Vizitator olimpiuvaly Postat Mai 15, 2014 Partajează Postat Mai 15, 2014 Buna seara. As dori sa realizez un driver din titlu, am nevoie de 4 N-Channel Power MOSFET si 4 P-Channel Power MOSFET... Nu am lucrat pana acum cu MOSFET-uri, daca folosesc IRFZ 48V, respectiv IRF4905PCB se impaca reciproc? De asemenea, pentru comanda celor 8 MOSFET-uri as vrea sa folosesc optocuploare... Imi poate recomanda cineva o schema, un link, un site? Olimpiu Link spre comentariu
UDAR Postat Mai 15, 2014 Partajează Postat Mai 15, 2014 De ce ai nevoie de 8 tranzistori ? Puntea H are 4 . La ce frecvență/viteză vrei să-i folosești ? Optocuploarele ( obișnuite ) nu sunt prea rapide. Link spre comentariu
Mircea Postat Mai 15, 2014 Partajează Postat Mai 15, 2014 (editat) Nu au de ce sa nu se "impace" reciproc. Intrebari: 1. La ce tensiune le folosesti? 2. Ce sarcina ai? Curent? 3. De ce 8 bucati? O punte are 4 tranzistoare. Le pui in paralel? 4. La ce frecventa le comuti? Nu as folosi optocuploare, as folosi un driver dedicat. Vezi TC446x (un exemplu de driver quadruplu) de la Microchip (http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/21425b.pdf). La o frecventa rezonabila (cativa kHz o sa mearga), vezi figura 5.2, sau daca ai iesiri multiple din controller il folosesti simplu (un driver per mosfet/sau 2 in paralel). Exista drivere si de la IR, Maxim si multi altii. Ce nevoie ai de scheme, este Google plin de punti H. Uite schema de baza, ii legi driverul si gata. LE: rezistentele de pull-up si pull-down sunt necesare, nu optionale, sa nu intelegi gresit din exemplul atasat. Am pus aici un concept cu optocuploare: http://www.elforum.info/old/viewtopic.php?f=39&t=157757. Mai are nevoie de cizelare, OP nu stiu ce a mai facut si daca l-a mai facut... Editat Mai 15, 2014 de thunderer Link spre comentariu
Vizitator olimpiuvaly Postat Mai 15, 2014 Partajează Postat Mai 15, 2014 Multumesc foarte mult de raspunsuri...m-am linistit. In primul rand, folosesc 2 punti pentru 2 motoare, deci 4 x 2 = 8 In al doilea rand, as folosi optocuploarele sa izolez circuitul microP de cel al tranzistoarelor dar cred ca o sa merg pe TC446x daca face separarea circuitelor...ramane de vazut.... 1. As merge pe tensiunea de 12 V, dar nu m-as limita, as dori 24 V sau chiar 48 V 2. As folosi 2 motoare la 25 - 30 A, 12 V sau 24 V 3. Folosesc 2 motoare. 4. Frecventa pe care o scoate pe PWM Arduino UNO...16 MHz parca sau in jur de asa ceva... Multumesc inca odata tuturor de raspunsuri. Olimpiu Link spre comentariu
Mircea Postat Mai 15, 2014 Partajează Postat Mai 15, 2014 1. Pentru motoare m-as limita la 24Vcc pentru FET-urile alese. 2. La 25-30A vei avea nevoie de mai multe FET-uri in paralel, si radiatoare generoase. 4. Frecventa PWM o sa fie intre 1 la 10-20kHz. TC4468 sau 69 nu asigura acea separare galvanica, dar cu surse diferite (masa comuna numai) si un PCB bun vei evita interferentele. va trebui coordonat si numarul de FET-uri cu ce poate driverul sa dea. Tinand cont de curentii vehiculati, si fiind prima ta punte, fa una de test si vezi cum se comporta, apoi faci investitia pentru cele 2 motoare. Link spre comentariu
Vizitator olimpiuvaly Postat Mai 17, 2014 Partajează Postat Mai 17, 2014 Buna ziua. Revin...dupa o documentare nu prea lunga, si postez o schema pe care as dori s-o comentati. As dori comentarii in special la partea de conectare intre optocuploare, tranzistoarele de comanda ale MOSFET-urilor si partea finala de putere. Va multumesc. Olimpiu Link spre comentariu
costi002 Postat Mai 17, 2014 Partajează Postat Mai 17, 2014 TC-ul trebuie sa fie inainte de MOS-uri, altfel nu isi are rostul. Daca vrei sa pui opto-cuploare, pune intre Uc si TC. Link spre comentariu
UDAR Postat Mai 17, 2014 Partajează Postat Mai 17, 2014 Schema aia își bate joc de drivere , folosindu-le ca pe simple porți logice , cum a zis și colegul mai sus. Plus, optocuploarele sunt legate prost la tranzistoare , pull-up-urile trebuie puse pe dos , rezistențele serie deasemenea. Ordinea corectă este - porți logice de prelucrare a semnalelor ( dacă nu le ai gata formate ) - optocuploare - drivere . Atenție la tensiunea de alimentare a drivere-lor , maxim 18V cred. Probabil că ai putea folosi drivere numai pentru N-uri, unde ai PWM-ul . La P-uri , fiind comutate doar la schimbarea direcției le poți comanda mai ”subțire” dar nu cu 10kΩ ca în schema ta. Link spre comentariu
Vizitator olimpiuvaly Postat Mai 17, 2014 Partajează Postat Mai 17, 2014 Multumesc frumos pentru comentarii. Ramane deci atunci sa cuplez TC4469 direct pe MOS-FET-uri, si sa folosesc 4 optocuploare pentru a separa semnalul de la microC de partea de forta. Oricum driver-ul si MOS-FET-urile le alimentez la maxim 14 V, iar optocuploarele au tensiunea de 70 V. Olimpiu Link spre comentariu
Mircea Postat Mai 17, 2014 Partajează Postat Mai 17, 2014 Colegii au spus ce aveau de spus si subscriu. Foloseste exact schema din data sheet si pui numai optocuploare pe cele 2 intrari ale lui TC (schimbare directie si PWM). Nici un tranzistor si acel pumn de rezistente. TC stie de nivel logic high mult sub 5V asa ca va lucra foarte bine. Acuma ca Radu zicea de punte N (in alt context, in sensul reducerii driverelor), ar fi interesant daca tensiunea la puntea de mosfeturi este maxim 14V si tensiunea la TC este de maxim 16-17V (adica 2 surse cu masa comuna insa). Evident, as face asta (si am si facut-o) pentru mosfeturi N cu RdsON mult mai mic decat 20mohm ca sa merite complicarea schemei cu imbunatatirea disiparii pe mosfeturi. Dar nu ar mai merge cu TC4469 asa cum este desenat. In orice caz, la pretul unui TC si in favoarea reducerii dimensiunii montajului, acel TC este binevenit chiar si ca ansamblu de porti logice. Link spre comentariu
UDAR Postat Mai 17, 2014 Partajează Postat Mai 17, 2014 (editat) Drept , aia era în alt context. Acu , mai recent , ziceam că ar putea economisi driverele de la P-uri ( pe ideea că ele sun comandate rar ) , dar ai dreptate , nu se merită , oricum trebuie ceva tranzistori și rezistențe. Editat Mai 17, 2014 de UDAR Link spre comentariu
Vizitator olimpiuvaly Postat Mai 18, 2014 Partajează Postat Mai 18, 2014 Buna ziua. Multumesc inca odata de raspunsuri. Si inca o intrebare...ce valoare sa aiba cele 2 rezistente si diodele de pe grilele MOSFET-uri din datasheet? Folosesc totusi si diode Schottky pe MOSFET-uri ? Olimpiu Link spre comentariu
UDAR Postat Mai 18, 2014 Partajează Postat Mai 18, 2014 Dacă te referi la DS-ul lui TC446x , atunci POȚI folosi diode 1N5817 și rezistențe de circa 10R deși , după mine , nu e obligatoriu, la 14V alimentare poți lega și direct . Diodele antiparalel pe MOSFET sunt o altă treabă , e greu de decis de la distanță dacă diodele intrinseci ale tranzistorilor sunt suficiente sau nu ( eu personal cred că da ). Link spre comentariu
Vizitator olimpiuvaly Postat Mai 18, 2014 Partajează Postat Mai 18, 2014 Buna ziua. Ma refeream la diodele din grilele MOSFET-uri-lor, care vad din schema ca sunt diode simple, nu SCHOTTKY...pentru rezistente, si eu as merge pe 100R, la 12 V (14 V la incarcare - e vorba doar de un acumulator pe plumb) cred ca sunt suficiente. Iar despre cele antiparalel care sunt SCHOTTKY, nici eu nu stiu ce sa spun...dar pentru 1 leu, cred ca se merita investitia... Olimpiu Link spre comentariu
UDAR Postat Mai 18, 2014 Partajează Postat Mai 18, 2014 Nu te poți lua după schemă , nu este consacrată folosirea unui simbol special pentru dioda Shottky - nici nu ar fi corect din punctul meu de vedere . Este recomandată o diodă Shottky pentru a putea duce poarta cât mai aproape de sursă în faza de blocare dar la tranzistorii tăi ( Cu Vthgs min = 2V ) probabil că merge și cu alceva . Ideea e că orice ultrarapidă de 1A este mai scumpă decât 1N5817. Privitor la cele antiparalel dacă nu pui Shottky , nu pui deloc că nu are rost. Rămâne pe cele intrinseci. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum