Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ajutor TIMER

rodanny

Postări Recomandate

Va salut,

Vreau sa cosntruiesc un timer, cu 4-5  cifre pentru ore si o cifra pentru inregistrat minutele dar din 6 in 6 minute

Ar trebui sa fie de genul:

0000 , 0

- unde primele 4 cifre indica ore de functionare

-  ultima cifra indica  minute dar din 6 in 6, a.i,. atunci cand se ajunge la 0 din nou sa isnemne o ora.....

Acesta sa oprneasca si sa se opreasca de la un buton, si sa nu se reseteze decat daca dorim expres.

De asemenea sa ramana memorat si daca nu e alimentat.

Se poate face fara microcontorler?

Cu stima,

dan A

Link spre comentariu

Se poate si cu logice Cmos . insa e de lucrat ceva la schema. nealimentat nu prea poate sa mentina starea. Nu are cum memora . e prea dificil sa memorati intr-o memorie permanenta cu o schema simplista. o solutie ar fi un contor mecanic actionat odata cu afisajul.

Cu procesor puteti face tot ce doriti ,insa trebuie program.

Link spre comentariu

Am inteles...

Ideea e sa iasa simplu...cat mai simplu...

daca ari fi cu CMOS..poate fi alimentat de la o baterie pastila? un cr2032 de exemplu?Cat ar tine? Vreo 2-3 ani?

Cu stima,

danny

Link spre comentariu

eu sunt de parere ca e mult prea complicat cu CMOS pentru un simplu timer si e mai comod cu microcontroller! Din curiozitate, la ce vrei sa-l folosesti?Care e rolul acestui timer?

Link spre comentariu

Ideea e sa iasa simplu...cat mai simplu...

daca ari fi cu CMOS..poate fi alimentat de la o baterie pastila? un cr2032 de exemplu?

Cu controller iese cel mai simplu şi nu-ţi trebuie nici baterie, scrii valoarea în EEPROM.

Link spre comentariu

tocmai de aceea am intrebat la ce vrea sa-l foloseasca!!! pentru ca daca scrie valoare in eeprom la fiecare 6 minute, avand in vedere ca eepromul duce 100.000 de scrieri (cel putin asa stiu eu) atunci acest timer va functia cu eeprom decat vreo 416 zile adica 1 an si jumatate !!!! dar astept un raspuns ca poate "scoatem" o idee mai buna.

Link spre comentariu

Sczu de intarzier...

Pentru un Motocultor...vreu as stiu cand sa iischimb uleiul...

Daca il fac cu microcontroller..

Atunci as face sa ii pot seta si prguri de schimb de ulei si altele..sa s eparinda divers eleduri..

Ideea e buna..

O schma de plcare electronica se paote?

Cu programul..cred ca incer c sa vad ce iese in Flowcode....

Ca nu stiu prea mutla programare de microcontrolere...dar ala stiu ca e visual.....

So..ce microcontroller ma sfautiti ? O schema/schita...ca idee...

Nu as folosi LCD...sau in fine..as folosi 2 variante..aici ca sa ma jos..nu alta..sa vad cum ar fi cu LCD si una cu digiti cu 8 segemente...

Cea cu LCD....e mai scumpa ...dar acolo pot afisa si ceva informatii:d de exemplu, schimba uleiul, schimba filtrelel etc..

Ideea e ca trebuei sa contorizeze doar cant merge motocultorul....

Varianta cu cifere segment, as pune 2-3 leduri ..care sa reprezinte, ulei, filter etc...

Multumesc de timpul si ajutorul vostru...

Danny

Link spre comentariu

Sunt si anumite eeproame de 1000000 de scrieri . poate or fi si alte genuri . Sunt si alte tipuri de memorii de scest fel. Mai poti face memorarea intr-un RAM CMOS cu baterie.

Oricum cu toate functiile dorite varianta cu uC e cea mai simpla si cu consum redus .ca afisor se poate pune un LCD cum erau la ceasuri. sunt uC care comanda direct un LCD din asta, care consuma foarte putin.

acum depinde ce aplicatie este si daca merita snopeala.

Mai bine cauta un contor mecanic , actionat la 6 min dintr-un 555 ca baza de timp. rezulta exact ce vrei tu, xxxx ore, x multipli de 6 min. cind ai schimbat uleiul resetezi contorul, mecanic. shema asta o faci intr-o zii . acum daca vrei sa te joci cu uC sau mosuri e alta treaba. spor

Link spre comentariu

atunci cu microcontroller poti face asta cu siguranta, cat despre soft deja sa complicat dupa ce ai dat toate informatiile, cu CMOS nu ai nici o sansa sa o scoti la capat si chiar daca o scoti la capat cu CMOS placa va fi destul de "voluminoasa" fata de cea cu MCU. Cu LCD cum spune si colegul mai sus este cel mai avantajos deoarece poti afisa diferite situatii pe el. mai scump nu este daca stai si te gandesti, sunt la sectiunea vanzari mai multe personae care vand LCD de 16x2 cu 15-20 de lei si e destul de ok.(vei avea nevoie de 4-5 digiti si dai in jur de 2-3 lei pe unul deci....15 lei dar si codul e putin mai complicat cu multiplexarea, consumul e mai mare si nici nu poti afisa mare lucru pe el) 

Link spre comentariu

ok Ionut..

hai sa incercam...varianta cu lcd...sa zicem...

ce uC sa folosesc?

cum ar arta schema?

Incerc sa pun diseara softul de la flowcode sa vad daca ma descurc cu el..

astept porpuneri si idei..

As vrea sa si invat sa ma joc cu uC...

Danny

Link spre comentariu

depinde cat de complicat si cat de mare va fi codul!  Eu personal am folosit Atmel Atmega 8, 16, 32, 64, 1284 cel mai frecvent , o singura data am folosit PIC dar mai bine m-am descurcat cu atmelul. tu poti folosi ce crezi tu ca-ti place ca nu doar PIC si ATMEGA sunt pe piata, si acum depinde cum am mai spus, de cat cod va fi scris pentru ce ai nevoie. Oarecum toate MCU-rile fac aproape toate aceleasi lucruri, depinde de "gust" mai mult, softul este cel care conteaza fff mult. schema iarasi conteaza de cum si ce vrei exact sa faca acel montaj.....

Eu zic ca cel mai ok ar fi un coleg care se pricepe mai bine sa te ajute cu softul si schema (oarecum sunt "direct proportionale") dar tu ar trebui sa pui o schema de principiu (generala) ca si baza, pentru a se sti de unde se va pleca! 

Daca te vei ambition sa faci tu totul vei reusi dar daca vrei repede atunci ca sa faci tu softul sa stii ca nu va fi posibil.

Vezi ca, cu MCU poti sa faci tot felul de masuratori cu diferiti senzori precum presiunea, temperatura, distanta, nivelul....etc, poti sa-i adaugi comenzi digitale cate vrei si mai ales poti sa-l faci sa poata fi comandat de o telecomanda montajul, poti comanda relee, pompe, becuri, leduri.....etc,  poti comanda prin PWM numarul de rotatii (viteza unui motor), poti sa-i pui un meniu mai complex sau mai putin complex.....mai pe scurt idei sa ai ca, cu un MCU se poate gasi o solutie 99% din cazuri, la nivel de DIY si/sau amator.  Bine cu cat e mai complex montajul cu atat mai costisitor si mai complicat va fi de realizat dar ....se poate cu siguranta!

Link spre comentariu

Merci..

Ideea ca am ca programotr pickit2...si nu cred ca se pot programa atmel-uri cu el..sau se pot?

danny

PS REvin am uitat ca a venit un TL866A pe care inca nu l-am folsoit..si ast stiu ca programeaz si atmel..so..sa mergem pe atmel..sa ne jucam...

tu te pricepi @Ionut?

Editat de rodanny
Link spre comentariu

Uite ti-am pus o schema de a mea mai veche cu un atmel. procesorul e mic, se preteaza ori la limbaj in asambare ori la un C care sa aiba un cod mic. Din pacate am pierdut tot softul care il facusem . si acum imi vine sa musca caciula de nervi. ce nu iti trebuie elimini. acum trebuie sa te hotarasti ce procesor inveti .unul mai simplu fata de unul mai  complex e aproape la fel de greu de invatat.

dar ala simplu e simplu . poti cauta si pe net o placa asemanatoare poate si cu ceva soft ca sa te orientezi .iti spun e greu la inceput . mie mi-a luat o luna pe brinci sa invat proc asta si asamblorul de la metalink.

Poate unii sunt mai rapizi depinde.

eu zic sa iti faci ala cu contor mecanic ca sa bagi scula in brazda acum. DISPLCDpdf.pdf

Link spre comentariu

Merci..

Ideea ca am ca programotr pickit2...si nu cred ca se pot programa atmel-uri cu el..sau se pot?

danny

PS REvin am uitat ca a venit un TL866A pe care inca nu l-am folsoit..si ast stiu ca programeaz si atmel..so..sa mergem pe atmel..sa ne jucam...

tu te pricepi @Ionut?

de priceput ma pricep, poate nu foarte bine dar cu siguranta duc la final un astfel de proiect, dar problema mea este timpul, ca deja de 2 luni si ceva, nu am mai apucat sa pun mana nicicum pe statia de lipit (bine ca mi-am amintit sa mai sterg praful de pe ea) desi si pentru mine as mai avea ceva treaba!!!!!  sper ca cineva sa te ajute, dar cu siguranta va fi contracost deoarece nu e simplu (dar nici fff complicat) totusi proiectul "mananca" ceva timp chiar si pentru cineva cu putina experienta, iar daca vrei mai multe functii precum un ceas eventual, alte timere, citire tot felul de senzori nu numai ca va fi mai complex proiectul dar va fi necesar ceva mai mult timp iar costul componentelor realizarii practice va creste (depinde acum ce component vrei sa folosesti, ce senzori, ce butoane, carcasa....etc).

Daca as avea timp te-as fi ajutat eu, ca mi se pare interesant ce vrei sa faci

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări