de 1 ron!!!!!!!!!!! Incape intr-un spatiu mic si ocupa o suprafata mica. Am facut eu unul si am masurat curentul mediu pentru 2.51 Amperi consumati de montaj, prin 1500 LED-uri trecea un curent de 2.49 A.Mai eficient de atat si cu mai putini bani nu se poate. Nu pot sa cred ca s-a vehiculat pe acest thread solutii cu pic si alte nebunii!!Pentru alimentarea dintr-o baterie de 9 v aceasta solutie mi se pare ideala: serii de 2 LED-uri in paralel si un pwm cu un mos la iesire cu RDSon cat mai mic. Daca are peste 100W nu-i creste temperatura cu nici macar 0.5 grade celsius pentru 100 LED (50 serii) garantat. Lumina data poate fi comparabila cu a unui bec de frigider, dar depinde de LED-urile folosite. La aceasta lumina se poate citi la o distanta de peste 2 metri. Led-urile astea incap intr-un cerc cu raza de 4 cm si consuma din baterie sub 0.1 A!!73-uri (nu stiu ce-nseamna dar vad ca se vehiculeaza printre amatorii de unde electromagnetice)!!! Link spre comentariu
nicul Postat Ianuarie 24, 2008 Partajează Postat Ianuarie 24, 2008 hai ca iti explic eu pana intelegi.asta e un topic care se refera la portabilitate. este diferit de faruri auto moto si diferit de iluminarea incaperilor.ipoteza de lucru ar fi 3 acumulatori NiMH de 2500mAh, deci 3,6V si o eficienta cat mai ridicatasolutiile prezentate au fost:- solutia chinezeasca: leduri la paralel direct pe baterie- solutia cu pic care este extrem de eftin dar trebuie programat-solutia cu integrate specializate care costa destul de multIdeea ar fi un pwm variabil care sa se adapteze gradului de descarcare al acumulatoruluice zici ai vreo solutie constructiva? Link spre comentariu
Dr.L Postat Ianuarie 24, 2008 Partajează Postat Ianuarie 24, 2008 dc nu se folosesc 4 acumulatori in loc de 3? si se rezolva problema cu subvoltarearecomand totusi si o bobina(cu dioda aferenta),ca la tensiunea peste 3,5v,consumul ledului creste f mult(nu liniar cu tesniunea de alimentare!)73! inseamna salutari(sau ceva f asemanator) Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat Ianuarie 25, 2008 Partajează Postat Ianuarie 25, 2008 http://www.qsl.net/yo4aul/siteyo/morse.htm 73! -salutari Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum