Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ceva concret cu GU50

Flore

Postări Recomandate

6H8C nu e echivalent cu 6H9C.6H9C e echivalent cu 6SN7(GT).VB408 este un regulator de inalta tensiune (450V la cativa mA) si in schema e utilizat pentru a regula tensiunea anodica a lampilor din preamplificator (6SN7(GT)).Stima,ALEKS

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 68
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ALEKS

10

• Flore

8

• mila

7

• overdrive

5

Top autori în acest subiect

De ce trebuie introdus in schema acest regulator???Ce avantaje se obtin? fata de schema simplificata fara elPractic el coboara tensiunea necesara pe acel etaj de la sa zicem 400V cat scoate traful la 285V cat e nevoie??nemaifiind necesar sa scoate prize la traf pt diferite tensiuni???

Link spre comentariu

Netezeste componenta alternativa a curentului continuu care se aplica pe anodica (redusa la 0 este excelent). Cu alte cuvinte reduce brumul considerabil.Ca o comparatie barbara, ca si cum ai avea un amplificator umil cu 3 etaje de amplificare si-l alimentezi dupa un transformator cu o punte redresoare fara element capacitiv (condensator de filtraj). Schema prezentata merge evident si fara VB408 pe care nu-l gasesti prea usor.Stima,ALEKS

Link spre comentariu

Stiu... 2Kilo e putin o sa merg pe schema lui Jogis sa vad ce iese...insa pt inceput nu voi folosi stabilizarea aceea sa vad cum e brumul...Ce redresare sa folosesc? Cu tub? sau cu diode+circuit de intarziere cu releu? sau cu diode direct fara circuit de intarziere??

Link spre comentariu

Redresare: Punte de diode decuplata cu condensatori de 100nF si apoi filtraj cat te tine buzunarul (condensatorii la tensiuni mari costa mult).Faci un temporizator cu un tranzistor si condensator corespunzator in baza sau mai simplu cu un circuit timer BE555 si-i calculezi constanta de timp (RC-ul ala) dupa cum ti-e placul.Redresarile cu tuburi sunt mai putin folosite in zilele noastre (exceptand chitaristii) deoarece tuburile rectificatoare se gasesc mai greu, au preturi mari si se distrug mai repede.Spor la lucru!Stima,ALEKS

Link spre comentariu

O parere proprie:-foloseste diode ultrarapide in loc de o punte.-foloseste in paralel cu fiecare dioda un C-u nu mai mare de 4,7nf si nu mai mic de 2,2nf....vei avea mai putin "fisss"....nu "humm".-condensatorii de filtraj...nu folosi capacitati mai mari de 470uf.Daca poti,urmareste sa faci filtre "pi" formate din CLC.Daca nu poti face rost de L incearca cu rezistente.Ideal ar fi sa nu faci mai mult de 2 filtre "pi".In paralel cu fiecare C-u polarizat poti pune cite un C-u nepolarizat de 47uf...separat cu cite o rezistenta de vreo citiva ohmi.Foloseste C-uri electrolitice cu 105C.Temporizarea poti sa o faci cu 555 sau clasica..."it's up to you".Urmareste o impedanta la traf mai apropiata de adevar...un 4k7-5k este o.k....mai ales ca impedanta aceasta variaza.Nu folosi mai multe iesiri cu impedante diferite la traful de iesire....pot apare oscilatii ultrasonore care pot sa te lase fara tweetere sau....ce mai ai tu pe acolo...mai ales daca nu ai posibilitatea sa poti sa le vizualizezi si sa rezolvi problema.Daca vrei sa stabilizezi tensiunea poti face un stabilizator serie...comun cu IRFP450....dar nu uita de filtraje si ordinea lor.Sursa de alimentare ocupa un loc important intr-un amp...mai ales daca vrei sa sune bine.....si bineinteles consumatoare de lovele.Sunt multe de spus....dar poti incepe lucrul.

Link spre comentariu

ms felixxxA executat cineva schema de pe siteu lui jogis??? a trebuit modificat ceva? Sa stiu daca sa ma apuc de ea sau nu...Acolo in pozele realizate de autor se vede la un Gu ceva sarma rosie conectata intre niste pini dar nu se observa exact unde???ceva greseala de cablaj?La transformatorul de iesire nu am gasit nimic despre el...doar de imedante zice pe site...merge unu pt EL34???...sau macar un tabel de calcul...

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

am dat un mail celor de la petra cu detaliile transformatoarelor de iesire care le-a specificat dl Flore si mi s-a cerut 198 lei + TVAcam mult, nu?

Link spre comentariu

Ti-ai imagina un pret relativ (in care intra si manopera / volumul imens de munca pentru asa ceva) ? Am colaborat recent la realizarea unuia similar si pot spune ca partea grea este scoaterea banului din buzunar pentru componente (daca nu sunt de calitate nu are rost sa incepi constructia la un astfel de amplificator). Problema cea grava este ca si cele "ieftine" sunt scumpe.Cel mai bine e sa te apuci singur de el fiindca vei iesi mult mai ieftin decat atunci cand ti-l pune cineva in fata la de-a gata si spune pretul (prohibitiv de altfel).ALEKS

Link spre comentariu

Transformatoarele de iesire pentru proiectul tau ar costa in medie 100RON bucata si pot fi lejer construite de un "mester bobinator" dupa specificatiile arhicunoscute de acum de pe forum.Tensiunile mari constituie de asemeni alt potential pericol pe care trebuie sa-l iei in considerare cand te apuci de un amplificator pe lampi.Restul abilitatilor (sisteme anti-brum, etc.) se deprind prin exercitiu repetat si tatonari repetate.Daca te-ai apuca de o asemenea constructie, sunt sigur ca majoritatea de pe aici iti vom sari in ajutor cand vei intampina cate o problema majora sau de ce nu, minora.Comparativ cu suratele pe semiconductori, amplificatoarele pe lampi au o topologie mult mai simpla (exceptand cele de pe site-ul lui Jogis - astea au cimitir de piese).ALEKS

Link spre comentariu
Vizitator livio27

ok , hai sa vedem de unde am plecat am facut rost de 2 magnetofoane mono pe lampi zk140. problema e ca nu merg decat la un nivel al volumului, altfel distorsioneaza.....any ideea?

Link spre comentariu

In prima faza as suspecta emisia scazuta a lampilor finale sau de ce nu, a celor din preamplificator. Daca este construit cu ECL86 atunci preamplificatorul si amplificatorul sunt in aceeasi lampa -- trioda-pentoda. Asta ar fi in prima faza. Apoi as suspecta condensatorii electrolitici uscati probabil de vreme.ALEKS

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări