Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Componentele unui bec LED

Vizitator D_Florin

Postări Recomandate

Vizitator D_Florin

Salut, curios de becul meu cu led-uri din obor, m-am decis sa il desfac sa vad ce are prin el, si se pare ca am nevoie de putin ajutor de specialitate sa inteleg cum functioneaza. Nici un surub sau ceva de genul doar un capac de plastic care se imbina.

L-am desfacut i-am facut cateva poze si l-am pus la loc.

Prima intrebare si, dc m-am apucat sa il desfac defapt. Cum alimenteaza astia led-uri de 3v la 220? Sigur nu au loc de transformatoare sau alte nebunii intr-un bec.

Piese mare si galbena zice google, ca ar fii un capacitor MPX 155K 250VDC

Piesa mare si alba e un rezistor de 3W 100ΩJ ca doar asa scrie pe ea.

Piesa albastra pare a fii tot un capacitor de data asta electrolytic, pe el scrie GS 85 grade C, sub P940, sub VENT (o fii firma asta)

Pe partea cealalta are 16 SMD-uri negre cu notatia 511 probabil rezistori, 4 SMD-uri tot negre cu o dunga si M7 pe ele, si una maro mai mica fara nimic pe ea, tare curios ce sunt astea :d

O alta enigma pt mine e bucatica patratoasa care e pe firul verde ce se leaga de rezistenta alba...

Led-urile sunt 108 bucati 1206 (cred) legate in serie, si la mijloc se leaga de cele 16 rezistente, banuite de mine. Pull down probabil?

Pare un circuit destul de simplu, intrebarea mea acum este: Cum calculez tot ce am pe acolo, daca as vrea sa refac circuitul pe un breadboard? Dar daca as vrea sa schimb LED-urile cu 5050 SMD ceva mai maricele.

Se poate oare extinde? Ce ar trebuii sa modifice cineva ca sa mai lege inca un bec exact ca asta in continuarea lui.  :)

Posted Image    Posted Image    Posted Image    Posted Image    Posted Image    Posted Image    Posted Image

Link-uri catre poze in caz ca ceva nu merge bine:

Link spre comentariu

Schemele de tipul asta sunt foarte ieftine, folosesc reactanta capacitiva ca limitator, care preia diferenta dintre tensiunea retelei si cea a stringului de LEDuri

Avantajul folosirii condensatorului in locul unei rezistente este dat de faptul ca nu se disipa energie pe el.

Deci este o limitare pasiva si fara separare galvanica - EVITATI ASA CEVA, PERICULOS.

Iar in cazul defectarii condensatorului totul din jur va cadea, dar pot antrena si parti din retea daca nu exista sigurante de protectie...

Pentru ca este forum de elctronica si nu "minitehnicus"  reamintesc modul corect de realizare a alimentarii LED:

1 Trafo retea (clasic/SMPS) -> driver (generator curent constant activ, care masoara curentul) -> LED

Poate este (mai) scump insa protejeaza persoanele expuse, si daca este corect dimensionat protejeaza si LEDurile posibil foarte scumpe.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Daca nu se pune problema electrocutarii, se poate adauga o SCC simpla (cu 2 trz), in montajul existent. Astfel se protejeaza ledurile si condensatorul de mizeriile/supratensiunile. + ca se mai mareste suplimentar viata ledurilor, prin scaderea curentului

Link spre comentariu
Vizitator D_Florin

Pentru ca este forum de elctronica si nu "minitehnicus"  reamintesc...

Nu pricep nimic din ce ai vrut sa spui aici. Poate "Daca nu esti expert nu ai voie sa postezi" ??? Intreb, nu pun vorbe in gura nimanui.

Eu am vrut sa deschid o discutie in jurul circuitului, pt. ca mi se pare interesant.

Am vazut filmuletul pe youtube cu acel spot led cumparat de pe ebay cu un design foarte defectuos in care erau sanse sa te electrocutezi daca puneai mana pe heat sink, inainte sa postez aici si ma asteptam la reactii puternice si cu becul meu.

Si atunci eu intreb restul de becuri cu led de pe piata, ce au in ele? TOATE au "Trafo retea (clasic/SMPS) -> driver > LED" ??? Sunt tare curios.

Sa ne imaginam ca il alimentez de la un transformator, ca sa fie toata lumea linistita. Poate imi raspunde si mie cineva la celelalte intrebari (sunt o groaza).

Se pare ca becul e romanesc, facut de http://www.electromagnetica.ro/ . Habar nu aveam cand l-am cumparat.

Cat de "prosti" sunt capacitorii astia? A patit cineva sa ii se arda un bec LED ? Ce imi recomandati sa cumpar pe viitor, daca imi recomandati.

Link spre comentariu

E  o schemă preferată pentru simplitatea ei şi mai ales pentru că e ieftină. Câtă vreme are în paralel cu ledurile şi o diodă stabilizatoare Zenner pentru protecţie împotriva vârfurilor de tensiune, ea îşi face treaba bine. Condensatorii MKP nu pică chiar aşa uşor, am becuri făcute de mine după schema asta şi merg foarte bine de ceva timp, important e să se asigure din construcţie o răcire suficientă pentru leduri. De cele mai multe ori becurile ieftine sunt prea înghesuite, astfel că ledurile se încing unele pe altele prin acumularea căldurii disipate. Am văzut asta mai ales la becurile cu led  auto, acolo sunt înghesuite unele în altele o grămadă de leduri SMD, care în scurt timp cedează prin supraâncălzire.

Link spre comentariu

Nu am inteles un singur lucru: daca tot sa bate apa-n piua mai nou cu clasa enegetica A+ si sa elimina becurile incandescente in favoarea LEDurilor de ce folosesc o schema de alimentare la care curentu absorbit din retea ii egal cu curentu pe leduri+zenner? La o aproximare pe n grupuri de 12 leduri serie ar iesi un rendament sub 20%. Inteleg ca nu-i acelasi curent consumat ca si in cazu unui bec incandescent si ledurile au randament luminos mai bun da am vazut modu asta de alimentare si la un bec Philips de 1W. De ce nu baga in ele o sursa in comutatie macar si sa le vanda cu 5 lei mai scump daca tot tin 10 ani ledurile? Condensatoru ala fac pariu ca in 2-3 ani pica.

Editat de ventzel
Link spre comentariu
Vizitator D_Florin

Interesante ultimele 2 posturi, cu informatiile astea am mai spat pe net si am aflat ce sunt smd-urile negre cu m7 pe ele.

Se pare ca sunt diode

Un tip incantat de ele

Datasheet

Intrebarea mea e acum, are protectie becul eu? Cat de eficienta e?

Editat de D_Florin
Link spre comentariu

Schema acelui bec nu are practic nicio protecţie, doar limitare suplimentară a curentului prin rezistenţe pe fiecare şir. Extinderea unui bec prin adăugarea de leduri ar presupune un condensator de valoare prea mare, prea voluminos şi cu un curent iniţial de încărcare destul de mare. Protejarea minimă a ledurilor ar presupune câte o diodă Zenner în paralel cu fiecare şir şi  cu tensiunea ceva mai mare decât suma tensiunilor ledurilor componente. În cazul de faţă, ar fi trebuit câte un Zenner de minim 33V în paralel cu fiecare şir. Evident că nu s-au montat din considerente economice, eventualele supratensiuni sunt absorbite şi atenuate de condensatorul electrolitic de filtraj.

Link spre comentariu

Totul tine de economie...

Mai intai un amuzament, lampa RBG cu radiator arhisuficient pentru ca nici pe white ledul nu trage 10W. Radiatoarele insa costa...  http://postimg.org/gallery/41pk0qoc/4da87ba1/

USB Lamp http://postimg.org/gallery/9xvwnaqi/81fa80b9/ atasabila la chargerele de telefon, tableta cu indicator stare baterie...iarasi, un radiator supradimensionat pentru 0.7A/led.

http://postimg.org/gallery/6go2unxs/7eef3386/ aici avem prin comparatie un spot de 5W cu 5 leduri no name si 2 radiatoare CPU cu leduri de 10W. Chinezul nu doar ca a facut economie la aluminiu, dar a ales si un contact insuficient intre tablite. Sursa originala n-are nici o limitare de curent, fiind un flyback cu 13003 si o stabilizare cu 9014+zenner...direct pe leduri. Ce avem pe piata sunt fie "demo"-uri, fie costa nejustificat de mult, parerea mea.

Sabotarea becoledurilor se face prin conzii de intrare prosti, infiebantarea lor (uneori stau lipiti de radiator, ca si in sursele de laptop samd), prin radiatoare insuficiente sau conectate anapoda...si desigur prin leduri de joasa calitate.

Link spre comentariu

@ventzel  Ai un mod ciudat de a calcula randamentul , mai gîndește-te și la cos (φ). 

@ D_Florin Firmele serioase NU fac așa ceva iar condensatorii sunt atât de proști precum firma care îi produce

validae are dreptate subliniind problemele principale . În practică , mai ales spre limita superioară a curentului și cu LED-uri de 5mm , se ard repede . Mie ( e drept , pe la 20mA dar cu unele protecții ) mi s-a ars un astfel de șir de 36 LED-uri de 5mm în câteva sute de ore ; pe rând...E posibil să fi fost și alte motive acolo. 

Link spre comentariu

@UDAR: am facut o aproximatie generoasa numa, nu am calculat nimic. 20% ii prea mult inca daca sursa ii varianta cu  dioda redresoare+  zenner si nu varianta cu punte redresoare+zenner unde sa mai castiga ceva. Si 10% ar fi prea mult sa zic. Oricum sper ca nu sa supara chinejii ca i-am laudat pe nemeritate :))

Editat de ventzel
Link spre comentariu

Aproximația o fi fost generoasă dar e greșită. Legile electrotehnicii sunt valabile chiar și la chinezi . Deci , dacă consumul este de , să zicem 20mA la 220Vac și tensiunea pe LED-uri este de , să zicem 30v cu 18mA  adică 540mW randamentul NU este 540mW / ( 220V * 20 mA ) adică 12,3% cum cred că ai calculat tu. Randamentul electric este muuult mai bun pentru că puterea de la numitor este cea activă  adică 220V*20mA*cos(φ) iar cos(φ) este foarte mic , φ fiind aproape de 90° din cauza condensatorului.

Cu alte cuvinte , tu ( se pare ) ai împărțit mere ( W ) la pere ( VA).

PS Randamentul electric al unei astfel de scheme este de ordinul a 90% , cu prețul unui cos(φ) de 0,13-0,15 corespunzător unui defazaj de peste 80°.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Din retea zici ca absoarbe curent mai mic decat curentu consumat de led-uri?

Nu, curentul este acelasi. Condensatorul, ca si bobina, este o componenta "reactiva". Adica "reactioneaza" intr-un circuit electric prin prezentarea unei impedante dar nu consuma putere activa. Reactia lor este prin acumulare de energie intr-o perioada de timp pe care apoi o cedeaza inapoi retelei de 220V.

http://www.manualdefizica.ro/wp-content/uploads/2013/03/CURENTUL-ALTERNATIV.21.pdf

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări