Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce sa folosesc, pistol de lipit sau ciocan de lipit?


cristitranca

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Tavi

    3

  • cristitranca

    3

  • gaby

    2

  • Rang3r

    2

Top autori în acest subiect

  • 1 lună mai târziu...

Ma da' ce dur e!!Scula cea mai buna e cea pe care o ai si pe care stii sa o folosesti (personal, m-am format pe pistol - cu transformator - si nu-mi place cum functioneaza lipirea la letcon - cu rezistenta)Didactic, pistolul pentru lucrul pe teren (pana a aparut letconul cu gaz era imbatabil) In laborator, cica cea mai buna scula e letconul termostatat (statie de lipit) Ar mai fi de spus cate ceva si despre "varfurile" care se utilizeaza (logic, pentru chestii fine e necesar ceva subtire...) Trebuie ca scula sa-ti permita schimbarea destul de usoara a varfului (la pistol, ansa da, prin lungimea si grosimea sarmei utilizate, puterea si finetea lipiturii; puterea o mai controlez si prin "factorul de umplere" dat de tragaci: da asemeni, am si anse speciale, pe care le utilizez doar la anumite operatii, in special ansa de dezlipit cu aspiratie capilara... Si pe letcon ar trebui sa se poata inlocui destul de usor varful, ceea ce nu prea e cazul la majoritatea constructiilor.Ar mai fi si chestiunea durabilitatii versus tendinta de oxidare la unele materiale "long-life" de varf de letcon. Se poate scrie o carticica serioasa pe subiectul asta. Toate cele bune si bafta!!

Link spre comentariu

Ma da' ce dur e!!!!

Are si de ce. Pt ca stie. Si a dovedit. In plus a ajutat la greu pe multi...

...Scula cea mai buna e cea pe care o ai si pe care stii sa o folosesti ..Ar mai fi si chestiunea durabilitatii versus tendinta de oxidare la unele materiale "long-life" de varf de letcon. Se poate scrie o carticica serioasa pe subiectul asta. !!

In rest sunt de acord cu tine.
Link spre comentariu

Pentru incepator pistolul de lipit este cel mai bun. Inveti sa faci lipituri fara sa ii dai foc la transformator. Alt avantaj ar fi ca lipesti imediat (daca ai ansa intrega) nu mai stai sa se incalzeasca. Dezavantaje: cimp electromagnetic mare (poate strica unele componente), fragile (carcasa se sparge usor), greu, iti trebuie ceva experienta la facut ansa. Daca te hotaresti sa iti ei pistol de lipit cauta modele mai vechi ca astea noi sint proaste.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator VladSoare

Am luat de la BricoStore un pistol de lipit de 100W (cică). Acuma, nu ştiu, oi fi eu mai de la ţară şi n-am avut pistoale de lipit cînd eram mic, dar ceva nu merge. Îmi amintesc că la pistoalele alea vechi româneşti treaba era foarte simplă: apăsai pe trăgaci, puneai ansa pe fludor, iar fludorul curgea instantaneu în valuri. Ăsta al meu se încălzeşte, dar nu topeşte nimic. Oricît de mult aş ţine trăgaciul apăsat, nu topeşte fludorul nici de-al naibii. Ce greşesc?Şi încă ceva: îmi amintesc că alea româneşti erau nişte cărămizi mari şi grele, aveau un transformator cît casa, pe cînd transformatorul ăstuia este un flecuşteţ mititel. Cum scoate jucăria asta 100W? :chior:

Link spre comentariu
Vizitator VladSoare

Păi aşa am crezut şi eu la început :d, dar m-am uitat pe urmă şi la alte modele şi toate arătau la fel. N-am mai văzut pe nicăieri un pistol de lipit mare şi greu cum erau alea româneşti. Toate sînt mici şi uşoare şi pretind că scot 100 sau 150 de watt.Apropos, se mai fabrică pistoalele alea?

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

La Radio Progress se mai fabrica pistol de lipit de 100w dar cu calitate mult mai scazuta fata de modelul vechi. La transformator nu s-a schimbat foarte mult, eventual metalul din care e facut. Iar pt carcasa acum se foloseste teflon, sau ceva de genul, si nu ebonita. Cu toate acestea cea mai mare problema este cu intrerupatorul. Se oxideaza relativ repede, si dupa parerea mea este destul de jenant sa schimbi intrerupatorul in fiecare luna (in caz fericit :tonqe: ).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări