Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sistem de urmarire solara

Vizitator flaviu123

Postări Recomandate

Pentru un panou fotovoltaic , merg si cele "matematice" findca nu este necesar precizie foarte mare ( am incercat eu inainte de a monta panoul si cu o deviatie de 15-20 grade pierdeam cam 100-150mA din 5A), dar ca sa mearga trebuie sa aiba o parte mecanica zdravana adica un senzor hall facut cu precizie, eventual un senzor magnetic pe 3 axe folosita ca o busola digitala pentru a fii sigur ca partea mecanica respecta rotatia. Daca la fiecare 10 grade partea mecanica pierde 2-3 grade in prcizie, se cam duce tot trackerul. Partea matematica se calculeaza mai mult pe zeci de zecimale asa ca nu stiu cat de precis calculeaza un PIC pe 8biti, ar fii mai ok unul pe 16biti sau precalculate valorile pe PC incarcate pe un card SD pe care PIC-ul doar il citeste si cauta valoarea precalculata.. 

Putin cam complicat pentru regim amator. Eu nu am avut probleme cu al meu pe fotorez. a mers bine in ultimele 2 luni, am un senzor reed ca sa stie PIC-ul cam pe unde se afla panoul si doua limitatoare cap-cursa. Seara se intoarce la cap de cursa si asteapta pana se face iarasi lumina destula. In felul acesta nu trebuie o parte mecanica precisa. 

Link spre comentariu

Sunt doua lucruri total diferite. Pe fotorez. am 300ohm diferenta intre cel iluminat de soare si celalalt tinut in umbra de peretele despartitor, acela inseamna cam 0.3-04V pe care un ADC il sesizeaza destul de usor, eu incep rotirea cand intre cele doua ADC-uri e o diferenta minima de 25 valori ADC. 

La calcule matematice se calculeaza probabil pe zeci de zecimale adica de ex, 1.2345678, ce am spus eu este faptul ca nu stiu cat de mult respecta PIC-ul zecimalele, poate cand face o inmultire cu 8 zecimale rezultatul este convertit la 4-5 zecimale si la urmatoarea operatie deja ai pierdut din precizie. Nu zic ca este 100% adevarat ce zic findca  nu stiu sigur cum procedeaza PIC-ul poate spun prostii si merge, daca esti interesat poate incerci si ne spui si noua daca merge sau nu ( nu am incercat pana acuma calcule complexe cu Sin/Cos pe PIC-uri), dar eu am inatlnit situatii de genul pe PC in C# unde la un double de 8 zecimale dupa o operatie se rotunjea la numai 5 zecimale si se vedea clar in rezultat acea pierdere de cateva zecimale. 

Editat de bandi12
Link spre comentariu

Oricat de precise ar fi trackerele "matematice"nu cred ca se compara cu cele care masoara intensitatea luminii. In primul rand este mult mai simplu si softul si schema. 

Lucru deloc neglijabil pt incepatori.

Offff!

Topicul a ajuns la a VII-a pagina si tot in controverse o tinem. Soarele este tot acolo si acolo va ramane. Se poate calcula pozitia soarelui la un moment dat cu o precizie foarte buna, poti afla pozitia pe cer daca sti data calendaristica, ora si pozitia ta pe glob. 

Se poate folosi o "montura azimutala" si nu iti mai trebuie decat un motor de actionare cu  viteza constanta. Referitor la precizie,  se fac fotografii astronomice cu aceasta montura si sunt perfecte, asigura precizii de pozitionare mai bune de 1/1000 grade.

Eu zic sa punem mana sa mai si citim , sa luam un creion sa calculam, sa proiectam si apoi sa alegem varianta corecta pe care o vom construi.  

Link spre comentariu

Eu nu vreau sa fiu un fel de Gica-Contra. Dar subscriu la ce spunea si Fulgerik. Prin calcule matematice, ignoram tot felul de reactii, perturbatii...

Stiti cum e, in viata reala, nu este in laborator. Nusht, se kk o cioara fix pe celula , sau soare dupa nori...chestii...

Dar e adevarat si ca prin calcule nu avem acces la realitate. Poate soarele a murit, dar noi calculam unde trebuia sa fie..

Ziceam si eu. Dar am mai zis. Rezultatul daca e similar e ok.

In plus, nu trebuie sa lasi uC-ul sa faca toate calculele alea, poti reduce codul prin introducerea de variabile pre-calculate.

Nu, float-ul distruge uC. String, da.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Atunci convige-ne cu rezultate reale si proect fiabil cum au facut-o cei de aici. Prezinta schema si softul ca sa il verificam. Daca nu atunci oricum nu avem de ales si vom folosi ceea de ce suntem in stare sa facem.. Oricat de bun ar fi trackerul matematic cel care nu stie sa il faca nici nu se gandeste macar sa se apuce de asa ceva din cauza complexitatii softului si nu numai. Doar daca cineva prezinta ceva testat si in varianta finala si completa exista sansa ca sa fie realizat de cineva. Pe Fulgerica il cunosc din alte topicuri si e renumit in a provoca discutii inutile si sarcastice. Nu ma refer la cazul de aici, ma refer ca in afara de discutii nu am vazut ceva la postarile lui. Probabil si-a gasit vocatia omul si e alta nu electronica, Eu am prezentat ceva foarte simplu si nici macar nu era softul meu. Si la schema am fost corectat de alti colegi deci e rezultatul unui grup care a lucrat la acest proiect simplu , functional si sigur. Ar fi binevenit orice alt proiect  aici.

Link spre comentariu

am zis. nu vreau sa nasc polemici. imi spuneam doar parerea, vizavi de topic.

cred ca nu o sa ne lansam fiecare intr-un proiect care nu ne trebuie. ca sa fac un proiect trebuie sa am si nevoie de el, nu e suficienta motivatia sa conving.

cat despre fulgerik, mie nu mi s-a parut ...sa faca ceea ce-ai zis...pe forum. pe mine m-a ajutat de multe ori, si nu doar el, dar in fine..

mai bine zambim, si pastram o nunanta de amicitie.

in fine, imi cer scuze daca am deranjat Topicul, si da aveti dreptate. e cea mai buna metoda, aceasta la care voi lucrati. noi astia de pe margine...putem doar sa fim carcotasi.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Am zis ca pt cei avansati sunt bune unele proiecte, mai sofisticate, iar pt incepatori sunt bune doar cele pe care le pot finaliza. Sa te apuci de ceva ce nu poti face e nonsens. Sa ma apuc acum sa fac calcule  cand eu nu stiu macar cum sa fac o comparatie intre 2 valori citite de pic e o pierdere de timp.

Orice parere este binevenita cu exemplificari  nu doar cu teorie, altfel nu are nici un sens sa discutam ce "ar fi mai bine" daca nu este chiar asa. Aminteste-ti ce proiecte faceai cand erai incepator.....  Nu toti sunt electronisti aici insa multi au nevoie de ajutorul electronistilor. De aceea si apelam la ajutorul celor care sunt dispusi sa ne ajute aici. Daca cerem ceva simplu inseamna ca am avut un motiv sa facem alegerea respectiva. Daca exista alte solutii mai bune vrem sa le studiem ca sa vedem daca suntem in stare sa realizam ce ne propuneti.

Nu vreau sa ma intelegeti gresit si nici nu ne permitem macar sa spunem ca solutiile noastre sunt cele mai bune pt ca suntem departe de domeniul electronicii. As vrea doar sa tineti cont de acest aspect cand raspundeti la intrebarile noastre si desigur ca apreciem mult ca ne ajutati chiar daca uneori nu aveti nici timp nici motivatie sa o faceti. Respectul nostru pt cei care ne ajuta.

Editat de aureliu67
Link spre comentariu

Se pare ca propunerile mele de  solutii simple si elegante supara. Eu am propus o varianta de orientare extrem de simpla care foloseste un singur motor care actioneaza un simplu surub.  

Pentru a asigura orientarea automata a unui panou solar montura acestuia este esentiala. Trebuie sa confectionezi o montura care sa permita miscarea de orientare. Pentru aceasta eu am propus construirea unei Monturi Azimutale. Aceasta montura permite asigurarea urmaririi unui punct de pe bolta cereasca prin compensarea miscarii de rotatie a Pamantului  folosind un singur reglaj. Acest reglaj este un surub care poate fi actionat cu ajutorul unui motor de curent continuu sau un motor pas cu pas. Tinand cont ca viteza soarelui este constanta predictibila, folosind o "montura azimutala" , se poate asigura urmarirea perfecta prin rotirea surubului cu o viteza constanta care poate fi determinata  prin tatonari, nu este nevoie de calcule complicate. Viteza este in jur de 1-10 rotatii/ minut si se poate folosi un timer cu 555 cu un reglaj fin care va fi ajustat astfel incat sa asiguram aceiasi viteza pentru panou cu cea aparenta a Soarelui.. Daca folosesti un motor pas cu pas se regleaza frecventa pasilor iar daca este un motor de curent continuu se foloseste o schema de comanda care asigura o singura rotatie pentru fiecare impuls.

Link spre comentariu

La inceput asa simplu am gandit si eu, dar dupa un timp de utilizare se schimba un pic treaba. Un montaj simplu cu 555 cum propui o sa aiba ceva probleme :

1. se roteste daca e soare daca nu, daca prinzi o sapt fara soare rotesti degeaba.

2. Daca prinzi un vant cum am prins eu de a rupt masa din gradina in doua si a ridicat tigele de pe casa sigur o sa dea si panoul de pamant daca nu ai ceva protectie acre inseamna rotirea panoului intr-o pozitie presetata. Daca panoul se roteste in pozitia de protectie ai pierdut rotatia constanta deci trebuie recalculata pozitia actuala a soarelui si rotit acolo dupa care se poate din nou rotii lent dupa soare... 

Si asa mai departe.

Link spre comentariu

1. mda deci chiar daca calculam tot mai ne trebuie un senzor de lumina pentru integrarea sistemului la realitate.

2. chestia cu vantul ? e aplicabila in ambele cazuri, sau cele 3 cazuri. cu sau fara calcul, tot trebuie sa faci o masura in plus. daca nu  chiar doua.

"senzor de ploaie" si anemometru, plus magnetometru sau un giro..ori ceva fizic ptr raportat pozitia actuala.

candva am facut o chestie de genul, dar pentru o parabolica , sa se alinieze cu satelitul Astra, si inca vreo doua, ca nu-mi amintesc sub nici o forma numele lor acum.

acolo nu am avut de ales, decat sa calculez, pentru ca nu ma lumina nimic..

n-as putea spune ca a fost un succes, pentru ca am avut probleme cu mecanismele pe-acolo..pe vremea aia nu stiam, si nu prea aveam surse de piese...asa ca foloseam teava cu piulita sudata :) ,capeti de bara.....o oroare de mecanism

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

buna seara 

am reusit sa termin si eu tracker-ul,dar in varianta analogica,

nu am pus radiatoare la tranzistori,se cam incalzesc un pic,

( doar la probe) ,exista vreo posibilitate de a folosi relee ,

sa nu mai folosesc radiatoare?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări