Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sursa de laborator din una atx

xragon

Postări Recomandate

am acasa o sursa care nu o folosesc mai deloc, pc n-am , am notebook, si pentru montaje este cam incomoda cu mataraia de cabluri ale lui + a montajului, asa ca m-am decis sa fac o cutie sa pun sursa ( doar circuitul si ventilatorul) si sa fac una demna sa fie folosita , dupa nenumarate incarcari de design , am ajuns la una singura care mi-a atras atentia http://miskatonic-tech.blogspot.ro/2010/01/pc-power-supply-modification-atx-psu.html , este frumos facuta nu am nimic de spus , dar la partea de variatie a tensiunii, nu vreau sa folosesc lcd , ci ace , petru ca dupa mine sunt mai bune , adica la cele cu lcd dureaza 1-1.3sec. pana ii afiseaza valorile , asa ca la cele cu ace ti se misca instant , dar acum eu pun ceasuri analogice si stateam sa ma intreb cum pot varia eu tensiunea de la 0 la 12v ? adica daca pun un singur potentiometru , o sa se incaleasca si apoi o sa se arda , ce imi recomandati ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• xragon

8

• adicontakt

4

• Marian

4

• albasete

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

ani in urma am construit asa ceva

Posted Image

schema de variere de la 0 la 12 volti am facut-o cu lm 317

Editat de adicontakt
Link spre comentariu

Era pe aici pe forum mai demult un post foarte bine documentat cum sa modifici o sursa de PC ca sa o faci reglabila si sa dea si curent mare. deobicei dupa cite stiu sursa sursele auxiliare nu au curent mare. incearca sa cauti sursa asta dupa cod sa gasesti caracteristicile ei. parea mea e ca daca vrei doar o sursa 0-12V/1Amp nu merita snopeala . un traf, redresor si un LM317 si gata o sursa micuta. daca vrei si 5V si 3,3V fixe e alta problema .

Link spre comentariu

"adica daca pun un singur potentiometru , o sa se incaleasca si apoi o sa se arda , ce imi recomandati ?"

Nu asa se face, nu se pune potentiometrul in circuitul de forta ci in circuitul de comanda; vezi scheme deja verificate sau urmeaza sfatul lui cristian 1961.

Link spre comentariu

Pentru 5 Vcc fix sunt stabilizatoarele din seria LM 78xx, in cazul tau LM 7805, pentru 3 Vcc, dioda Zenner 3V1 sau 3V3, iar daca vrei reglabil in domeniul 0 (1,25)...12 Vcc (24 vcc) cum au spus si colegii, un regulator LM 317. Daca vrei mai mult de 1 A, se pot folosi tranzistoare, PNP sau NPN.

Editat de albasete
Link spre comentariu

am acasa o sursa care nu o folosesc mai deloc, pc n-am , am notebook, si pentru montaje este cam incomoda cu mataraia de cabluri ale lui + a montajului, asa ca m-am decis sa fac o cutie sa pun sursa ( doar circuitul si ventilatorul) si sa fac una demna sa fie folosita , dupa nenumarate incarcari de design , am ajuns la una singura care mi-a atras atentia http://miskatonic-tech.blogspot.ro/2010/01/pc-power-supply-modification-atx-psu.html , este frumos facuta nu am nimic de spus , dar la partea de variatie a tensiunii, nu vreau sa folosesc lcd , ci ace , petru ca dupa mine sunt mai bune , adica la cele cu lcd dureaza 1-1.3sec. pana ii afiseaza valorile , asa ca la cele cu ace ti se misca instant , dar acum eu pun ceasuri analogice si stateam sa ma intreb cum pot varia eu tensiunea de la 0 la 12v ? adica daca pun un singur potentiometru , o sa se incaleasca si apoi o sa se arda , ce imi recomandati ?

In link-ul dat de tine se spune foarte clar cum se face partea de variatie de tensiune. Mai iei in considerare si ce au spus colegii mai sus.

Voltmetrele digitale actualizeaza valoarea de 3 ori pe secunda. Si ma refer la voltmetrele 'Low-cost'. Nu stiu de unde ai aflat tu de 1-1.3 secunde.

Link spre comentariu

"Nu stiu de unde ai aflat tu de 1-1.3 secunde." Cred ca se refera la timpul de stabilizare a afisarii pe display (LCD).  

Ca idee, pentru un incepator este cam greu sa modifici o sursa ATX. Parerea mea. 

Link spre comentariu

nu sunt chiar incepator, si nu modific sursa atx , ci  lipesc firele de cateva banane mama , iar apoi pun un regulator lm317 pentru reglaj manual de la 1,2-12v si 1,2-24v

Link spre comentariu

Intrebarea mea a fost cu un scop anume, el a specificat faptul ca vrea sa interpuna pe traseu LM317, situatie in care 24V nu pot fi obtinuti la iesirea LM, sau cel putin nu in sarcina, acesta avand nevoie de minim 2,5-3V cadere pentru a functiona corect, unde mai pui ca pe -12 mai mult de 0,5A ca si sarcina, eu n-as recomanda. 12V se pot obtine de la iesirea LM doar daca acesta este conectat intre una din tensiunile negative si +12V, motivul este acelasi ca si cu 24.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări