Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ajutor TIMER

rodanny

Postări Recomandate

Salutari..deci motocutlorul lucreaza stati linistiti.insa as vrea sa nu mai uit cand sa schimb uleiul..in plu smi s-e apre o tema faina sa ma distrez..in timpul liber...deci nu e graba..insa nu stiu cum sa aleg un uc...

Mi-ar palce sa dezvolt proramul eu..si sa invat sa programez cu okazia ast..da.r.nu situ cum sa fac intai schema...

Link spre comentariu

deci...daca nu e graba...atunci iti recomand Bascom Avr ca soft si cauta p-aici ceva proiecte pentru el ! documenteazate despre el, cauta pe net informatii. Bascom este un limbaj basic si foloseste avr-uri , adica atmel (eu folosesc atmega) si poti sa incepi sa te joci putin cu atmega 8. iti iei tot p-aici pe forum un usbasp si incepi sa citeti ce-s aia fusebiti si despre flash, eeprom si frecventele de lucru. este un start...peurma sa te joci cu, comunicatia I2C, SPI etc....

Nu e greu de invatat dar este mult de citit si depinde cat de bine sunt intelese informatiile si desigur imaginatie, mai excat cum faci anumite "legaturi" in informatiile respective.

oricum este ceva pana vei pune in aplicare acest proiect dar daca nu te grabesti si vrei sa faci tu cap coada atunci "da-i bice".

De schema nu-ti fa griji acum "o sa-ti vina in cap" pe parcurs cand vei intelege ce face fiecare pin al lui atmega 8 si cum poate fi setati acei pini, pentru ce functii pot fi folositi!

Daca te joci cu atmega 8 si te obisnuiesti cu el sa stii ca e destul de simplu sa treci la atmega 16...32...64...128...etc deoarece configuratiile sunt oarecum la fel doar ca unele au functii in plus, altele frecventa de lucru mai mare, altele au pini mai multi pentru anumite functii, altele sunt numai SMD....etc, dar de programat la fel se programeaza, si cu cateva modificari minore poti pune acelasi soft pe un chip mai mare (cu memorie flash mai mare).

Pe urma daca iti place si vrei sa "avansezi" teapuci sa inveti C-ul care e destul de asemanator si poti trece pe alte platforme de tip ARM...etc

Link spre comentariu

studiaza schema care ti-am trimis-o incearca sa o intelegi cit de cit, ce fac toate componentele . 4051 e printre cele mai simple procesoare. iti da o idee cum poti agata de un procesor cu putini pini multe periferice. probabil totusi e cam vechi acest uC . poate seria atmega ar fi mai avantajoasa. mai sunt si alte proc compatibile cu 8051 . avantajul e ca exista foarte multe programe. nici pic nu e de neglijat , firma are foarte multe softuri. mie nu prea imi plac, sunt cam ciudate. depinde de gust si cum te obisnuiesti.

Ca idee le proiecte de genul asta daca nu intelegi exact ce face hardul nu poti scrie nici un progam oricit de mic ar fi si banal. softul e legat 100% de hard. Si LCd-ul trebuie sa il inveti pe derost.

Link spre comentariu

Pic-urile nu's pe gustul meu . sunt foarte multe modele cu tot felul de chitibusuri. nu zic ca sunt proaste. m-am obisnuit cu astea din familia 8051. seamana cit de cit cu z80 care pe vremuri mi-a placut foarte mult. Chestie de obisnuinta pina la urma.

Link spre comentariu

http://www.actum.com/Realizer.75.0.html . uite aici ceva asemanator. Am studiat si eu pe vremuri chesia asta . abordarea asta e ok cit timp iti iese programul . daca e ceva ciudat si nu te prinzi e greu sa studiezi codul generat. la limbajele clasice asm, C, basic stii ce sa faci . dupa exprienta mea trebuie inceput cu definirea buna a temei . faci diagramele programului 'Flowchart'-urile , si cu ajutorul lor implementezi programul , subrutinele etc .Pe diagrame vezi bine legaturile si ce se intimpla. altfel cind apar ciudatenii e greu sa le remediezi corect.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Multumesc de sfat....deocamdata proiectul se amana pe termen nelimitat...probleme sanatate in familie...asa ca  nu mai am timp de distractii...

Va multumesc tuturor..

Ne reauzim

Editat de rodanny
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări