UDAR Postat Mai 17, 2014 Partajează Postat Mai 17, 2014 Power Integration oferă pe site-urile lor programe de calcul . Eu personal nu-mi asum răspunderea de a calcula un transformator pe care să-l execute altul. Apropo, eu nu am văzut în notele lor de aplicații exemple de transformatoare calculate , ca la alții, ca să te poți inspira sau măcar verifica. Nu , sursele de PC merg mai jos , la 40-50kHz, dar dacă folosești opțiunea de 66kHz la TOP234Y poți folosi miez de sursă ATX cu condiția să-i faci întrefier. Link spre comentariu
UDAR Postat Mai 26, 2014 Partajează Postat Mai 26, 2014 Postez aici schema promisă . O să revin în seara asta sau mai degrabă dimineață cu transformatorul - detalii de execuție , datele principale sunt expuse pe schemă. Date de calcul : raport de transformare 1:1.33 ( 150 V reflectată, 200V secundar ) . Inductanța primară 1,62mH, curent de vârf la 250V 0,61A la 100mA sarcină . Inductanța de pierderi estimată 20µH. Limitarea de curent externă circa 0,78A. Inducția de vârf în miez : 0,22T. ( 0,29T la start up ). Nu pot estima pierderile - nu cunosc materialul miezului. Rezistența R10 din snubber trebuie ajustată ( ar trebui să am pe ea circa 210V la 50 mA în sarcină ) . De asemenea snubber-ul de pe diodă ar trebui ajustat- nu știu cum fără osciloscop. Nu am apucat să verific încă odată - schema e făcută mai demult , aștepta doar datele miezului . Vă rog , orice observații. Link spre comentariu
Untold Postat Mai 26, 2014 Autor Partajează Postat Mai 26, 2014 Multumesc pentru schema, astept si datele trafului. Link spre comentariu
UDAR Postat Mai 26, 2014 Partajează Postat Mai 26, 2014 (editat) Sincer , mi-e greu să desenez acum; poate nu e nevoie . Traful trebuie făcut așa : se realizează o ”margine” de 3mm la cele două capete ale carcasei - aceasta provine din pretenția standardelor (IEC/EN60950, IEC/EN 60065 , etc. pentru echipamente ”Clasa II ” ) de a asigura o distanță de conturnare de 6 mm - e un aparat la care utilizatorul poate veni în contact direct cu borne legate la partea secundară ( bornele de căști în cazul tău ) Marginea se realizează înfășurând o folie ( bandă izolatoare e foarte bună ) la grosimea straturilor de bobinaj . Se bobinează între margini , se izolează între straturi , inclusiv marginea , etc. După această tehnologie trebuie să realizezi : un strat 45 spire CuEm 0,2mm ( o jumăsani de primar , trei straturi de folie specială de izolație transformatoare , trei straturi a câte 40 spire CuEm 0,2 mm totalizând 120 spire = secundarul , iar trei straturi de folie izolatoare , un strat = 10 spire CuEm 0,2 mm auxiliara , un strat sau două de folie , un strat = 45 spire , a doua jumăsani a primarului. Toate înfășurările vor fi între suspomenitele margini. Capetele secundarului trebuie scoase izolat cu un tub varniș cu pereți de minim 0,4 mm grosime. Nu mă înjura pe mine , nu eu am făcut standardele. Eu nu pot să recomand altceva. Dacă ai opta pentru varianta cu o carcasă/șasiu metalic legat la pământ exigențele ar fi mai lejere. Cuvîntul ”jumăsani” nu îmi aparține, așa vrea Forumul să scrie , am raportat. Editat Mai 26, 2014 de UDAR Link spre comentariu
UDAR Postat Mai 26, 2014 Partajează Postat Mai 26, 2014 (editat) jumăsani Iertare pentru off topic , am vrut să mă conving , am scris j-u-m-ă-t-a-t-e și a apărut ce vedeți. Editat Mai 26, 2014 de UDAR Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Mai 26, 2014 Administratori Partajează Postat Mai 26, 2014 Am rezolvat... cu jumatatile Link spre comentariu
Untold Postat Mai 27, 2014 Autor Partajează Postat Mai 27, 2014 (editat) Buna dimineata. Am inteles cum sta treaba cu bobinatul trafului, intr-adevar si bobinajul original era facut intre 2 margini cam de 3mm de izolator, chiar ma mirasem de lucrul asta cand am desfacut traful. Din cat am inteles, toate bobinele sunt facute cu sarma de 0,2mm. Sa vad cum ma incadrez cu sarma si izolatia pe carcasa, bobinajul original era foarte strans si ordonat, mai mult ca sigur facut la masina. E primul traf pentru SMPS pe care-l voi bobina si desi are mult mai putine spire decat unul normal, mi se pare mai complex. Trag aer in piept, multumesc frumos pentru ajutor si m-apuc de bobinat. Revin cu amanunte. Toate bune! L.E. Daca n-o sa tiuie in casti, o sa bag SMPS-ul intr-o carcasa metalica (cablaj imprimat) legata la masa. Editat Mai 27, 2014 de Untold Link spre comentariu
cristi7521 Postat Mai 27, 2014 Partajează Postat Mai 27, 2014 (editat) Daca ai timp uita-te si pe documentul de mai jos (instructiuni de bobinare). www.powerint.com/sites/default/files/product-docs/an18.pdf Ar mai fi si Wurth Cookbook au ceva poze cu pasii de bobinaj ai transformatorului. Dupa ce bobinezi trebuie sa reglezi intrefierul astfel incat sa obtii valoarea inductantei postate de @UDAR Ar mai fi ceva - pe schema apare miez E25, deci probabil calculul e facut pentru el. Pentru miez EI33 de la surse ATX cred ca trebuie recalculat. Editat Mai 27, 2014 de cristi7521 Link spre comentariu
UDAR Postat Mai 27, 2014 Partajează Postat Mai 27, 2014 ”Am rezolvat... cu jumatatile” Mulțumesc, Vasile. Cred că era un filtru anti-indecent care înlocuia anumite cuvinte/grupări de litere.... Link spre comentariu
Untold Postat Mai 27, 2014 Autor Partajează Postat Mai 27, 2014 ...............Dupa ce bobinezi trebuie sa reglezi intrefierul astfel incat sa obtii valoarea inductantei postate de @UDAR Ar mai fi ceva - pe schema apare miez E25, deci probabil calculul e facut pentru el. Pentru miez EI33 de la surse ATX cred ca trebuie recalculat. Multumesc pt link, am studiat. Si da, @UDAR a calculat traful pt. miez E25 cu intrefier de 0,35mm. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum