Ovidanie Postat Mai 19, 2014 Partajează Postat Mai 19, 2014 (editat) Este vorba de sursa de aici: http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/kapcsolouzemu_eloszabalyozos_negydigites_labortapegyseg.html?pg=1 Tin minte ca era o discutie pe forum dar nu mai gasesc topicul. Rog pe cei care isi amintesc mai multe amanunte sa-mi dea link catre topic sau sa-mi spuna care coleg de pe Elforum a facut sursa. Am facut sursa in doua exemplare, mai am de plantat doar bobinele pentru care nu am date si cum ungureste nu inteleg ... Editat Mai 19, 2014 de Ovidanie Link spre comentariu
Stefan Postat Mai 19, 2014 Partajează Postat Mai 19, 2014 despre acest topic este vorba ? http://www.elforum.info/topic/56564-sursa-mixta-40v10a/ Link spre comentariu
The_Reaper Postat Mai 19, 2014 Partajează Postat Mai 19, 2014 Salut, aceasta este sursa pe care o cauti?? http://www.elforum.info/topic/13125-ce-parere-aveti-despre-sursa-mea-reglabila/page-122 Link spre comentariu
Ovidanie Postat Mai 20, 2014 Autor Partajează Postat Mai 20, 2014 Salut, aceasta este sursa pe care o cauti?? http://www.elforum.info/topic/13125-ce-parere-aveti-despre-sursa-mea-reglabila/page-122 Da, asta cautam. Nu stiu de ce tineam minte ca era topic separat pentru aceasta sursa. O sa-l intreb pe mcross cum a facut bobinele. Link spre comentariu
Vizitator aeon07 Postat Mai 23, 2014 Partajează Postat Mai 23, 2014 eu am luat de pe ok..ii cu 13 lei (dar se gasesc si la chinezi) o sursa in comutatie minuscula cu lm 2596 la prima vede merge excelent, al legat-o la un traf (cu o punte) care scoate cam 25v dc, regleaza foarte precis si liniar, in pasi marunti inca nu am folosit-o prea mult dar din teste a iesit foarte bine LM2596 Adjustable DC-DC Converter / 3A max / 3-40V to1.5-35V Step Down Power Supply Module Link spre comentariu
Loky Postat Mai 23, 2014 Partajează Postat Mai 23, 2014 Buna ziua! Va pot ajuta eu cu traduceri, daca doriti, fiindca limba mea materna este maghiara. Sa-mi lasati mesaj aici sau prin sistemul privat. 1 Link spre comentariu
Ovidanie Postat Mai 23, 2014 Autor Partajează Postat Mai 23, 2014 Loky, multumesc pentru ajutor. Te rog sa traduci ce spune despre bobine, datele constructive pentru L1 si rolul bobinelor L2. Link spre comentariu
Loky Postat Mai 24, 2014 Partajează Postat Mai 24, 2014 (editat) OK. Nu cunosc expresiile de specialitate, deci traducerea nu este perfecta, dar sper ca puteti intelege ceea ce e important. Deci, mai jos gasiti acele paragrafe in care sunt mentionate bobinele L1 si L2. Astea-s toate informatiile. Cum se realizeaza L1, nu este specificat, dar sper sa va ajute textul. Despre L1 Reglajul se realizeaza prin schimbarea factorului de umplere al semnalului, care "propulseaza" FET-ul Q7. Cand Q7 este deschis, curentul trece prin componentele R51, R52, R53 si L1, si condensatoarele C25 si C26 vor fi umplute. Daca voltajul creste indeajuns ca intre picioarele D-S al FET-ului Q6 devine circa 0.6 V, atunci tranzistorul Q10 incepe sa se deschida, curentul de la Colector umple condensatorul Ci, iar IC1 "se rastoarna" si opreste FET-ul. Acelasi lucru se intampla, daca curentul atinge un anumit nivel, incat tensiunea care cade pe rezistentele R51, R52 si R53 deschide Q11. Cand iesirea NE555 "se rastoarna", Q7 se inchide, curentul si tensiunea de la iesire incepe sa scada. Acum energia magnetica acumulata in bobina L1 trece prin dioda D11 si ajunge in condensatoarele C25-C26. Daca Q10 si Q11 sunt inchise, atunci condensatorul Ci se descarca prin Ri. Acest timp constant determina minim cat timp sa stea Q7 inchis. Dupa ce Ci s-a descarcat, Q7 se deschide iarasi pentru timp determinat de curentul si tensiunea de iesire (pana cand curentul sau tensiunea dorita este realizata). Despre L2 L2, R31 si C38 formeaza filtrajul de iesire. Bobina de curent mare al L2 reprezinta impendanta mare pentru zgomotul de la iesire, deci curentul de frecventa inalta trece prin R31 astfel fiind "distribuit". Din punct de vedere DC, bobina este un scurtcircuit, astfel componenta de curent constant (util) trece fara obstacol spre iesire. Din punct de vedere AC, C38 este scurtcircuit. Este nevoie de filtraj, ca sa reducem zgomotul produs de partea de preregulator. Daca am folosi o simpla inductivitate (se poate si asa), regulatorul "ar vedea" doar semnalul filtrat, si s-ar stradui mai putin sa regleze, fiindca iesirea cu patru fire se afla dupa el, adica regulator. Din acest motiv L2 functioneaza ca un transformator, si este bobinat in asa fel, incat circuitul de reglare recupereaza tranzitoriile daunatoare. Cum se realizeaza L2: aproape orice inel este bun (eu am folosit cel galben din surse PC), pe care infasuram doua fire. Unul trebuie sa suporte curentul maxim produs de sursa, al doilea poate fi mai subtire, chiar si fir cu izolatie emailata. Cele doua fire trebuie infasurate pe inel neaparat langa filet-filet, cu infasurari egale. Numarul infasurarilor nu conteaza. Putem infasura cat suporta inelul. Eu am folosit un cablu boxe cu doua fire si un cablu subtire cu un singur fir. Prima data am infasurat cablul de boxe, dupa ce am bagat cablul subtire in "șanțul" cablului de boxe. Desigur, la final am rasucit cele doua fire al cablului de boxe. Editat Mai 24, 2014 de Loky Link spre comentariu
Ovidanie Postat Mai 24, 2014 Autor Partajează Postat Mai 24, 2014 Multumesc mult. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum