Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificaror lampi cu 300B - primul amp pe lampi

Vizitator CrisCotet

Postări Recomandate

Şasiul e frumos, culoarea îmi aminteşte de amplifurile Leak. Un sfat prietenos: renunţă la condensatorii antici cu hîrtie şi pune cu folie metalizată, orice tip (mkt, mks, mpp, mkk... etc). Dacă punţile de 25A sînt bune vor merge reci, alţii au luat plasă cu unele de 50A făcături. Filtrul Pi (CLC) e important ptr filtrajul U anodică, aşa cum e în schema originală, evident cu alţi cond de capacităţi mai mari, ar mai trebui unul de 330uF acolo. Ptr reglarea tens de filament se pot înseria rez bobinate de valori mici.

Editat de zal
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 55
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Untold

4

• THOMAS

3

• pusttiu

2

• zal

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator gabriele

Inainte sa ma apuc sa montez restul de componente am masurat tensiunea dupa puntea redresoare cu filtraj cu tot si are in gol 6.2V. Traful scoate 5V in alternativ, ma refer la teniunea pt alimentarea filamentelor de la 300B.

O sa verific in seara asta cu sarcina echivalenta pusa in paralel sa vad cat e tensiunea.

Multumesc de sfat.

E asa cum am anticipat....vei avea la filament cel mult 4,5v continu ...sasiul il poti pune pe verticala cu sprijin pe latura mica si traful de alimentare ,nu vad de ce nu ar sta asa ,oricum monteaza toate lampile mai putin 300B si masoara una alta......trebuie sa ai tensiunile ceva mai mari desigur.Si testeaza ce am spus mai sus:leaga asa fara finale difuzorul la iesire sa vezi daca rezulta brum suparator ..daca nu ,BINGO!! mergi mai departe .

Link spre comentariu

Da e un singur condensator de 330uF.450V iar de acolo se alimenteaza ......

Sunt mici pozele, dar din cite pot eu distinge, se pare ca ai facut o bucla de masa uriasa. Intre minusul ultimului condensator de filtraj anodic si steaua circuitului de masa ai o bucla de masa de peste 20cm.

Acea distanta trebuie sa fie cit mai mica. 

Editat de adigh
Link spre comentariu

Lipsa date esentiale din schema:Ua si tensiunea pe rezistenta de negativare tub 300B.

Cutia realizat frumos stil standard cu trafurile sus. Neajunsul acestui design ai inteles deja...probleme la reglaj si modificari.Solutia a fost dat de Popa Marius cu cadrul de lemn.Insa si acesta are dezavantajul ca tuburile se incalzesc din lipsa ventilatiei. Trafurile trebuiau sa fie toate cu capace separate s-au toate puse in linie si acoperite cu o cutie.Regula generala este ca pe placa cu tuburi sa fie vizibile doar (maxim) capul suruburilor care tin soclul dar si acestea cu cap inecat si cu finisaj identica cu placa.La tine se vad multe capuri de surub care nu este deloc estetic.

Este doar parerea mea.

Link spre comentariu

Etajele 6SN7 sunt polarizate-alimentate prost/execrabil(puncte statice de funcţionare 6SN7 mizerabile) nu pot asigura un sinus de 145Vvv corect în atac gc-300B trebuie făcută o simplă modificare(banal de simplă) astfel încât să poată fi asiguarat atacul necesar gc-300B.

prost http://oi57.tinypic.com/28rmc2e.jpg thd cât cuprinde pentru 7,5W în sarcină la ieşire(zinus).

bine  http://oi57.tinypic.com/5x7qsm.jpg cum se poate remarca pe sarcina de 27K anod 6sn7 acum apar peste 100V aşadar pot obţine un sinus de 145Vvv(+_72Vv).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Etajele 6SN7 sunt polarizate-alimentate prost/execrabil(puncte statice de functionare 6SN7 mizerabile) nu pot asigura un sinus de 145Vvv corect în atac gc-300B trebuie făcută o simplă modificare(banal de simplă) astfel încât să poată fi asiguarat atacul necesar gc-300B.

Foarte corect!

Fiind un forum al electronistilor  ati intervenit foarte prtinent.Sunt pe schema cateva tensiuni marcate (tensiunea pe anozi celor doua triode din preamp) care analizate corect ne va arata exact ce ati remarcat dv.,dar schema este luata de pe net ca fiind realizata de cineva,nu!?

Ra=3K este corect si se pot obtine 8W pe sarcina cu un THD<=2% chiar cu lampile chinezesti.Spectrul armonic este specific unei triode de calitate cum este 300B,adica distributia energetica a armonicilor este "legala" in cei 2% THD.Daca mai aplicam si un NFB,THD va fi cu mult sub 1%.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Păi da , "bune" schemele astea din diverse locaţii de şters undeva(mă rog unii dintre noi putem face opinie separată vreau să cred).

Da domnule Lăzăroiu dar aici postează mai mult audiofilii şi mai puţin electroniştii ,uneori dacă dorim să le oferim ceva ajutor posibil să primim ocări.

Ideal ar fi să posteze electronişti-audiofili.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Sigur a uitat sa puna virgula ......adica 2,7k si nu 27k la alimentarea etajului pilot :rade:

Problema este ca tensiunle pe schema sunt pentru 27Kohmi,asa ca nu-i vorba de "uitat virgula".

Multumesc pentru socluri,dl.Gabriel mi-au fost de mare ajutor...,anul asta am cam sarit berea,sau mai veniti prin tara ???

300B este o lampa superba,insa trebuie foarte atent si bine condusa,altfel vom avea mari dezamagiri.

Link spre comentariu
Vizitator CrisCotet

Nu am reusit cu cadru de lemn , cu toate ca parea cea mai buna varinata, l-am ancorat nu niste cablu izolat din ala de frinaghie de rufe de cele 4 picioare ale mesei pe care sta si se pare ca sta tzeapan. Adica se poate testa si pe o parte si pe cealalta.

Schema prezinta usoare modificari de la original, o sa o scanez maine si o sa o reatasez pe cea finala dupa care am lucrat.

La prima proba, am procedat cu lampa redresor si bec, tensiunea livreaza tensiune cc 450V.

Am masurat tensiunea care ar trebui sa fie pe anozii de la 6n8p, sunt corecte.

Am pus lampile 6n8p si se alimenteaza corect, adica tensiunile sunt bune, tensiunile de filament sunt ok.

Am pus rezistente de vataj pe iesirile audio si am infipt lampile 300B. Anodica este de 430V dupa ce se stabilizeaza tot montajul, filamentul este asa cum a intuit Gabriele, de 4.7V, deci este ok.

E adevarat cu bucla de masa de la ultimul cond de filtraj pana la pct de masa comun, traseu lung, o sa incerc sa repozitionez cond de filtraj de 330uF mult mai aproape de pct comun de masa.

O alta problema ar fi ca acel cond de filtraj de 330uF este pe 450V si tensiunea pe el este de 430V deci cumva la limita, o sa incerc sa montez doi cond de 330uF inseriati.

Nu am pus boxele pe el, nu am pus semnal pe intrare , deci inca nu stiu cum se aude.

O sa mai verific in seara asta restul de tensiuni sa ma asigur ca totul e ok.

E adevarat cu condensatorii aia de semnal, sunt penibili si o sa ii schimb, insa totul pas cu pas, vreau sa il vad ca merge mai intai si rafinez ulterior in iteratii succesive. Condensatorii m-au ajutat f mult ca erau mari si puteam sa lucrez in aer, iar restul de piese de puteau lipi de picioarele lor la fix :-); Stiu ca e o explicatie bizara, insa asa s-a nimerit sa fie.

Partea cu boxele o sa fie maine. Am la servici doua boxe, niste vechituri pe care as vrea sa le cuplez pe alea mai intai sa vad ce se intampla.

Boxele reale pe care va functiona sunt niste Monitor Audio BR2 si nu sunt dispus in acest moment sa le sacrific in caz ca ceva nu merge tocmai bine :-)

Nu am pus inca osciloscop pe el, va fi intr-o alta iteratie.

Momentan in intrare va fi orice sursa de semnal, ulterior va avea ca intrare un pick-up NAD si un phono stage tot cu lampi.

O sa mai postez maine niste poze.

PS: E normal ca lampile 300B sa scoata niste zumzete ciudate pana ajung sa se incalzeasca? Cred ca scot niste sunete din cauza caldurii si a metalului din interior care se dilata. Am observat ca dupa vreo 5 min nu mai fac nici un zgomot.

Acum am citit si postul lui Valderama mai cu atentie, da asa este e adevarat ce zice. In schema originala am intervenit si am modificat rezistenta la 4.3K, cea care la tine este remodificata din 27k in 12k.

O sa scanez schema maine, cea pe care am atasat-o intial mi-a fost la indemana deoarece era deja in format electronic. Cea de pe care am lucrat trebuia sa o scanez si nu aveam scaner momentan. Revin maine cu schema finala, imi cer scuze de incurcaturi.

Link spre comentariu
Vizitator workatubes

Inainte sa ma apuc sa montez restul de componente am masurat tensiunea dupa puntea redresoare cu filtraj cu tot si are in gol 6.2V. Traful scoate 5V in alternativ, ma refer la teniunea pt alimentarea filamentelor de la 300B.

O sa verific in seara asta cu sarcina echivalenta pusa in paralel sa vad cat e tensiunea.

Multumesc de sfat.

In teorie dupa redresare +filtrare tensiunea este de aproximativ 1,41Ua , totusi mi se pare mica tensiunea in gol 6,2V

In sarcina la cativa amperi poate ajunge undeva sub 4,8V dar totusi ok pentru filamentul la 5V.

Editat de workatubes
Link spre comentariu

O alta problema ar fi ca acel cond de filtraj de 330uF este pe 450V si tensiunea pe el este de 430V deci cumva la limita, o sa incerc sa montez doi cond de 330uF inseriati.

Îi înseriezi şi în paralel cu fiecare pui o rez de 220k/1-2W. Aşa tensiunea se va împărţi egal pe ei.

Link spre comentariu

De ce alimentaţi catodul(cu încălzire directă) 300B în cc(curent continuu)?,prctic/fizic la capetele catodului va exista permanent(în timp fară a se schimba), o diferenţă de potenţial în raport cu masa(grila de comandă).Din câte ştiu nu se recomandă alimentarea catodului cu încălzire directă în CC.

http://oi62.tinypic.com/152druc.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator CrisCotet

Schema dupa care am lucrat. Filamanetul de la 300B l-am puc in cc fara vreo motivatie anume , asa am gasit schema pe net.

L-am prins de masa cu cabluri sa nu se rastoarne :-)

@Zal - Chiar ma gandeam sa pun de fapt 4 cond de 330uF a.i sa ii fac serie doi cate doi si la final sa pun in paralel ca sa obtin tot 330uF. M agandesc ca daca pun doar doi de 330uF in serie, capacitatea va fi jumatate, nu imi dau seama daca va fi suficienta.

@Valderama -  Cred ca voi alimenta filamentul de la 300B in ac, o sa mai studiez problema. Sincer nu am mai lucrat cu lampa 300B care observ ca e putin diferita fata de restul triodelor care au filamentul separat. La restul triodelor le alimentam filamentele in cc si sincer nu m-am gandit f mult la alimentarea de la 300B , deoarece cumva in virtutea inertiei mi s-a parut cumva firesc sa o alimentez in cc, ai. sa scap de problemele date de brumul in alimentarea in ca. Recunosc ca nu mi-am facut temele pt acest model de tub.

Sincer nu imi dau seama cum ar trebui sa reglez potentiometrul care e in paralel pe catodul de la 300B. Pare cumva evident ca trebuie sa existe un pct de zero pe cursor. Inainte sa alimentez amplificatorul si sa introduc tuburile am reglat potentiometrii din catod de asa maniera inca pe ohm metru sa am valori egale fata de cursor.

Se mai face si un alt reglaj al potentiometrului din catod dupa ce il alimentez cu tensiune? (evident ca e vorba de 300B)

Multumesc.

post-233536-0-21206900-1401170282_thumb.jpg

post-233536-0-81701500-1401170780_thumb.jpg

post-233536-0-75772700-1401170821_thumb.jpg

Editat de CrisCotet
Link spre comentariu

Precizează valoarea rezistenţei dispusă ca sarcină în anod 6n2p(aparent 27K) .Dacă cosideram Ra-6n2p=27K sau ţinem cont de Uk-6n2p(79V) rezultă un curent în circuitul anodic de peste 5mA cam mult pentru 6n2p.

Ai schimbat ponderea câştigului în tensiune pentru cele două etaje în raport cu schema iniţială ,de ce ?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări