Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Matuirea lacului


morocanosul

Postări Recomandate

Pe o mobila mai veche,lacul existent sa facut mat(nu mai are stralucirea initiala),am incercat cu cateva solutii "minune" din comert dar degeaba! :jytuiyu  Exista vreo metoda de revigorare,macar partiala? :nas:  Fiind veche,nu prea merita o reconditionare ca la carte! Cu ce se poate lustrui?(substante si procedeul tehnic de executie) Mercy.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • morocanosul

    3

  • cristian1961

    1

  • harfa

    1

Top autori în acest subiect

In linii mari,aceasta operatie se poate executa manual ? Este culoare inchisa,daca trebuie slefuita...va disparea culoarea,nu? :nas:   /

Link spre comentariu

ce fel de mobila aveti ? ca sunt citeva posibilitati. si lacurile sunt diferite . mobila veche cu furnir avea ca lac serlac, care este o rasina culoare maro inchis sub forma de fulgi care se dizolva in alcol tehnic de peste 90 gr . preferabil alcol curat , asta tehnic are o culoare. cel vechi se inlatura prin slefuire atenta. nu e nevoie sa fie indepartat tot, decit stratul defect. si atentie sa nu slefuiti si furnirul care este subtire in jur de 0,5-0,8mm .serlacul se depune cu un pamatuf ,care contine un burete textil si o pinza la exterior . se inmoaie scula in serlac si se depune cu rabdare cu miscari circulare acoperind toata suprafata. se asteapta un timp sa se usuce primul strat si se continua . sunt necesare multe straturi. atentie la ultimele daca lasati pamatuful intr-un loc se dizolva lacul si se alege praful de lucrare.

la lacurile moderne cu rasini e cumva mai usor, dar nici aici nu e simplu deloc. dupa indepartarea celui vechi cel mai simplu e sa dati cu pistolul piesele tinute in pozitie orizontala. asa sunt sanse sa obtineti o calitate rezonabila din prima. daca nu se poate se da lacul cu pensula in straturi subtiri si apoi cu o pasta speciala de slefuit se aduce la luciu oglinda. e mult de munca. atentie la compatibilitate lac vechi cu cel nou.

dupa operatia asta o sa deveniti expert.

Link spre comentariu

Multumesc pt. detalii! Daca era ceva mai de valoare,merita operatiunea,dar asa...este doar veche,nimic deosebit care sa merite banii si timpul consumat! Plus ca operatiunea nu se poate face in apartament. Ma gândisem la o varianta "casnica"de rezolvare... Oricum,va fi inlocuita curând! :95

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Va sfatuiesc sa cumparati de la un magazin de piese de schimb auto, un produs care lustruieste vopseaua auto. Nu stiu cum se numeste aici, dar acest produs este un fluid de consistenta laptelui batut, insa culoare crem si miroase putin a petrol. Are in compozitie asa numita pomis care este praf de roca vulcanica.

Spuneti vinzatorului ce doriti si va va da acest produs. Nu sint multe de unde sa aleaga.

 

Acest fluid se toarna pe o cirpa sau direct pe mobile intr-o arie nu mai mare de 50x20cm. Apoi frecati bine cu cirpa , rotund apoi rectiliniu, dupa care stergeti bine cu o alta cirpa curata.

 

Lustruirea cu shellac (nu serlac) e pentru profesionisti. Iar daca aveti o mobila art deco din perioada 1950-1970 e lacuita cu produse sintetice pe care shellacul nu adera. Se vede ca Dl cristian 1961 cunoaste procesul de lustruire cu shellac (French polish- lustruire franceza), dar nu, nu e pentru cineva neexperimentat.

Shellacul nu este o rasina. Este un produs al insectei Laccia care il depune pe crengile copacilor intr-o crusta groasa (Seedlac/sidlac). De acolo este cules si "topit" in alcool cald si decantat obtinindu-se shellac.  A fost adus din Indochina de catre englezi care il aplicau cu pensula. Francezii, mai saraci , nu aveau pensule si l-au aplicat cu cirpa, dezvoltind in timp aplicarea cu pamatuf din cirpe de bumbac. Tehnica a devenit celebra deoare a dezvoltat cel mai frumos finisaj obtinut vreodata in intreaga istorie a acestei tehnici. Din pacate nu este un finisaj rezistent.

 shellac: shell lac = coaja de lac

 

Am descris undeva...pe aici procedeul French polish.

Succes si numai bine

Editat de harfa
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări