Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce freza este asta?

dunca sorin

Postări Recomandate

In aluminiu daca folosesc o freza deget de 10mm merge cu span de 2 mm la viteza aia de avans, daca folosesc cronomantu de 40mm merge cu 2mm dar avans mai mic, in metale tari, am dat jos 2mm de pe un cutit de strung cu placuta (nu e otel rapid dar nici fier mort nu este, iese spanu albastru movaliu) am mers cu span de 0,5 la viteza aia de avans. Daca incerc sa bag mai mult incepe sa vibreze.Motoarele sunt amandoua identice de 0,55 kw, cred ca duce si mai mult dar nu cred ca mai mult de 2 x 0,75kw.Cu turatia am rezolvat astazi, ii dau si 30 de ture pe minut, dar si aproape 2500, singurul dezavantaj este ca nu pot avea o viteza mare la freza verticala si un avans mic, sau mici amandoua sau mari amandoua. Acum am comandat cateva piese din inox sa ii fac un panou de control, sper sa arate si bine si sa fie si la indemana.

Link spre comentariu

Cred ca cel mai bine, mai faci un efort si mai cumperi un convertizor, mai mic, ptr. cel de-al 2lea motor, de la avans! In ambele cazuri, si daca mai iei un convertizor si/sau il folosesti pe actualul ptr. ambele motoare, recomandat e sa mai pui cate un cooler/ventilator pe acele motoare! Scazand turatia din convertizor, elicea/ventilatorul din spatele motorului/motoarelor, scad si ele din turatie - se incing motoarele - risti sa le arzi!

Cred ca e necesar sa ''ancorezi'' freza, sa fixezi freza cu niste conespane, pe o fundatie rigida/tare/grea, ceva de beton! Dupa fixare poti sa-ti dai seama mai bine daca mai trebuiesc reglate/stranse penele ptr. ai scoate jocurile provenite din vibratii sau sunt doar vibratii din cauza vitezelor prea mari folosite in prelucrari.

Link spre comentariu

freza este ancorata cu suruburi de banc, bancul este greu si deasupra are tabla de 7mm pe toata suprafata, vibratiile vin din avans prea mare sau span prea gros, penele trebuiesc putin mai mari, sa vad cum fac sau mai lungesc putin pana sa poata intra mai mult sau fac alte pene, cam greu ca nu prea am unde, trebuie un frezor buncat despre efortul de a cumpara inca un convertizor, mai greu , deja amajuns cu cheltuielile peste 3000 ron, puteam gasi o freza fus22-fus 25 la banii astia

Link spre comentariu

deja amajuns cu cheltuielile peste 3000 ron, puteam gasi o freza fus22-fus 25 la banii astia

Asa am patit si eu cu strungul si cu freza, la inceput am crezut ca si unul mic face fata pretentiilor dar in timp ce m-am invatat cu ele parca nu dadeau randament si am fost nevoit sa cumpar ceva mai mari si robuste ca sa faca lucrurile pe care aveam pretentia sa le faca cele mici si nici nu am recuperat in totalitate investitia vanzandul dar bani pierduti au fost dati pentru "lectii"

Sa nu fie cu suparare dar am mai observat in filmulet ca in timp ce este cuplat avansul automat se invarte si manivela, lucru care nu ar trebui ( din motive de siguranta) , surubul care tine manivela are rolul sa nu cada afara dar arcul si stiftul din mijlocul axului ar trebui sa inpinga afara atit cat sa nu intre celalalt stift  in locas

Link spre comentariu

Probabil ai obosit de la atata umblatura, cheltuiala, etc. pana ai pus freza in functiune, dar priveste si altfel problema - ai o freza ''unica'' pana la ora asta, cel putin pe forum :), majoritatea colegilor de aici si-ar dori sa aiba asa o freza rigida - mica! Poate intr-o luna, doua gasesti un convertizor mai ieftin de 0,75kw si te-ai scos! Un avans mai mic, cu freza asta si in general cu utilajele mai mici, poti sa-i bagi span de 3mm. Nu cred ca asta-i esential.

Sa nu-ti para rau! Cu 3000ron gaseai ''un fier vechi'' in care trebuia sa investesti mai mult + bransament trifazic

Tine-te de Mircea :). Poate te rezolva el cu penele.

Link spre comentariu

La pene cred ca e vorba de rectificare..... il depaseste si pe Mircea problema, cat despre unicitate, trebuie sa recunosc ca nu mi s-a mai intamplat sa caut ceva pe net si sa nu gasesc absolut nici macar un cuvant despre acel obiect, sincer, ma indoiesc ca mai exista inca una in stare de functionare. Nu am cautat informtii doar pe net, am sunat oamenii care au lucrat la fabricile unde se faceau fus22, nu au auzit de asa ceva.

Link spre comentariu

vad ca inca cauti raspuns la intrebarea ce freza este, m-am interesat si eu ,si am aflat urmatoarele informati si cred ca este adevarat. Scolile de profil au fost dotate in salile de clase tehnologice( in ateliere scola erau deja fus-uri normale) pentru a invata mecanismele de functionare al frezei tip fus ,special au fost facute la o scara mai mica . exclusiv doar pentru unitatile de invatamint. deaceea nu a fost "botezat"  s-a facut o singura serie cand au aparut primele fus-uri . freza nu a fost pus in functiune niciodata deacea unde ar trebui sa fie capac a fost plexiglas sa se vada functionarea al mecanizmelor .Aceasta freza a fost la scola profesionala care s-a desfintat ca multe altele si toate sculele au fost duse la fier vechi, acesta a scapat.  

Link spre comentariu

Astazi mi-am mai dotat freza cu un set de pense ER32 + suportu pentru ele pe con MT2, plus un dorn pe MT2 pentru freze coromant cu gaura interioara de 22mm, toate noi, pret 500 ron.

Link spre comentariu

Foarte tare panoul! Sigur ti-e mai usor de manevrat, toate comenzile intr-un singur loc.

Am citit mai tarziu ca pensetele le-ai luat de afara. Crede-am ca de la vre-o firma de la noi. Le-ai probat? Cum stau la capitolu' ''bataie''?

Link spre comentariu

nu le-am probat dar nu imi fac probleme, sunt sigur ca sunt ok, par foarte bine facute, sunt convins ca sunt aceiasi calitate ca cele de pe catalogul rocast, diferenta este doar de pret

Link spre comentariu

Deci, ai dotat masina de frezat cu cu un cap de frezare rapida de la fuss 22 care este dotat cu pensete speciale, dedicate.

Ai cumparat un set de pensete+adaptor pe con MT2....ce-mi scapa mie?cum le faci sa se pupe-n intre ele?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări