Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

frecventmetru cu pic16F84A

radu022003

Postări Recomandate

salutare tuturor, sper sa fii postat bine. am gasit o schema de frecventmetru cu pic16F84 care este mai "smekera" adica are rezolutie mai buna si sensibilitate mai buna. dar am probleme cu ea. 1 la mana, n-am gasit unul din cele doua tranzistoare din schema, acel n-fet din schema l-am inlocuit cu BF245 si celalalt tranzistor cu bf199, iar trimerul pentru reglaj nu l-am gasit de 10p-60p ci doar de 7p-30p; 2 la mana, hexul oferit de cei care au dat si schema era destinat lui 16F84, iar eu l-am scris exact cum mi l-au dat in 16F84A, nu cred ca este un inconvenient, dar eu va dau toate datele. Am alimentat montajul, selectia rezolutiei (low/high) functioneaza, dar el trimite un mesaj de asteptare al semnalului (Await signal) dupa care afisaza "No signal" si ciclul se reia. Asta se intampla indiferent de semnalul de la intrare. Astept sa pun montajul pe un osciloscop, la scoala sa vad daca semnalul ajunge la pic si mai ales cum. pana atunci va astept cu nerabdare sfaturile si indicatiile. Va multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• radu022003

9

• cirip

3

• Bala

1

• Blind

1

Top autori în acest subiect

Salut !Despre acest montaj nu stiu mai nimic si nu pot sa imi dau cu parerea.Dar stiu ca 16F84 a fost un microcontroler cu probleme. A aparut apoi 16F84A care reprezinta o noua versiune de 16F84, la care s-au corectat erorile interne si s-au mai adus niste imbunatatiri. Deci daca softu a fost scris pentru 16F84 merge sigur pe 16F84A.Spor!

Link spre comentariu

Uita-te in sectiunea dedicata pic-urilor, acolo vei gasi scheme de frecventmetre si topicuri cu frecventmetre. I-am mai trimis cuiva scheme de frecventmetre, daca-mi lasi o adresa de mail iti trimit si tie.PS: adresa de mail pe privat, ca nu stiu cand mai ajung sa recitesc topicul asta

Link spre comentariu

blind, problema nu e ca nu am schema de frecvmetru care sa stiu ca merge, dar asta mi s-a parut mai interesant din punct de vedere al rezolutiei si al sensibilitatii semnalului de la intrare. Mai mult decat atat, acum ca l-am facut si am bagat ceva banuti in el, nu fff multi ce-i drept, dar as vrea sa-l fac pe asta sa mearga pt ca schema nu este ffffffff complicata si eu zic ca merita facut. Saptamana viitoare am sa-l pun pe un osciloscop la facultate sa vad ce zice, atunci imi voi da seama de unde e problema, sper :smt003

Link spre comentariu

afisaza "No signal" si ciclul se reia

As fi tentat sa spun ca problema este la amplificatorul formator. Probabil ca nu ajunge clampaneala la intrarea picului, dar asta o s-o poti vedea cu osciloscopul.Cirip
Link spre comentariu

am sa revin cu noi info, maine sau poate poimaine dupa ce voi vedea ce se intampla acolo pe osciloscop sper sa fie de la circuitul de formare a impulsurilor pt pic. desi daca e asa nu stiu ce optiuni as mai avea, doar sa nu fie bun integratul, desi sunt noi si am incercat cu 2, ca 2 am. oricum, urati-mi noroc s-ar putea sa am nevoie de mult :smt003

Link spre comentariu

revin cu noutati, din pacate pana acum nimic bun. Am pus osciloscopul pe el si am ajuns la concluzia ca semnalul ajunge ffff bine in pinii picului. Ceea ce nu prea mi-a placut ca in frecventa mare, 100k, semnalul nu mai ajungea la fel de bine pe pinii picului (banuiesc cei doi tranzistori, j-fet si bipolar, pentru ca i-am pus echivalenti). Am acum si hexul si asm-ul. sper ca cineva sa gaseasca un raspuns la problema asta, eu mai incerc si alte cai de rezolvare.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

eh, nu am povestit pt ca ar fi putin cam rusinos :d adica eu am facut pcb-ul care l-a dat acolo in articol, este luat dintr-o publicatie englezeasca Electronic Practice Everyday, (daca e reclama,scuze). Si fiindca de lene n-am mai pregatit colofoniu dizolvat ca sa dau pe placa pt protejare si asa ca am pus fludor pe trasee. Si din neatentie un traseu destul de important, de la colectrorul bipolarului la pinul 1 al 74HC, s-a intrerupt. Pana n-am pus osciloscopul pe el, marunt marunt n-am vazut. Acela a fost singurul defect.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări