simson Postat Mai 27, 2014 Partajează Postat Mai 27, 2014 Se poate spune HIBRID intrucat etajul defazor , realizat cu trz, participa activ in amplificarea de putere , dar nici sunetul de lampa nu este compromis. Schema contine doar condensatoarele de cuplare cu g1 al tuburilor finale. Am ales punct de functionare tuburi finale ptr. Io=36mA Ug1= -22V Ua=360V Ug2=250V Raa=5,5K clasa AB cu speranta sa obtin 8W in clasa A. La acest proiect voi utiliza tensiune stabilizata ptr. anod 360V si Ug2=250V folosind tuburile 6N13S proiectate a lucra in surse. Trafurile de iesire sant gata , bobinaj in galeti. Partea de defazor cu tranz. de asemenea gata acum fac reglajele la simetrie alternante. Am ales ca prefinal tubul 6H7S , are catodul comun ideal ptr. config. diferentiala ajutand astfel la simetrizare. Ma gandesc sa inlocuiesc rezistenta din catodul tubului cu o pompa de curent. Merita? Iata schema In mare am conceput si schema stabilizatorului la care inca am nedumeriri: inca nu stiu daca ajunge o singura trioda ca supapa stiind ca Ia max atinge 80mA /canal si cat sa fie tensiunea la intrarea stabilizatorului.Fiecare canal va avea stabilizator separat, echivaland astfel cu un quazi monobloc. De asemenea tensiunea de negativare stabilizat cu tuburi. Schema:[] Link spre comentariu
zal Postat Mai 27, 2014 Partajează Postat Mai 27, 2014 Nu e mai comod un stabilizator cu un trz mosfet? Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Mai 28, 2014 Partajează Postat Mai 28, 2014 (editat) Sunt pe telefon,nu am cum să copiez o schema,căutați pe net schema de la Peavey Deuce,are tot un final hibrid,cu 6L6GC,am reparat un asemenea amp,de curiozitate am "băgat" muzică în etajul final,cu o incinta hi-fi,sunetul e extraordinar.E doar o sugestie de schema.Sursa de tensiune anodica mi se pare energofaga si nu vad rostul unei stabilizari....cum gusturile nu se discuta,e doar părerea mea despre sursă.Îmi plac înfățișările din catozii finalelor,am construit și eu un amp cu infasurari in catozii finalelor,o clona de Revox S52,un amp genial ca sound. Editat Mai 28, 2014 de viobio Link spre comentariu
simson Postat Mai 28, 2014 Autor Partajează Postat Mai 28, 2014 Am facut o greseala copilaroasa la redactarea schemei.La calculul negativarii tubului 6N7C am omis faptul ca grila comanda este legat galvanic la colectorul tranzistor. defazor.De aceea tensiunile si curentii notati pe schema referitor 6H7C sant nule. In primul rand va trebui ridicata tensiunea din catod , la cat voi afla dupa ce termin de pus la pct. defazorul sau renunt la cuplaj galvanic. Link spre comentariu
THOMAS Postat Mai 28, 2014 Partajează Postat Mai 28, 2014 (editat) Am facut o greseala copilaroasa la redactarea schemei.La calculul negativarii tubului 6N7C am omis faptul ca grila comanda este legat galvanic la colectorul tranzistor. defazor.De aceea tensiunile si curentii notati pe schema referitor 6H7C sant nule. In primul rand va trebui ridicata tensiunea din catod , la cat voi afla dupa ce termin de pus la pct. defazorul sau renunt la cuplaj galvanic. Cam asa ar trebui sa arate schema dv.,bineinteles cu mici ajustari in functie de tranzistori utilizati,eu nu am avut in librarie tranzistori de tipul BC639 si nici timpul necesar sa caut pe net.Avand un cuplaj galvanic nu castigati prea mult,pot spune chiar nimic (sau poate doar doua condensatoare !!!) tubul 6N7S nu prea are o stabilitata sigura in timp in regim de grila pozitiva ca doar nu-i semiconductor,parerea mea.Acum mai ramane sa dozati cat trebuie cele doua tipuri de NFB si sa va puneti la punct etajul final. Nivelul semnalului la iesirea defazorului este de 60Vpp cu THD<0.4%,semnal suficient pentru atacul unui PP cu tuburile 6P3S-E. Editat Mai 28, 2014 de LMOlimpiu Link spre comentariu
simson Postat Mai 28, 2014 Autor Partajează Postat Mai 28, 2014 @zal , viobio Sursa de alimentare este un fix al meu.Desigur s-ar putea face mult mai simplu cu mos-fet.Esntial intr-un amplif cu tuburi audiofil este ca , Ua respectiv curentul anodic sa treaca printr-un tub dupa redresarea cu siliciu ; si cel mai bine daca acel tub este identic cu tubul final.Pare prostie dar sunetul este mai placut daca redresarea se face cu tub . In prezentul proiect redresarea va fi cu diode Shotky dupa care va urma tubul supapa ca stabilizator.Tin sa stabilizez Ua din cauza consumului variabil cand ampliful intra in clasa B de functionare la fel si tensiunea de negativare.Ca referinta voi folosi tuburi cu gaz din seria CG care vor arata bine pe placa cu luminar rosiatica. Cutia este deja facuta, o piesa in stil baroc antichizat. Don Lazaroiu , multumesc ptr. corectarile facute pe schema . Link spre comentariu
THOMAS Postat Mai 28, 2014 Partajează Postat Mai 28, 2014 (editat) ************************************************************** Schema avand cuplaj galvanic si forma semnalului la iesirea defazorului. Editat Mai 28, 2014 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 28, 2014 Partajează Postat Mai 28, 2014 (editat) 1.Nu văd rostul R8 şi R9 în opinia mea slăbeşte cuplajul din emitor nepermis. 2.Atacul nu poate furniza mare brânză(curent) pe grila de comandă 6P3S ,mai mult 3k3 în grila de comandă 6P3S apare ca o limitare suplimentară în curent ,practic nu înţeleg pe deplin intrarea 6P3S în B(fără curent gc). 3.Regimul de alimentare ales pentru etajul final push-pull 6p3s (Ua ,Ug2) corespunde clasei AB1 sau AB2 cu sau fără curent gc în atac acum dacă "privim" la sarcina 5K5 ,negativarea fixă ,valoarea componentelor din montaj, atacul gc putem certifica AB1(fără curent gc),se poate preciza orientativ şi puterea maximă sinus nelimitat obţinută în sarcină la ieşire. Editat Mai 28, 2014 de Vizitator Link spre comentariu
simson Postat Mai 28, 2014 Autor Partajează Postat Mai 28, 2014 R8 si R9 asigura o RN locala . Am pus in ideea micsorarii distorsiunilor. Valoarea lor se poate micsora si la 100 ohmi. Rezistentele de 3,3k se3 pot micsora la fel. Dvs. ce propuneti, stiind ca deja am OT-ul de 5,5k? Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 28, 2014 Partajează Postat Mai 28, 2014 (editat) Propun dacă mă întrebi: eliminarea definitivă R8 şi R9(clar sper ,cuplaj în emitor strâns la maxim pentru defazor) ,clasa AB2 curent în atac gc-6P3S(ia_0=35mA-38mA/tub) majorarea Ua la 420V-430V menţinerea Ug2 uşor majorata 260V-270V atac gc cu fet în cfg repetor cu sarcină gcc...,propun o altă schemă cu atac hibrid pe sarcina dată 5k5 care să asigure 10W sinus în clasa-A şi 40W(2%) în AB2 ,mă rog doar propun pentru că am fost întrebat(dumneata vei face exact cum vrei) în propunere cred că pentru 10W sinus la ieşire thd(1khz) poate fi estimat <0.5%(în buclă închisă). Sau poftim un atac hibrid gc-6p3s(AB2) cu trioda 1/2-6n6 http://oi58.tinypic.com/10gahib.jpg poate fi şi fet acolo desigur alte diode(o diodă stabilizatoare 6v8 ,7v5 ,8v2 sau cât vrei). Editat Mai 28, 2014 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 28, 2014 Partajează Postat Mai 28, 2014 (editat) tubul 6N7S nu prea are o stabilitata sigura in timp in regim de grila pozitiva ca doar nu-i semiconductor,parerea mea. Fraza citată conţine erori de interpretare(clare/evidente). Nu mă prind cu grilă asta "pozitivă"-6N7S ...adică o văd negativă în raport cu catodul +18,22V < +20,7V sau +19,7 < +20,7V clar/evident grila 6N7S negativă în raport cu catodul(grila de comandă 6N7S se află la potenţial sub potenţialul catodului). Nu există în montajul ăla simulat grila 6N7S pozitivă în raport cu catodul nici nu poate exista o aşa situaţie acolo(atâta timp cât în anod şi catod 6N7S am sarcinile specificate). Nu se poate concluziona că tubul 6N7S devine instabil pentru 1w disipaţie la fiecare anod. Stabilitate bună/perfectă pentru 4-5mA în circuitul anodic 6N7S (fără îndoială). . Editat Mai 28, 2014 de Vizitator Link spre comentariu
simson Postat Mai 29, 2014 Autor Partajează Postat Mai 29, 2014 @Valderama Trebuia sa mentionez (mio colpa) , traful de iesire are sectiune de 13cmp miez hipersil cu care nu am ce cauta la putere iesire 30-40W.Ramane asadar clasa AB1cu Pies de 20W dar functonare in A pana pe la 8-10W.Acesta o voi stabili cu sursa reglabila de laborator. In simulare cu cuplaj galvanic ,facut de don Lazaroiu, tensiunile din anodul prefinalei nu sant egali 216V si 198V.Are sens ca in catod 6N7S un generator de curent ptr. a mari rezistenta dinamica? Poate astfel se vor egaliza tens. anodica. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 29, 2014 Partajează Postat Mai 29, 2014 (editat) Dacă elimini R8 respectiv R9(cu tranzistorii împerecheaţi defazor) şi tubul 6N7S se prezintă bine nu necesită gcc în catod(poţi găsi diferenţe de potenţial sensibil egale grilă-catod 6N7S circa -2,5V desigur clar/evident grila negativă în raport cu catodul) , nu înţeleg ce limită ? ai introdus pentru miezul hipersil(13cm²) având în vedere configuraţia push-pull !!! (adică pentru 40W vârfurile de curent la anozi ating 220mA) probabil ai fost sfătuit să nu depăşeşti 20W în sarcină cu miezul hipersil-13cm² în configuraţie push-pull... trăim în democraţie fiecare după cum doreşte/consideră/înţelege/ştie. Dispui de miezuri bune domnule (push-pull hipersil 13cm²) nu văd bine limita/frica aia de "30-40W" poate o să încerci de curiozitate eventual te lămureşti mai bine ce poate hipersil (desigur trebuie să poţi asigura corect atacul gc-6P3S şi în regim pozitiv). Ce intenţionezi să stabileşti/determini cu sursa reglabilă de laborator treci cumva la cfg SE pe miezuri similare ?!(hipersil 13cm² premagnetizate). Văd anumite scrieri care mă pun pe gânduri. Editat Mai 29, 2014 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 29, 2014 Partajează Postat Mai 29, 2014 (editat) Aa ,gata m-am prins Lăzăroiu face trimitere la schema iniţială (dezastruoasă) unde/când 6N7S are în catod 250Ω , mă văd nevoit să cer scuze. Editat Mai 29, 2014 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum