Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

demodulare Electron M


nea_bobina

Postări Recomandate

As vrea sa-i intreb pe cei care au construit radioreceptorul Electron M (sau pe cei care doar l-au folosit), ce calitate audio oferea aparatul ? Semnalul MA demodulat era aspru (usor ascutit si distorsionat) sau era comparabil cu cel al unui radio MA de duzina ? Daca mai aveti asa ceva, va rog sa faceti eventual o proba. 

 

Multumesc frumos !

N.B.

 

Link spre comentariu

Va salut,Din amintiri, pot afirma ca am reprodus de nenumarate ori montajul , cu precadere partea de RF inclusiv demodulatorul ( realizat cu al 3-lea tranzistor) folosind alte componente decat cele din set, respectand valorile si configuratia. Am utilizat diverse suporturi , fie cablaj imprimat ( realizari proprii ) fie conventional . Nu am utilizat niciodata montajul cu amplificatorul prevazut de producator si nu am montat niciodata un set original.In aceste conditii, realizat cu bobine , CV si bara de ferita industriale , sectiunea de RF + detector din acest montaj se comporta bine, fara problemele sus-mentionate. Am utilizat amplificatoare clasice, contratimp cu transformatoare, cu decuplarea sectiunii ( RF+D) printr-un grup RC ( cca. 300-500 Ohmi si 50-100yF). Un astfel de montaj a functionat mult peste 10 ani, atat pe UL cat si pe UM. Evident ca nu va pot oferi rezultate verificate in laborator insa daca se reduce cuplajul ( 6,8 nF) din baza primului tranzistor ( la 4,7 ... 3,3 nF) se poate obtine o imbunatatire a selectivitatii. Mentionez ca in locul potentiometrului din schema originala am utilizat de fiecare data o rezistenta fixa de aceeasi valoare, ( sarcina T3) preluand (capacitiv ) semnalul audio din punctul "cald" , evident, fara ca acest aspect sa influenteze caracteristicile montajului.

Link spre comentariu

Din amintiri, pot afirma ca am reprodus de nenumarate ori montajul , cu precadere partea de RF inclusiv demodulatorul ( realizat cu al 3-lea tranzistor) folosind alte componente decat cele din set, respectand valorile si configuratia. [...] se comporta bine, fara problemele sus-mentionate. [...]  nu va pot oferi rezultate verificate in laborator 

Buna dimineata Kripton, 

Multumesc frumos pentru raspuns si ptr. relatarea in sine. M-am gandit sa-l reproduc si eu. Ce tip de tranzistoare ati folosit? EFT, sau ati trecut montajul pe siliciu ? 

Link spre comentariu

Va salut,Am folosit numai tranzistoare cu germaniu, incepand cu tipurile utilizate in aceste seturi cat si toata gama de transistoare sovietice utilzate in FI si RF, noi sau recuperate incluzand si cele miniatura sovietice ( de tip GT 308 sau 309; nu retin care sunt pentru AF si care pentru RF, ) , EFT 319 , cat si cele japoneze ( 2SA...) Am cautat totusi asocierea tranzistorelor de aceeasi natie intrucat dispunerea terminalelor difera de la unele la altele. In prealabil au fost selectionate. cu ICBo cat mai mic si factor de amplificare cat mai bun. Tranzistoarele cu siliciu erau inca prea scumpe ( in jur de 60 lei/buc).Am reprodus de asemeni in acelasi conditii ,si varianta cu doua tranzistoare, ( "Iunost") schema care include un transformator pe miez toroidal si care trebuia bobinat de utilizator. Ma refer numai la partea de RF si demodulator, realizata pe placi "aerisite", utlizant componente gasite pe moment. Si acest montaj functioneaza cu rezultate bune , singura conditie era confectionarea cat mai ingrijita a transformatorului. Personal, l-am realizat cu mare rabdare si acuratete, utilizand conductor CuEm, si nu cel din setul respectiv ( izolat si cu matase ) .Mai mult, spre disperarea celor care nu le-a reusit, am montat transformatorul pe suportul cu 4 pini al unei foste bobine, devenind astfel o adevarata bijuterie, utlizabila atat in experimente cat si in montaje definitive.Acest transformator se poate realiza cu rezultate bune, pe orice miez utilizat in filtrele FI sau OL ( oale ) inclusiv cele miniatura din receptoarele de buzunar ( insa aici conductorul trebuie sa fie suficient de subtire ca sa incapa ; ф = 0,05 - 0,07 mm) . In virtutea acestor experimente am realizat ( pe plan personal,cu ani ... in urma ) si cele mai mici transformatoare toroidale pentru aceste montaje :http://i59.tinypic.com/5cdnat.jpghttp://i61.tinypic.com/34zgm6o.jpg

Link spre comentariu

Am folosit numai tranzistoare cu germaniu [...]Am reprodus de asemeni in acelasi conditii ,si varianta cu doua tranzistoare, ( "Iunost") schema care include un transformator pe miez toroidal si care trebuia bobinat de utilizator. 

Buna seara, 

Felicitari pentru realizarea transformatoarelor, arata foarte ingrijit. In cazul meu, va trebui sa refac punctele statice pentru siliciu, intrucat nu am de gand sa mai folosesc tranzistoare pe germaniu.  Asta e... Daca voi reproduce o astfel de schema modificata, o voi posta aici, poate vor dori si altii. 

 

Cu multumiri, 

N.B.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări