Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Step-up DC/DC pentru tuburi Nixie

Vizitator Vlad Popescu

Postări Recomandate

Vizitator Vlad Popescu

Salut 

Am facut rost de cateva tuburi nixie si sunt gata sa urmez traditia de a face un ceas cu ele

Sunt 6 tuburi IN-12. Din cate vad, au nevoie de o tensiune intre 200-250V, si trag 3.5mA. Nu le voi aprinde pe toate in acelasi timp, am de gand sa le multiplexez. La partea cu microcontroller-ul ma descurc, problema e ca la capitolul alimentare nu prea stiu ce-i de facut. Ideea ar fi ca ceasul sa fie alimentat de un incarcator de telefon cu USB (care da 700mA). Vreo sugestie de schema pentru un convertor boost care sa mearga in parametrii astia?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Dacă faci multiplexare trebuie să mărești curentul instantaneu prin fiecare element ca să păstrezi media în zona normală ca să ai luminozitate normală. La parametrii aceia rezultă puțin peste 1A la randament 100%, la 5V intrare.

Un exemplu de schemă: http://desmith.net/NMdS/Electronics/NixiePSU/MAX%201771%20V5%20schematic.png dar cu  U intrare 9V.

Mai multe info la: http://threeneurons.wordpress.com/nixie-power-supply/

La 5V trebuie să ai grijă să folosești un tranzistor care se deschide complet la 5V (UGS<5V).

Sugestia mea ar fi să folosești o sursă de cel puțin 12 V și să stabilizezi din ea si tensiunea de 5V sau 3,3V pentru microcontroler.

Link spre comentariu

@Untold Dacă vrei să incerci asta în locul flyback-ului , e o idee. Ai nevoie de un alimentator de minim 2A ( preferabil 3 ) la 12V, ceea ce se găsește ușor. Bobina , cred că ar trebui să aibă ceva mai mult ( vreo 200-300µH ) la o frecvență de 50-80kHz ( mai mare decât cea din schemă ) . Bobina trebuie să nu se satureze la circa 2A . Comanda MOSFET-ului nu este probabil suficientă doar din 555 la zeci de kHz , ar trebui introdus un driver sau un totem pole.

Link spre comentariu

Da, vroiam sa incerc aceast step up in locul flyback-ului. Am un alimentator de laptop de 12V/2A pe care intentionam sa-l folosesc. Incerc sa gasesc unul pe la vreo 4A pentru a alimenta din el si filamentele tuburior. Sau inca unul de 2A. Pentru bobina de 200uH am ceva bobine pe toruri mici, recuperate de prin surse PC, monitoare, etc. Pe unele scrie inductanta (de ex: 123K).

Momentan lucrez la SCC pentru filamentele 4P1L, apoi o sa fac si step-up-ul, are piese putine, macar sa probez daca ar merge pentru Ua, fara totem poluri sau alte modificari.

Lera fac rost maine, va comunic intrefierul, nu am renuntat la flyback.

Multumesc.

Scuze de off-topic.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări