Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Putin ajutor daca va rog (panouri solare)

Vizitator Darius A. Vesa

Postări Recomandate

Vizitator Darius A. Vesa

Salut. Am si eu cateva intrebari.

Lucrez la un proiect pentru facultate iar tema mea suna cam asa :

-proiectarea unei case pasive cu un sistem de panouri solare 

-am nevoie ca energia de pe panouri solare sa mearga direct pe rezistente , pentru incalzirea cabanei (fara acumulatori ) 

-dupa ce s'a ajuns la temperatura necesara , energia sa mearga sa incalzeazsca un boiler , 

-daca cele 2 conditii (boilerul si rezistentele termice ) sunt indeplinite energiea sa se piarda in rezistente externe 

Am facut cabana , si am calculat necesarul termic pentru toate camerele . E undeva peste 2500 W. Am calculat suprafata pe care o ocupa panourile solare cat si costurile acestora.

Ceea ce va rog eu ; sa ma ajute cineva cu dimensionarea rezistentelor termice, cat si a releului programabil care face schimbul de pe rez pe boiler pe rez ext . IMPLOR !!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• aureliu67

5

• gica70

2

• GEO 53 BN

2

• rusman

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

elementele de incalzire nu prea ai ce proiecta la ele . le cumperi de la producator gata facute la puterea care o doresti . daca ai mai multe camere imparti puterea totala la nr. de camere si iti da puterea unui element radiant. asta asa teoretic ca tensiunea panourilor nu e constanta si iti trebuie un invertor care sa iti dea 220v de exemplu. altfel esti nevoit sa iti faci niste elermente radiante dedicate.

apoi releul care il vrei e un simplu termostat. cind ajungi la temperatura dorita in camera comuta pe boiler. si boilerul are termostat din fabrica cint ajunge la temperatura prestabilita se opreste si deconecteaza panourile . e cam aiurea sa disipi degeaba puterea panoului intr-o rezistenta externa .panoul ramine in gol fara problema . e ca la priza, cind nu mai vrei, tragi consumatorul din priza. cit priveste boilerul e aceas situatie, e la 220v . daca vrei tu ceva la joasa tensiune e alta treaba. nu stim ce ti s-a cerut in proiect . daca lucrezi la tensiune standard de 220v sau altceva !.

Link spre comentariu

.........................................................................................................

-am nevoie ca energia de pe panouri solare sa mearga, pentru incalzirea cabanei (fara acumulatori ) 

-dupa ce s'a ajuns la temperatura necesara , energia sa mearga sa incalzeazsca un boiler , 

-daca cele 2 conditii (boilerul si rezistentele termice ) sunt indeplinite energiea sa se piarda in rezistente externe 

......................................................................................................................................

@rusman,este vorba de panouri fotovoltaice.Citeste te rog cu atentie primul post.

Proiectul este perfect viabil, daca ramine la stadiul de proiect.Daca se vrea transpus in realitate,trebuie sa se tina cont de multe lucruri.Nu o sa fie aproape niciodata toate zilele cu soare,Ce te faci iarna in timpul noptii,cu ce te incalzesti,daca energia produsa de panouri nu este stocata ?

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
Vizitator workatubes

@rusman,este vorba de panouri fotovoltaice.Citeste te rog cu atentie primul post.

Proiectul este perfect viabil, daca ramine la stadiul de proiect.Daca se vrea transpus in realitate,trebuie sa se tina cont de multe lucruri.Nu o sa fie aproape niciodata toate zilele cu soare,Ce te faci iarna in timpul noptii,cu ce te incalzesti,daca energia produsa de panouri nu este stocata ?

Salut. Am si eu cateva intrebari.

Lucrez la un proiect pentru facultate iar tema mea suna cam asa :

-proiectarea unei case pasive cu un sistem de panouri solare 

-am nevoie ca energia de pe panouri solare sa mearga direct pe rezistente , pentru incalzirea cabanei (fara acumulatori ) 

Am facut cabana , si am calculat necesarul termic pentru toate camerele . E undeva peste 2500 W. Am calculat suprafata pe care o ocupa panourile solare cat si costurile acestora.

Ceea ce va rog eu ; sa ma ajute cineva cu dimensionarea rezistentelor termice, cat si a releului programabil care face schimbul de pe rez pe boiler pe rez ext . IMPLOR !!

Uite alege de aici rezistente de putere se pot face arii de rezistente serie paralel si calculul il faci pentru puterea ta necesara.

http://www.tme.eu/ro/katalog/rezistente-de-putere_100511/

Asta vrea si profesorul tau indrumator sa vada ca stii sa calculezi...

Link spre comentariu

1.2500W mi se pare foarte putin pentru o cabana(doar daca are o singura camera)

2.Fara acumulatori, exclus, cand nu e soare iarna(4-5-10 zile)mori de frig.Asa cum au spus colegii, teoretic se poate, practic nu.

3.Termostat de ambient in camera, cand temperatura atinge o anumita valoare, cupleaza boilerul.

Link spre comentariu

Panouri fotovoltaice+baterii+invertor+rezistente nu au ce cauta la un sistem de incalzire fiindca randamentul este scazut si costurile uriase.

Sistemul trebuie sa fie compus din panouri plane sau cu tuburi vidate+acumulator(pufer)+boiler+incalzire in pardoseala sau radiatoare si eventual un semineu.

Link spre comentariu

Panouri fotovoltaice+baterii+invertor+rezistente nu au ce cauta la un sistem de incalzire fiindca randamentul este scazut si costurile uriase.

Sistemul trebuie sa fie compus din panouri plane sau cu tuburi vidate+acumulator(pufer)+boiler+incalzire in pardoseala sau radiatoare si eventual un semineu.

Corect ,,este o aberatie sa folosesti panouri voltaice care au randament de maxim 19 la 100 [cele monocristaline ,scumpe] cind panourile termice se apropie de 100 la 100 la aceeasi suprafata ,.nu mai vorbim de baterii si de toate pierderile care au loc la transformari .toata aceasta schema este o prostie tipica visatorilor din zilele noastre, uni proaspat iesiti din facultate,. sper totusi ca este doar o problema abstracta care nu va fi pusa in practica vreodata.Citind cu atentie prima postare inclin sa cred totusi  ca este vorba de panouri termice [cu agent termic],doar termenul [rezistenta ]folosit aiurea ne face sa credem ca e vorba de electricitate ,Ce sa mai zic sa ajungi la o facultate cu profil tehnic ,si sa nu sti sa te exprimi in termeni tehnici ,ce sa mai vorbim de eficienta,calcule si intelegerea functionarii intregului sistem .Trist.

Link spre comentariu

Ai dreptate,asa-i.Chiar daca ar fi adaugate panourile solare pentru apa calda si caldura,tot nu este rezolvata problema.Daca soarele se" incapatineaza"sa nu-si arate fata citeva zile,ce te faci?La munte nimeni nu-ti garanteaza ca vremea o sa fie frumoasa si calduroasa, nici chiar vara ,daramite iarna.Semineul este singura salvare cu conditia ca padurea sa nu fie prea departe si sa ai un topor bine ascutit.Sint cam multe variabile si cam trebuie tinut cont de ele.Daca se vorbeste doar la modul ideal,atunci problema este simplu de rezolvat.Cele enumerate de autorul topicului in primul post sint suficiente.Mai trebuie o droaie de rugaciuni pentru ca soarele sa lumineze zi si noapte :rade:

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
Vizitator workatubes

Teretic vorbind se poate optimiza cumva, dar practic e prohibitiv sa incalzesti o casa cu panouri fotovoltaice.

Trebuie in primul rand un invertor MPPT care sa asigure un randament bun al panourilor solare indiferent de iluminare, daca reziztentele sunt conectate direct si se face calculul pentru tensiunea optima la puterea nominala, la iluminari mai slabe randamentul se degradeaza destul de rau.

Am si eu un astfel de sistem care foloseste energia reziduala la incazire, eu am baterii pe el, cand se atinge tensiunea programata de incarcare si se executa protocolul de desufatare, excedentul de putere este deviat spre rezistentele de incalzire, iar pe timp de vara catre grid.

Un sistem viabil este cel cu panou termosolar si cazan pe lemne, si o instalatie fotovoltaica auxiliara pentru pompe si iluminat si altele.

Se mai pot instala elemente seeback peltier pentru pompe, cand nu e soare mult timp, sau o faceti clasica cu  pompe actionate de un mic motor pe abur, poate actiona si un mic generator, sau acest mic grup poate incarca baterii sa mearga restul inclusiv pompe.

Link spre comentariu

Credeti ca OP mai este interesat? A aruncat o piatra in apa, si 10 intelepti binevoitori se chinuie sa o scoata... Daca nu i-a oferit cineva EXACT ce voia (nu ca ar fi stiut ce voia), s-a dus... Game over!

Link spre comentariu
Vizitator workatubes

Credeti ca OP mai este interesat? A aruncat o piatra in apa, si 10 intelepti binevoitori se chinuie sa o scoata... Daca nu i-a oferit cineva EXACT ce voia (nu ca ar fi stiut ce voia), s-a dus... Game over!

Nu-i problema a fost interesant si pentru noi ca am studiat un pic "piatra". Uite asa acum suntem mai pregatiti de a face un astfel de proiect pentru noi.

:95

Link spre comentariu

Dar de ce sa folosim metodele conventionale? De ce sa nu ne folosim de inventivitatea de care dispun persoanele cu surse financiare modeste?

Eu am testat un sistem hibrid si care inca este in teste. Este in micropanou solar cu concentrator solar atasat, format de niste oglinzi orientate astfel ca razele reflectate sa fie proiectate pe celule.Am postat in alta parte si rezultatele. Pana acum functioneaza bine. Racirea se face cu motorina insa as recomanda in circuitul primar al celulelor sa se foloseasca ulei de transformator, care e destinat acestei functii. Mai departe e simplu sa preiei caldura din circuitul primar prin schimbator de caldura care se directioneaza catre calorifere . Daca mentii temperatira de 50 C max in circuitul primar o sa ai si caldura in calorifere si energie in baterii. Am citit ca nu se recomanda sa depaseasca temperatura celulelor peste 60C pentru ca scade randamentul celulelor dar nu sunt sigur. In orice caz, daca se atinge limita maxima de incarcare a bateriilor se poate incetini circuitul lichidului de racire a celulelor si creste temperatura lui (daca e nevoie pentru boiler). E o chestie testata, care functioneaza la scara mica (concentrare x3) si acum lucrez la construitrea unui panou solar  cu racire lichida fortata care sa functioneze in regim de lumina concentrata (concentrare x4). Voi folosi un sistem de trackere pentru oglinzi pt panoul meu format din 120 de celule a cate 8A (480wat lumina naturala) si sper sa obtin peste 1 Kw. Caldura nu ma intereseseaza ca am panour ipentru asta.

Succes

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări