Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Phono stage - ECC88

Vizitator CrisCotet

Postări Recomandate

Vizitator CrisCotet

Salutare,

Fiind in cautarea unei scheme pt un phono stage, evident cu tuburi, am gasit urmatoarea schema. De asemenea am observat cateva articole in care perfoamnetele sunt destul de laudate si as fi dorit opinii asupra acestui lucru.

Un alt aspect ar fi acela ca nu inteleg din schema blocului de alimentare care sunt tensiunile reale. In special observ pe transformator o teniune de 24 c.a., urmata dupa redresare de un filtraj pe 385V. Sigur imi scapa ceva, ori ceva e gresit acolo.

Ori tensiunea in c.a. este 240V, ori cineva a notat la filtraj 385V in exces de zel. Insa data fiind capacitatea relativ mica de 220uF,  caracteristica alimentarilor pt tuburi, as presupune ca e vorba totusi de o tensiune de 240V in c.a. pe transformator.

Alta neclaritate o a vis-a-vis de tensiunile de iesire Vcc, Uref si Uee care nefiind notate nu imi dau seama ce ar trebui sa masor in pct respective.

Link https://www.google.ro/#cr=countryRO&q=preamplificator+riaa+cu+ecc88&tbs=ctr:countryRO

Ma poate ajuta cineva?

Multumesc.

post-233536-0-55184400-1401367810_thumb.jpg

post-233536-0-63896800-1401367817_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• THOMAS

3

• adigh

3

• sebi_c

2

• iulidan2

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Schema pare destul de complicata, pentru ce trebuie sa faca. Cu ajutorul domnului Lazaroiu, eu am experimentat o schema cu 2* 6n2p si rezultate bune, adica amplifica liniar  in toata gama audio, de la 2.5 mV la 250 mV.

post-176211-0-23732600-1401372867_thumb.png

Link spre comentariu

Salutare,

Fiind in cautarea unei scheme pt un phono stage, evident cu tuburi, am gasit urmatoarea schema. De asemenea am observat cateva articole in care perfoamnetele sunt destul de laudate si as fi dorit opinii asupra acestui lucru.

Un alt aspect ar fi acela ca nu inteleg din schema blocului de alimentare care sunt tensiunile reale. In special observ pe transformator o teniune de 24 c.a., urmata dupa redresare de un filtraj pe 385V. Sigur imi scapa ceva, ori ceva e gresit acolo.

Ori tensiunea in c.a. este 240V, ori cineva a notat la filtraj 385V in exces de zel. Insa data fiind capacitatea relativ mica de 220uF,  caracteristica alimentarilor pt tuburi, as presupune ca e vorba totusi de o tensiune de 240V in c.a. pe transformator.

Alta neclaritate o a vis-a-vis de tensiunile de iesire Vcc, Uref si Uee care nefiind notate nu imi dau seama ce ar trebui sa masor in pct respective.

Link https://www.google.ro/#cr=countryRO&q=preamplificator+riaa+cu+ecc88&tbs=ctr:countryRO

Ma poate ajuta cineva?

Multumesc.

Tensiunea alternativa livrata de secundarul trafului este de 240V~.Stabilizatorul este ceva clasic realizat cu LM317 care nu va pune probleme.Tensiunea Vcc este de +300V,tensiune necesara pentru alimentarea celor trei etaje din preampul dv.

Preamplificatoarele sunt alimentate la randul lor prin trei stabilizatoare cu cate un operational si un tranzistor serie de tipul celor din schema.Tensiunea de referinta si cea pentru alimentarea operationalelor este obtinuta din cele doua Zenere de 15v .Configuratia acestui mic stabilizator este foarte eficienta datorita rezistentei interne foarte scazute,practic mentinand tensiunea de +285V(alimentarea celor trei etaje prin:R3,R7,R19,R20) absolut constanta in gama 1mA...50mA (fara sa depasim Pdc pentru tranzistorul regulator serie),riplul masurat teoretic pentru un curent de 50mA si o tensiune de 285V nu depaseste 0.1mV,ceea ce reprezinta un lucru foarte bun pentru un astfel de preamplificator.

Mai jos in "miniatura" aveti schema unui singur astfel de stabilizator.Sper sa va ajute.

P.S tensiunea de 300V este cea livrata de sursa cu LM317 si tranzistorul T1.

post-175212-0-39118600-1401373613_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Am construit un corector RIIA cu E88CC proiectat  de la A-Z, functioneaza ireprosabil si poate te ajuta sa iei o decizie la alegere, de fapt am deschis un topic cu intreaga constructie, trebuie sa fie pe undeva...

post-220265-0-70936700-1401386795_thumb.jpg

Link spre comentariu

Stabilizatorul este ceva clasic ....

Montajul nu e un stabilizator ci un filtru. Un fel de drosel electronic.

Un asemenea filtru netezeste riplul dar nu e imun la variatiile retelei. Daca tensiunea de retea creste sau scade cu 30V tensiunea filtrului o va urmari. Un stabilizator nu ar permite cresterea tensiunii si nici scaderea pina la rezerva de tensiune ce o are.

Tensiunea de referinta nu e fata de masa ci fata de tensiunea de alimentare pozitiva.

Marimea riplului e data de C1, R2. Pentru un riplu de 0,1mV cred ca ar mai trebui marit C1.

Editat de adigh
Link spre comentariu

Montajul nu e un stabilizator ci un filtru. Un fel de drosel electronic.

Un asemenea filtru netezeste riplul dar nu e imun la variatiile retelei. Daca tensiunea de retea creste sau scade cu 30V tensiunea filtrului o va urmari. Un stabilizator nu ar permite cresterea tensiunii si nici scaderea pina la rezerva de tensiune ce o are.

Tensiunea de referinta nu e fata de masa ci fata de tensiunea de alimentare pozitiva.

Marimea riplului e data de C1, R2. Pentru un riplu de 0,1mV cred ca ar mai trebui marit C1.

@adigh

Cam asa zice proiectantul :   http://www.ro-electronica.com/2013_06_01_archive.html

Link spre comentariu

@adigh

Cam asa zice proiectantul :   http://www.ro-electronica.com/2013_06_01_archive.html

Asanumitele stabilizatoare din schema nr1 (din link) se alimenteaza din schema nr2.

Schema nr2 este intr-adevar un stabilizator dar nu si partea de alimentare din schema nr1. In consecinta pentru ca schema nr1 se alimenteaza dintr-o tensiune stabilizata va fi si ea stabilizata dar strict schema pusa ultima (de LMO) este a unui filtru nu a unui stabilizator. La ea am facut referire.

http://www.elforum.info/uploads/monthly_05_2014/post-175212-0-39118600-1401373613.png

Cita vreme se alimenteaza dintr-un stabilizator filtrele sun suficiente dar e bine sa pastram denumirile corecte.

Editat de adigh
Link spre comentariu

Filtru,alimentator,stabilizator...,nu mai conteaza,@CrisCotet a intrebat ceva iar eu cred ca i-am raspuns mult prea "adanc" si sper ca in afara de definitia corecta a configuratiei respective cred ca am raspuns la intrebarea d-lui,deci secundarul trafului de alimentare liveaza 240V~.

Referitor la riplu,el este de 0,1mV la un curent de 50mA,dar sa luam in considerare ca etajul ce-l alimenteaza trage un curent de numai 5mA.

Personal ii urez spor la lucru lui @CrisCotet !

Link spre comentariu

@adigh

Ce vorbesti dom'le? Nu vezi ca sunt niste repetoare de tensiune (a tensiunii Uref filtrata suplimentar de un capacitor de .1uF)? Ai putea sa le spui, eventual, filtru de ripplu, desi ripplul este mic dupa stabilizator. Autorul a vrut sa separe cat mai bine alimentarile etajelor prin solutia respectiva (alimentare anodica cu rezistenta interna foarte mica). Eu o consider putin exagerata, dar cine stie, ce a constatat el (fas, hum, ..).

Editat de sebi_c
Link spre comentariu

@sebi_c,

Am spus ca schema aceasta http://www.elforum.info/uploads/monthly_05_2014/post-175212-0-39118600-1401373613.png e un filtru nu un stabilizator.

In schema se include un repetor de tensiune dar schema/montajul nu este un repetor de tensiune. Vorbim despre schema, nu despre parti ale schemei.

Un repetor nu ar elimina un riplu al Vcc, dar un filtru l-ar elimina. De fapt cred ca sti foarte bine diferenta dar nu ai citit ce am scris.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări