Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sursa de laborator din una atx

xragon

Postări Recomandate

cum spunea si colegul marian , nu te chinuii sa scoti 24 volti de la -12v ca nu faci nicio afacere (curent mic )

fa cum ti s-a spus , scoate borne cu tensiunile care le da sursa (+5v , -5v , +12 v, +3.3 v) , de pe o iesire de 12 volti preia tensiunea si trece-o prin regulatorul realizat cu lm 317 si scoti la altye doua borne o tensiune reglabila de la 0 la 11, 8 volti

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• xragon

8

• adicontakt

4

• Marian

4

• albasete

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

S-a scris despre modificare ATX de s-a ajuns la saturatie.

Propozitia pe care am repetat-o de cateva ori--folositi una cu tl494.

99% din trafurile atx semipunte au acelasi bobinaj, importanta fiind structura secundarului.

Folosind soc multiplu pt a stabiliza mai multe tensiuni cu o singura bucla, raportul nr de spire din secundar este apropiat de 12/5. Cel mai apropiat raport care sa nu duca la un consum mare de cupru a fost gasit 7/3. Adica 7 spire pt 12V si 3 spire pt 5V.

Alt truc folosit pt simplitate bobinaj: se bobineaza 3 spire cu 3-4 fire in paralel, se scoate o priza si se continua cu 4 spire din 2 fire paralel. Schema fiind cu priza mediana, se dubleaza aceasta configuratie.

Primarul fiind din 37---42 spire, rezulta un raport de aprox 6 intre primar si infasurarea de 12V, Asa ca tensiunea max dreptunghiulara pe inf de 12V este in jur de 25V.

Daca vrei sa pui o sursa liniara reglabila la iesire poti folosi aceasta tensiune maxima scotand bucla de control a lui tl494 pt a lucra la delta/conductie maxim/maxima.

Alta solutie pt tensiune aproape dubla la iesire--redresarea cu punte a inf de 12V, deci aproape 50V la iesire.

Combinatii: Pt curent mare de iesire se redreseaza inf de 5V dar se obtine in jur de 10V la iesire.

A doua posibilitate de curent mare este redresarea in punte a infasurarilor de 5V, caz in care iesirea se duce la aprox 19V.(conteaza tensiunea de retea, una este sa ai 200V intro margine da sat si alta 240V in oras langa un punct de distribuire.

Asta scoate orice traf nemodificat de atx semipunte, nu mai reluati de sute de ori acelasi subiect.

Asa ca fol un 317 ajutat de bipolari de putere poti scoate 0--20V si lejer 8A.

Nu mai spun de folosirea unei bucle pt tl494 dar care mentine aprox 3--4V pe lm317. Se va micsora radical radiatorul sursei liniare.

Link spre comentariu

am inteles , pai din moment ce am in jur de 10 fire cu (+12V) am decis sa fac cate 1 tensiune fixa de fiecare ( +3V  -5-0+5V -12-0+12V) si 2 parti de reglare cu lm317 am sa fac un desen figurativ cum o sa iasa

scuzati-mi double postul 

post-218683-0-60250600-1401636957_thumb.jpg

ce spuneti ,in mare ar trebui sa iasa ceva 

Link spre comentariu

am masurat tensiunea la iesire de la sursa si mi-a dat 11.95v , si am cumparat 2 lm317 , pentru ca intentionez sa fac 2 tensiuni reglabile. si acum am luat o schema de pe net si am sa va spun ce s-a intamplat

prima schema https://www.google.ro/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&docid=MY6KHYK8y4TzqM&tbnid=RoDrvK7wmzKZ_M:&ved=0CAUQjRw&url=http%3A%2F%2Fnicuflorica.blogspot.com%2F2013%2F03%2Fstabilizator-reglabil-de-tensiune-1212v.html&ei=QwOQU7W3IISI0AXN74DoBA&bvm=bv.68235269,d.ZGU&psig=AFQjCNFmnI-MdLp5RRHw5N4iVdBKhw7VCg&ust=1402033343666140 scoate pana in 12,40 la mine pana in 10v

a doua schema https://www.google.ro/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&docid=XhFFiJI4txs_uM&tbnid=Y91vyaqi871UCM:&ved=0CAUQjRw&url=http%3A%2F%2Fwww.instructables.com%2Fid%2FThe-Radioshack%2C-Adjustable%2C-Breadboard-Power-Suppl%2F&ei=RQSQU6KvC8Wd0AXPoYAI&bvm=bv.68235269,d.ZGU&psig=AFQjCNFmnI-MdLp5RRHw5N4iVdBKhw7VCg&ust=1402033343666140 scoate pana in 11 la mine

apoi am inceput sa calculz r1 si r2 , si am marit si tot am marit , pana cand r1 este de 330 si r2 este de 3k , iar pe un tabelasi de valori scria ca aceasta combinatie scoate 12.4v eu daca am 11.95 , ar trebui sa iasa 11.95 ,nu ? ei bine mie imi iese 10.5v

ce pot sa mai modific?

Link spre comentariu

Nimic. Pe LM317 apare o cădere de tensiune - s-a mai scris de zeci de ori treaba asta . Ceea ce ai măsurat bănuiesc că era în gol sau în sarcină mică . La sarcină mare diferența ( căderea ) poate să ajungă la 2V.

Link spre comentariu

Intrebarea mea a fost cu un scop anume, el a specificat faptul ca vrea sa interpuna pe traseu LM317, situatie in care 24V nu pot fi obtinuti la iesirea LM, sau cel putin nu in sarcina, acesta avand nevoie de minim 2,5-3V cadere pentru a functiona corect, unde mai pui ca pe -12 mai mult de 0,5A ca si sarcina, eu n-as recomanda. 12V se pot obtine de la iesirea LM doar daca acesta este conectat intre una din tensiunile negative si +12V, motivul este acelasi ca si cu 24.

Se pare ca mi-am pierdut timpul degeaba cu postarea asta...

Link spre comentariu

ba nu , de ce spuneti asta , eu am pus mai multe intrebari , dumneavoastra ( tuturor) mi-ati raspuns , iar eu am ales varianta mai bune din cele explicate.

Link spre comentariu

Inainte de toate eu unul prefer sa fiu "tutuit".

Apoi, eu in acea postare explicam clar motivul pentru care nu se poate obtine de la LM317 aceesi tensiune pe iesire ca si pe intrare, si tu totusi vii cu o nelamurire legata fix de acest aspect pe care il explicasem deja anterior, cu alte cuvinte fie nu ai citit, fie nu ai inteles postarea mea => mi-am pierdut timpul.

Nici un regulator liniar nu-ti va putea oferi in sarcina aceeasi tensiune pe iesire ca si pe intrare, vorbim pana la urma de notiunea de randament care niciodata nu va fi unitar.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări