Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Detector de faza in AC cu CD40111

trinitty

Postări Recomandate

Salutare tuturor,

Am realizat cu succes acest montaj folosit la detectarea non-contact a fazei din cabluri, pereti, etc.

Schema:

http://edn.com/design/power-management/4363800/Detect-live-ac-mains-lines

Functioneaza f. bine si este f. sensibil. Eu l-am alimentat la o baterie de 9V si am adaugat un rezistor pe LED (nu am realizat si portiunea de reincarcare).

Acum, exista vreo posibilitate de alimentare a acestui montaj de la reteaua de 220V ? Eu am incercat cu diverse surse (PC, sursa de laborator, sursa cu LM7809) si nu functioneaza corect, LED-ul sta aprins permanent.

Banuiesc ca exista o componenta remanenta din alimentarea de la retea (basca, sensibilitatea mare a lui CD4011).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• trinitty

2

• adicontakt

1

• UDAR

1

• cristian1961

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

ati pus un condensator de filtraj intre 7 si 14 ? oricum s-ar putea fiind cuplat la retea capacitiv prin alimentare sa nu mai poata detecta corect . cred ca alimentarea de la baterie/acumlator e cea mai buna.

Link spre comentariu

Evident că se poate alimenta la rețea dacă faci o sursă corespunzătoare. Schema are cîteva ”scăpări” - nu are decuplarea IC , nu spune nimic despre bobină - pe schemă zice ”plate or coil” , în desen e coil, în sfârșit asta e. 

Eu sunt curios dacă dă rezultate lângă un circuit bifilar , de exemplu circuitul care alimentează o priză - vezi și comentariile originale. Oricum , ceva detalii despre cum l-ai realizat ar fi interesante.

Am citit între timp postarea lui Cristian , poate fi un impediment cuplarea capacitivă cu rețeaua , dar cred că este surmontabil prin controlul execuției - masă , filtraje , decuplări ,etc. La limită s-ar putea transforma chiar într-un avantaj - căci dacă circuitul lucrează cu cuplaj capacitiv , nu inductiv ( sincer, eu am rămas blocat pe bobină ) curentul ăla trebuie să se scurgă pe undeva - în principiu prin operator . La alimentarea prin rețea ar putea fi deturnat tocmai prin culpajul parazit de care vorbește Cristian.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Am incercat condensatorul pe alimentare. Fara efect. Executia difera de original doar prin alimentarea la 9V.Ca bobina, am folosit un conductor spiralat, dar merge si fara. L-am testat in apropierea diverselor cabluri deelectrocasnice si daca apropii suficient pinul 1 de cablu functioneaza.Mentionez un detaliu, nu am impamantare la casa (se pare ca prin '77 nu era un standard) asa ca toate sursele alimentate la retea nu beneficiaza de legare la pamant. Ma gandesc  sa nu aiba si asta vreun efect.

post-210902-0-78550200-1401135639_thumb.jpg

post-210902-0-68191100-1401135652_thumb.jpg

post-210902-0-84293200-1401135700_thumb.jpg

post-210902-0-49301000-1401135723_thumb.jpg

Editat de trinitty
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Astept si eu raspuns la aceasta intrebare

Eu sunt curios dacă dă rezultate lângă un circuit bifilar , de exemplu circuitul care alimentează o priză 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări