Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

5V -> 3V

Vizitator fbpw131

Postări Recomandate

Vizitator fbpw131

Buna ziua,

Am un incarcator de telefon care scoate 5.0V si 700mA si doresc sa alimentez un motoras electric FA-130 care opereaza la 3V si 200A.

M-am gandit in felul urmator, dar sigur este gresit: circuitul are ~7.14 Ohm, iar motorasul are o rezistenta de 15 Ohm. Sunt putin confuz la cum functioneaza chestia asta, adica stiu Kirchoff sau Ohm ca si teoreme, dar aparent in practica, ma cam bate.

Apreciez ajutorul,

Sebastian Sipos

Editat de fbpw131
Link spre comentariu

Trebuie sa ai o cadere de tensiune pe rezistor de 2 V, R=U/I = 2V/0,2=10Ohmi

Inseriezi motorului o rezistenta de 10 ohmi :)

Ceea ce priveste puterea rezistorului, poti sa pui unul de 1W

Link spre comentariu

Simpla înseriere a unei rezistenţe nu va da rezultate prea bune,deoarece consumul motorului variază în limite largi (în funcţiede sarcină). Căderea de tensiune pe aceasta nu va fi constantă;dacă valoarea rezistenţei se calculează pentru un consum corespunzătormersului în gol, atunci motoraşul va fi subvoltat în sarcină, iar dacăse consideră curentul corespunzător sarcinii maxime, acesta va fisupravoltat la mersul în gol.Însă un stabilizator serie banal (Zener + tranzistor tip BDxxx) rezolvăperfect problema (puterea maximă disipată va fi de circa 0,4 W, iartranzistorul necesită un radiator mic, de numai 10... 15 cmp).

Link spre comentariu
Vizitator fbpw131

Am citit asta si prin alte parti, din fericire, motorasul va merge in sarcina constanta.

Va avea un potentiometru, dar asta e pasul 2.Va multumesc.

Editat de fbpw131
Link spre comentariu

Simpla înseriere a unei rezistenţe nu va da rezultate prea bune,deoarece consumul motorului variază în limite largi (în funcţiede sarcină). Căderea de tensiune pe aceasta nu va fi constantă;dacă valoarea rezistenţei se calculează pentru un consum corespunzătormersului în gol, atunci motoraşul va fi subvoltat în sarcină, iar dacăse consideră curentul corespunzător sarcinii maxime, acesta va fisupravoltat la mersul în gol.Însă un stabilizator serie banal (Zener + tranzistor tip BDxxx) rezolvăperfect problema (puterea maximă disipată va fi de circa 0,4 W, iartranzistorul necesită un radiator mic, de numai 10... 15 cmp).

Nu cred ca el are nevoie de a utiliza motorul pentru ceva complicat (este sectiunea incepatorilor). Chestia cu rezistorul este simpla si cred ca ar rezolva problema. Metoda dumnevoastra este perfecta.fbpw131, la ce folosesti motorul?

Link spre comentariu
Vizitator fbpw131

L-am descentrat cu un nasture si un surubel in cealalta gaura a nasturelui. Am nevoie de el sa vibreze.

@edit: initial foloseam unul de cd-rom care merge la 5V, dar era turatia mult prea mare si era foarte puternica vibratia.

@edit2: Posted Image

Editat de fbpw131
Link spre comentariu

Asa si mi-am dat seama ca vrei sa-l folosesti pentru asa chestii. In asa caz putem aproxima ca motorul functioneaza in gol, are o sarcina foarte mica. Nu m-am jucat niciodata cu asa motorase :) imi pare ca 200mA este intensitatea curentului cind el functioneaza in gol. Eu unul cred ca chestia cu rezistorul este valabila, dar poti utiliza si metoda cu stabilitronul si tranzistorul.

Link spre comentariu
Vizitator fbpw131

Buna ziua,

aeon07, apreciez, dar n-am ajuns la tranzistori, habar n-am cum functioneaza practic. Teoretic.. nu ma pronunt. Daca ma ajuti cu o schema si o lista de piese, no problem, stiu sa cositoresc :d

Multumesc.

Link spre comentariu

Aici, fiind vorba de tensiuni si curenti mici (puteri mici) se poate folosi un potentiometru ( mai bine ii spun reostat) din acela bobinat (de putere corespunzatoare) inseriat pe alimentare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări