Vizitator SaulescuEduard Postat Mai 26, 2014 Partajează Postat Mai 26, 2014 Salut , incerc sa fac un generator de triunghi si dreptunghi cu AO cu f reglabil si tensiune reglabila ... am pus cele 2 AO un integrator si comparator cu histereza, am reglat frecventa dintr-un potentiometru la rezistenta de la integrator si acuma incerc sa amplific cele 2 semnale cu un amplficator cu potentiometru pe reactie sa fie ori buffer ori amplficator . Eu vreau sa scot f intre 1-4kHz si tensiune intre 1-4 V . Am alimentat cele 2 AO cu tensiune mica si am zis ca daca amplific cu 4 o sa fie ok dar nu mi le amplifica pe amandoua ... la iesirea comparatorului e ok merge amplificatorul si imi da dreptunghiul de 4V si triunghiul de 1 . am incercat sa pun si la iesirea din integrator tot la fel un amplificator cu amplficare 4 si nu amplfica si imi modifica si frecventa.Un pic de ajutor va rog! Aici e circuitul . Asa arata semnalele neamplificate. Link spre comentariu
UDAR Postat Mai 26, 2014 Partajează Postat Mai 26, 2014 Mai întâi , TL082 e specificat de la +/- 5V în sus . S-ar putea să meargă pe la +/- 3V , în niciun caz mai jos. Apoi, ca să amplifici pui amplificatorul în afara buclei oscilatorului . Și , apropo , vorbim de o simulare nu de un circuit fizic , nu ? Link spre comentariu
Vizitator SaulescuEduard Postat Mai 26, 2014 Partajează Postat Mai 26, 2014 atunci ce AO sa pun sa mearga si la +/-1? amplificatorul e inafara buclei ... si da doar de o simulare Link spre comentariu
cristian1961 Postat Mai 26, 2014 Partajează Postat Mai 26, 2014 Pentru generarea triunghi deptunghi exista scheme clasice. a dv nu e chiar ce trebuie. aliemtarea se face la tensiune rezonabila sa zicem +- 9V. amplitudinea generata este data de pragurile stabilite de triger. in cazul dv trebuie sa obtineri triunghi si dreptunghi de 4 v pa care cu un potentiometru il veti reduce la cit este necesar . montajul ar trebui sa contine 2 op pentru generator si unul pentru un aplif izolator . op care sa mearga la +-1v sunt foarte rare si de aplicatii speciale . nu este cazul la dv. folositi componebte obisnuite si studiati data sheet la op ca sa fie in plaja de functionare corecta. Link spre comentariu
Vizitator SaulescuEduard Postat Mai 26, 2014 Partajează Postat Mai 26, 2014 Pentru generarea triunghi deptunghi exista scheme clasice. a dv nu e chiar ce trebuie. aliemtarea se face la tensiune rezonabila sa zicem +- 9V. amplitudinea generata este data de pragurile stabilite de triger. in cazul dv trebuie sa obtineri triunghi si dreptunghi de 4 v pa care cu un potentiometru il veti reduce la cit este necesar . montajul ar trebui sa contine 2 op pentru generator si unul pentru un aplif izolator . op care sa mearga la +-1v sunt foarte rare si de aplicatii speciale . nu este cazul la dv. folositi componebte obisnuite si studiati data sheet la op ca sa fie in plaja de functionare corecta. Multumesc . dar totusi care sunt op alea care merg? ca eu vreau sa fac doar in simulator ... si cu potentiometru am incercat la rezistenta de pe reactia comparatorului dar nu e ok ca imi modifica si frecventa ... Link spre comentariu
cristian1961 Postat Mai 26, 2014 Partajează Postat Mai 26, 2014 (editat) schema dv. nu este 100% corecta . deaceea nici nu merge bine . reglajul de amplitudine trebuie pus afara din bucla generatorului .reglajul de frecventa se face din rezistenta integratorului. in felul asta amplitudinea e constanta. cautati pe net o schema din asta corecta, sigur exista. nu am cod de op amp din asta in momentul de fata . stiu ca este o tehnologie de genul asta cu 1volt alimentare dar cum nu m-a interesat nu am informatii la concret. posibil sa fie op amp din astea si prin proteze auditive. Nu prea pot sa va ajut, netul meu merge foarte prost si nici nu am simultorul de orcad. daca prind un moment cind o sa fie viteza pe net o sa incerc o cautare. oricum analog devices face op amp cu 2,7v alimentare.si TI are ceva la 1,8V OPA313 OPA2313 OPA4313, dar asa virtual fara finalitate simulati cu un op amp ideal care merge cu orice alimentare. Editat Mai 26, 2014 de cristian1961 Link spre comentariu
Vizitator SaulescuEduard Postat Mai 26, 2014 Partajează Postat Mai 26, 2014 Inafara buclei tot nu inteleg unde sa-l conectez... ce pun la intrare si unde pun iesirea ? Link spre comentariu
UDAR Postat Mai 26, 2014 Partajează Postat Mai 26, 2014 S-a spus cam tot ce era de spus . Ca să obții un oscilator ( generator ) ai închis o buclă. Pune amplificatorul în afara ei . Nu înțeleg cramponarea de a lucra cu operaționale de +/-1v . Există astfel de produse , unul cunoscut este ICL7611/7612 dar tot nu pricep la ce te ajută. Și o chestie de ”procedură” ca să nu zic altfel - când lucrezi cu simulări , spui frumos ce soft ai folosit , nu aștepți ca fraierii să se prindă. Link spre comentariu
Vizitator SaulescuEduard Postat Mai 26, 2014 Partajează Postat Mai 26, 2014 S-a spus cam tot ce era de spus . Ca să obții un oscilator ( generator ) ai închis o buclă. Pune amplificatorul în afara ei . Nu înțeleg cramponarea de a lucra cu operaționale de +/-1v . Există astfel de produse , unul cunoscut este ICL7611/7612 dar tot nu pricep la ce te ajută. Și o chestie de ”procedură” ca să nu zic altfel - când lucrezi cu simulări , spui frumos ce soft ai folosit , nu aștepți ca fraierii să se prindă. de ce trebuie sa fii asa al dracu? daca eu asa am nevoie pentru un proiect . Si in legatura cu "procedura" scuza-ma am gresit si daca tot nu stiu omule. unde sa pun inafara buclei. Daca il scot ce pun la intrare si unde pun iesirea? S-a spus cam tot ce era de spus . Ca să obții un oscilator ( generator ) ai închis o buclă. Pune amplificatorul în afara ei . Nu înțeleg cramponarea de a lucra cu operaționale de +/-1v . Există astfel de produse , unul cunoscut este ICL7611/7612 dar tot nu pricep la ce te ajută. Și o chestie de ”procedură” ca să nu zic altfel - când lucrezi cu simulări , spui frumos ce soft ai folosit , nu aștepți ca fraierii să se prindă. Multumesc mult ... am rezolvat treaba scuza ca am vb urat Link spre comentariu
UDAR Postat Mai 26, 2014 Partajează Postat Mai 26, 2014 Dacă ai citi cu atenție ai vedea cine e ”al dracu'” Cînd ceri ajutor dai maximum de explicații ca să poți să fii ajutat . ”daca eu asa am nevoie pentru un proiect ” se scria în limba română pe care o vorbesc eu - ”proiectul meu cere ca ... ” și asta se punea în primul post , evitai astfel discuțiile inutile despre tensiunea de alimentare și userii se concentrau pe ce ai cu adevărat nevoie. Legat de buclă - iesirea integratorului la intrarea comparatorului și reciproc . Asta e bucla . Amplificatoarele le pui de la ieșirea integratorului sau comparatorului , după caz , spre exterior , unde vrei să scoți semnalul. Și încă ceva , tot de procedură . Un coleg, @ratza cred , a spus undeva minunat ”nu am globul de cristal la mine ... ”. De unde mama lipsei de logică vă imaginați că cineva știe exact ce vă trebuie vouă , nivelul proiectului/lucrării : hobby, liceu , facultate , etc și alte chestii elementare despre temă. Iertare pentru offtopic, dacă spui clar ce vrei și , desigur , dacă pot te ajut . Dacă nu, succes! Link spre comentariu
ratza Postat Mai 27, 2014 Partajează Postat Mai 27, 2014 Şi totuşi, de ce +/-1V? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum